Se spune că există un farmec al ruinii, al clădirilor bătrâne și șubrede abandonate. Probabil că așa este, însă este clar că belgienii nu au fost de acord cu această idee: deși sunt vechi de sute de ani, mai toate casele, turnurile și clădirile din orașele medievale ale Belgiei sunt atât de bine întreținute încât îți vine să te întrebi dacă sunt într-adevăr cele originale. Va trebui să cauți serios case cu fațadele coșcovite sau crăpate în orașele-simbol din nordul Belgiei: Bruges, Ghent sau Antwerp. Cel mai probabil, în aceste locuri unde păstrarea patrimoniului cultural este cu adevărat prețuită, căutarea nu va avea succes.
Datorită curselor directe de avion București – Bruxelles, turiștii români pot ajunge foarte ușor și foarte ieftin în Belgia. În anumite perioade ale anului, un bilet de avion dus-întors ajunge să coste numai 55-65 de euro pentru un zbor low-cost.
Bruges, cel mai mic dintre cele trei orașe flamande, este considerat unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa. În multe orașe, arhitectura valoroasă se concentrează în piața centrală și pe câteva străduțe adiacente. Bruges este diferit. De formă ovală, miezul medieval al orașului se întinde pe o suprafață foarte mare, de 430 de hectare, și se află în întregime pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 2000.
„Oul”, așa cum mai este numit centrul medieval al Bruges-ului din pricina formei sale ovale, este cuprins de jur împrejur, ca de o centură, de unul dintre canalele principale din oraș. Dincolo de canal începe orașul nou, cu blocuri moderne și bulevarde largi.
Din cei 117.000 de locuitori din Bruges, o bună parte – 20.000 – locuiesc exact în centrul istoric, așa că o plimbare pe jos pe străduțe sau cu barca pe canale te va purta printre case vechi de sute de ani care încă sunt locuite. Datorită numeroaselor canale care fie înconjoară centrul istoric, fie îl împart în felii mai mici sau mai mari, Bruges a fost numit, precum Amsterdam, "Veneția nordului".
Cea mai cunoscută atracție turistică este turnul cu clopotniță din piața centrală. Construit în secolul al XIII-lea, în turn se află 48 de clopote. De sus vei vedea mare parte din Bruges: canale, terase, străduțe înguste sau frumoasele case cu fațade ascuțite în trepte și acoperișuri cărămizii. Totuși, urcușul până în vârful turnului înalt de 83 de metri este greu: nu există lift, iar turiștii urcă pe o scară micuță care șerpuiește până sus.
Alături de Piața Burgului și de turn, un alt obiectiv care merită o vizită este Catedrala Doamnei Noastre, care adăpostește lucrarea „Fecioara și pruncul”, singura sculptură a lui Michelangelo care a părăsit Italia în timpul vieții artistului.
Dincolo de atracțiile celebre, probabil că cel mai frumos obiectiv turistic din Bruges este orașul în sine, cu mulțimea de terase-grădină elegante pline de flori și de verdeață care se întind de-a lungul canalelor, cu locuințele medievale din cărămidă copleșite de iederă și podurile din piatră care se arcuiesc peste canale.
Cel mai bun mod de a explora centrul istoric este pe jos sau pe bicicletă, chiar dacă orașul nu are prea multe zone unde circulația mașinilor să fie total interzisă. Așa vei ajunge și în locuri mai puțin cunoscute de turiști, precum cele patru mori de vânt care se înalță chiar la marginea zonei istorice, de-a lungul canalului care înconjoară inima medievală a Bruges-ului.
Precum Bruges, și orașul Ghent a reușit să își păstreze în stare excelentă o mare parte din arhitectura medievală. Are chiar un avantaj. În Bruges mașinile au voie să circule aproape peste tot, chiar dacă traficul de pe unele străzi înguste a fost restricționat pentru a se desfășura într-un singur sens: autobuzele traversează inclusiv celebra piață centrală din Bruges. Însă centrul orașului Ghent este cea mai mare zonă pietonală din Belgia.
Centrul Ghent-ului este o frumoasă aglomerație de case, clădiri, catedrale și turnuri medievale.
Dacă vrei să vizitezi orașul și să ai parte și de un ghid, poți încerca o plimbare cu o barcă motorizată de-a lungul celor mai importante canale. Dacă nu te deranjează un pic de efort și știi să vâslești, poți parcurge canalele într-un caiac (vâslele și caiacele cu un singur loc sau cu două se închiriază din centrul orașului).
Datorită canalelor, turnuilor și caselor cu fațade în trepte, orașul seamănă la prima vedere destul de mult cu Bruges. Dar Ghent ascunde propriile comori. Dacă la un moment dat te plictisești de prea multă arhitectură și artă medievală, atunci poți să dai o tură pe simpatica „stradă-graffiti”, unde artiștii stradali au libertate deplină și au voie să picteze și să coloreze cu spray toate zidurile și gardurile.
Ghent are și cea mai mare zonă desemnată pentru bicicliști din Europa, cu aproape 400 de kilometri de piste și peste 700 de străzi cu un singur sens, unde bicicliștilor li se permite să meargă în sens opus traficului.
Înainte de a părăsi orașul trebuie să vizitezi și mănăstirile de beghine. În Evul Mediu, beghinele erau femei necăsătorite sau văduve care voiau să îl slujească pe Dumnezeu fără să se retragă total din lume. Fără să fi pronunțat vreun jurământ de castitate sau de sărăcie, ele trăiau în niște așezăminte asemănătoare mănăstirilor pe care aveau voie să le părăsească după bunul plac în timpul zilei.
Un așezământ avea în centru o curte mare și o biserică, iar pe margine se succedau casele în care locuiau beghinele. Precum mănăstirile, și aceste așezăminte erau separate de oraș: erau încercuite de ziduri și aveau mai multe porți care se ferecau pe timpul nopții.
Începând din secolele XIX-XX, așezămintele de beghine din regiunea flamandă s-au închis rând pe rând. Comunitățile de femei credincioase din interior au dispărut, dar complexele arhitecturale s-au păstrat și au devenit atracții pentru turiști. În Ghent s-au păstrat multe astfel de așezăminte care acum sunt înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Față de Bruges și de Ghent, Antwerp este mai puțin spectaculos: a fost afectat de bombardamentele din război, dar și de incendii. Cu unul dintre cele mai mari porturi din Europa și o economie puternică, orașul este în mare parte unul modern, iar moștenirea medievală se limitează la piața centrală și la câteva străduțe. Totuși, s-au păstrat și aici catedrale și case impunătoare ale negustorilor bogați din trecut.
Acum, turiștii vizitează în principal centrul vechi și fortăreața medievală Steen – în prezent restaurată – ridicată chiar pe marginea râului Schelde. Așa cum Bruges și Ghent sunt faimoase pentru casele cu fațade în trepte, pentru Antwerp sunt tipice statuile cu sfinți sau cu Fecioara Maria construite la colțurile clădirilor: acoperite de baldachine aurite, Antwerp este plin de astfel de personajele biblice care se înalță deasupra capetelor trecătorilor.
La plecare, nu uita să petreci puțin timp și în impresionanta gară centrală din oraș. Terminată în 1905, gara are interiorul din marmură, două fațade monumentale abundent decorate și un dom uriaș din metal și sticlă.