2019-10-30

Ce caută Putin la Budapesta

30 octombrie 2019, Ion Gaidau
Vladimir Putin efectuează miercuri o vizită la Budapesta la invitaţia lui Viktor Orban. Este vorba de a treia deplasare oficială a preşedintelui rus în capitala Ungariei în ultimii cinci ani. 
Sosit la putere în 2010, premierul ungar Viktor Orban şi-a făcut un obicei din a-şi da întâlniri cu Vladimir Putin. Cei doi şi-au strâns mâna de zece ori în ultimii nouă ani în cadru oficial. O nouă strângere de mână a fost programată pentru miercuri la Budapesta, urmată de o conferinţă de presă după-amiază. Potrivit AFP, liderul de la Kremlin şi-a stabilit pentru Ungaria o agendă dominată de chestiuni economice. Printre ele figurează semnarea unui important contract de aprovizionare cu gaze, extinderea unei centrale nucleare şi un proiect comun pentru livrarea de echipamente feroviare Egiptului. În opinia analistului Andras Racz, de la Consiliul German pentru Relaţii Externe (DGAP), Viktor Orban, un promotor al democraţiei parţiale, nu face decât să contribuie la popularitatea lui Putin. „Vizita (la Budapesta, n. red.) îi va permite (lui Putin, n. red.) să demonstreze că, în pofida tensiunilor cu Occidentul“, din cauza conflictului susţinut de Moscova în Ucraina, ţară vecină Ungariei şi României, „există încă o ţară membră NATO unde poate fi primit în mod constant“, comentează Racz pentru AFP. 
Viktor Orban „se prezintă ca o punte între Est şi Vest, dar în spatele acestei afişări, elementele care dovedesc caracterul asimetric al relaţiei sunt în creştere“, remarcă la rândul său Peter Kreko, directorul centrului de reflecţie Political Capital. 
De exemplu, Moscova şi Budapesta au semnat în ianuarie 2014, fără licitaţie, un acord de 10 miliarde de euro pentru extinderea singurei centrale nucleare a Ungariei. Analiştii consideră că acest contract sporeşte dependenţa energetică a Ungariei faţă de Rusia, care furnizează în prezent 80% din petrolul şi 70% din gazul consumate în ţara vecină. 
Un alt exemplu, o bancă suspectată de Statele Unite că ar fi o sucursală a serviciilor secrete ruse s-a stabilit luna trecută definitiv la Budapesta. 
Luând act de această mişcare, opoziţia de la Budapesta a avertizat că riscurile legate de prezenţa acestei sucursale depăşesc cu mult posibilele avantaje economice. În plus, Ungaria a expulzat în Rusia doi traficanţi de arme vizaţi de o cerere de extrădare către Statele Unite, în timp ce fiul şefului serviciilor ruse de informaţii externe a obţinut o viză Schengen prin intermediul Budapestei. După Putin, Orban îl aşteaptă la Budapesta pe 7 noiembrie pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

2019-10-29

Semnal de alarmă: la Turda, un cimitir al ostașilor din Cel De-al Doilea Război Mondial a fost acoperit cu deșeuri

