Articolul de mai jos nu este nou, dar se pare cã autorul si interlocutorul au avut dreptate. Forte paramilitare create pentru a stãvili actiunile si demonstratiile pasnice, sunt acceptate de conducãtorii tuturor timpurilor. C.A.
Ionuț Axinescu ian. 25 2016
Tot ce trebuie să știi despre „Patrula lui Vlad Țepeș”, prima brigadă de hăndrălăi din România
Ideea despre dreptate a ăstora pare revelația unui puști de șapte ani teribilist.
Mai ții minte când aveai vreo șase-șapte ani și-ți imaginai ce tare ar fi să faci parte dintr-o brigadă de șmecheri, care să-mpartă dreptatea după bunul plac? OK, atunci probabil că-ți aduci aminte și că după aia ai împlinit opt ani și-ai înțeles că împărțitul dreptății e treaba autorităților. Dar, iată că-n anul 2016, un politician român s-a gândit c-ar fi timpul să înființeze un fel de gardă patriotică, alcătuită din cetățeni determinați și vânjoși care să vegheze pe străzi pentru binele românilor.
Duminică, la congresul Partidul România Unită, Bogdan Diaconu, președintele formațiunii, a anunțat oficial crearea „Patrulei lui Vlad Țepeș", grupare de tineri civili care urmează să fie condusă de brațul de fier al luptătorului K1 Daniel Ghiță.
Sportivul spune că patrula va avea rol de străjer al poporului, că-și propune să-i păzească pe „românii asupriți" și să acționeze prompt când „autoritățile se vor uita în altă parte". Tot el conturează și un prim slogan al trupelor sale, care sună cam așa: „Dacă statul român nu ne apără, ne vom apăra singuri. Trebuie să dăm un semnal că România nu este sat fără câini".
Membrii patrulei vor purta uniforme cu tricolorul pe piept, sigla partidului pe mâneca dreaptă și numele întreg, „Patrula lui Vlad Țepeș", inscripționat pe spate.
Bogdan Diaconu, în stânga, fondatorul Partidului România Unită. Fotografie via Facebook
Ca să-nțelegi mai bine care-i faza cu patrula asta, trebuie să-nțelegi întâi ce-i cu Bogdan Diaconu și partidul său. După ce a plecat din PSD, în vara lui 2014, Diaconu și-a făcut propriul partid, PRU. S-a făcut remarcat prin temele sale populiste și xenofobe, care au prins tot mai bine la fărâma aia de electorat a lui Corneliu Vadim Tudor, dar și la tinerii cu porniri ultranaționaliste care n-au apucat apogeul tribunului. Și-a devenit tot mai activ, în special pe Facebook.
Din programul său, se distinge mai ales boala viscerală pe care o are pe unguri. În vara anului trecut, politicianul a lansat, pe pagina lui de Facebook, o campanie de boicotare a tuturor benzinăriilor MOL, până când statul maghiar îl va preda pe Marko Atilla autorităților române. Mai apoi, când a văzut că-i teren bun de exploatat, Diaconu s-a folosit cât a putut de criza refugiaților. S-a manifestat vehement împotriva lor și, cu timpul, opiniile sale s-au întețit și-au devenit tot mai agresive.
Recent, liderul PRU scria chiar că „imigranții musulmani atacă în haite" și că „cei care vor imigranți musulmani, să-i ia la ei acasă".
Deși acțiunile astea l-au ajutat să capete ceva popularitate, Diaconu și-a dat seama că e nevoie de mai mult, mai ales că 2016 e an electoral și se-mparte ciolanul. Așa că s-a decis să joace cartea cea mare: a înființat „Patrula lui Vlad Țepeș", un fel de miliție cetățenească, fenomen care ia tot mai mult avânt în mediile extremei drepte europene. Garda asta e o inițiativă menită să facă vâlvă și să prindă la cetățenii rătăciți și ușor de manipulat.
Așa că, imediat după lansarea oficială a patrulei, Bogdan Diaconu a profitat de moment și și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei.
PATRULA ÎȘI PROPUNE SĂ FIE UN „INSTRUMENT AL DREPTĂȚII" PENTRU „CEI SLABI"
Omul care se va ocupa de organizarea patrulei este sportivul Daniel Ghiță, cunoscut în lumea K1 și ca „Samuraiul Sălbatic". Samuraiul este, mai nou, membru în partidul lui Diaconu, iar gruparea lui va fi alcătuită din tineri care „vor fi peste tot unde e nevoie de ajutor". Deci, organizația nu va fi doar una locală, ci o să aibă reprezentanți prin toată țara. Iar misiunea lui Ghiță e să strângă membri și să-i antreneze pentru „intervenții".
La congresul partidului, care te teleportează un pic în Germania anilor 1930, Bogdan Diaconu a declarat că membrii gărzii nu vor avea arme, însă vor fi dotați cu „lopeți să ajute la deszăpezire sau poate vor avea găleți să ajute la inundații sau poate, pur și simplu, vor ajuta o bătrână să treacă strada".
