2011-08-09

Problema cu plăcuţele

In urbea care vrea sa fie capitala culturală al Europei s-a făcut încă un caz dintr-una care trebuia să se termine doar cu atenţionarea unor cetăţeni străini şi să fie rugaţi să facă cale de întoarcere în ţara lor şi să agaţe acolo plăcuţe, dar ... S-a făcut mare tam-tam pentru ca să se demonstreze că suntem vigilenţi! Oare?
Problema insă este mult mai problematică pentru că orice acţiune poate avea şi reversul său.
Deşi nu se recunoaşte problema existenţei unor plăcuţe în mai multe limbi trebuie tratat ca un mijloc de a atrage turişti şi nu una de aţâţare ale populaţiei autohtone. Este un atuu de marketing de turism cultural !
Sibiul atrage peste un milion de turisţi pe an iar Clujul care este de trei ori mai mare are doar 300.000! Dar care însă stau foarte puţin în Clujul Nostru! drept pentru care gradul de ocupare ale hotelurilor şi pensiunilor este foarte mic!!! 
Faptul că numărul maghiarilor din Cluj este la limită a celor 20 % - când obligativitatea de a expune denumirea localităţii şi în limba maghiară - nu îndreptăţeşte pe cei care răspund de conducerea urbei să refuze pe cine ştie ce motiv  expunerea unor plăci în mai multe limbi. Dacă pe lângă Cluj Napoca ai o denumire în maghiară(Kolozsvár) şi germană(Klausenburg) vei atrage mai mulţi turişti care doresc să vadă un oraş care-şi respectă istoria - fie ea buciumată -  unde multe secole de-a lungul au trăit nemţii, evrei, armeni, romi şi maghiarii şi mai nou trăiesc japonezi şi chinezi, etc. Cultura tuturor este omniprezent, deşi în ultima vreme se doreşte altceva.
Deşi Clujul nostru este infrăţit cu foarte multe oraşe europene nu se doreşte o deschidere totală ca urbea să devină cu adevărat un oraş european. Putem aminti şi justifica prin acela că deşi printre oraşele frăţeşti găsim şi oraşul Pécs din Ungaria - primarul Clujului nu doreşte să-i facă ca gest de prietenie  fostei capitalei culturală al Europei - titlul la care tinde să ajungă şi el. Cu un astfel de gest - normal - "acţiunea" celor patru ar fi fost fără haz!  
Se pare că vremea celor care sunt puşi pe harţă trebuie să înceteze nu să reinvie. 
Ce au făcut cei patru - care defapt sunt şapte între care şi un minor şi  mama lui - este nefavorabil şi este o iresponsabilitate pentru o zona în care resentimentele pot fi reînviate pentru a se folosi iar politic...  
Qui prodest ?  am întreba... (Civicul Ardelean)