În actualul cartier Oprișani din Turda se află un vechi cimitir militar de campanie în care au fost îngropați militari căzuți în timpul celui De-al Doilea Război Mondial în luptele dintre cele patru armate – maghiară, germană, română și sovietică -, care s-au înfruntat în zona orașului Turda în perioada septembrie – octombrie 1944. Informația a fost postată de arheologul Gheorghe Petrov, care și-a propus să avertizeze asupra faptului că zona a fost acoperită cu deșeuri.
Imagini cu zona unuia din cele două vechi cimitire care au existat în satul Cristiș (în maghiară Keresztes, tradus: Câmpul Cruciaților) au fost postate de Facebook, cu precizarea că localitatea a fost înglobată orașului Turda din județul Cluj, cunoscută astăzi drept cartierul Oprișani, un loc cu mari rezonanțe în istoria medievală a Ardealului.
Cam de prin anii 60 ai secolului trecut cimitirul, situat imediat lângă calea ferată spre Câmpia Turzii, a fost părăsit, dezafectat și căzut în uitare, astăzi aproape toate semnele ce marcau cândva la suprafață mormintele fiind dispărute.
Gheorghe Petrov, arheolog la Muzeul de Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), detașat din 2014 la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), trage astfel un semnal de alarmă asupra faptului că în partea de est cimitirului localnicilor a fost organizat un cimitir militar de campanie în care au fost îngropați militari căzuți în timpul celui De-al Doilea Război Mondial în luptele dintre cele patru armate – maghiară, germană, română și sovietică -, care s-au înfruntat în zona orașului Turda în perioada septembrie – octombrie 1944.
„Din informațiile aflate cu ani în urmă de la câțiva oameni care astăzi nu mai sunt printre noi, în acel loc ar fi fost înhumați, în gropi individuale dispuse pe șiruri paralele, mulți militari sovietici, dar și români, numărul acestora neputând fi precizat. Pe teren, denivelările mormintelor erau încă vizibile în urmă cu vreo 45 de ani când și eu le-am văzut și am călcat pe ele, fiind însoțit de un martor al vremurilor războiului. Locul nu a fost îngrijit și nu a mai interesat pe nimeni. Mai mult, spre sfârșitul anilor 80, chiar și după 1990, peste o parte din suprafața de teren ocupată de mormintele militare au fost depozitate mari cantități de moloz și deșeuri industriale. Nu am cunoștință ca autoritățile locale sau cele naționale cu competență în acest domeniu să fi fost interesate vreodată de acest loc, unde, în pământ, zac totuși rămășițele a numeroși oameni fără o identitate cunoscută. Soarta le-a hărăzit un sfârșit nefericit în vremuri de război, departe de locurile natale, pe care nici unul dintre ei nu și l-a dorit”, spune Petrov.
La final, arheologul clujean precizează că a făcut publice aceste informații „ca să fie cunoscute de cât mai multă lume interesată de trecutul recent care, poate, va produce și consecințe”

2019-10-27

Focuri de veghe în peste 80 de aşezări din Ţinutul Secuiesc, ca semn al dorinţei obţinerii autonomiei

2019. 10. 27.  MTI
Cluj-Napoca, duminică, 27 octombrie 2019 (MTI) - Maghiarii au aprins focuri de veghe în peste 80 de aşezări din Ţinutul Secuiesc, ca semn al dorinţei obţinerii autonomiei, a transmis, pentru agenţia ungară de presă MTI, Zoltán Gazda, organizatorul principal al manifestării, şef de birou al Consiliului Naţional Secuiesc (CNS).
În timpul zilei Autonomiei Ţinutului Secuiesc au fost colectate şi semnături pentru sprijinirea iniţiativei cetăţeneşti europene privind regiunile naţionale, iniţiativă lansată de CNS; dimineaţa, în biserici, iar seara, în jurul focurilor de veghe.
În apropierea fiecărei foc de veghe, organizatorii pe plan local au citit petiţia prin care şi-au manifestat, din nou, dorinţa obţinerii autonomiei Ţinutului Secuiesc. Potrivit documentului, Uniunea Europeană trebuie să revizuiască interpretarea rigidă şi învechită a dreptului la autodeterminare, care spune că acesta i se cuvine doar poporului unui stat.
“Este incredibil şi inacceptabil faptul că, în secolul XXI, atât Spaniei, cât şi României i se răspunde cu închisoarea la aspiraţiile legitime ale comunităţilor naţionale care formează o majoritate în regiunea în care trăiesc. Atât liderii catalani, cât şi cei doi tineri condamnaţi cu acuzaţia de terorism sunt victimele unor procese înscenate. În calitate de adepţi totali al democraţiei, respingem revenirea metodei dictatoriale şi protestăm hotărât împotriva unor asemenea cazuri, ca în Uniunea Europeană,
oameni nevinovaţi să fie condamnaţi în cadrul unor procesepolitice, de către teroarea de stat”, scrie în documentul transmis MTI.
Participanţii la manifestaţia cu focuri de veghe solicită autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc în forma în care aceasta a fost descrisă de CNS în “Statutul de Autonomie al Ţinutului Secuiesc”, scrie în proclamaţia semnată de preşedintele CNS, Balázs Izsák.
În conformitate cu principiul subsidiarităţii, populaţia regiunii istorice doreşte să preia rezolvarea unei părţi semnificative a problemelor de interes public, se citează din document. Intenţionează să realizeze toate aceste lucruri prin intermediul organismului ales care va avea rolul de moderator între
stat şi comunitate, care va dispune de prerogativele de autoadministrare şi de unele prerogative ale autorităţilor de stat.

