2020-02-28

Mădălin Ionescu a izbucnit pe Facebook: ”Coronavirusul nu e o pandemie. E o golănie a unor servicii secrete…”

28 februarie 2020
Odată cu primul caz de coronavirus confirmat în România, panica a intrat în majoritatea caselor, iar prezența virusului a generat numeroase teorii. Mădălin Ionescu a venit cu propria versiune despre resorturile nevăzute ale bolii și a izbucnit pe Facebook, considerând că totul este manipulare.
După ce a fost confirmat primul caz de coronavirus în România, oamenii au gestionat în diferite moduri teama că temuta boală a ajuns la noi. În același timp, au apărut numeroase teorii despre izbucnirea epidemiei.
Mădălin Ionescu, ipoteză-șoc despre coronavirus
Mădălin Ionescu a publicat pe Facebook un mesaj cuprinzător despre coronavirus, carea avut foarte mare succes în social media. Vedeta a explicat teoria sa legată de 'psihoza' create și a subliniat cine sunt marii câștigători în furtuna panicii care a determinat populația să gloească rafturile supermarketurilor și a farmaciilor.
'Isteria mediatică din jurul coronavirusului este, evident, întreținută artificial. Trecem peste demența la care a ajuns presa și dorința/ speranța nevrotică a multor ziaristi de a relata despre apariția a noi și noi cazuri de infectare … Coronavirusul' nu e o pandemie. E clar! E o golănie a unor servicii secrete și un test despre cât de ușor pot fi destabilizate economii puternice sau cât de simplu pot fi manipulați oamenii prin intermediul unei arme biologice transformată in virus mediatic. O pandemie a fost gripa spaniolă' de la începutul secolului trecut . Au murit atunci peste 60 de milioane de oameni. In luna mai coronavirusul' va fi uitat. Până atunci se vor îmbogăți anumite sectoare farmaceutice și retaileri alimentari.
Coronavirusul' ar putea fi Paștele, Crăciunul și Anul Nou la un loc pentru supermarketurile din toată lumea. La noi, deși nu s-a semnalat vreun caz, oamenii au dat buzna prin magazine. Romanii golesc rafturile chiar dacă nu-i dau banii afara din casă. Asta da lovitură comercială! Anul trecut, pe vremea asta, peste 300 de conaționali au decedat de gripa autohtonă și nu s-a sinchisit nimeni ( au fost peste 90 de mii de îmbolnăviri) . Am sentimentul vag că se fac eforturi ca acest virus de import să ajungă și în România … Trebuie să fim și noi în rândul lumii. Trăiască marketingul și naivitatea umană!', a scris Mădălin Ionescu pe pagina sa de Facebook.

2020-02-27

Ce se întâmplă cu salariații obligați să stea în carantină. Precizările CNAS despre cum se obține concediul medical

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/cnas-durata-concediilor-medicale-pentru-carantina-nu-se-cumuleaza-cu-cea-pentru-alte-afectiuni-1266916
27.02.2020 Editor web: C.T.
CNAS a transmis, joi, o serie de clarificări cu privire la acordarea concediului medical și a indemnizației pentru carantină, între acestea numărându-se faptul că durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale pentru alte afecțiuni.
Conform unui comunicat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în scopul prevenirii îmbolnăvirilor şi recuperării capacităţii de muncă, asiguraţii pot beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru carantină, conform reglementărilor cuprinse în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, precum și în Normele de aplicare a prevederilor acesteia, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr. 15/1.311/2018, cu modificările și completările ulterioare, potrivit Mediafax.
Astfel, arată CNAS, concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică.
„Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică. În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară. Durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecțiuni”, menționează Casa.
De asemenea, dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică depăşeşte 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
„Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, adaugă CNAS.
Sursa citată menționează că în cazul certificatelor de concediu medical acordate pentru carantină nu se aplică restricția prevazută la art. 20 alin (1) din Anexa 1 la Ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr. 15/1.311/2018, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căreia „medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape”, întrucât carantina semnifică o suspiciune a unei persoane de a fi contaminată cu o boală transmisibilă și nu un diagnostic confirmat medical al acesteia (episod de boală).
Pentru aplicarea în mod unitar a prevederilor legale privind acordarea concediului medical şi a indemnizaţiei pentru carantină, CNAS a transmis o circulară către toate casele teritoriale de asigurări de sănătate.

2020-02-25

Cutremur puternic la granița dintre Iran și Turcia! Șapte persoane au murit

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade s-a produs, duminică, la frontiera dintre Iran şi Turcia
 news.ro 23 Februarie, 2020 - 
Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade s-a produs, duminică, la frontiera dintre Iran şi Turcia. Cel puţin şapte persoane au murit de partea turcă, între care trei copii, iar în Iran s-au înregistrat 25 de răniţi,
Cutremurul a avut loc la ora locală 09.23, iar epicentrul său a fost localizat în satul Habash-e Olya, din nord-vestul Iranului, la mai puţin de 10 kilometri de frontiera cu Turcia.
În Turcia, şapte persoane, între care trei copii, au murit în provincia Van, a anunţat ministrul turc de Interne, Süleyman Soylu.
Alte cinci persoane au fost rănite şi sunt spitalizate, în timp ce altele sunt încă sub dărâmături, a spus Soylu, precizând că "eforturile de căutare continuă". În Iran, 25 de persoane au fost rănite, şapte având nevoie de spitalizare.

2020-02-24

Trei universități din România își suspendă cursurile, din cauza coronavirusului / Ministerul Educației cere anularea deplasărilor în străinătate și limitarea sau suspendarea conferințelor și excursiilor

 N.O. HotNews.ro 24 februarie 2020, 
Trei universități din România au decis să suspende cursurile, în timp ce o altă universitate transmite că persoanele revenite în țară în ultimele 14 zile din zone cu risc de infecție cu coronavirus să rămână acasă pentru autoizolare până la 14 zile, anunță Ministerul Educației.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a decis suspendarea cursurilor în perioada 24 februarie - 08 martie.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a luat decizia ca toți studenții și cadrele didactice, care au fost în ultimele 14 zile în zone cu risc de infecție cu coronavirus (Covid-19), să intre pentru o perioadă de 14 zile în carantină la domiciliu. Activitățile didactice la programele de studii cu predare în limba engleză și franceză se suspendă timp de 14 zile, respectiv până la luarea unei decizii ulterioare.
Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu a decis suspendarea cursurilor până la sfârșitul săptămânii.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a anunțat că, începând din data de 24 februarie 2020, persoanele revenite în țară de mai puțin de 14 zile după o călătorie în nordul Italiei, cu precădere în regiunile Lombardia, Veneto și Emilia Romagna, trebuie să rămână acasă pentru autoizolare până la 14 zile şi să evite orice contact cu alte persoane.
Universitățile au obligația de a monitoriza starea de sănătate a studenților prin cabinetele medicale. În situația în care sunt depistați studenți care manifestă probleme medicale, universitățile au obligația de a informa Direcția de sănătate publică.Inspectoratele școlare trebuie să ia măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii cu Coronavirus
Totodată Ministerul Educației a trimis o adresă către Inspectoratele Școlare Județene prin care a solicitat să se transmită unităților de învățământ să limiteze sau să anuleze activitățile care implică deplasări în străinătate, iar la revenirea din străinătate persoanele să prezinte la unitățile de învățământ o adeverință medicală care să ateste că sunt clinic sănătoase. De asemenea, Ministerul cere suspendarea organizării oricăror manifestări colective școlare sau extrașcolare.
De asemenea, având în vedere evoluția situației epidemiologice determinate de creșterea numărului cazurilor de îmbolnăvire prin infecții respiratorii acute și gripă în unitățile de învățământ, precum și atenționările Ministerului Sănătății și ale Ministerului Afacerilor Externe referitoare la riscul infectării cu diverse virusuri, Ministerul Educației și Cercetării a trimis o adresă către Inspectoratele Școlare Județene/ Inspectoratul Școlar al Municipiului București prin care a solicitat să se transmită unităților de învățământ mai multe măsuri:
Limitarea/suspendarea/anularea tuturor activităților care implică deplasări în străinătate. În condițiile unor eventuale aprobări emise pentru deplasări în străinătate, inspectoratul școlar are obligația de a informa Direcția județeană de sănătate publică, anterior revenirii în țară, cu privire la destinație, durata deplasării și numele persoanei/persoanelor. Persoanele care au efectuat deplasări în străinătate vor prezenta, la revenirea în unitățile de învățământ, certificat medical/adeverință medicală care să ateste că sunt clinic sănătoase.
Limitarea la maximum/suspendarea organizării oricăror manifestări colective școlare sau extrașcolare (simpozioane, conferințe, excursii, vizite de studiu la nivel local sau național).
Ministerul Educației și Cercetării recomandă ca activitățile planificate în cadrul Săptămânii „Școala altfel” să se desfășoare în sediul/incinta unităților de învățământ, evitând în acest mod riscul apariției unor cazuri de îmbolnăviri.

