Imaginea României în Europa de multe ori este pătată de evenimente care nu sunt deloc în concordanţă cu acele concepţii moderne de convieţuire, cu care România se identifică, ba chiar se defineşte ca apărător înverşunat al acestor principii. Ştim cu toţii, că „răfuielile statuilor” în Transilvania nu este ceva nou. Apar, apoi dispar semne jignitoare pe statui – mai frecvent, mai sporadic, depinde de conjuncturile politice.
Totuşi, există pe undeva o linie roşie, peste care nu se poate trece, fără să nu fii atenţionat discret de acei oameni, care cred în Europa. Este vorba despre vopsirea unor personaje în roşu-galben-albastru de pe Statuia Libertăţii din Arad. Cei care au recurs la acest gest, şi-au trădat nu numai lacunele istorice – între cei 13 generali se găsesc unii care nici nu vorbeau maghiara, sunt însă personaje cu rădăcini germane, austriece, croate, sârbe şi armene – dar au denigrat şi demnitatea acelora, care au trudit să se înfiinţeze Parcul Reconcilierii din Arad – un proiect guvernamental româno-maghiar.
Luni seara europarlamentarul Winkler Gyula (UDMR-PPE) a vorbit în fața plenului PE despre vandalizarea Statuii Libertății din Arad și reconcilierea comunităților române și maghiare.
– În alocuţiunea mea politică am atras atenția asupra faptului că au trecut deja trei săptămâni de la vandalizarea monumentului dedicat celor 13 martiri din Arad fără ca autorii să fi fost traşi la răspundere – a declarat portalului nostru la telefon europarlamentarul. A subliniat următoarele:
– Vorbim despre un fapt grav, deoarece Statuia Libertății nu este numai un monument cu o mare valoare pentru comunitatea maghiară ci este amplasat de peste un deceniu într-un spațiu simbolic, înnobilând Parcul Reconcilierii, care este menit să promoveze mesajul reconcilierii istorice româno-maghiare. Condamn cu fermitate vandalizarea Statuii Libertății din Arad, aici în sediul Parlamentului European din Strasbourg, oraş care este capitala reconcilierii franco-germane.
Aradul este un oraş istoric, la granița de vest a României, el nu trebuie să devină orașul conflictelor etnice! După modelul de la Strasbourg, Aradul trebuie să devină capitala reconcilierii româno-maghiare, dând exemplu de respect reciproc, de toleranță, de respingere a extremiștilor și a extremismelor – spunea europarlamentarul Winkler Gyula în plenul Parlamentului European.
***
După cum se știe, la mijlocul lunii februarie Statuia Libertăţii de la Arad a fost vandalizată, au fost acoperite cu vopsea elemente din componenţa monumentului, iar pe soclul statuii au fost scrise cuvinte obscene.
Statuia Libertăţii a fost ridicat în anul 1880, la comemorarea execuţiei celor 13 generali ucişi la Arad în urma Revoluţiei paşoptiste. Demontat în 1924, monumentul a fost păstrat în Cetatea Aradului până-n 2004, când a fost restaurat și reinstalat în Parcul Reconcilierii. În ultimii ani, monumentul și Parcul Reconcilierii din Arad au fost ţinta unor incidente regretabile.