2019-10-25

Armament rusesc în coasta României: Serbia a comandat o baterie antiaeriană Panţîr-S


25 octombrie 2019, Ion Gaidau
Armament rusesc în coasta României: Serbia a comandat o baterie antiaeriană Panţîr-S
Sistemul Panţîr-S
Arhivă Moscova va livra în curând Belgradului o baterie antiaeriană Panţîr-S, a anunţat preşedintele sârb Aleksandr Vucici în marja desfăşurării unui exerciţiu militar comun.
Exerciţii militare sârbo-ruse în coasta României. Rusia trimite ... „După cum ştiţi, am cumpărat o baterie Panţîr-S. Am comandat-o şi o aşteptăm să vină în curând“, a declarat Vucici vineri, înainte de a se deplasa la Batajnica, pentru a asista la exerciţiul militar sârbo-rus „Scutul Slav 2019“. Un batalion de sisteme de apărare anti-rachetă S-400 şi o baterie antiaeriană Panţir-S au fost transferate în Serbia pentru acest exerciţiu. Sistemul Panţir-S1 (cod NATO: SA-22 Greyhound) este echipat cu două tunuri gemene de 30 de milimetri capabile să tragă 5.000 de proiectile pe minut şi 12 rachete cu o autonomie de 20 de kilometri. Totodată, dispune de radare de detectare şi urmărire a ţintei. Desfăşurarea acestor tipuri de armament rusesc ultramodern în Serbia apare ca un afront la adresa Alianţei Nord-Atlantice.
La fel ca recenta achiziţie a S-400 de către Turcia, remarcă AFP. În luna iulie, Rusia a livrat pe calea aerului zece vehicule blindate de tip BRDM-2 Serbiei, în baza cooperării tehnico-militare între cele două state. Belgradul a mai primit de la Moscova 30 de tancuri T-72, dar şi mai multe aeronave multirol MiG-29. Totodată, cele două părţi au purtat discuţii pe tema livrării către Serbia a sistemelor antiaeriene  Buk-M1 şi Tunguska. Serbia şi Rusia strâng legăturile, în ciuda faptului că ţara balcanică este candidată la aderare la Uniunea Europeană. Bruxellesul nu vede cu ochi buni acest lucru. În Balcani, Serbia este principalul aliat al Rusiei. Iar această cooperare merge dincolo de Balcani. Vineri, şefa Guvernului sârb Ana Brnabici este aşteptată la Moscova pentru a semna acordul de alăturare la Uniunea Economică Euroasiatică, un proiect de cooperare regională conceput şi coordonat de Rusia care mai grupează Belarus şi Armenia (în Europa), precum şi Kazahstan şi Kîrgîzstan (în Asia Centrală).

2019-10-15

De ce Angliei nu i-a plăcut recunoașterea Ierusalimului ca capitală a Israelului?