2020-02-20

Asztalos Csaba: Ungaria preia din atribuțiile statului român în Transilvania

de C.D. HotNews.ro 18 februarie 2020, 
​Ungaria preia, în mod indirect, din atribuțiile statului român și „construiește o identitate națională pe un teritoriu, adică într-un bazin carpatic, care depășește granițele de stat”, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă, șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba.
Potrivit acestuia, în foarte multe cazuri, statul maghiar face pentru minoritatea maghiară din Transilvania ceea ce nu face statul român care „într-un fel sau altul, a închis ușa, câte o dată chiar în nas, comunității maghiare”.
„Am cerut Universitate în limba maghiară și nu am primit. Așa că statul ungar a înființat Universitatea Sapientia; am cerut televiziune în limba maghiară. Nu am primit. Așa că a venit statul maghiar și a înființat entitățile de media. Am cerut la Universitatea de Medicină din Târgu-Mureș să avem și predare în limba maghiară. Această Universitate de Medicină din Târgu Mureș a fost înființată de Regele Mihai, ca universitate cu predare exclusivă în limba maghiară, și astăzi s-a ajuns acolo încât nu se respectă Legea Educației și nu s-a înființat linia de predare în limba maghiară, nu poți să faci practică bilingv în acest moment. Așa că oamenii se gândesc să creeze o altă universitate de medicină în limba maghiară. Din nou, tot ce v-am spus înseamnă, cumva, autoizolare, dacă doriți, nu neapărat în sensul peiorativ. Am solicitat anumite bunuri, retrocedări de imobile, unele le-am primit, altele nu, altele sunt renaționalizate. Ani la rând statul maghiar a investit în infrastructura imobiliară, școlară, socială, grădinițe etc. Am solicitat, la un moment dat, administrarea unui stadion în Sfântul Gheorghe, adică așa cum s-a făcut și în cadrul altor localități. S-a refuzat, a decis guvernul că are să finanțeze cu nu știu câte milioane de euro construcția unui nou stadion, ca atare se lucrează la acest lucru, și pot să vă dau multe alte exemple în care statul român, într-un fel sau altul, a închis ușa, câte o dată chiar în nas, comunității maghiare”, a spus Asztalos Csaba pentru Europa Liberă.
În opinia sa, „o problemă uriașă” pentru comunitatea maghiară este modalitatea în care se predă limba română. Și în acest caz, a precizat șeful CNCD, statul maghiar finanțează meditațiile la limba română pentru copiii din Harghita și Covasna.
„Studiile în piața muncii arată că avem o discriminare destul de importantă, 15-20 la sută salarii mai mici pentru maghiari, pentru că nu vorbesc limba română. Și, din nou, revenim la autosegregare, caută locuri de muncă la firme unde se vorbește în interior limba maghiară, tocmai pentru a nu fi expuși, deseori, hărțuirii. Și atunci, ce face statul român? Menține de 30 de ani același sistem de predare a limbii române, care e falimentar, merge pe vechea abordare, trebuie să cunoști limba română, altfel nu ești loial statului român. Da, este important să înveți limba română, este o obligație cetățenească s-o înveți, dar tu, stat român, răspunzi de acest lucru. Dar atunci generează o politică publică prin care poți să atingi acest scop. Altfel, avem din nou izolare și segregare”, a mai spus el. (Interviul integral poate fi citit pe Europa Liberă)

2020-02-15

De ce exista rechini in Arctica, dar nu si in Antarctica

Printre numeroasele diferente intre cei doi Poli, cel sudic si cel nordic, se numara si diferitele specii ce pot supravietui in aceste medii. Rechinii, de exemplu, pot fi gasiti in Arctica, insa niciuna dintre specii nu traieste in Antarctica, scrie National Geographic.
Apele din Antarctica au o temperatura prea scazuta pentru a putea permite supravietuirea rechinilor in acea zona. In Arctica, insa, traiesc aproximativ 12 specii de rechin.
Dintre acestea, rechinul de Groenlanda e printre cele mai misterioase. Primul specimen al speciei a fost fotografiat oficial abia in 1995 si acesti pradatori pot trai cel putin 272 de ani si au o dieta variata, de la peste si foci la cadavre de ursi polari.
Cativa pesti traiesc in Antarctica, precum Notothenioidei, ce isi produc propriul “lichid anti-inghet” (proteine ce se prind de cristalele de gheata din sange pentru a preveni inghetarea).
Chaenocephalus acteratus, specie cunoscuta datprita faptului ca e singura vertebrata ce nu are celule rosii, e o alta specie ce poate trai la acest Pol, insa corpul rechinilor nu e dotat cu astfel de mecanisme ce le-ar permite supravietuirea in Antarctica.

Cîțu: Nu avem cum să evităm procedura de deficit excesiv. PSD a ignorat timp de 3 ani avertismentele

14.02.2020
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România nu avea cum să evite procedura de deficit excesiv, lansată de Comisia Europeană, spune ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. El dă vina pe guvernule PSD care, potrivit ministrului au ignorat timp de 3 ani avertismentele venite de la Bruxelles.
„Nu avem cum să evităm această procedură. Din momentul în care am preluat mandatul, am văzut situația bugetară și estimările pentru anul trecut. Trebuie să spunem că această procedură și acest raport se referă la 2019, la execuția din 2019. Despre 2019 am mai spus, dar trebuie să repet, am făcut avertismente că deficitul va fi mai mare de 4 % din primele luni ale anului. Au fost note interne pe care le-am prezentat deja”, a spus Cîțu
„În vară, la rectificare, a existat o șansă că guvernul PSD să reducă deficitul. Nu s-a făcut. Atunci când am preluat mandatul, documentele pe care le-am primit de la fostul ministru de Finanțe arătau un deficit de 2,8%, iar la rectificarea bugetară care a fost deja trimisă, pe care o primsie deja ministrul de Finanțe PSD, arătau pentru sfârșitul anului 2019 acel deficit de 4%. Aceste informații erau deja știute și nu s-a făcut nimic”, a adăugat ministrul.
În opinia sa, raportul Comisiei Europene rată că „avertismentele, timp de 3 ani de zile, ale Comisiei Europene, referitoare la deficitul structural și deficitul bugetar au fost ignorate de guvernul PSD”.
Un raport al Comisiei Europene publicat astăzi arată că „deficitul preconizat pentru 2019 este peste valoarea de referinţă de 3% din PIB prevăzută în Tratat. Depăşirea nu este considerată a fi nici excepţională şi nici temporară”.
Conform prognozelor de iarnă ale Comisiei, deficitul guvernamental al României a ajuns la 4% din PIB în 2019, urmând a urca la 4,9% în 2020 şi 6,9% în 2021. Majorarea deficitului este în principal rezultatul majorării pensiilor adoptată în vara lui 2019, în special o creştere de 40% a pensiilor programată pentru luna septembrie 2020, şi o nouă recalculare a pensiilor programată pentru luna septembrie 2021. În plus, între luna decembrie 2019 şi ianuarie 2020, autorităţile au adoptat noi reduceri de taxe şi au dublat alocaţiile pentru copii.

CTP desfiinţează raportul despre erorile PSD: Se foloseşte de cadavrul politic al lui Liviu Dragnea pentru a prosti din nou oamenii

