27 August 2011, o
Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, la Targu Mures, ca intentia unor oameni de afaceri din secuime de a introduce "sic"-ul reprezinta un deziderat "exotic" si a asigurat ca "nimeni nu vrea sa fure leul romanesc".
"Oricine vine cu orice fel de initiativa trebuie sa se incadreze in legislatia romaneasca (...) Nimeni nu vrea sa fure leul romanesc, leul romanesc e tare si se tine pe baricade", a comentat Borbely. El a mentionat ca o astfel de initiativa de introducere a unei alte forme de plata, desi poate avea precedente in Elvetia si Ungaria, va trebui analizata, insa momentan se afla la nivel de deziderat.
Ce e cu "sic-ul"?
Eltes Zoltan Imre, unul dintre initiatorii proiectului de introducere a unei forme noi de plata in secuime, a declarat joi ca, alaturi de alti 150 de oameni, doreste sa puna bazele unei cooperative bancare ce ar urma sa puna in circulatie bonuri valorice, sub denumirea de "sic".
Cu mai multi colegi si prieteni ne-am gandit sa punem baza unei cooperative bancare pe nume Siculorum, Banca Cooperatista Europeana Siculorum - BES. Daca totul merge bine, vrem sa ajungem si noi acolo unde au ajuns elvetienii cu banca de WIR", a explicat Eltes, la Realitatea Tv.
"Vrem sa punem in picioare aceasta cooperativa bancara cu multa munca, nu cu speculatie de bursa. Primul pas, vrem sa scoatem niste bonuri valorice, mai bine zis file de cec pe care vrem sa le scoatem in circulatie in 2012 si sa imprimam pe ele personalitati din regiune", a adaugat el.
Eltes a explicat ca aceasta fila de cec - numita "sic", prescutarea de la "Siculorum - BES Bank" - va fi in valoare de 100 de euro, taxele vor fi platite statului roman in lei, iar membrii cooperativei pot sa procure cate 40 de bucati de "sici".
"Cei care intra in cooperativa o vor folosi intre ei ca o moneda locala, intre asociati", a adaugat el.
"Sic-ul", solutie la criza?
"Treaba asta merge foarte bine si in Elvetia, si in Spania, si in Ungaria. In momentele de criza, sistemul asta ar putea sa faca in asa fel ca economia sa prospere", a mai mentionat Eltes.
"Bonurile valorice vor fi in circulatie paralela cu banii romanesti, nici vorba ca in judetele in care vrem sa infiintam acest sistem sa fie fie scos leul romanesc", a sustinut Eltes, care a adaugat ca "sicul" nu va fi limitat la zona Tinutului Secuiesc, daca va functiona.
El a adaugat ca sunt 150 de oameni dispusi sa puna bazele acestui sistem cooperatist. "Nu vad nicio lege care sa ne permita sa nu facem treaba asta", a mai spus Eltes, admitand ca este nevoie de acordul BNR pentru un astfel de proiect.
Ungurii vor ca in judetele din Tinutul Secuiesc sa circule o alta moneda decat leul romanesc
26 August 2011
În Ardeal se lansează monedă separată maghiară. După ce în anul 2010, o organizaţie numită ERDELYI ERO a dorit înfiinţarea unui partid radical cu aceeaşi denumire, renunţând apoi din cauza lipsei de subscrişi, iată că, anul acesta are o iniţiativă cel puţin surprinzătoare. Aceasta vine din partea unuia dintre cei 150 de membrii fondatori ai organizaţiei, Eltes Zoltan Imre, din Miercurea Ciuc.
Propunerea ar fi infiinţarea unei banci care să se numească Siculorum Bes – Bank, precum şi emiterea unei aşa-zis monede, SIC.
Acest lucru este argumentat de autorul iniţiativei, astfel: "Într-o comunitate ca asta (minoritatea maghiară n.r), vom crea instituţii care vor proteja banii şi proprietatea intelectuală, unde activele sunt sigure şi înfloritoare. Banca va funcţiona cu mai puţine fonduri, fonduri de potenţial SIC, utilizate în schimburile comerciale", scrie piatza.net.
De fapt, această idee nu ar fi chiar atât de originală, deoarece inspiraţia domnului Eltes Zoltan Imre vine pe de-o parte din sistemul elveţian WIR, care funcţionează din anul 1929, antrenând vizibil cercul oamenilor de afaceri prin folosirea unui gen de monedă locală asociată, şi doar în domeniul economic, iar de cealaltă parte din sistemul unguresc, numit Francul albastru.
Acesta din urmă, este un voucher folosit în zona oraşului unguresc Sopron, aflat în apropierea graniţei cu Elveţia şi prevede relaţiile economice dintre membri aderenţi. Pe aşa-zis monedă de schimb este imprimat portretul compozitorului Franc Liszt.
Revenind la iniţiativa lui Eltes Zoltan Imre, pe SIC-ul transilvănean, ce se intenţioneaza să fie emis în anul 2012, ar urma să fie imprimate portretele unor personalitati din regiune, cum ar fi cel al Principelui Ardelean Gabriel Bethen.
O primă fază pentru punerea în aplicare a iniţiativei va fi pe data de 27 august a.c., când primarul (PCM) din Băile Tuşnad, Albert Tibor, va fi gazda unei reuniuni unde se vor lua hotărâri în acest sens.
Pentru reuniunea din data de 27 august de la Băiile Tuşnad au fost deja trimise aproximativ trei mii de invitaţii, către directori ai diferitelor instituţii publice şi private, persoane fizice, politicieni şi oameni de afaceri, iar Siculorum Bes- Bank se intenţionează a fi infiinţată la sfârşitul lunii septembrie 2011.