8 august 2012, deNoémi Varga
Discrepanţele dintre ţările Uniunii Europene sunt vizibile de la evoluţia economică, la nivelul de salarizare şi până la cantitatea de gunoi de pe străzi. Un raport al UE atrage atenţia că state precum Cipru, Grecia, Bulgaria şi România nu au reuşit să-şi atingă tinţele impuse privind gestionarea deşeurilor.
Mai multe ţări din sudul şi din estul Europei nu au atins obiectivele impuse privind gestionarea deşeurilor, cele mai grave încălcări ale protecţiei mediului fiind comise de Bulgaria, Cipru, Grecia şi România. În schimb, renumite pentru curăţenia lor sunt ţările nordice, arată un raport al Direcţiei Generale pentru Mediu a Comisiei Europene. „Multe state membre încă permit depozitarea unor cantitaţi enorme de deşeuri în zone neautorizate, în ciuda alternativelor pe care le au la dispoziţie”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.
Raportul intitulat „Mediu: un nou tabel cu medalii pentru gestionarea deşeurilor” dezvăluie situaţii îngrijorătoare în Bulgaria, Cipru, Grecia, Lituania, Malta şi România. Ţara noastră a primit un cartonaş roşu şi nota 11 în ceea ce priveşte managementul deşeurilor, codaşa topului fiind însă Grecia. Statul elen s-a ales cu un cartonaş roşu şi nota 3.
Fruntaşa clasamentului este Austria, cu 39 de puncte, urmată fiind de Ţările de Jos, Danemarca, Germania, Suedia şi Belgia. Aceste state „dispun de sisteme complexe de colectare a deşeurilor şi depozitează la gropile de gunoi mai puţin de 5 % din deşeurile pe care le produc”, se arată în raportul Direcţiei Generale pentru Mediu a Comisiei Europene. „Imaginea rezultată din acest exerciţiu îmi confirmă cele mai serioase preocupări.
Multe state membre contină să depoziteze la gropile de gunoi cantităţi uriaşe de deşeuri municipale – cea mai nepotrivită opţiune de gestionare a deşeurilor –, în ciuda existenţei unor alternative mai bune şi în pofida disponibilităţii fondurilor structurale necesare pentru a finanţa opţiuni mai favorabile. Se îngroapă resurse valoroase, se pierd beneficii economice potenţiale, nu se creează locuri de muncă în sectorul gestionării deşeurilor, iar sănătatea umană şi mediul au de suferit. Este un lucru greu de justificat în condiţiile actuale ale economiei noastre”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.