Autor: Gabriela Mladin | 00:10, 14.08.2014
Dan Şova şi Dumitru Cristea, urmăriţi penal pentru a se ajunge la premier
Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut, ieri, cunoscut faptul că procurorii din această structură au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, şeful de campanie al lui Victor Ponta, şi fostul director general de la Complexul Energetic Turceni, Dumitru Cristea. Pentru fostul ministru, acuzaţiile sunt de complicitate la abuz în serviciu, în timp ce Cristea este anchetat pentru cinci infracţiuni de abuz în serviciu pentru contractele de consultanţă juridică încheiate cu firma de avocatură a lui Dan Şova. Faptele pentru care sunt cercetaţi s-ar fi petrecut în 2007, adică acum 7 ani, iar la vremea respectivă firma de avocatură „Şova şi asociaţii” a avut un contract de colaborare şi cu Victor Ponta. De fapt, acesta este numele care a declanşat, în acest moment, „trezirea” procurorilor.
Au trecut 7 ani de când Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari au încheiat contracte de consultanţă juridică cu firma de avocatură a lui Dan Şova. De atunci şi până în 2011 nu a existat jurnalist care să nu fi dezbătut acest subiect pe toate televiziunile şi ziarele la care lucrau. Toţi se întrebau dacă afacerea este una legală. Răspunsul anchetatorilor a venit acum, cu doar două luni înainte de alegerile prezidenţiale. Evident, acesta a fost dat de instituţia condusă de Codruţa Kovesi şi fără niciun fel de legătură cu campania electorală.
Interesul poartă fes prezidenţial
Interesul unui astfel de dosar a apărut în momentul în care Victor Ponta a anunţat că vrea locul lui Traian Băsescu la Cotroceni, iar Dan Şova a devenit şeful campaniei liderului PSD. Abia, în acest moment, în opinia procurorilor anticorupţie s-au conturat faptele penale în care apare „agăţat” şi numele lui Ponta.
Ieri, DNA a anunţat ferm că Dan Şova şi fostul director al Complexului Turceni, Dumitru Cristea, sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie, în legătură cu contractele de consultanţă juridică încheiate între „Şova şi asociaţii” şi Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari. Tot procurorii au mai anunţat că „în cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane”. Iar din această comunicare nu e greu deloc să ghiceşti care persoane vor urma.
Dumitru Cristea, acuzat de 5 abuzuri
„În calitate de director general şi ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni CET, suspectul Cristea Dumitru a încheiat cu SCA «Şova şi Asociaţii», la data de 23 iulie 2007, un contract de asistenţă juridică şi la data de 29 decembrie 2007, un act adiţional la acel contract, prin încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi a celor privind buna gestiune financiară, astfel încât SCA «Şova şi Asociaţii» a reprezentat CER în litigii de drept comun, conduită care a prejudiciat CET cu suma de 644.075,60 lei prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal şi corelativ obţinerii de foloase necuvenite de către SCA «Şova şi Asociaţii», comunică DNA. Mai sunt reţinute alte patru fapte de încheiere de astfel de contracte, printre ele şi tranzacţia pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA şi cea privind un litigiu comercial cu Electrica. Prejudiciul cauzat Complexului Energetic Turceni prin aceste activităţi se ridică la suma de peste 71 milioane lei”, susţine DNA.
Pentru Şova, trei fapte penale
Pentru purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, procurorii DNA reţin că acesta ar fi insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistenţă juridică privitor la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal contractul de asistenţă juridică între CET şi SCA „Şova şi Asociaţii” şi, de asemenea, a conceput termenii şi condiţiile respectivului contract. În acelaşi comunicat, procurorii mai reţin că „în perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu ştiinţă, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) şi ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistenţă juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER şi SCA «Şova şi Asociaţii»”. Pentru Şova, prejudiciul calculat de procurori pentru ambele complexuri se ridică la 3.455.754 de lei.
Băsescu „ştia” de acum 3 ani ce vor descoperi procurorii
Social-democratul Dan Şova a fost chemat ieri la DNA unde a declarat că Ponta nu are nicio legătură cu acest dosar: „Selecţia firmei a fost transparentă. Nu s-a pus problema unei presiuni politice. Procurorii vor să înţeleagă cum s-au încheiat aceste trei contracte pentru că exista un contract-cadru. E o practică obişnuită încheierea unor astfel de dosare. Nu s-a pomenit numele lui Victor Ponta”.
Legătura pe care se merge este că premierul a fost senior partner la firma de avocatură a lui Dan Şova chiar în perioada derulării unor contracte cu Turceni şi Rovinari. În 21 iunie 2011, la întâlnirea de la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu i-a spus liderului PSD, Victor Ponta, că l-ar putea întreba despre banii de la Mintia şi Rovinari. „Am o rugăminte. Încerc să nu fiu ironic şi să vă întreb de banii de pe la Mintia sau Rovinari”, a spus Băsescu, Ponta răspunzând că poate să-l întrebe orice. „Pot să răspund la toate întrebările”, a adăugat preşedintele PSD.
Şova: „Am adus beneficii companiilor”
Potrivit lui Şova, firma sa de avocatură a reuşit reducerea cu 6 milioane de euro a unei datorii de 821 miliarde lei pe care Rovinari o avea la ICM, beneficiul total, prin eşalonarea pe cinci ani şi neplata de dobânzi şi penalităţi, fiind de 8 milioane euro. La Turceni, complexul a obţinut un beneficiu de cinci milioane euro, prin negocierea unei creanţe, precum şi recuperarea unei datorii de 12 milioane de euro de la Termoelectrica.
El a mai afirmat că onorariul perceput în cele două contracte era de 40 euro pe oră, în timp ce, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, Rovinari şi Turceni au încheiat în 2009 şi 2010 contracte de asistenţă juridică la 180 euro/oră, una dintre firmele respective aparţinând fostului preşedinte PNL Valeriu Stoica.
Senatorul PSD a mai afirmat că a solicitat celor două complexuri să îi precizeze dacă au existat controale financiare ANAF, răspunsul fiind negativ.