14.02.2020 
Raportul critic asupra guvernării PSD din ultimii 3 ani al lui Ionuţ Vulpescu nu este decât o „încercare de a prosti din nou oamenii”, este de părere gazetarul Cristian Tudor Popescu. La emisiunea „Cap Limpede” de la Digi24, gazetarul spune că Vulpescu „se foloseşte de cadavrul politic al lui Liviu Dragnea” aşa cum Hruşciov s-a folosit de Stalin în 1956, pentru a îl putea înlocui pe acesta.
„Aşa cum Hruşciov, atunci, în 1956 îl folosea pe Stalin pentru a îşi face el platformă, lucru care i-a şi reuşit pentru că a ajuns şef suprem al URSS în locul lui Stalin, folosea deci cadavrul lui Stalin, care murise în 1953, pentru a îl acuza de toate relele şi, într-adevăr, erau monstruoase. Dar, în vreme ce Stalin omora milioane de oameni, toţi inşii care acum îi rupeau cadavrul în bucăţi ca să scoată din fiecare ciozvârtă nişte popularitate, toţi acei care erau atunci, Malenkov, Hruşciov şi ceilalţi fuseseră alături de Stalin în toate momentele în care el omorâse oameni. Şi acum vorbeau despre nenorocirea pe care a reprezentat-o Stalin. După aceea, totuşi, trebuia să rămână un reper, pentru că important era ca partidul să nu se slăbească şi reperul se obţine întotdeauna la comunişti, ducându-te la părintele fondator. Adică la Lenin.
Aceeaşi situaţie o avem acum la PSD cu domnul acesta Ionuţ Vulpescu. Deci ăsta este un raport nesecret al domnului Vulpescu care se foloseşte de cadavrul politic al lui Liviu Dragnea nu pentru a reforma PSD ci pentru reprosti din nou oamenii. Asta doreşte domnul Vulpescu, să-i îmboldească pe pesedişti, conducerea PSD.
Avem în acest raport nişte lucruri foarte dure despre PSD: structură dictatorială, distrugerea democraţiei interne, a vieţii de partid, clientelism la bază şi cumpărare de funcţii la vârf. Nu a existat niciodată o asemenea colecţie de acuzaţii scoasă la lumină, la scena deschisă, în istoria acestui partid.
Numai că, după ce le enumeră pe toate, domnul Vulpescu, de fapt înainte de asta, spune: «pentru pregătirea alegerilor locale şi parlamentare».
Adică dânsul consideră, că în trei luni de zile se pot rezolva toate aceste grozăvii care zac în PSD de 30 de ani şi mai multe de 30 de ani, de la strămoşi, şi care vor fi rezolvate în trei luni, după domnul Vulpescu. Asta, din start, ca să înţelegem ce v-am spus adineaori. Acesta nu e un raport care doreşte sau un document, un demers care doreşte cu adevărat reformarea PSD. Nu! Doreşte să mai păcălească o dată alegătorii.
Astea sunt obiective şi aici dă sugestii, acum scurt, în astea trei luni. Acum se rezolvă. Şi democraţia internă şi clientelismul la bază şi vânzarea de funcţii la vârf. Toate. Se rezolvă hoţia, corupţia, minciuna din PSD de 30 de ani încoace, ne spune domnul Vulpescu, până în locale le-am rezolvat.
Ca să vedeţi că ştiu ce spun, mă confirmă domnul Vulpescu în următoarea pagină, spune aşa: «Acţiuni concrete necesare pentru ca PSD să redevină rapid, chiar din lunile următoare, cel mai dinamic şi activ partid din România». Deci e clar, acum vrea să facă toată operaţiunea. «De asemenea», mai spune domnul Vulpescu, care vrea să reformeze partidul, cică, aşa ne spune, «PSD a arătat că poate aduce în prim planul politicii româneşti discuţii progresiste, marcând două premiere absolute: prima femeie premier şi prima femeie care ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale».
Aceeaşi femeie fiind «proasta partidului». Nu după exprimarea mea, acum, că poate se iau doamnele feministe de mine. Nu, după exprimarea domnului Manda de la PSD în şedinţă de partid.
Această doamna care s-a remarcat cum ştiţi în vremea când a fost la putere, este prezentată acum ca o mare realizare a PSD de către acelaşi domn Vulpescu, reformatorul. E o frază care îmi place mult aici: «În pofida acestei abordări cu realizări evidente», deci mai întâi domnul Vulpescu face apologia marilor realizări ale PSD-ului în aceşti ani, pe plan economic, social, cultural şi aşa mai departe şi după aceea spune: «În pofida acestei abordări cu realizări evident, guvernarea PSD are şi o serie de neîmpliniri».
De un veac şi ceva aceste cuvinte au fost prezente în toate partidele care au izvorât din bolşevismul sovietic. «Au fost şi o serie de neîmpliniri».
Ei, şi acum trecem la cugetările grele. Astea care rămân, într-adevăr, în istorie: «PSD este artizanul aderării». Deci această minciună, pe care am mai demontat-o în această emisiune, este repetată de domnul Vulpescu, minciuna asta propagandastică. În structurile euro-atlantice au intrat pentru că aşa a vrut Tony Blair. Am explicat, Tony Blair a venit la Bucureşti, în Parlamentul României şi a spus: «Pentru că aţi dat drept de survol peste Iugoslavia, veţi intra în Uniunea Europeană». Şi s-a întâmplat. Până la momentul ăla nu mişca nimic, eram undeva în ceaţă totală. Şi aşa am intrat în Uniunea Europeană.
În NATO am explicat iarăşi cum am intrat: urcându-ne pe mormanul de morţi de la World Trade Center. Dincolo ne-am urcat pe mormanul de morţi din Iugoslavia, ca să intrăm în UE, că de-aia ne-a dat Tony Blair, dincoace pe mormanul de morţi de la World Trade Center, după care România a intrat în discuţie pentru NATO. Până atunci, Statele Unite se opeauneu la Madrid s-au opus cât se poate de dur intrării României în NATO.
Şi vine aici afirmaţia cu adevărat formidabilă: «PSD este, simbolic, partidul Revoluţiei din 1989. Partidul care a exprimat cel mai bine dorinţa de schimbare a societăţii româneşti după căderea regimului comunist».
Vasăzică partidul condus de urmăritul penal pentru crimă în masă, Ion Iliescu, la Revoluţie, în clipa de faţă, partidul care ani şi ani a făcut tot ce i-a stat în putinţă prin pârghiile şi personajele lui ca să blocheze dosarul investigării crimelor Revoluţiei, ăsta este partidul Revoluţiei din 1989. Deci partidul urmaş al lui Ceauşescu, în toate privinţele, aşa cum a demonstrat în ultimii trei ani, inclusiv al naţionalismului xenofob, este «este partidul Revoluţiei care a exprimat cel mai bine dorinţa de schimbare a societăţii româneşti». Adică frâna cea mai puternică din societatea românească de 30 de ani, adică PSD, «a exprimat dorinţă de schimbare». De la Văcăroiu pân’ la Dragnea. Aşa spune domnul Vulpescu reformatorul”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Cel mai lung tunel din România. Unde se va face și când va fi lansată licitația

15.02.2020 
Cel mai lung tunel din România, cu o lungime de aproape trei kilometri, urmează a fi făcut pe traseul din Sălaj al Autostrăzii Transilvania. Are o valoare estimată de peste un miliard de lei, iar licitaţia pentru construirea lui urmează să fie lansată cel mai probabil în luna mai, scrie Agerpres.
Potrivit precizărilor făcute, sâmbătă, de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, indicatorii tehnico-economici privind această investiţie au fost reaprobaţi, iar documentaţia pentru demararea procedurii de atribuire este în curs de elaborare, urmând a fi transmisă spre validare către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice.
„Noi estimăm ca până undeva în aprilie să finalizăm (...) şi să fim în situaţia în care în luna mai să urcăm în SICAP, pentru licitaţie - proiectare şi execuţie, tunelul Meseş”, a precizat Lucian Bode, într-o conferinţă de presă.
La rândul său, directorul Companiei Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Florin Scarlat, a subliniat că tunelul respectiv este un obiectiv de investiţii special, pentru care s-a cerut asistenţă din partea unor experţi străini. „Fiind o lucrare de investiţie cu un specific aparte, (...) a necesitat inclusiv asistenţa din partea unor experţi de la o firmă internaţională renumită pentru a pune la punct documentaţia, pentru că necesită în primul rând o lucrare de bază acele tunele. Necesită un sistem de monitorizare a traficului în acest tunel. Sunt nişte experienţe pe care alte state le au. Din păcate, noi acum suntem în faza pionieratului şi am apelat la această experienţă pentru a genera o documentaţie matură şi cu toate elementele tehnice, pentru a o putea scoate la licitaţie”, a precizat Florin Scarlat.
Acesta a adăugat că tunelul va avea două galerii, cu o lungime de 2.890 de metri, fiind cel mai lung tunel proiectat din România.
Valoarea estimată a proiectului este de 1,28 miliarde de lei.

Viktor Orban lansează o consultare naţională despre despăgubirile obtinute prin instante de către romi şi deţinuţii

V.M. HotNews.ro 14 februarie 2020, 
Guvernul ungar a anunţat joi lansarea unei noi consultări naţionale a cetăţenilor, pe tema indemnizaţiilor legale acordate deţinuţilor şi romilor, sever criticate în ultimele luni de premierul Viktor Orban, scriu agenţiile AFP şi MTI, citate de Agerpres.
„Este lipsit se sens ca statul să plătească anual miliarde de forinţi condamnaţilor” pentru condiţiile din închisori, a declarat la o conferinţă de presă şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas.
Guvernul ungar a anunţat în luna ianuarie suspendarea plăţii indemnizaţiilor acordate deţinuţilor drept compensaţie pentru condiţiile inadecvate din închisorile suprapopulate ale Ungariei. Potrivit executivului condus de Viktor Orban, organizaţii „finanţate din străinătate şi care se pretind a fi organizaţii de apărare a drepturilor omului” au reuşit să creeze un model de afaceri cu ajutorul unor asemenea dosare care pot fi câştigate în serie prin verdicte ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) ori ale instanţelor ungare.
Pe de altă parte, începând din luna septembrie Viktor Orban a respins plata unor despăgubiri de circa 300.000 de euro obţinute în instanţă de familii de romi care au reclamat segregarea şcolară a circa 60 de copii romi. Şeful executivului ungar a apreciat că este „profund incorect” ca familiile rome să „obţină bani fără să muncească”, potrivit AFP.
Potrivit MTI, Gergely Gulyas s-a întrebat în faţa presei dacă este normal ca „elevi care au absentat mai multe zile de la şcoală să merite compensaţii” şi a sugerat că ar fi mai utilă o asistenţă care să reducă diferenţele dintre tinerii defavorizaţi şi societate în ansamblu.
„Guvernul are o opinie clară asupra acestor chestiuni şi ştie cum trebuie să le răspundă, însă pentru aceasta are nevoie de sprijinul societăţii”, a explicat şeful de cabinet al lui Viktor Orban.
În total nouă întrebări se vor regăsi în chestionarul din cadrul acestei consultări ce va fi trimis cetăţenilor unguri începând de la jumătatea lunii martie, consultare al cărei scop este „restabilirea ordinii publice şi morale”, potrivit lui Gergely Gulyas. Întrebările vor fi prezentate săptămâna viitoare.
Iniţiativa este ultima dintr-o serie de consultări de acelaşi fel lansate de Viktor Orban, dar calificate drept demagogice de către adversarii săi.
Printr-o astfel de consultare desfăşurată în vara anului 2017 a fost testată opinia cetăţenilor Ungariei despre modul în care această ţară se poate împotrivi politicii UE privind migraţia şi miliardarului George Soros, acuzat de Viktor Orban că este un important susţinător al acestei politici ce urmăreşte „să înece” UE cu migranţi ilegali.
Noua consultare populară este criticată de ONG-uri, de reprezentanţi ai romilor şi de unii avocaţi, care avertizează asupra agravării prejudecăţilor faţă de romi.

