2015-03-14

Sorina Matei: Spagarii presei romanesti

Jurnalista Sorina Matei ne spune pedeapsa pe care o pot risca spagarii din presa romaneasca:

Spăgarii presei românești să aprofundeze Codul Penal! Este tot ceea ce pot să le ofer cu drag. 3-10 ani sau 1-5 ani, după fapte și infracțiuni.
Și pentru că văd că țin morțiș, aproape obsesiv, ca orice să aibă o treabă cât de mică și cu mine, le transmit să nu se mai impacienteze atât pentru că n-au nimerit-o nici de data asta. În 2012, lucram la RTV.
Jurnaliștii trebuie să servească întotdeauna oamenii și niciodată politicienii!
Jurnalistul nu poate lua șpagă nici la plic, nici la pungă, nici la sacoșă, nici prin restraurant, nici prin firmele pe care le are iar în schimbul acestor foloase să servească la comandă politicianul, mințind, dezinformând, uneori chiar intoxicând oamenii. În cazul acesta, nu se mai numește jurnalist, ci șpăgar mizerabil, infractor.
Jurnalistul este acela care întotdeauna trebuie să servească adevărul și să-l comunice oamenilor, chiar dacă, așa cum știm, de cele mai multe ori, adevărul deranjează.
Ca atare, toți șpăgarii presei românești trebuie să plătească în fața Justiției pentru absolut tot ce au săvârșit!
ART. 289
Luarea de mită
(1) Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită de una dintre persoanele prevăzute în art. 175 alin. (2), constituie infracţiune numai când este comisă în legătură cu neîndeplinirea, întârzierea îndeplinirii unui act privitor la îndatoririle sale legale sau în legătură cu efectuarea unui act contrar acestor îndatoriri.
(3) Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.
ART. 207
Şantajul
(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani