Florentina Tatar / 17 Aprilie 2014
Intr-o coasta a Clujului se coace un proiect despre care nu se stiu prea multe, insa, una peste alta, ne- ar scoate cercetarea din intuneric. Planul este desenat de experti internationali, fiecare pas este calculat pe termen lung, asa incat dorinta de a face o punte intre mediul universitar si cel de business nu este doar un cliseu sec dintr-un discurs corporatist.
La Cluj se face cercetare, de asta nu se mai indoieste nimeni, stirea uluitoare cu sangele artificial e o dovada ca laboratoarele universitare forfotesc, ca inca mai avem oameni valorosi si proiecte care pot schimba lumea. Alaturi de Ovidiu Silaghi Dumitrescu mai e o armata intreaga. Un cercetator clujean a descoperit o noua stare a creierului. La USAMV s-a inventat ambalajul antibacterian si reciclabil, UMF analizeazatratamente mai bune impotriva cancerului, la UBB s-a finalizat recent un proiect spectaculos bazat pe bioparticule, iar la UTCN, intre multe altele, o doctoranda a gasit un algoritm de codare cu cifru ADN a secretelor de stat, in timp ce altii au adus aurul de la Salonul de Inventica de la Geneva. Tot la UBB, un cercetator a descoperit diamantul artificial. Colaborarea intre institute si universitati naste modalitati noi de tratare a cancerului, certificare a produselor traditionale, proteze biocompatibile si multe altele.
Toate astea ar putea revolutiona niste domenii, ne-ar putea face viata mai buna, insa majoritatea zac in continuare in sertare. De multe ori, cercetatorii nostri nu au siguranta zilei de maine, se pomenesc cu finantarea taiata cand le e lumea mai draga, legi date peste noapte ii lasa fara salarii si cate si mai cate. In conditiile astea, e o stire cand un cercetator renunta la oferte imbietoare in strainatate si se intoarce sa lucreze in Romania.
Realizarea unui parc stiintific si tehnologic in Cluj-Napoca ar putea avea o solutie pentru toate aceste drame. Tetapolis, proiectul demarat de catre Tetarom si Consiliul Judetean Cluj ar fi un pas spre normalitate intr-un oras european cum se vrea Clujul. Amplasarea in continuarea Tetarom este importanta pentru a mentine nucleul cercetarii in municipiu. Concret, proiectul se va intinde pe 12-15 hectare, cu toate utilitatile racordate. Fiecare universitate din proiect va primi cate o cladire utilata dupa ultimul standard in care isi va putea muta laboratoarele cercetatorilor, va putea desfasura proiecte si studii. O alta cladire moderna va sluji, separat, cer
Impotriva curentului de a promova doar atragerea de investitori straini, pentru care se fac investitii si sacrificii, dupa care pleaca nonsalant si lasa valuri de someri fara speranta, la Tetapolis se vrea incurajarea initiativei locale. Business-urile nascute la Cluj raman la Cluj si pot fi sprijinite ca atare. Mutarea s-ar putea simti si la buzunarul cercetatorilor, pentru ca experienta lor ar putea fi utila si pentru companiile clujene care nu vor mai trebui sa caute in alte orase sau tari cand vor avea nevoie de studii de specialitate. Ar fi sprijiniti sa iti patenteze rezultatele cercetarilor si sa gaseasca firmele care sa le scoata pe piata. Pe scurt, un parc stiintific si tehnologic ar crea mult discutata si inexistenta punte intre mediul universitar si cel economic.
Comentarii
einstein18.04.2014 14:06
nu inteleg mai nimic. Oare parcul de tehnologii avanasate TETAROM de ce nu ar fi bun? (primaria vrea sa se bage si ea in seama cu TETAPOLIS), Moda de a face un pod si apoi de a aduce apa sub el continua, in dulcele spirit in care banii europeni au fost irositi pentru terenuri de sport, piscine in panta. Cate firme exista acum care se finanteaza prin inovare tehnologica de genul diamant sau sange artificial? Mi se ca speculanti si jmecherii imobiliari dar si de accesari de fonduri europene se folosesc de administratia locala pentru promovarea propriilor interese. Si evident iarasi nu sunt intrebati specialistii iar cei isi dau cu parerea sunt fie filologi ca in cazul de fata, fie juristi, agronomi. Paste(ti) fericit(i) !