Situația dezolantă în care a ajuns Moneasa, stațiunea care făcea furori printre turiști

Stirileprotv.ro 04 Februarie 2020 
Perla Munţilor Apuseni, aşa cum a fost supranumită staţiunea Moneasa în perioada ei de glorie, dispare încet, sub praful nepăsării.
Locul care atrăgea odinioară turiştii cu apele sale binefăcătoare, descoperite în timpul Imperiului Roman, este acum o ruină.
Indolența autorităţilor a atins apogeul în urmă cu doi ani, când au pierdut 5 milioane de euro de la Uniunea Europeană, pentru că au depus proiectul de finanţare prea târziu.
În staţiunea din judeţul Arad mai vin puţini turişti, pentru că drumul judeţean până la Moneasa nu a mai fost reparat.
Din municipiul Arad până la poalele Masivului Codru Moma sunt puţin peste o sută de kilometri, pe care şoferii trebuie să-i parcurgă în slalom printre gropi şi denivelări.
Diana Toderaș, localnică: „În urmă cu 30-40 de ani staţiunea era foarte veselă, o gamă largă de turişti, veneau tineri, bătrâni, mai ales în vacanţe, era plin de tineret, erau posibilităţi de agrement, era foarte frumos.”
Atmosfera dezolantă descurajează indiferent de vârstă. Uşile multor clădiri sunt ferecate cu lacăte, faţadele stau să cadă, iar străzile sunt pustii. Mulţi dintre optimiştii care şi-au deschis afaceri, sperând că locul va renaşte, caută acum să vândă.
Valer Pop, administrator restaurant: „Sunt multe pensiuni şi restaurante scoase la vânzare.”
Și cei care şi-au modernizat hotelurile şi pensiunile sunt conştienţi că turismul nu înseamnă doar o cameră curată cu mic dejun.
În urmă cu doi ani, 5 milioane de euro de la Uniunea Europeană le-au scăpat printre degete autorităţilor, care au depus cu întârziere proiectul de finanţare. Deşi staţiunea are nevoie de reparaţii, primarul, aflat la al doilea mandat, crede că principala problemă e drumul de acces.
Ioan Herbei, primar Moneasa: „Din păcate aceasta dezvoltare lasa de dorit, principlul motiv acesta este al infrastructurii drumului, care lăsa de dorit, de la Arad la Moneasa pe o distanţă de 100 de km”.
Între timp, Consiliul Judeţean a scos la licitaţie reabilitatea drumului, iar acum procedură este în etapa depunerii contestaţiilor. Rămâne însă problema investiţiilor din staţiune.
Medicii spun că aerul curat din Moneasa întăreşte imunitatea, plămânii, tratează insomniile şi durerile de cap. De asemenea, apele sunt bune pentru sistemul nervos şi aparatul locomotor.
Moneasa a fost declarată staţiune în 1886. Acum mai are 1700 de locuri de cazare, în hoteluri, vile şi pensiuni.

2020-02-14

Guvernul a trimis la Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă pentru anticipate. Orban n-a cedat la presiunea PSD şi UDMR: se va vota la orice secţie

14 februarie 2020, 16:20deSebastian Zachmann
Guvernul a trimis vineri la Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor anticipate. Documentul conţine şi articolul contestat puternic de PSD şi de UDMR, prin care cetăţenii vor putea vota la alegerile parlamentare la orice secţie de vot, nu doar la adresa din buletin. Dacă prevederea va rămâne în vigoare, UDMR ar putea rata pragul electoral, iar PSD ar putea coborî sub 20%.
În ciuda presiunilor PSD şi UDMR, Guvernul Orban nu a modificat articolul 84 din ordonanţa de urgenţă, care, pentru alegerile parlamentare, permite votul la orice secţie, indiferent de domiciliu. Spre exemplu, dacă o persoană cu buletin de Bucureşti se află în ziua alegerilor anticipate la Braşov, va putea vota la orice secţie, pe liste suplimentare. Numai că va trebui să voteze pentru candidaţii din circumscripţia Braşov, nu Bucureşti, acolo unde locuieşte. Miza acestei prevederi ţinteşte marile centre universitare: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, unde sunt foarte mulţi studenţi fără viză de flotant, aşadar care până acum nu puteau vota la parlamentare. Acestă prevedere le permite dreptul să voteze în oraşul unde studiază, nu unde au domiciliul. PSD şi UDMR sunt dezavantajate de „liberalizarea“ votului, în timp ce PNL şi Alianţa USR-PLUS, preferate de electoratul tânăr, sunt avantajate. Captură-foto din OUG obţinută de Adevărul. La finalul textului, vezi întreg documentul trimis spre publicare la Monitorul Oficial. Vicepremierul Raluca Turcan a explicat care au fost motivele care au stat la baza retragerii a 5 dintre cele 25 de ordonanţe de urgenţă date de Guvernul Orban înainte de a fi demis prin moţiune de cenzură. Turcan a spus că ar fi putut apărea un blocaj deoarece după aceste ordonanţe ar fi trebuit ca Guvernul să mai dea altele, or în acest moment nu poate face acest lucru, fiind un Guvern interimar. Termenul limită pentru data alegerilor anticipate este 28 iunie, a anunţat vicepremierul Raluca Turcan, care a precizat că un calendar realist pentru acestea ar fi între 14 mai şi 28 iunie. Vicepremierul a spus că alegerile anticipate pot avea loc deodată cu cele locale sau la diferenţă de o zi sau o săptămână.

2020-02-13

Nemuritorul

13 februarie 2020 Laurențiu Ungureanu
O stafie politică bântuie prin Parlamentul României FOTO: Mediafax

După ce a pierdut funcţia de ministru de Externe, a fost exclus din ALDE şi apoi obligat să se retragă şi de la şefia Senatului, Teodor Meleşcanu (78 de ani) a mai găsit o metodă de a-şi reinventa cariera politică şi de a rămâne conectat la banul public.
Acesta a născocit un partid-fantomă care va încasa, anul acesta, peste 1,2 milioane de lei din bugetul României, potrivit estimărilor Autorităţii Electorale Permanente. Formaţiunea politică se numeşte Forţa Naţională şi există doar pe hârtie: nimeni nu ştie exact câţi membri are şi nici unde este sediul partidului.
Lui Meleşcanu nu i se pare însă nimic în neregulă să paraziteze bugetul folosindu-se de un partid care nu există în realitate. „Mă întrebaţi pe mine dacă mi se pare corect? Da, vă răspund, este foarte corect pentru că asta e legea şi trebuie să o respectăm“.
Legea pe care o invocă Meleşcanu este, de fapt, un cadou făcut de guvernul Ludovic Orban lui Victor Ponta: la finalul anului trecut, Executivul a acceptat un amendament depus de Pro România la Legea bugetului, care stabileşte că subvenţia pe care o primesc partidele politice se calculează în funcţie de numărul de parlamentari, nu în funcţie de rezultatul de la alegeri.
Asta înseamnă că orice partid cu membri în Parlament are dreptul să primească bani de la stat chiar dacă n-a văzut ştampila de vot a vreunui alegător. Este cazul Pro România, care n-a participat la parlamentarele din 2016, înființându-se ulterior, dar a atras senatori și deputați de la alte partide. Grație modificării acceptate de Guvernul Orban, Pro România ar urma să încaseze, anul acesta, 8 milioane de lei de la bugetul de stat.
















Venită ca o răsplată pentru traseiştii din partidul lui Victor Ponta, modificarea i-a servit perfect şi lui Teodor Meleşcanu. Acesta s-a revendicat drept preşedinte interimar al misteriosului Partid Forţa Naţională și a cooptat încă trei parlamentari de la ALDE: Graţiela Leocadia Gabrilescu, Ştefan-Alexandru Băişanu şi Marian-Gheorghe Cucşa. În felul acesta, partidul a devenit eligibil pentru a încasa subvenții de la buget.

„Forţa“ misterioasă
Partidul Forța Națională este o entitate politică atât de obscură încât nici măcar cei care îl reprezintă în Parlament nu știu să spună prea multe lucruri despre el: unde este sediul, câţi membri are, care este programul politic sau câţi români sunt de partea Forţei.

Deşi datele de la Tribunal arată că partidului funcţionează undeva, la etajul 2 al unui bloc din cartierul Pantelimon, Graţiela Gavrilescu susţine că s-ar fi instalat deja într-un sediu din centrul Capitalei, dar nu mai ţine minte adresa. O contrazice chiar preşedintele Meleşcanu, care are plăcerea să ne spună că tocmai în perioada asta va închiria un spaţiu pentru a oferi partidului vizibilitate mai mare. Unde? „Păi, să vedem, nu ştiu. Într-un spaţiu decent în care să se poată aduna cei care doresc să se înscrie, cei care doresc să schimbe opinii, idei, pentru şedinţe. Un spaţiu normal.“

Meleșcanu e la fel de sincer și când vine vorba de numărul membrilor pe care îl are partidul său: „N-am cum să vorbesc despre aşa ceva. Dacă nu ştiu, n-are rost să vorbesc prostii.“

Ce ideologie are Forța Națională? Ne-a lămurit deputatul Băişanu: „E un partid naţionalist, în care cuvântul de ordine e «patriot». E un naţionalism constructiv, în care încercăm să ne păstrăm propria identitate şi să o afirmăm la nivelul popoarelor din lumea asta“.

