2011-08-17

CLUJ - UDMR vrea un candidat unic al maghiarilor la Primărie


Cele trei formaţiuni politice ale maghiarilor din Ardeal ar putea forma alianţe locale în cele mai importante oraşe din Transilvania, la alegerile locale. Astfel, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania şi Partidul Civic Maghiar ar putea lăsa deoparte rivalităţile politice pentru a maximize şansele candidaţilor maghiari. Iar negocierile ar putea începe chiar la Cluj-Napoca.
Preşedintele UDMR, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen, a făcut un apel către maghiari pentru a-şi stabili un candidat unic la alegerile pentru postul de primar al Clujului. Propunerea a fost formulată în mesajul său, trimis cu ocazia deschiderii Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.
"Cea mai mare provocare pentru maghiarii din Cluj, când clujenii vor alege un nou primar: dacă maghiarii din Cluj vor fi capabili să stea în spatele unui singur candidat maghiar", a afirmat Hunor Kelemen. De asemenea, el a făcut aluzie şi la recentele tensiuni dintre PDL şi UDMR, formaţiuni care, pentru trei zile, au rupt protocolul de alianţă care le unea din anul 2004. "Nu pot îngădui ca valoarea reprezentată de Matia Corvin să fie pângărită, după cum nu pot îngădui organizarea unei pieţe în apropierea bisericii Sfântul Mihail", a spus, de asemenea, preşedintele UDMR.
Cine ar fi candidaţii?
Surse din interiorul UDMR spun că, deocamdată, sunt luate în calcul trei nume pentru viitoarea candidatura. Este vorba de consilierul prezidenţial Peter Eckstein-Kovacs, de liderul UDMR Cluj, deputatul Levente Mate, şi de actualul viceprimar, Attila Laszlo. Cel mai probabil, în luptă va intra Levente Mate, un avocat care a fost consilier local înainte de a deveni deputat, în anul 2004. Levente Mate este unul dintre mulţii parlamentari care nu s-au făcut remarcaţi prin nimic, însă este unul dintre apropiaţii noului preşedinte al UDMR, Hunor Kelemen. La Cluj, maghiarii speră să obţină circa 25 la sută din voturi, pe fondul mobilizării mai bune a alegătorilor maghiari şi pe fondul absenteismului alegătorilor români.
În condiţiile în care voturile românilor ar fi divizate între mai mulţi candidaţi, iar primarul va fi desemnat printr-un singur tur de scrutin, UDMR ar avea o şansă unică pentru a obţine postul de primar al celui mai important oraş din Transilvania. Voturile maghiarilor au avut un rol important în anul 2000, când candidatul Peter Eckstein-Kovacs a intrat în turul al II-lea al alegerilor locale, dar s-a retras din cursă în favoarea actualului senator PC, Şerban Rădulescu, care era pe atunci candidatul PNŢCD şi care a fost la un pas de a-l înfrânge pe fostul primar, secretarul general al PRM, Gheorghe Funar. De asemenea, în anul 2004, tot voturile maghiarilor l-au propulsat în turul II al alegerilor pe candidatul PSD, fostul vicepremier Ioan Rus, care a fost înfrânt, însă, de actualul premier PDL, Emil Boc.