2019-10-25

Armament rusesc în coasta României: Serbia a comandat o baterie antiaeriană Panţîr-S


25 octombrie 2019, Ion Gaidau
Armament rusesc în coasta României: Serbia a comandat o baterie antiaeriană Panţîr-S
Sistemul Panţîr-S
Arhivă Moscova va livra în curând Belgradului o baterie antiaeriană Panţîr-S, a anunţat preşedintele sârb Aleksandr Vucici în marja desfăşurării unui exerciţiu militar comun.
Exerciţii militare sârbo-ruse în coasta României. Rusia trimite ... „După cum ştiţi, am cumpărat o baterie Panţîr-S. Am comandat-o şi o aşteptăm să vină în curând“, a declarat Vucici vineri, înainte de a se deplasa la Batajnica, pentru a asista la exerciţiul militar sârbo-rus „Scutul Slav 2019“. Un batalion de sisteme de apărare anti-rachetă S-400 şi o baterie antiaeriană Panţir-S au fost transferate în Serbia pentru acest exerciţiu. Sistemul Panţir-S1 (cod NATO: SA-22 Greyhound) este echipat cu două tunuri gemene de 30 de milimetri capabile să tragă 5.000 de proiectile pe minut şi 12 rachete cu o autonomie de 20 de kilometri. Totodată, dispune de radare de detectare şi urmărire a ţintei. Desfăşurarea acestor tipuri de armament rusesc ultramodern în Serbia apare ca un afront la adresa Alianţei Nord-Atlantice.
La fel ca recenta achiziţie a S-400 de către Turcia, remarcă AFP. În luna iulie, Rusia a livrat pe calea aerului zece vehicule blindate de tip BRDM-2 Serbiei, în baza cooperării tehnico-militare între cele două state. Belgradul a mai primit de la Moscova 30 de tancuri T-72, dar şi mai multe aeronave multirol MiG-29. Totodată, cele două părţi au purtat discuţii pe tema livrării către Serbia a sistemelor antiaeriene  Buk-M1 şi Tunguska. Serbia şi Rusia strâng legăturile, în ciuda faptului că ţara balcanică este candidată la aderare la Uniunea Europeană. Bruxellesul nu vede cu ochi buni acest lucru. În Balcani, Serbia este principalul aliat al Rusiei. Iar această cooperare merge dincolo de Balcani. Vineri, şefa Guvernului sârb Ana Brnabici este aşteptată la Moscova pentru a semna acordul de alăturare la Uniunea Economică Euroasiatică, un proiect de cooperare regională conceput şi coordonat de Rusia care mai grupează Belarus şi Armenia (în Europa), precum şi Kazahstan şi Kîrgîzstan (în Asia Centrală).