Partidul cuantic
Fără să îndeplinească vreun criteriu esenţial pentru a fi luat în considerare drept un partid politic aflat în interesul cetăţenilor, PFN pare mai degrabă un PFA prin intermediul căruia o mână de parlamentari reuşesc să-şi asigure supravieţuirea politică, rămânând conectaţi la banul public. Și, totuși, cum vor fi cheltuiți banii primiți din subvenții? Teodor Meleşcanu spune că se bazează pe ei pentru a consolida acest partid care există şi nu există în acelaşi timp.

„În primul rând va fi publicarea de documente: programul de guvernare, respectiv manifestul politic, promovarea unor materiale pentru campania electorală, bannere, afişe, tot ce se permite în perioada preelectorală. Dacă vrei să faci un partid mai mic şi dacă vrei să participi şi tu la competiţie, nu ai nicio şansă dacă nu primeşti, pentru numărul de parlamentari respectivi, o sumă de bani ca să poţi să-ţi faci pregătirea electorală“, spune Meleşcanu.

Fostul președinte al Senatului vorbește despre egalitatea de șanse în lupta politică, deși se află în postura în care și-a creat un avantaj uriaș față de orice altă formațiune politică nou înființată. Niciun partid nou nu primește bani de la stat pentru a-și face campanie electorală. Partidul Forța Națională primește bani folosind o portiță legislativă.

Arta supraviețuirii în politica românească
În ciuda acestui tip de atitudine sfidătoare prin care s-a făcut remarcat în funcţii publice, Teodor Meleşcanu reușește să rămână în vârful politicii din România de peste 30 de ani. Nu l-a clintit nici măcar valul de indignare creat în 2014, după ce, din postura de ministru de Externe în Guvernul Ponta, le-a recomandat românilor descurajaţi de cozile de la secţiile de votare din Paris să voteze în oraşul Nancy, aflat la 385 de kilometri distanţă. „Este un oraş superb, leagănul art nouveau care s-a creat în Franţa şi care este bine cunoscut şi în România“. Meleşcanu şi-a dat demisia de la Externe doar pentru a reveni, doi ani mai târziu, în aceeaşi funcţie.

Acelaşi Meleşcanu a avut puterea de a deschide, din poziţia de şef al Senatului, şedinţa solemnă din Parlament dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia Română. „Aducem un omagiu tuturor celor care au luptat pentru libertate“, a spus. Numai că, în urmă cu trei decenii, poziţia sa faţă de revolta populară de la Timişoara era la polul opus. Un document făcut public de jurnaliştii Libertatea arată că, pe 20 decembrie 1989, la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Meleşcanu nega ferm incidentele de la Timişoara şi chiar se opunea păstrării unui moment de reculegere în memoria victimelor represiunii.

Teodor Meleşcanu a avut mereu ambiţia de a-şi rescrie biografia şi curajul de a rămâne în viaţa politică indiferent de circumstanţe. După o carieră de 23 de ani în diplomaţia comunistă, în România postdecembristă a acceptat să fie, pe rând, ministru de Externe, ministru al Apărării, director al Serviciului de Informaţii Externe şi, din nou, ministru de Externe. A avut carnet de membru în Partidul Comunist Român, Partidul Social-Democrat Român (precursorul PSD), Alianţa pentru România, Partidul Naţional Liberal, Alianţa Dreptate şi Adevăr, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) şi, acum, în Partidul Forţa Naţională.

Ajuns la 78 de ani, după ce a bifat mai multe funcţii decât poate număra, Meleşcanu exclude categoric să renunţe la cariera politică. „Atât timp cât mai am ceva de spus, vreau să folosesc experienţa pe care o am şi să o pun la dispoziţia colegilor mei mai tineri, pentru a continua acest proiect, Forţa Naţională“.

2020-02-09

Încă două cutremure mari, în Turcia, sâmbătă dimineaţa

08 February 2020, Realitatea.net
Cutremur în Turcia. Un seism cu magnitudinea 4 grade pe scara Richter s-a produs, sâmbătă dimineaţa, în vestul Turciei.
Potrivit INFP, cutremurul a avut loc la ora 7:39, ora locală a României. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 km, în apropierea următoarelor oraşe: 42 km NE de Manisa, 75 km NE de Izmir, 78 km NE de Karabaglar, 82 km S de Balikesir, 119 km N de Aydin, 149 km V de Usak, 169 km NV de Merkezefendi, 174 km NV de Denizli, 183 km SV de Bursa, 204 km V de Kutahya.
Anterior, la ora 3:45, un alt cutremur, de 3,7 grade, s-a produs în aceeaşi zonă seismică, la adâncimea de 10 km. 

2020-02-06

DESPRE IZOLAȚIONISM ȘI ENCLAVIZARE

de prof. Bakk Miklós, politolog
"Citesc șirul de comentarii pe marginea cazului de la Ditrău. În multitudinea textelor apar, în mod invariabil, câteva idei, îmbrăcate și reîmbrăcate cu niște “concepte de bază“ ca: separatism, izolaționism, enclavizare. Am impresia că majoritatea analiștilor, de altfel respectabili, par a nu reuși să abandoneze acest vocabular. Petre M. Iancu scrie, de exemplu, pentru DW-Focus că secuimea este „produsul cultural al mai multor izolări mutual agravante”, iar cea ce agravează această „autoizolarea milenară” este lipsa unei apărări eficiente a secuilor de „propaganda extremiştilor de la Budapesta”. Dan Tapalagă (în articolul De ce a prins discursul anti-migranți al lui Viktor Orban tocmai la Ditrău?) consideră și el că maghiarii din Harghita și Covasna trăiesc într-o „enclavizarea etnică”, nu vorbesc românește și cad pradă propagandei Budapestei. Mircea Morariu scrie „pe an ce trece, Harghita şi Covasna devin zone tot mai enclavizate” și presa care o consumă este în mâna unor patronate care „fac obligatoriu politica lui Orbán Viktor şi execută fără să clipească ordinele acestuia”. Fără a prelungi prea mult șirul exemplelor mai trebuie amintit „atelierul” LARICS care dezvoltă în mod științific (în cazul acesta: „geopolitic”) această viziune a „enclavizării” Secuimii și o amplifică atribuind acestei enclave un rol de „unealtă geopolitică” utilizată, la consens, de Rusia și Ungaria (aflate în cârdășie).
Mă consider o persoană cât de cât prezentă atât în discursul public românesc, cât și în cel secuiesc, ceea ce îmi dă curajul să spun că universul informațional în care trăiește un sat secuiesc nu este de loc mai unilateral, decât universul unui sat românesc oarecare.
Dacă vreau să înțeleg diagnoza distinșilor comentatori de mai sus, nu pot să spun altceva decât că, din punctul meu de vedere, toată această comentaristică a lor, mai sus citată, este și ea o „enclavizare”. Este o „enclavă mentală”, o paradigmă de interpretare care provine din necunoșterea Secuimii, din imposibilitatea digerării existenței unui teritoriu care nu poate fi integrat în viziunea prezentă, dominantă a patriei România, cel puțin cum aceasta este gândită în ultima sută de ani. Această paradigmă este una foarte productivă, exhibă „micii de la Odorhei”, imaginea vânzătorului care nu vrea să servească cu pâine pe cel care vorbește românește sau pe acei „teroriști” care doresc să arunce în aer cu bombe de petarde ideea de statalitate română. 
Iar acum a descoperit, pe fundalul unui conflict economic și pe câteva Olguțe Vasilescu (fără mandate politice) ale satului care nu vor să vadă brutari singhalezi în Ditrău, cum primărița de la Craiova nu vroia să vadă muncitori unguri în zona ei.
Există, deci, și o „enclavă” a gândirii politice românești, o capcană mentală care vede Secuimea numai ca pământul unei ostilități sistemice la adresa statului român, unde numai grozăvii se întâmplă. O capcană mentală – viziune îngustată de complexe – care nu permite recunoașterea necesității și legitimității dialogului despre reformarea structurii constituționale și administrative ale statului român prin care s-ar putea ajunge la un alt „management” al diversității cultural-teritoriale a României. Schimbare care ar permite un alt mod de a vedea Secuimea."