Este important să vedeți următoarele date și să înțelegeți de ce.
* Primarul Londrei - musulman
* Primarul din Birmingham - musulman
* Primarul din Leeds - musulman.
* Primarul orașului Blackburn - musulman.
* Primarul orașului Sheffield - musulman.
* primar din Oxford -musulman
* Primarul lui Luton - musulman
* Primarul din Oldam - musulman
* Primarul orașului Rokdel - musulman
Toate acestea cu doar 4 milioane de musulmani din 60 de milioane de oameni care locuiesc în Anglia!
Astăzi, există mai mult de 3.000 de moschei în Anglia !!
Există mai mult de 130 de curți din Sharia islamică !!!
Există mai mult de 50 de sfaturi Shariah musulmane !!!!
* Există doar musulmani în principalele orașe !!!!!
Fără a se extinde la alte părți ale Regatului Unit ...
78% dintre femeile musulmane nu muncesc, sunt susținute de stat + locuințe gratuite ...
63% dintre bărbații musulmani nu lucrează, sunt susținuți de stat + locuințe gratuite ...
Familiile musulmane au în medie între 6 și 8 copii, susținute de stat, primesc locuințe gratuite ...
Acum toate școlile britanice sunt obligate să predea o lecție de drept islamic!
Unul dintre modurile de combatere a acestui fenomen este de a continua diseminarea acestor informații pentru a informa cetățeanul neinformat, care ascultă în principal posturile de radio și citește ziare interesate care nu publică adevărul periculos despre lume!
Până în ziua de azi, nu am văzut că aceste informații trec prin mass-media ... și le-ați văzut?

2019-10-14

Vă aduceti aminte se spunea Borbely in 2011?: Nimeni nu vrea sa fure leul, initiava privind "sic"-ul e una exotica

27 August 2011, o
Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, la Targu Mures, ca intentia unor oameni de afaceri din secuime de a introduce "sic"-ul reprezinta un deziderat "exotic" si a asigurat ca "nimeni nu vrea sa fure leul romanesc".
"Oricine vine cu orice fel de initiativa trebuie sa se incadreze in legislatia romaneasca (...) Nimeni nu vrea sa fure leul romanesc, leul romanesc e tare si se tine pe baricade", a comentat Borbely. El a mentionat ca o astfel de initiativa de introducere a unei alte forme de plata, desi poate avea precedente in Elvetia si Ungaria, va trebui analizata, insa momentan se afla la nivel de deziderat.
Ce e cu "sic-ul"?
Eltes Zoltan Imre, unul dintre initiatorii proiectului de introducere a unei forme noi de plata in secuime, a declarat joi ca, alaturi de alti 150 de oameni, doreste sa puna bazele unei cooperative bancare ce ar urma sa puna in circulatie bonuri valorice, sub denumirea de "sic".
Cu mai multi colegi si prieteni ne-am gandit sa punem baza unei cooperative bancare pe nume Siculorum, Banca Cooperatista Europeana Siculorum - BES. Daca totul merge bine, vrem sa ajungem si noi acolo unde au ajuns elvetienii cu banca de WIR", a explicat Eltes, la Realitatea Tv.
"Vrem sa punem in picioare aceasta cooperativa bancara cu multa munca, nu cu speculatie de bursa. Primul pas, vrem sa scoatem niste bonuri valorice, mai bine zis file de cec pe care vrem sa le scoatem in circulatie in 2012 si sa imprimam pe ele personalitati din regiune", a adaugat el.
Eltes a explicat ca aceasta fila de cec - numita "sic", prescutarea de la "Siculorum - BES Bank" - va fi in valoare de 100 de euro, taxele vor fi platite statului roman in lei, iar membrii cooperativei pot sa procure cate 40 de bucati de "sici".
"Cei care intra in cooperativa o vor folosi intre ei ca o moneda locala, intre asociati", a adaugat el.
"Sic-ul", solutie la criza?
"Treaba asta merge foarte bine si in Elvetia, si in Spania, si in Ungaria. In momentele de criza, sistemul asta ar putea sa faca in asa fel ca economia sa prospere", a mai mentionat Eltes.
"Bonurile valorice vor fi in circulatie paralela cu banii romanesti, nici vorba ca in judetele in care vrem sa infiintam acest sistem sa fie fie scos leul romanesc", a sustinut Eltes, care a adaugat ca "sicul" nu va fi limitat la zona Tinutului Secuiesc, daca va functiona.
El a adaugat ca sunt 150 de oameni dispusi sa puna bazele acestui sistem cooperatist. "Nu vad nicio lege care sa ne permita sa nu facem treaba asta", a mai spus Eltes, admitand ca este nevoie de acordul BNR pentru un astfel de proiect.


Ungurii vor ca in judetele din Tinutul Secuiesc sa circule o alta moneda decat leul romanesc
26 August 2011
În Ardeal se lansează monedă separată maghiară. După ce în anul 2010, o organizaţie numită ERDELYI ERO a dorit înfiinţarea unui partid radical cu aceeaşi denumire, renunţând apoi din cauza lipsei de subscrişi, iată că, anul acesta are o iniţiativă cel puţin surprinzătoare. Aceasta vine din partea unuia dintre cei 150 de membrii fondatori ai organizaţiei, Eltes Zoltan Imre, din Miercurea Ciuc.
Propunerea ar fi infiinţarea unei banci care să se numească Siculorum Bes – Bank, precum şi emiterea unei aşa-zis monede, SIC.
Acest lucru este argumentat de autorul iniţiativei, astfel: "Într-o comunitate ca asta (minoritatea maghiară n.r), vom crea instituţii care vor proteja banii şi proprietatea intelectuală, unde activele sunt sigure şi înfloritoare. Banca va funcţiona cu mai puţine fonduri, fonduri de potenţial SIC, utilizate în schimburile comerciale", scrie piatza.net.
De fapt, această idee nu ar fi chiar atât de originală, deoarece inspiraţia domnului Eltes Zoltan Imre vine pe de-o parte din sistemul elveţian WIR, care funcţionează din anul 1929, antrenând vizibil cercul oamenilor de afaceri prin folosirea unui gen de monedă locală asociată, şi doar în domeniul economic, iar de cealaltă parte din sistemul unguresc, numit Francul albastru.
Acesta din urmă, este un voucher folosit în zona oraşului unguresc Sopron, aflat în apropierea graniţei cu Elveţia şi prevede relaţiile economice dintre membri aderenţi. Pe aşa-zis monedă de schimb este imprimat portretul compozitorului Franc Liszt.
Revenind la iniţiativa lui Eltes Zoltan Imre, pe SIC-ul transilvănean, ce se intenţioneaza să fie emis în anul 2012, ar urma să fie imprimate portretele unor personalitati din regiune, cum ar fi cel al Principelui Ardelean Gabriel Bethen.
O primă fază pentru punerea în aplicare a iniţiativei va fi pe data de 27 august a.c., când primarul (PCM) din Băile Tuşnad, Albert Tibor, va fi gazda unei reuniuni unde se vor lua hotărâri în acest sens.
Pentru reuniunea din data de 27 august de la Băiile Tuşnad au fost deja trimise aproximativ trei mii de invitaţii, către directori ai diferitelor instituţii publice şi private, persoane fizice, politicieni şi oameni de afaceri, iar Siculorum Bes- Bank se intenţionează a fi infiinţată la sfârşitul lunii septembrie 2011.

