de Claudiu Zamfir HotNews.ro 31 octombrie 2014,
Ioana Rus
Foto: corinacretu.wordpress.com
Comisarul european pentru politica regionala ales, social-democrata Corina Cretu, si-a prezentat, vineri, echipa de consilieri cu care va lucra la Comisia Europeana, printre acestia numarandu-se si Ioana Rus, nepoata ministrului Transporturilor, Ioan Rus, vicepresedinte al PSD. Ioana Rus va activa ca membra a cabinetului Corinei Cretu la Comisia Europeana, pe o pozitie de expert.
Potrivit CV-ului de pe Linkedin, Ioana Rus a lucrat mai intai la o agentie de turism, dupa care s-a dus consilier la Ministerul Turismului (2000-2001), iar in 2001, cand unchiul ei Ioan Rus era ministru de Interne in Guvernul Nastase, a fost trimisa la Londra, director la oficiul romanesc de turism in Marea Britanie.
In 2003, Ioana Rus a plecat la Bruxelles, pe o functie similara, dupa care in august 2004 a ajuns diplomat in Reprezentanta Permanenta a Romaniei la institutiile europene. In perioada decembrie 2008-iunie 2014, Ioana Rus a fost consilier europarlamentar la Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European. Ulterior, Corina Cretu a luat-o la cabinetul ei de vicepresedinte al Parlamentului European. Ioana Rus este de profesie economista, specializata in marketing la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, potrivit prezentarii de pe blogul Corinei Cretu.
A obtinut un master in management si comunicare in afaceri la SNSPA (Bucuresti) si, din 2013, este coach profesionist, avand studii de profil la Vancouver, British Columbia si Florida.
In 22 septembrie, dupa audierea sa la comisiile de afaceri europene ale Parlametului Romaniei, intrebata cum a ales-o pe nepoata lui Ioan Rus consilier, Corina Cretu a afirmat ca Ioana Rus lucreaza de 10 ani in Comisia de Dezvoltare Regionala a Parlamentului European si este o colaboratoare a sa, potrivit Mediafax.
Ceilalti membri ai Cabinetului comisarului european Corina Cretu:
Corina Cretu l-a cooptat in cabinetul ei si pe Dragos Bucurenci, un cunoscut militant ecologist, intrat intre timp in domeniul consultantei in comunicare. Bucurenci va fi membru al cabinetului, consilier de comunicare. El este consultant si trainer de comunicare, jurnalist si activist civic. Potrivit prezentarii de pe blogul comisarului european ales, Bucurenci are un MBA de la Universitatea Stanford (2013), dar inainte a construit doua ONG-uri de mediu din Romania, Salvati Delta Dunarii si MaiMultVerde. Are 12 ani de experienta ca editorialist in presa scrisa si a produs si prezentat, timp de 7 ani, emisiuni de televiziune pentru canale publice si private, potrivit prezentarii. Bucurenci si-a inceput cariera la British Council Romania unde a coordonat programele new media si a fost director de comunicare al UK-SE European Forum.
Fostul secretar de stat din Ministerul Fondurilor Europene Gabriel Onacava fi sef adjunct de cabinet. Onaca a plecat din MFE, fiind eliberat oficial din functie acum doua saptamani. Inainte de a ajunge la Guvern, Onaca a avut patru ani de activitate de consilier juridic la Comisia Europeana, Directia Generala pentru Traduceri. Intre 2002 si 2004 Onaca a fost expert la Presedintia Romaniei, in mandatul lui Ion Iliescu de sef al statului. De altfel, Corina Cretu a fost purtatorul de cuvant al presedintelui Iliescu. Gabriel Onaca are licenta in dreptul european si un master in studii europene la Universitatea Pierre Mendes-France din Grenoble.
Seful de cabinet al comisarului european Corina Cretu va fi un spaniol,Mikel Landabaso. In prezent, el conduce Centrul de Competenta pentru Dezvoltare Inteligenta si Durabila al Directiei Generale Politica Regionala si Urbana (DG Regio). Este de profesie economist si a lucrat in domeniul dezvoltarii din 1986 si la Comisia Europeana - DG Regio din 1990. In 2004, i-a fost acordat Premiul Christiane Bom de catre Asociatia Europeana a Agentiilor de Dezvoltare Regionala (EURADA) pentru contributia sa in inovarea politicilor regionale europene. Are un doctorat in economie de la Universitatea Tarii Bascilor si a predat dezvoltare regionala la University of North Carolina at Chapel Hill, Universitatea Libera din Bruxelles si Universitatea din Deusto.
Jan Mikolaj Dzeciolowski, un alt membru al cabinetului Corinei Cretu, este polonez nascut in Argentina. Are un master in economie la Marseille Business School, un master in stiinte politice la Institut d'Etudes Politiques de Paris si un master in studii europene interdisciplinare la College of Europe. A absolvit cursul de pregatire international la Ecole Nationale d'Administration. Si-a inceput cariera in biroul Comitetului pentru Integrarea Europeana a Poloniei ca expert al Negociatorului Principal al Poloniei pentru aderarea la UE. S-a alaturat Comisiei Europene in 2005, mai intai la Secretariatul General, iar din 2008 lucreaza in Directia Generala Politica Regionala si Urbana (DG REGIO).
Cehul Tomas Nejdl este un alt membru al cabinetului. El este un expert in politici de coeziune, cu o experienta de 16 ani la nivel national, international (serviciu diplomatic) si la Comisia Europeana, potrivit prezentarii de pe blogul Corinei Cretu. Nejdl a participat la negocierile de aderare a Cehiei la UE si a lucrat apoi ca secretar de politica regionala la Reprezentanta Permanenta a Cehiei la UE. S-a alaturat apoi Comisiei Europene ca expert national detasat in echipa de coordonare a DG Regio. In 2014, a revenit la Reprezentanta Permanenta a Cehiei pentru a contribui la inchiderea programelor operationale 2007-2013 ale Cehiei. Are un master in geografie la Universitatea Carolina din Praga, unde a studiat geografia sociala si dezvoltarea regionala.
Mathieu Fichter, asistent de politici, este conducatorul echipei care se ocupa de crestere durabila in cadrul Centrului de Competenta pentru Dezvoltare Inteligenta si Durabila al Directiei Generale Politica Regionala si Urbana (DG Regio). Este expert in dezvoltare durabila, mai ales in energie, clima si mediu, lucrand in acest domeniu din 2006, inclusiv in Parlamentul European. S-a alaturat Comisiei Europene ¬ DG Regio in 2008. A lucrat vreme de cativa ani ca analist de afaceri si marketing project manager intr-o importanta companie multinationala. Are un master in managementul mediului la Universitatea Libera din Bruxelles si un master in economie si sociologie la Universitatea din Strasbourg, se mai arata in prezentarea de pe blogul Corinei Cretu.