Liviu Avram Da, a fost blat. Planul B al preşedintelui Iohannis

 5 februarie 2020,
 Guvernul Orban a fost demis, deci alegerea primarilor în două tururi nu mai este posibilă 
 Greu să găseşti în politica românească un episod mai dezgustător decât sceneta cu public jucată marţi, în şedinţa de Guvern, de către premierul Orban şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu – ambii demisionaţi acum. A fost, cred, cea mai bună dovadă a blatului dintre PNL şi PSD, prin care cele două mari partide au sacrificat alegerea primarilor în două tururi şi sunt pe cale să compromită şi alegerile anticipate. 
Guvernul pregătea o ordonanţă de urgenţă prin care alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene să se facă indirect, prin votul consilierilor judeţeni. În timpul şedinţei de Guvern, iniţiatorul ordonanţei, ministrul Administraţiei, Ionuţ Ştefan, a afirmat că proiectul are aviz negativ de la Ministerul Justiţiei. Când premierul Orban a cerut explicaţii, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat că proiectul are o insurmontabilă problemă de constituţionalitate: s-ar schimba fundamental sistemul de alegere a şefilor de CJ cu mai puţin de un an înaintea scrutinului şi s-ar încălca astfel o decizie a Curţii Constituţionale. El a adăugat că o asemenea problemă nu se pune în cazul primarilor: indiferent dacă într-un tur sau în două, aceştia se aleg prin acelaşi sistem electoral, şi anume prin vot direct, pe când în cazul şefilor de CJ, se schimbă sistemul din vot direct în vot indirect. Argumentele domnului Predoiu sunt false din cel puţin două puncte de vedere. În primul rând, modul de alegere al şefilor de Consilii Judeţene este o chestiune care nu interesează deloc Curtea Constituţională. Şi asta pentru că preşedintele de Consiliu Judeţean nu este o instituţie de rang constituţional, pentru că nu este prevăzută nicăieri în Constituţie. În Legea Fundamentală este prevăzută doar instituţia Consiliului Judeţean. Iar o bogată jurisprudenţă a CCR ne arată că aceasta judecă doar acele acte care vizează instituţii de rang constituţional – iar acţiunile care vizează oricare alte instituţii sunt respinse ca indamisibile. În al doilea rând: să zicem că eu mă înşel şi că ar exista o problemă de constituţionalitate. În acest caz, se ridică altă problemă. Alegerile locale din 2016 au avut loc pe 5 iunie. Cum mandatul aleşilor locali nu se poate prelungi, alegerile locale din acest an ar trebui să aibă loc tot la începutul lunii iunie. Deci perioada de un an, de interdicţie a legiferării unui nou sistem electoral, ar începe să curgă de la începutul lui iunie 2019. La începutul lunii iunie 2019, legea prevedea că şefii de CJ se aleg prin votul indirect al consilierilor judeţeni. Însă pe 5 iulie 2019, deci în interiorul termenului de interdicţie, Guvernul Dăncilă a modificat prin ordonanţă de urgenţă modul de alegere a şefilor de CJ şi a stabilit că aceştia se aleg prin vot direct, într-un singur tur. În accepţiunea domnului Predoiu, şi această ordonanţă ar avea probleme de neconstituţionalitate, pentru că a fost adoptată în interiorul termenului de interdicţie. Prin urmare, ordonanţa pregătită de Guvernul Orban, şi la care s-a renunţat atât de uşor, n-ar fi făcut decât să restabilească ordinea constituţională - şi anume să se revină la legea aflată în vigoare la momentul în care a început să curgă termenul de interdicţie. În concluzie, în ultima sa şedinţă, Guvernul Orban a făcut un serviciu imens PSD, menţinând alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene aşa cum a vrut PSD. Dar asta e acum apă cursă. Moţiunea a trecut, guvernul Orban a picat, iar PNL îşi poate trece în cazier ratarea unui obiectiv politic important: alegerea primarilor în două tururi pare să fi fost compromisă definitiv. Rămâne speranţa celui de-al doilea mare obiectiv politic al liberalilor, alegerile anticipate, despre care preşedintele Iohannis a spus că are pregătit chiar şi un Plan B. După demiterea Guvernului Orban, preşedintele Iohannis a avut o intervenţie publică în care a declarat următoarele: „Eu am fost şi rămân adeptul alegerile anticipate. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică care duce spre alegeri anticipate. Dacă însă constat că partidele parlamentare nu doresc acest lucru sau nu reuşesc să înţeleagă acest lucru, atunci voi insista ca în continuare să fie votat un guvern care vine cu o agendă reformatoare, un guvern care este construit de şi în jurul Partidului Naţional Liberal”. Tradus în mai puţine cuvinte, preşedintele a spus aşa: „Eu vreau anticipate, dar dacă nu se poate, atunci să rămână liberalii la guvernare”. Ăsta era, se pare, Planul B. Am impresia că nici anticipate nu vom avea…

2020-02-05

Clubul cu dansatoare de striptease minore în care a descins DIICOT funcţionează în spaţiul Primăriei Caracal. Primar: „E treaba lor ce fac acolo“

5 februarie 2020, Alina Mitran
Procurorii DIICOT din Piteşti au descins miercuri-dimineaţă într-un club de streaptease din Caracal, într-un dosar de grup infracţional organizat, pornografie infantilă şi trafic de minori. Clubul a închiriat spaţiul de la Primăria Caracal.
Anchetatorii DIICOT au descins la prima oră în singurul club de streaptease din Caracal, Night Club Dreams, în care, spun procurorii, erau aduse fete minore, erau obligate să înveţe să danseze la bară, să-i îmbie pe clienţi să consume cât mai multe băuturi fine, dar şi să întreţină relaţii sexuale cu aceştia. Clubul funcţiuonează în spaţiile defunctei societăţi IGO, răscumpărate de Primăria Caracal după falimentul societăţii, iar patronii plătesc chirie, suma fixată fiind, conform unui proiect de hotărâre din 22.05..2018 disponibil pe site-ul Primăriei Caracal, 1.000 lei/lună. 
 „Noi toată clădirea - subsol, parter şi etaj - am dat-o în administrare ADPP-ului, o societate care se ocupă cu partea asta de cimitir, construcţii...Este un SRL, dar este sub conducerea Consiliului Local. Ei folosesc o parte din birouri, iar partea pe care nu o folosesc au închiriat-o. Aici este şi clubul ăsta. Are toate autorizaţiile de funcţionare. Noi când le-am închiriat au spus că vor să facă un bar şi un club, dar e treaba lor ce fac acolo. Acum câteva ore am aflat şi că patronii au cumpărat, la 50 de metri, şi un etaj unde funcţiona un hotel. Noi ne uităm doar ca documentele care vin să fie OK din punct de vedere juridic. (...) E un contract perfect legal“, a declarat primarul municipiului Caracal, Liviu Radu, menţionând că aceşti chiriaşi aveau un contract valabil dinainte ca imobilul să intre în proprietatea primăriei în urma falimentului societăţii IGO şi a vânzării activelor deţinute, Primăria Caracal cumpărând clădirea de patrimoniu ca urmare a exercitării dreptului de preempţiune. Noul proprietar a fost de acord să semneze un nou contract, asta şi pentru că, a mai spus Liviu Radu, subsolul era mai greu de exploatat. 
Fetele care „prestau“ în club erau aduse preponderent din zona Moldovei şi la anumite intervale de timp erau schimbate cu fete dintr-un club din judeţul vecin, Argeş, cu care patronii aveau relaţii de parteneriat. Cea care se ocupa de clubul din Caracal a fost condusă la sediul DIICOt Piteşti pentru a da explicaţii. 
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2017, pe raza oraşului Caracal, s-a constituit un grup infracţional organizat, care, sub paravanul unui club de noapte, ar fi recrutat tinere minore în vederea participării la spectacole pornografice sau în scopul obligării la practicarea prostituţiei. În urma cercetărilor efectuate a rezultat faptul că minorele erau obligate să înveţe să danseze la bară, să determine clienţii să consume de la bar cât mai multe băuturi şi, în cazul în care aceştia doreau să întreţină relaţii sexuale, îi conduceau în diferite separeuri unde contra sumei de 200 lei întreţineau raporturi sexuale, minţind clienţii că au vârste cuprinse între 18 şi 19 ani. Liderii grupului infracţional încasau banii pentru partidele sexuale, iar dimineaţa fetele primeau un salariu de 200 lei, un comision din consumaţie şi jumătate din banii obţinuţi în urma întreţinerii de raporturi sexuale contra cost. 
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Piteşti urmează să fie aduse, în vederea audierii, un număr de 15 persoane“, au menţionat procurorii DIICOT - ST Piteşti în comunicatul de presă dat publicităţii astăzi. 
Clubul Dreams era păzit de firma administrată de Remus Rădoi, persoana intens mediatizată după izbucnirea cazului crimelor de la Caracal la care a apelat fostul adjunct al IPJ Olt, Nicolae Alexe, pentru a o găsi pe Alexandra Măceşanu. Rădoi a declarat că firma sa păzeşte acest club aproape de la înfiinţare, de aproximativ 2-3 ani, dar că nu s-au semnalat incidente. printre clienţii care veneau aici se numărau şi poliţişti, a mai spus Rădoi.

Klaus Iohannis, primele declarații oficiale după ce a picat Guvernul Orban. Atac dur la adresa PSD

Autor: Madalina Moraru -  05 feb. 2020
Klaus Iohannis a făcut câteva declarații în seara de miercuri, după ce Guvernul Orban a picat, în urma trecerii moțiunii de cenzură inițiată de PSD alături de UDMR. Președintele României a dat un punct de vedere oficial, de la Palatul Cotroceni. Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură propusă de social-democrați cu 261 de voturi „pentru” și 139 de voturi „împotrivă”.

Klaus Iohannis, primele declarații oficiale după ce a picat Guvernul Orban

Șeful statului a făcut primele declarații, după ce Guvernul Orban a picat, odată cu trecerea moțiunii de cenzură
Klaus Iohannis a lansat un atac dur în conferința de presă susținută în seara de miercuri. Președintele României a fost așteptat de la 18:30 pentru un punct de vedere oficial, legat de demiterea Guvernului PNL, la cârma căruia s-a aflat timp de doar 3 luni de zile Ludovic Orban. Șeful statului și-a spus opinia într-un mod sincer despre moțiunea de cenzură pregătită de social-democrați. Proiectul a fost citit inițial la începutul săptămânii și s-a stabilit ca sesiunea de votare să aibă loc în această miercuri.
„O moțiune de cenzură împotriva Guvernului a fost votată și aprobată, Vedem pe de o parte un Guvern liberal care vine cu foarte mult entuziasm, confirmat de sondajele publice. Un guvern care vrea să facă reforme, să vină cu măsuri pentru România și români. Cu proiecte clare pentru a încuraja creșterea economică. Și avem de celalaltă parte o majoritate în majoritate PSD-istă, frustrată și supărată că a pierdut guvernarea.
Dacă urmărim discursul politic vedem că guvernul liberal dorește să repare greșelile făcute în ultimii trei ani. Din cauza PSD, acum guvernul nu va mai putea continua reformele începute. Cu ocazia alegerilor prezidențiale s-a văzut, românii își doresc altceva, nu mai vor PSD. Doar că PSD vrea înapoi la putere, baronii roșii vor înapoi la banul public.”, a susținut șeful statului, după aprobarea moțiunii de cenzură. 
Șeful statului lansează un atac dur la adresa PSD
„Românii se uită la televizor și se întreabă ce va fi. În această chestiune pot să vă spun, dragi români, lucrurile merg mai departe. Guvernarea merge mai departe, lucrurile se vor mișca și mai departe și nu este cazul să credem că vom intra într-o situație fără ieșire. Eu sunt garantul că instituțiile statului vor funcționa pentru români. Voi convoca partidele parlamentare la o sesiune de consultări ce va începe mâine la 12:00. Probabil voi anunța deja persoana desemnată pentru noul Guvern. Am fost și sunt adeptul alegerilor anticipate”, a declarat Klaus Iohannis, în seara de miercuri, pe Digi24.

