2015-03-26

Primele măsuri de finanțare prin PNDR 2014-2020, au fost lansate

http://www.revistafermierului.ro/stiri-interne/primele-masuri-de-finantare-prin-pndr-2014-2020-au-fost-lansate-2603.html
26 Martie 2015 

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a deschis începând cu 25 martie prin AFIR, primele sesiuni de primire a proiectelor de investiții finanțate prin măsurile din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Potențialii beneficiari vor avea la dispoziție fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploatațiilor agricole prin sub-măsura 4.1 și de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin sub-măsura 6.1, primele două submăsuri din PNDR 2020 deschise pentru depunerea cererilor de finanțare.
Aceste prime sesiuni anuale pentru depunerea de proiecte sunt continue până la data de 30 octombrie 2015 sau până la epuizarea fondurilor alocate în acest an pentru fiecare submăsură în parte. Astfel, sesiunile continue aferente anului 2015 se pot opri înainte de termenul limită dacă valoarea totală solicitată prin cererile de finanțare a proiectelor atinge nivelul alocării respectivei sesiuni.
Primirea cererilor de finanțare se va face de către AFIR exclusiv on-line pentru sub-măsura (sM) 4.1 – Investiții în exploatații agricole, iar pentru sub-măsura (sM) 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri depunerea cererilor de finanțare se va realiza în format tipărit sau on-line. Lansarea primelor măsuri de finanțare din PNDR 2020 vine cu o serie de elemente și soluții inovative care vor asigura o gestionare eficientă și transparentă a fondurilor europene și totodată, va facilita accesul la finanțare. Această facilitare este asigurată prin scurtarea perioadelor de evaluare și selecție a proiectelor și prin aplicarea de simplificări procedurale și mecanisme utile potențialilor beneficiari - depunere on-line, bază de date cu prețuri de referință, procedură de achiziții private on-line.
Astfel, pentru a prioritiza finanțarea proiectelor în funcție de calitatea acestora, raportat la obiectivele de finanțare ale PNDR, se va aplica un prag de punctaj, care va fi diminuat în fiecare lună pe parcursul sesiunii anuale continue cu câte 10 puncte, până la atingerea unui prag minim acceptat pentru respectiva sesiune. Pragul de calitate aplicat în prima sesiune pentru sM4.1 și sM6.1 este de 85 de puncte, iar pragul minim este de 30 de puncte.
Fiecare potențial beneficiar își va face singur evaluarea propriului proiect pentru a stabili câte puncte are, în funcție de criteriile de selecție publicate în Ghidul Solicitantului. În funcție de autoevaluarea realizată, solicitantul va depune proiectul în luna în care se va încadra din punct de vedere al punctajului estimat (exemplu: dacă un proiect a fost autoevaluat cu 75 de puncte, solicitantul îl va putea depune încă din prima lună a sesiunii când pragul de calitate este de 85 de puncte, dar va fi evaluat începând cu a doua lună când pragul de calitate va fi de 75 de puncte).
Dacă se constată că solicitantul şi-a estimat punctajul cu mai mult de 20% față de punctajul stabilit de AFIR, proiectul respectiv va fi mutat la finalul clasamentului și va fi finanțat doar dacă rămân sume disponibile după selectarea celorlalte proiecte. Un alt element de noutate, care se va aplica odată cu lansarea primelor măsuri, îl constituie emiterea de rapoarte de selecție lunare, fiind astfel scurtat timpul de analiză al proiectelor.
Termenul estimat pentru evaluarea proiectelor este de 37 de zile lucrătoare de la sfârșitul lunii în care au fost depuse. Acest termen se poate majora cu 10 zile lucrătoare dacă sunt în evaluare proiecte pe două sau mai multe sub-măsuri. De asemenea, pentru sprijinirea alcătuirii de Strategii de Dezvoltare Locală de către Grupurile de Acțiune Locală, se deschide sub-măsura 19.1 – Sprijin pregătitor pentru LEADER, cu o alocare de 2,4 milioane de euro.
Sesiunile de primire a proiectelor se vor derula prin pagina oficială de internet www.afir.info, prin afișare la sediile Agenției și ale partenerilor instituționali și prin canalele de comunicare proprii.