2011-08-28

Rezerva de aur de la Rosia Montana şi punct de vedere al Partidului Civic Maghiar


Recent a crescut din nou interesul și dezbaterea pentru folosirea technologiei cu cianuri la exploatarea de la Roșia Montana pentru care am cerut punctul de vedere ale conducerii clujene al PCM Cluj, domnul Robert Keizer,:
- Mulţi politicieni au vorbit, până în prezent, despre technologia cu cianuri în exploatarea zăcământului de la Roșia Montana sau alte locuri din M-ții Apuseni. Se pare că un lucru este clar în UE, este înterzisă utilizarea technologiei cu cianuri. După opinia noastră întotdeauna contează părerea expertuluil!
Inainte de toate nu toate lucrurile sunt ceea ce pare că sunt. Este nevoie să avem o posibilitatea de comparație asupra folosirii technologiei cu cianuri propus de companie canadiana.
Noi credem în declaraţia autentică a profesioniştilor! Deja de mult se știe că preşedinţia Academiei are poziţie negativă!
Este cunoscut de asemenea acțiunile de marketing agresivă ale canadienilor! Pentru Ei realitatea este mai putin important! Folosesc tot felul de trucuri, încercând dinadins să convingă opinia publică că cea ce vor să facă este folositor pentru români.
Astfel a fost modificat strategia de marketing și se arătâ că prin exploatarea zăcământelor v-a câștiga – în special - industria orizontală deși în technologia de producţie,este nevoie doar 170 de muncitori! Nu este corectă cifra dată de canadieni cînd se vorbește de ordinul miilor de lucrători.
La fel se poate observa că încă sunt mulți care mai mai cred în ele, că majoritatea oamenilor sunt invadați de marketing cu publicitate televizată la mai multe nivele.
Conducerea partidului civic nu poate să se bazeze numai pe aceste informații, pentru care cerem mai tot timpul consiliere profesională.
Astfel un grup de experți al partidului a fost recent în Ungaria pentru a afla părerea unor specialiști din grupul de experți Româno-Maghiară, care se ocupau de problematica exploatări aurifere de la Roșia Montana. Specialiștii susțin ideea exploatării zăcământelor dar susțin că există și alte soluţii tehnologice, și nu folosirea cianurii.
Cianura deși este cea mai ieftină, nu este o chestiune de stat, ci doar reduceri ale costurilor de extracţie. Prin urmare, soluţiile politice nu ar trebui să fie avansat înaintea celor ale specialiștilor.Dacă eşti sănătos şi nu te gândești la natură dar nu putem să ne înșelăm pe noi înşine, In orice caz, avizul autorității profesională ar trebui să primeze și nu interese economice!
Din păcate, în multe partide sfaturile profesioniştilor nu este ascultat.
In prezent urgenţă provine de la preşedintele al băncii naţionale pentru a avea cele 200 de tone de aur, însă nimeni nu ne-a arătat cât ar costa pe guvern ca statul să aibă această cantitate?
În opinia noastră - la fel ca experţi din mediul academic – avizul profesioniştilor, experţilor în economie, ar trebui să se analizeze!
De asemenea, s-a vorbit - în ultimul deceniu - că aurul exploatat de canadieni v-a fi ”cumpărat” de guvernul român! Cei 4-8% care ar reveni statului nostru nu poate face parte din cei 200 invocat de președintele țării. Ponderea cheltuielilor noi este de aşteptat să fie foarte mare pentru a se putea reface rezerva de aur!
După cum știm s-a prezentat foarte puțin pentru public din prevederile contractuale! Această însă conține niște clauze secretizate confidențiale! Nu foarte multe informaţii pot fi obținute - din păcate! Totuși este cunoscut faptul că statul ar trebui să facă "renaturalizarea" refacerea peisajului! Aceasta cere o mulţime de bani în cazul în care zona s-ar planta masiv.
Trebuie să amintim că Centrala Minieră de la Deva, - deși are 12% -, nu a fost corectă la închiderea minelor în mod corespunzător, de unde apele de mine nu se mai curăță conform legilor în vigoare pentru că la concesionare a desființat stația de epurare de la Roșia! Astfel tratarea apei de mina este ”uitată” dinadins! Acest lucru, precum şi lipsa apei din jur are ca efect gradul ridicat ale acidității și apele devin galbene! Deoarece Agenţia pentru Protecţia Mediului nu au acţionat la timp și promt implicit a contribuit la poluarea apelor de suprafaţă!
Deci, nu numai compania canadiană este cea care a greșit.
Se știe că și în alte zone sunt redeschise mine de aur, dar din moment ce nu ştim ce fel de technologie vor vrea să folosească de-a lungul procesului de producție, este înoportun să comentăm, dar pot să spun că recent, o echipa de experţi ale partidului nostru a trecut în revista zăcămintele de lângă Deva. Aici apele de mină care ajung în apele de suprafaţă erau  testate şi măsurate și rezulatele au fost şocante: Dacă în apele de la Rosia Montana valoarea pH-ului ajungeau la 3,8 în zonele studiate a fost surpriza să constatăm că  valorile pH-ului ajungeau la 2.8 - 3.1. Deci, este mult mai periculos! Ca să nu mai vorbim de faptul că în haldele de steril  nu demult "a fugit" datorită cantităţi mari de ape pluviale îngropănd  mai multe clădiri locuite
Ca și un sfat: asiguraţi condiții pentru a permite profesioniştilor să exploreze problemele şi apoi să se ia o decizie politică!