Despre introducerea unor monede locale în România

Din 2004-2005 incoace ma preocupa subiectul monedelor locale/regionale/alternative, ca mijloc de stimulare a economiei pe plan local. Este vorba de mijloace de contabilizare si efectuare a unor tranzactii in sisteme de troc, barter sau orice fel de de schimburi de bunuri si servicii intre persoane fizice/juridice/firme, bazate pe o unitate de masura liber aleasa, gestionata de un sistem electronic, online – adica un fel de online-banking, insa nu in euro sau lei, ci in “nasturi”, “cirese” sau “flori de colt”. In tari precum Germania, Elvetia si Austria, dar si in Ungaria, au existat si exista ZECI de asemena sisteme – cel mai de succes fiind in anii 1930 moneda regionala din Woergel/Tirol, iar in prezent cea din microregiunea CHIEMGAU, din sudestul Bavariei, cu un rulaj echivalent de 4 milioane de euro pe an, tranzactionate cu bancnote “Chiemgauer” sau cu plati prin card bancar.
Incepusem si eu, timid, sa laborez la asa ceva, la Sighisoara, prin 2009 si apoi in 2016, cand am creat, impreuna cu o colega activista, pagina “Banca Oamenilor” (pe moment dezactivata), unde se puteau crea conturi online pentru tranzactii in “moneda” virtuala numita “Floare de colt / Edelweiss”. Proiectelele acelea nu au ‘decolat’, din varii motive, insa relevanta si potentialul unor sisteme de schimb alternativ si de monede virtuale ramane, cu atat mai mult cu cat acestea cresc gradul de subsidiaritate si rezilienta economica a comunitatilor locale si regionale. In plus, emergenta unor monede virtuale gen Bitcoin, FOARTE(!) diferite de monedele regionale si avand alte scopuri, arata ca internetul aduce cu sine si noi conceptii privind monedele si mijloacele de schimb. Cum functioneaza insa, in detaliu, monedele locale/regionale? Mai jos incerc sa le descriu, plecand de la exemplul monedei de succes, Chiemgauer, deosebit de (bine) mediatizata in mass-media germana si nu numai (vezi video).
Sistemul Chiemgauer si altele similare (Bristol Pound, Kekfrank Sopron) functioneaza VOLUNTAR, ca orice moneda regionala – pentru a nu intra in coliziune cu monopolurile de emitere de moneda atribuite (de ce oare?) exclusiv statului si bancilor comerciale. Bancnotele Chiemgauer se pot obtine de la birouri de schimb sau online, la cursul de 1 : 1 cu moneda euro. Pentu a stimula circularea monedei regionale, rascumpararea se face la un curs ceva mai slab, in defavoarea euro, iar valoara monedei regionale scade anual cu circa 12% – adica se percepe o taxa de circulatie(!) ce poate fi redistribuita unor initiative nonprofit, la fel ca si diferenta de curs la rascumparare. In acest fel, moneda stimuleaza si intensifica schimburile comerciale intre ‘actorii’ participanti locali (magazine, mici producatori etc.), contribuind in paralel la finantarea unor initiative de binefacere. Sistemul Chiemgauer a fost initiat de catre elevii si profesorul unei scoli “Waldorf”, fiind intre timp bine integrat in economia locala si sistemul bancar oficial, fiind “impletit” cu cel din urma prin faptul ca unele banci locale vand/cumpara ele insele moneda locala.
O varianta mai simpla a monedei regionale/locale este sistemul de troc (LETS – local exchange trading system, vezi video), cu contabilizare si tranzactii de unitati de masura online, softul cel mai des folosit fiind CYCLOS, elaborat de un ONG olandez, si aplicat in numeroase asemenea proiecte, pe mai multe continente. De unde se vede ca aceste sisteme de schimb si de plata sunt perfect legale si compatibile cu cele oficiale – tocmai pentru ca sunt sisteme cu particiapre VOLUNTARA – adica moneda alternativa NU are statut de mijloc de schimb oficial, deci NU exista obligatia ca vreun comerciant sau statul s-o accepte.
Bun – dar de ce nu exista asemena sisteme in toate orasele si regiunile planetei, daca sunt, aparent, atat de benefice si legale? Pentru ca …NU prea se stie ca asa ceva exista, e legal si benefic. Simplu. Banii si sistemul monetar sunt percepute in general ca ceva ce tine exclusiv de stat si banci, aceste chestiuni fiind invaluite intr-un aer de mister si …alchimie. In plus, sistemele ca cele descrise mai sus (Chiemgauer, sisteme de troc) au si dezavantaje: necesita multa organizare, cunostinte de specialitate, experienta, capital social in localitatile participante, in timp ce posibilitatile de utilizare a “monedei” raman limitate, din pdv. geografic si al bunurilor/serviciilor oferite, atat timp cat autoritatea locala/statul nu accepta moneda pentru plata unor taxe si impozite.