Unde vor fi amplasate primele sisteme antibalistice Patriot din România

5 februarie 2020, Valentin Bolocan
Forţele Aeriene Române au demarat procedura de realizare a infrastructurii necesare operaţionalizării primelor două sisteme antiaeriene Patriot în România. Este vorba de complexe de baterii care pot anihila rachete balistice, rachete de croazieră şi aeronave de luptă avansate care ar încălca teritoriul naţional şi, deci, al NATO. Ş
 Astfel, oficialii Statului Major al Forţelor Aeriene (SMFA) au dezvăluit că primele baterii Patriot vor fi montate în facilităţile militare din Mihai Bravu (judeţul Giurgiu) şi Capu Midia (judeţul Constnţa). Este vorba de sisteme moderne de ultimă generaţie, identice cu cele aflate în dotarea armatei americane. „Sistemul produs pentru România este cea mai recentă versiune hardware şi software. Doar numele şi caracteristicile fizice ale sistemului Patriot sunt la fel ca în 1982, dar acestea sunt singurele elemente vechi. Restul este modern şi actualizat”, a declarat, cu ceva timp în urmă, country managerul Raytheon, Mike Ellison. 
 Concret, este vorba de configuraţia 3+, cea mai modernă varianta existenţa pe piaţă în prezent, iar pachetul achiziţionat de România include 58 de rachete PAC-2 GEM-T şi 168 de rachete PAC-3 MSE. 
Sistemele sol-aer cu rază de mare de acţiune Patriot 3+ pot neutraliza în orice condiţii meteo ţinte aflate la mare altitudine (aproximativ 24.000 metri). De precizat că cele şapte sisteme achiziţionate de România cu circa 4 miliarde de dolari, bani achitaţi deja într-o bună parte, pot lansa rachete interceptoare în 9 secunde de la semnalarea ţintei, iar aceasta este lovită cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului. Aceste prime baterii de rachete livrate de partea americană se vor integra în sistemele comune de apărare ale alianţei. 
„Cel de la Capul Midia va proteja zona litorală şi o parte din flancul estic al NATO, iar cel de la Mihai Bravu va avea ca primă misiune apărarea Capitalei. În plus, acest sistem va putea supraveghea şi o parte importantă din flancul sudic al ţarii”, a declarat analistul militar Aurel Cazacu. Specialistul a mai adăugat că, în timp, după ce vor fi livrate, celălalte sisteme Patriot vor fi şi ele operaţionalizate în alte zone strategice. Sistemele sunt plasate ca să poată lovi imediat ţinte care trec frontiera României Costin Georgescu, specialist în securitate „Cel mai probabil celălalte cinci sisteme vor fi montate toate pe zona de est pentru că de acolo vin ameninţările asupra NATO, dar militarii români vor lua decizia corectă împreună cu cei americani. Oricum ele sunt obligatoriu de plasat că să poată lovi imediat ţintele care trec frontiera României”, a declarat la rândul lui specialistul în securitate Costin Georgescu. 
 Există deja oamenii care vor lansa rachetele Patriot MApN are deja instruiţi primii ofiţeri care vor opera aceste moderne sisteme de luptă. Ei au fost pregătiţi chiar de specialiştii militari americani la United States Army Air Defense Artillery School, Fires Center of Excelence, Fort Sill, Oklahoma. Astfel, opt români printre care şi Alexandra Bălan, o tânără de 27 de ani din Buzău, au absolvit primul astfel de curs dedicat militarilor români. Imediat după ce primele sisteme Patriot ajung în România cei opt militari vor fi transferaţi într-o nouă unitate de elită recent înfiinţată de Forţele Aeriene Române, Regimentul 74 Patriot, unde vor voi pune umărul la configurarea sistemelor pentru a fi gata de luptă. Experienţa de luptă a sistemelor antibalistice Patriot Cu această achiziţie, România a intrat în clubul exclusivist format din ţări precum Germania, Grecia, Israel, Japonia, Kuweit, Olanda, Qatar, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Emiratele Arabe Unite şi, evident, Statele Unite care au în dotare astfel de rachete. Reprezentanţii producătorului american susţin că cinci din aceste ţări au folosit Patriot cu succes în peste 250 de operaţiuni de luptă. 
În anul 2014, de exemplu, Israelul a folosit rachete Patriot pentru a elimina drone lansate de Hamas, iar în timpul războiului din Siria, tot forţele israeliene au doborât o dronă siriană care intrase în spaţiul aerian în zona Platoului Golan. În 2015, Arabia Saudită a folosit acest sistem pentru a pune la pământ rachete Scud lansate de rebelii Houthi, ca răspuns la intervenţia condusă de Riad în Yemen. Printre acestea şi o rachetă care avea în vizor oraşul sfânt Mecca. Conform analiştilor, în total, peste 100 de interceptări reale de luptă s-au realizat numai din ianuarie 2015 şi până în prezent. F-16 Fighting Falcon sunt gata de luptă Anul trecut Forţele Aeriene au finalizat două procese foarte importante pentru „asigurarea supravegherii şi avertizării timpurii, descurajării şi respingerii acţiunilor aeriene agresive la adresa României”, a declarat şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-maior Viorel Pană, în şedinţa de bilanţ. 
 Este vorba de operaţionalizarea primei escadrile F-16 pe aerodromul Borcea (Escadrila 53) şi de achiziţionarea ultimelor două radare tridimensionale cu distanţă mare de descoperire (TPS 77). Acestea au intrat, deja, în Serviciul de Luptă Permanent Poliţie Aeriană sub comandă NATO. În acest an, Escadrila 53 urează să fie completată cu încă patru avioane F-16 Fighting Falcon urmând ca în 2021 să sosească în ţară şi ultimul aparat al unităţii.

2020-02-04

Clujeni cu Porsche la scară se revoltă din cauza muncitorilor din Sri Lanka: „Domnii au reclamat, mi-au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux”

4 februarie 2020, Remus Florescu
Clujeni cu Porsche la scară se revoltă din cauza muncitorilor din Sri Lanka: „Domnii au reclamat, mi-au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux”22 de muncitori din Sri Lanka au fost cazaţi într-un imobil situat pe o stradă selectă din Cluj. FOTO: Actual de Cluj Revoltă pe o stradă din selectul cartier Gruia din Cluj-Napoca, cu vile somptuoase şi maşini scumpe la scară din cauza mutării aici a câtorva muncitori veniţi legal din Sri Lanka. „Brusc au chemat Poliţia, pe urmă au făcut plângeri peste tot pe unde puteau să facă”, spune reprezentantul firmei care i-a recrutat. 
. „Strada Lăpuşului din Gruia e o stradă mică şi liniştită, cu doar câteva case. Dintre proprietari, 15 se pare că au semnat o petiţie autorităţilor prin care cer arbitrarea nemulţumirii lor, anume că într-unul dintre imobile, o fostă grădiniţă, sunt cazaţi 22 de străini cu pielea închisă la culoare, care nu se ştie ce caută aici şi cât de legal muncesc. Nimeni însă nu-şi asumă în faţa reporterului actualdecluj.ro nemulţumirile clare şi, de cele mai multe ori, nici semnarea petiţiei - relatează Actual de Cluj. Strada are „vile scumpe şi Porsche parcat în faţa casei”, arată sursa citată. „Ei sunt un pic şocaţi. E o stradă bună, pe stradă sunt maşini scumpe. Oamenii au pretenţii de la vecinii lor. Asta e cazarea lor (a celor 22 de srilankezi-n.red.) pentru că e aproape de restaurant şi sunt condiţii destul de OK. Problema principală e că sunt de culoare închisă şi vin din altă zonă. Dar părerea mea e că vecinii o să se obişnuiască, pentru că oamenii sunt foarte OK, sunt liniştiţi, ca spirit civic sunt peste români, respectă oamenii, nu ies în curte. Le-am spus ”respectaţi-i pe vecini şi o să vă respecte şi ei”, spune pentru sursa citată un angajat al localului unde aceştia lucrează. Din prima zi vecinii au chemat Poliţia Din prima zi vecinii au chemat Poliţia. „Domnii de pe stradă au reclamat, mi-au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux”, spune el. Sri lankezii au fost aduşi de o firmă de specialitate, al cărei director, Romulus Badea, spune pentru actualdecluj.ro: „sunt veniţi 100% legal, cu toate formele, cu permis de şedere. Au doar problema cu vecinii care brusc au chemat Poliţia, pe urmă au făcut plângeri peste tot pe unde puteau să facă. Sunt cam 20 de persoane cazate, oamenii îşi văd de treaba lor, dar numai în prima săptămână au fost reclamaţii în fiecare zi”. 

Secţiune din strada Lăpuşului, din Cluj-Napoca FOTO Google Maps Cazul Ditrău nu e un caz izolat „Cazul Ditrău nu este un caz izolat. Este doar unul mediatizat. Lucrurile astea se întâmplă peste tot în ţară. În Bucureşti nu avem astfel de situaţii, dar s-ar putea să fie şi din cauză că noţiunea de bucureştean defineşte un grup foarte amestecat, un amalgam de oameni veniţi din toate colţurile ţării şi din multe alte ţări”, a povestit Romulus Badea, pentru Hotnews. Compania pe care o reprezintă a adus la un hotel din Vâlcea oameni din Sri Lanka pentru curăţenie în camere şi pentru o bucătărie. O familie de români s-a întâlnit cu oamenii de la curăţenie pe hol şi a ieşit un mare scandal. Apoi, patronii unui restaurant din centrul Clujului au angajat un număr destul de mare de oameni din aceeaşi ţară (Sri Lanka) pentru bucătărie, chelneri. I-au cazat în centrul oraşului, aproape de restaurant. Sunt câţiva oameni de pe stradă care i-au reclamat la toate autorităţile la care puteau să-i reclame: la imigrări, ITM, Pompieri etc. La un moment dat, jandarmii au venit cu duba de intervenţie. Chiar s-a făcut o petiţie la Primărie, care este semnată de 15 vecini.

2020-02-03

Orban a bătut palma cu Ciolacu: alegerile anticipate vor avea loc pe 21 iunie. Primarii, aleşi într-un tur

3 februarie 2020, Sebastian Zachmann
Surse. Orban a bătut palma cu Ciolacu: alegerile anticipate vor avea loc pe 21 iunie. Primarii, aleşi într-un turMarcel Ciolacu şi Ludovic Orban colaborează în Parlament Premierul Ludovic Orban a bătut palma cu liderul PSD Marcel Ciolacu: social-democraţii se vor mobiliza pentru a trece moţiunea de cenzură, iar alegerile anticipate vor avea loc în data de 21 iunie, concomitent cu alegerile locale, susţin surse politice pentru Adevărul. În schimb, PNL va renunţa la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Guvernul Orban va rămâne interimar până în iunie. 
Alegerile anticipate reprezintă prioritatea PNL, în contextul în care sondajele arată că liberalii ar putea obţine o majoritate parlamentară aproape singuri, cu sprjinul UDMR sau al minorităţilor naţionale, deci fără Alianţa USR-PLUS. PNL ar obţine aproape 50% în cazul în care ar avea loc anticipate, arată o cercetare realizată de IMAS, la comanda Europa FM. La mare distanţă se află PSD, care cu greu ar obţine 20%. 47,4% dintre cei chestionaţi au răspuns că dacă ar avea loc alegeri anticipate, PNL ar fi opţiunea lor, potrivit unui sondaj al IMAS, la cererea Europa FM. E cea mai mare intenţie de vot pe care a atins-o PNL în ultimii şase ani. În uşoară revenire este şi PSD, care după ce în decembrie avea o intenţie de vot de 18,5%, în ianuarie are o intenţie de vot de 20,6%. O uşoară creştere a cunoscut şi USR, de la 11,5% până la 12,4%. PMP, ALDE şi Pro România nu ar prinde Parlamentul. De asemenea, nu ar avea suficiente procente pentru a intra în Parlament nici PLUS, care ar strânge doar 4%, în timp ce UDMR e aproape de prag, având o intenţie de vot de 4,7%. Premierul Ludovic Orban a lansat un atac dur la adresa PSD, formaţiune despre care a afirmat că în continuare controlează administraţia din teritoriu. LIberalul a afirmat că e greu pentru Guvernul său să-şi facă treaba când are o susţinere de doar 21% în Parlament.

2020-02-01

Ungaria: din cauza penuriei de forţă de muncă fără precedent, firmele sunt dispuse să plătească salarii foarte mari. În acest moment există 1.256 anunţuri de joburi pe site-urile marilor bănci ungare, unde salariul este de 1960 de euro brut

 Catalina Apostoiu  30.01.2020, 
Sectorul financiar încearcă să ocupe mii de locuri vacante. Salariile sunt mari, salariul mediu brut situându-se la 1.960 euro în toamna lui 2019, iar acestea cresc în continuare rapid. Şi totuşi nimeni nu aplică, scrie Daily News Hungary.
Potrivit biroului naţional de statistică, în acest sector, cu cele mai mari salarii din economia ungară, un angajat obişnuit câştigă peste 1.305 euro pe lună, chiar fără a primi beneficii, pentru copii de exemplu. În pofida salariilor mari, companiile din sector se confruntă cu o penurie continuă de forţă de muncă. În acest moment există 1.256 anunţuri de joburi pe site-urile marilor bănci ungare.
Joburile sunt diverse. Există în continuare multe pe IT, dar există poziţii deschise în aproape toate segmentele de banking. Se pare că segmentul creditării de retail şi corporate creşte puternic, băncile având sute de poziţii vacante pe acest segment. Majoritatea sunt în Budapesta, însă există oportunităţi şi în alte oraşe.
Potrivit datelor biroului de statistică, în ciuda salariilor mari şi aflate în creştere, numărul de angajaţi din sectorul financiar este în scădere rapidă. La sfârşitul trimestrului trei al anului trecut, numai 74.200 de persoane activau în sector, comparativ cu 95.000 în anul anterior.
Pe de altă parte, numărul de angajaţi ai băncii centrale ungare (MNB) este în creştere continuă, situându-se la peste 39.800 în luna octombrie a annuli trecut. Numărul angajaţilor din sectorul bancar a atins un vârf la sfârşitul anului 2008, când instituţiile de credit aveau aproape 44.000 de angajaţi.
Până la sfârşitul anului 2014, numărul acestora a scăzut la 37.817. Reţeaua de sucursale s-a diminuat de asemenea în mod dramatic, 1.000 de unităţi fiind închise din 2013.
MNB nu publică date în mod regulat privitoare la numărul de angajaţi din alte sectoare financiare, însă a raportat recent că 41.700 de persoane erau active pe piaţa brokerajului de asigurări în 2008, numărul acestora scăzând la 27.000 în prezent. Retragerea subvenţiilor de stat pentru economiile pentru achiziţionarea unei locuinţe a avut probabil un impact negativ asupra numărului de angajaţi din acest sector.
Companiile de asigurări nu caută doar persoane pentru poziţii de agenţi. În prezent, există 150 de poziţii vacante numai în cadrul companiilor de asigurări. Acestea au de asemenea nevoie de specialişti IT, dar şi angajaţi pentru departamentele de risk management, evaluarea daunelor şi relaţii cu clienţii

Slăninologia și proiecte de revigorare ale satelor maghiare din Ardeal

FEBRUARY 1, 2020 CSABA SZABÓ

Macău (Mákófalva), sat maghiar din Țara Călatei se găsește cam la jumătate de drum între Cluj și Huedin. Atmosfera din localitate este una plină cu planuri și speranțe.

Biserica veche așteaptă turiștii cu un tavan casetat proaspăt renovat, tocmai bun pentru fotografii de souvenir.
Încuietoarea pierdută parcă în timpurile trecute, acceptă senin mâna vizitatorilor, oferindu-le trăiri aparte, lăsându-se deschisă fără greutate.

Un sat maghiar parcă întinerit, cu multe clădiri renovate – și cu multe case specifice, împodopite cu tirade și cu târnațuri molcome.

Parcă și vârstnicii satului sunt întineriți în aceste zile, băbuțe măturând trotuarele satului, bătrâni găsindu-se utili, prin a orienta turiștii spre curtea care în aceste zile oferă loc Festivalului de Slănină.


Festival de Slănină? Ce o fi și asta? – se întreabă cei care din localitățile apropiate citesc afișul evenimentului și văd pe rețelele de socializare diplome emise de ”Universitatea de Slăninologie”, cu un concurs al unturii, slăninii și grăsimilor naturale țărănești.

– Socializare, piață de desfacere, deschidere spre turismul gastronomic, eveniment cultural vesel – îmi spune Molnar Attila, reprezentantul organizatorului principal, Breasla Meșteșugarilor Ardeleni / Erdélyi Kezmíves Céh, la întrebarea mea simplă și sinceră legată de scopul acestui festival.

– Peste 20 de producători autohtoni își expun aici produsele slăninoase, cu speranța că juriul le va acorda un premiu sau o diplomă, care le-ar folosi ca un pașaport pentru alte târguri de calitate.

Slănina cu boia, slănina de mangalița, slănina cărnoasă, untura de porc și alte animale cărnoase… țuica, pălinca, specialități spirtoase de casă… iată câteva dintre produsele care atrag vizitatori din regiune ba chiar și din străinătate explică Molnár Attila, adaugând:

– Organizăm pentru prima dată acest festival gastroculturar aici la Macău, încercând să întroducem și această localitate în circuitul turistic al satelor maghiare din Țara Călatei.

Pare un proiect reușit, deși e prematur să tragem concluzii, e devreme încă, membrii juriului abia se adună…

Văzând însă tinerii, care iată, se apucă de cântat și dansat în mod spontan pe ritmurile acordeonului și al viorii, prevestesc un succes.