5 februarie 2020, Valentin Bolocan
Forţele Aeriene Române au demarat procedura de realizare a infrastructurii necesare operaţionalizării primelor două sisteme antiaeriene Patriot în România. Este vorba de complexe de baterii care pot anihila rachete balistice, rachete de croazieră şi aeronave de luptă avansate care ar încălca teritoriul naţional şi, deci, al NATO. Ş
Astfel, oficialii Statului Major al Forţelor Aeriene (SMFA) au dezvăluit că primele baterii Patriot vor fi montate în facilităţile militare din Mihai Bravu (judeţul Giurgiu) şi Capu Midia (judeţul Constnţa). Este vorba de sisteme moderne de ultimă generaţie, identice cu cele aflate în dotarea armatei americane. „Sistemul produs pentru România este cea mai recentă versiune hardware şi software. Doar numele şi caracteristicile fizice ale sistemului Patriot sunt la fel ca în 1982, dar acestea sunt singurele elemente vechi. Restul este modern şi actualizat”, a declarat, cu ceva timp în urmă, country managerul Raytheon, Mike Ellison.
Concret, este vorba de configuraţia 3+, cea mai modernă varianta existenţa pe piaţă în prezent, iar pachetul achiziţionat de România include 58 de rachete PAC-2 GEM-T şi 168 de rachete PAC-3 MSE.
Sistemele sol-aer cu rază de mare de acţiune Patriot 3+ pot neutraliza în orice condiţii meteo ţinte aflate la mare altitudine (aproximativ 24.000 metri). De precizat că cele şapte sisteme achiziţionate de România cu circa 4 miliarde de dolari, bani achitaţi deja într-o bună parte, pot lansa rachete interceptoare în 9 secunde de la semnalarea ţintei, iar aceasta este lovită cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului. Aceste prime baterii de rachete livrate de partea americană se vor integra în sistemele comune de apărare ale alianţei.
„Cel de la Capul Midia va proteja zona litorală şi o parte din flancul estic al NATO, iar cel de la Mihai Bravu va avea ca primă misiune apărarea Capitalei. În plus, acest sistem va putea supraveghea şi o parte importantă din flancul sudic al ţarii”, a declarat analistul militar Aurel Cazacu. Specialistul a mai adăugat că, în timp, după ce vor fi livrate, celălalte sisteme Patriot vor fi şi ele operaţionalizate în alte zone strategice. Sistemele sunt plasate ca să poată lovi imediat ţinte care trec frontiera României Costin Georgescu, specialist în securitate „Cel mai probabil celălalte cinci sisteme vor fi montate toate pe zona de est pentru că de acolo vin ameninţările asupra NATO, dar militarii români vor lua decizia corectă împreună cu cei americani. Oricum ele sunt obligatoriu de plasat că să poată lovi imediat ţintele care trec frontiera României”, a declarat la rândul lui specialistul în securitate Costin Georgescu.
Există deja oamenii care vor lansa rachetele Patriot MApN are deja instruiţi primii ofiţeri care vor opera aceste moderne sisteme de luptă. Ei au fost pregătiţi chiar de specialiştii militari americani la United States Army Air Defense Artillery School, Fires Center of Excelence, Fort Sill, Oklahoma. Astfel, opt români printre care şi Alexandra Bălan, o tânără de 27 de ani din Buzău, au absolvit primul astfel de curs dedicat militarilor români. Imediat după ce primele sisteme Patriot ajung în România cei opt militari vor fi transferaţi într-o nouă unitate de elită recent înfiinţată de Forţele Aeriene Române, Regimentul 74 Patriot, unde vor voi pune umărul la configurarea sistemelor pentru a fi gata de luptă. Experienţa de luptă a sistemelor antibalistice Patriot Cu această achiziţie, România a intrat în clubul exclusivist format din ţări precum Germania, Grecia, Israel, Japonia, Kuweit, Olanda, Qatar, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Emiratele Arabe Unite şi, evident, Statele Unite care au în dotare astfel de rachete. Reprezentanţii producătorului american susţin că cinci din aceste ţări au folosit Patriot cu succes în peste 250 de operaţiuni de luptă.
În anul 2014, de exemplu, Israelul a folosit rachete Patriot pentru a elimina drone lansate de Hamas, iar în timpul războiului din Siria, tot forţele israeliene au doborât o dronă siriană care intrase în spaţiul aerian în zona Platoului Golan. În 2015, Arabia Saudită a folosit acest sistem pentru a pune la pământ rachete Scud lansate de rebelii Houthi, ca răspuns la intervenţia condusă de Riad în Yemen. Printre acestea şi o rachetă care avea în vizor oraşul sfânt Mecca. Conform analiştilor, în total, peste 100 de interceptări reale de luptă s-au realizat numai din ianuarie 2015 şi până în prezent. F-16 Fighting Falcon sunt gata de luptă Anul trecut Forţele Aeriene au finalizat două procese foarte importante pentru „asigurarea supravegherii şi avertizării timpurii, descurajării şi respingerii acţiunilor aeriene agresive la adresa României”, a declarat şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-maior Viorel Pană, în şedinţa de bilanţ.
Este vorba de operaţionalizarea primei escadrile F-16 pe aerodromul Borcea (Escadrila 53) şi de achiziţionarea ultimelor două radare tridimensionale cu distanţă mare de descoperire (TPS 77). Acestea au intrat, deja, în Serviciul de Luptă Permanent Poliţie Aeriană sub comandă NATO. În acest an, Escadrila 53 urează să fie completată cu încă patru avioane F-16 Fighting Falcon urmând ca în 2021 să sosească în ţară şi ultimul aparat al unităţii.