Deci, dacă n-ai înțeles, asta-i ideea principală: e nevoie de un comandament întreg de viteji, coordonați de fiorosul Daniel Ghiță și organizați sub numele de „Patrula lui Vlad Țepeș", ca să ajute pensionarele să treacă strada sau să dea la lopată.
În timpul congresului, încadrat de primii băieți (și-o fată) din patrulă, Daniel Ghiță a luat cuvântul și-a ținut un discurs greoi. Probabil copleșit de emoții, Ghiță s-a cam bâlbâit în timp ce citea de pe foaie:
„Oamenii vor ceva nou, vor o schimbare, așa că s-a născut Patrula lui Vlad Țepeș, nu armata națională. (...) Va fi formată din români inimoși, cu suflet mare, care-și vor ajuta semenii aflați la necaz și care au nevoie de sprijin. Va fi un instrument al dreptății pentru cei slabi și părăsiți, împotriva celor care vor să le fure casele și munca".
ORICINE ARE SÂNGE-N VINE POATE SĂ DEVINĂ MEMBRU AL PATRULEI
Din declarațiile lui Diaconu și Ghiță, reiese că cei care vor face parte din „Patrula lui Vlad Țepeș" o vor face voluntar, fără să primească niciun ban pentru haiducia lor. Totul pentru semenii și țara lor. Cât privește modalitatea în care doritorii se pot înscrie în patrula de haiduci, încă nu-i foarte clar procesul de selecție. Totuși, din comentariile de pe pagina de Facebook a lui Daniel Ghiță, poți să-ți dai seama că lucrurile vor decurge simplu.
Se pare, deci, că-i loc pentru orice îndrăzneț căruia îi clocotește sângele prin vene și se plictisește pe acasă. Dacă vrei să faci parte din echipa poporului și să ajuți și tu bătrâne să traverseze strada, tot ce trebuie să faci este să-i scrii lui Daniel Ghiță și să-l anunți. După care, luptătorul de K1 o să te-ndemne să aduni oameni și, dacă te țin curelele, să fii și conducătorul lor.
Practic, e o oportunitate unică. În caz că locuiești într-un orășel micuț și te miști repede, poți să ajungi, peste noapte, șef local al „Patrulei".
ORICÂT S-AR STRĂDUI S-O DEA EI LA ÎNTORS, „PATRULA LUI VLAD ȚEPEȘ" E ILEGALĂ
PRU încearcă din răsputeri să demonstreze că „Patrula lui Țepeș" se află în limitele legii. Au negat vehement acuzațiile c-ar fi o grupare paramilitară, organizație legionară sau rasistă. În schimb, pretind că-i vorba doar de niște haiduci mărinimoși care vor să-i apere pe bieții români neajutorați în fața abuzurilor. De altfel, Daniel Ghiță insistă pe caracterul non-violent al grupării, dar spune, totodată, că patrula condusă de el va interveni când „justiția și autoritățile nu fac dreptate".
Dar, tocmai asta-i partea care scoate „Patrula lui Țepeș" în afara legii. Legeaprivind securitatea națională interzice constituirea unor organizații sau grupări care „știrbesc suveranitatea statului român". Ori, chiar din spusele fondatorilor, se-nțelege că membrii patrulei își propun să acționeze după capul lor, când li se pare că justiția nu-și face treaba. Ceea ce-nseamnă că pun la îndoială suveranitatea statului român. Și-n cazul ăsta, platforma-program a băieților cu Țepeș pe spate e ilegală încă de pe-acum, înainte să iasă ei pe străzi și să stârnească zâmbetele celor care au mai mult de șase-șapte ani.
De altfel, Dumitru Constantin Vîlcu, lector la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai și activist, a inițiat deja o petiție pentru dizolvarea PRU, tocmai din cauza înființării acestei grupări pe care o consideră „paramilitară și extrem de periculoasă". L-am sunat pe Vîlcu, eram curios ce l-a enervat atât de tare, încât să treacă direct la acțiuni. „Patrula lui Vlad Țepeș este ilegală din mai multe motive. În primul rând, o asemenea grupare ar putea funcționa doar ca ONG, numai că există o lege care interzice organismelor non-guvernamentale să aibă în denumire cuvinte ca gardă, poliție sau patrulă, care ar putea provoca confuzie cu organismele statului.
Pe de altă parte, partidele politice au interzis prin lege să organizeze grupuri de presiune, care pe vremuri se numeau «trupe de bătăuși». Ideea de oameni în uniformă, care patrulează pe stradă, pentru că statul nu-i în stare, este extrem de periculoasă. Nu vreau să văd oameni în uniforme pe stradă, sunt de ajuns polițiștii și jandarmii", mi-a spus Vîlcu.