Agronomie,28 Aug 2012
Lipsa unui sistem naţional de irigaţii îi determină pe tot mai mulţi fermieri, mai ales pe cei din sudul ţării, să găsească soluţii cât mai ieftine pentru reuşita culturilor de primăvară. În anii secetoşi, cultivatorii pot opta pentru porumbul rezistent la acest fenomen, însă o soluţie mult mai ieftină este cultivarea sorgului, denumit şi „cămila vegetală”
Cultivarea sorgului a câştigat în ultimul an teren şi la propriu, şi la figurat în preferinţele fermierilor, tocmai datorită uşurinţei cu care se cultivă şi se întreţine, dar şi ca urmare a cererii mai ridicate de pe piaţă. „Oltenia este zona în care această cultură a prins cel mai bine în ultimii trei ani, pornind de la 1.000 ha cultivate, în general, de către pasionaţi, fani sau curioşi.
Din acest an vorbim de o cultură cultivată pe 30-40.000 ha în această zonă. Folosiţi-l, utilizaţi-l ca o alternativă pentru a vă diminua riscurile”, a îndemnat Florin Constantin, country manager Bulgaria şi România Euralis Seminţe, fermierii prezenţi la evenimentul „Arena culturilor de primăvară Euralis”, organizat la Caracal luna trecută.
Au participat aproximativ 180 de invitaţi - fermieri, distribuitori, parteneri, precum şi o delegaţie din Republica Moldova, venită special pentru Agro-Arena Euralis. Deschiderea evenimentului a fost făcută de Florin Constantin, după care participanţii au asistat la prezentarea loturilor demonstrative de porumb, floarea soarelui şi sorg, susţinută de Dan Maftei - director tehnic şi de marketing, Mihai Postelnecu - director naţional de vânzări şi Daniel Orzan - area manager zona I.
Sorgul minimizează riscurile
„Sorgul este mai rezistent la secetă, în primul rând, pentru că este mai mic. Porumbul poate să aibă şi 3 m, dar sorgul este pe jumătate, poate chiar o treime din porumb. În al doilea rând, tulpina lui este foarte verde şi înmagazinează foarte multă apă datorită rădăcinii adânci. În felul acesta reuşeşte să aibă un conţinut de apă în plantă destul de ridicat, chiar şi în condiţii de stres hidric prelungit”, a argumentat Florin Constantin.
Sorgul nu se irigă, este rezistent la secetă, mai tolerant la arşiţă şi în general se comportă bine, având producţii peste cele obţinute la porumb în anii cu precipitaţii insuficiente, a explicat Mihai Postelnecu, director naţional de vânzări. Dovada s-a făcut la faţa locului, unde spre deosebire de floarea soarelui sau de porumb, culturile de sorg arătau foarte bine.
În plus, investiţia necesară unei culturi de sorg este redusă.
Loturile de la Caracal au fost semănate la 28 aprilie, iar răsărirea plantelor a fost înregistrată la 5 mai 2012, a precizat Sorin Moraru, director de vânzări pe zona de sud. Planta premergătoare a fost porumbul.
Referitor la una din marile temeri ale fermierilor - respectiv sărăcirea solului, reprezentanţii Euralis Seminţe au spus că fenomenul poate fi combătut prin administrarea îngrăşămintelor.
Preţul sorgului - la egalitate cu cel al porumbului, în 2011
Pentru fermierii care doresc cultivarea sorgului în detrimentul porumbului, Euralis pare să fie cea mai bună alegere. Reperzentanţii companiei au declarat că „la ora actuală deţinem cel mai mare program de sorg din Europa, după ce Euralis a cumpărat programul Eurosorgo”.
Dacă avantajele sorgului în cultură au fost lămurite, fermierii mai au unele semne de întrebare în privinţa desfacerii. „În primul an a fost o problemă, toţi fermierii cărora le propuneam sorgul au întrebat unde îl pot vinde. La momentul de faţă, lucrăm cu unele dintre cele mai mari ferme avicole din ţară, lucrăm cu cei mai mari traderi de cereale care s-au convins şi au făcut achiziţii de sorg.
Acum nu mai este nici un fel de problemă în ceea ce priveşte desfacerea sorgului, iar preţul a fost, anul trecut, echivalent cu cel al porumbului. În general se spune că preţul de achiziţie la sorg este cu 10-15% mai mic decât al porumbului, dar practic anul trecut a fost la nivelul porumbului”, a explicat optimist Postelnecu.
HIBRIZI DE SORG EURALIS
Compania promovează cel mai mult soiurile timpurii şi semitimpurii, dar cerere există şi pentru varietăţile târzii. Sorin Moraru, director de vânzări pe zona de sud a explicat principalele caracteristici ale hibrizilor:
• ES Mistral şi Solarius sunt hibrizi semitardivi, cu bobul roşu-portocaliu;
• Arakan este un hibrid semitimpuriu, cu bob roşu;
• Armida este un hibrid semitimpuriu cu bobul alb, care se foloseşte foarte mult la rlizarea furajelor combinate pentru păsări fiind foarte căutat de procesatori.
• ES Alize este considerat vârful de lance al companiei, fiind un hibrid semitimpuriu cu bobul portocaliu.
• Arkanciel - hibrid timpuriu cu bobul roşiatic spre maroniu;
• Arlys - hibrid timpuriu, promovat pe piaţă de anul acesta;
• Arfrio - hibrid timpuriu, cu bob portocaliu;
• Quebec - hibrid experimental, timpuriu.