Ar putea functiona asemenea sisteme si la noi, fara sa implodeze, fara sa le pradeze/sparga/hackuiasca candva cineva, doar asa, de dragul artei si din pofta de a distruge si ‘tepui’ ceva constructiv si benefic? In principiu DA, cu rezervele si masurile preventive de rigoare, valabile oriunde in lume. In primul rand, cred ca ar fi nevoie de o zona geografica cu suficient potential economic, social si civic – de regula un oras sau o microregiune cu identitate bine inchegata, cu un minim de traditie locala, spirit intreprinzator, coeziune si solidaritate sociala cat de cat – si cu suficienta INCREDERE a participantilor unii in altii – pentru ca fara inCREDere nu exista schimburi economice, din simplul fapt ca oamenii nu isi acorda CREDIT, la propriu si la figurat.
Intr-o varianta mai indrazneata si evoluata, un sistem local de schimb ar putea fi implementat chiar impreuna cu bancile comerciale si cu autoritatea publica locala (Consiliul local), bancile avand infrastructura pentru deschiderea si gestionarea conturilor de moneda locala si tranzactionarea acesteia, iar autoritatea locala, ca si bancile, dealtfel, ar functiona pe post de CREDITOR FINAL (“lender of last resort“) care sa garanteze cu o anumita suma in moneda oficiala (lei/euro) rascumpararea monedei virtuale, dupa, sa zicem, 1-2 ani. Autoritatea locala (si bancile) sunt cele care au dreptul si posibilitatile tehnice de a asigura rascumpararea monedei virtuale si echilibrarea unor debite in conturile virtuale ale cetatenilor prin impozite locale, scaderea datoriilor din indemnizatii, ajutoare sociale, contract de cont curent etc. In plus, plata taxelor si impozitelor locale in moneda locala ar fi acel element cheie care ar asigura functionarea de durata a sistemului, deoarece ar asigura circulatia monedei – de la cetatean si firme la stat si inapoi.
Pentru “pornirea” sistemului, odata instalat, emitentul monedei (de ex. un consortiu compus din autoritatea publica locala, banci, ONG-uri, avand rolul unei banci locale, cetatenesti) ar putea vira fiecarui cetatean in (sub)contul bancar alternativ o suma de 100 de unitati virtuale ce pot fi folosite pentru plata unor bunuri/servicii (prin online banking si/sau card bancar). La 1-2 ani dupa emiterea monedei alternative, consortiul emitent se angajeaza sa rascumpere de la utilizatori moneda virtuala (lucru pe care il vor face probabil doar o parte dintre participanti, ceilalti preferand sa foloseasca in continuare moneda virtuala). Garantia rascumpararii la cursul 1 : 1 cu moneda oficiala este preconditia functionarii si pastrarii valorii monedei virtuale, astfel incat sa fie acceptata si sa nu-si piarda din valoare pe piata libera de schimb. Bancile comerciale ar castiga de pe urma gestionarii monedei alternative prin comisioanele pe care le aplica si la tranzactiile in moneda oficiala – mai putin prin perceperea de dobanzi, lucru incompatibil cu monedele alternative.
Un asemena sistem pilot merita/poate fi implementat intr-o microregiune/arie metropolitata model, avand in centru un oras mic/mediu, inconjurat de comune/sate, astfel incat sa existe suficienta cerere/oferta de bunuri si servicii intre cetatenii microregiunii (de ex. alimente de la tara vs. bunuri industriale/servicii din mediul urban). Un sistem realizat in consortiu cu actorii mainstream ai vietii economice si politice locale ar functiona stabil, controlabil, cu costuri relativ mici, cu un potential randament mare si cu efecte benefice, masurabile, pentru microregiunea participanta, modelul putand fi evaluat stiintific si replicat apoi in alte zone ale tarii – posibil chiar prin creearea unui cadru legal de functionare a unor viitoare banci locale, cetatenesti.
Astept comentarii, sugestii si reclamatii la ideile de mai sus. Caut parteneri pentru proiect pilot, din mediul politic, administrativ, bancar, afaceri, ONG. Rog seriozitate!
Hans Hedrich
Asociatia Neuer Weg
19. 05. 2018

2019-10-10

Guvernul Dăncilă a căzut! Moţiunea de cenzură a trecut cu 5 voturi peste limită.

10 octombrie 2019, George Calin 
Moţiunea de cenzură a Opoziţiei a trecut, cu 238 de voturi favorabile, 5 peste limita majorităţii. 
Trei parlamentari PSD au votat alături de Opoziţie. PSD pierde Puterea după 7 ani şi jumătate de guvernare, cu o scurtă pauză – Cabinetul Cioloş. 
Premierul Viorica Dăncilă s-a răfuit, în plen, cu Călin Popescu Tăriceanu şi cu Victor Ponta. 
Liderii ALDE şi ProRomânia au ironizat-o pe Dăncilă.