2017-12-30

Urări de an nou!

 An Nou fericit! Boldog Új Évet Kívánok! Neue Jahr!
Happy New Year! 
Yeni Yılınız Kutlu Olsun! 
Srećna Nova godina!
Szczęśliwego Nowego Roku! 
С Новым Годом!

Cea mai frumoasa primarita din Romania a lucrat la un post tv muzical! Irina Onescu a decis sa candideze la primaria din Pietris, Arad, dupa tragedia de la Colectiv.

Lili Lascar21 mai 2017 
Cea mai frumoasa primarita din Romania a lucrat la un post tv muzical! Irina Onescu a decis sa candideze la primaria din Pietris, Arad, dupa tragedia de la Colectiv.
„Foaie verde lămâiţă, Irina e primăriţă”. Este vorba de Irina Onescu, mai cunoscută în Bucureşti, decât în Arad. Primarul comunei Petriş are doar 32 de ani şi este cu siguranţă cel mai nonconformist din judeţ. A lucrat pentru MTV, unde a produs emisiunea MTV Passport, iar ulterior a organizat în ţară festivaluri de muzică.
Irina Onescu s-a născut şi a crescut în Bucureşti, unde a învăţat la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, iar ulterior a urmat Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti. În 2008, la doar 23 de ani, şi-a luat inima în dinţi a început o afacere pe cont propriu. Şi-a înfiinţat o firma de producţie audio-video, realizând pentru postul MTV România o mini serie intitulată MTV Passport. A călătorit prin lume, dar după câţiva ani a lăsat cariera şi agitaţia din Capitală pentru a se stabili în micul sat din judeţul nostru, care are 500 de locuitori.
Proiectul inedit “Musafir la țară”: Primarul Irina Onescu invită turiștii să petreacă Ziua Națională la Petriș
#musafirlatara #Petris #1decembrie
 Foaie verde de măcriș, haide, lume, la Petriș!

Mâine vom anunța gazdele participante la campania "Musafir la țară" și vom da liber rezervărilor 
Până atunci vă îndemn să urmăriți un reportaj fain despre oameni, tradiții și locuri pitorești. 
Satele Roșia Nouă și Obârșia, aparținătoare comunei Petriș, păstrează și astăzi farmecul rural de altădată. Asta și pentru că de câțiva ani Asociația Zarand investește fonduri, timp și răbdare în comunitatea locală, salvând și perpetuând cultura acestor frumoase meleaguri.
Iar pe 1 Decembrie veți putea trăi pe viu toate aceste experiențe.

La vedere şi totuşi ascunsă, în mijlocul Munţilor Apuseni, Ţara Zarandului încă mai “toarce” poveşti din bătrâni. Aici moara face mălai, cuptorul cu lemne coace pâine, iar albinele încă mai aduc din dulceaţa mierii pure. Timpul a stat în loc, dar pe la colţuri de case îmbătrânite speranţa îşi face simţită apariţia. Cineva s-a încăpățânat să schimbe povestea Țării Zarandului. I-a învățat pe oameni "să pescuiască" din nou, a salvat tradițiile şi le-a transformat din artă străveche în… profit, pentru zile în care tinerii îşi vor îndrepta din nou privirea dinspre oraş spre locul acela frumos. AGERPRES VIDEO

2017-12-29

Parlamentul italian a fost dizolvat. Cetăţenii vor fi chemaţi la alegeri anticipate

28 decembrie 2017 deNews.ro
Preşedintele Italiei Sergio Matarella a dizolvat Parlamentul, joi seară, noi alegeri generale urmând să aibă loc probabil în 4 martie, transmite BBC. 
„Preşedintele Republicii, Sergio Mattarella a semnat decretul privind dizolvarea Senatului şi Camerei Deputaţilor, după consultările cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului“, a transmis Presedinţia Italiei. 
Decizia ar putea conduce la formarea unui parlament fără majoritate, ducând la o perioadă tulbure pentru Italia, potrivit Bloomberg, însă prim-ministrul Paolo Gentiloni susţine că instabilitatea n-ar trebui să panicheze populaţia, în condiţiile în care şi alte state europene se confruntă cu probleme similare. 
 Partidul Democrat va trebui să se confrunte cu M5S şi cu partidul de dreapta Forza Italia, care doresc măsuri dure pentru reducerea migraţiei. F
luxul de migranţi, în principal provenind din Africa sub- sahariană, reprezintă o problemă majoră. Sondajele de opinie indică faptul că principalii rivali - PD, M5S şi Forza Italia - vor diviza votul.

2017-12-23

Urări de Crăciun

Partidul Civic Maghiar 
Vă doreşte Tuturor
Crăciun Fericit!

Un deputat PCM a depus la Parlament proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc

2017. 12. 22.  MTI
József Kulcsár-Terza, deputat din microregiunea istorică Trei Scaune, a înregistrat proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc ca iniţiativă legislativă individuală la Camera Deputaţilor.
Preşedintele organizaţiei Trei Scaune a Partidului Civic Maghiar (PCM), care şi-a obţinut mandatul de deputat pe lista Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), a informat presa despre acţiunea lui printr-un comunicat.
Politicianul a înaintat Parlamentului Statutul de Autonomie a Ţinutului Secuiesc în forma în care a fost elaborat şi adoptat de către Consiliul Naţional Secuiesc (CNS).
“Am încredea că gestul meu nu va însemna doar aducerea cauzei Ţinutului Secuiesc în atenţia Parlamentului, ci va oferi posibilitatea ca şi naţiunea majoritară să recunoască şi să accepte dreptul nostru la deplină libertate naţională în urma unui dialog clădit pe argumente” – afirmă politicianul PCM.
El şi-a exprimat convingerea că secuii au dreptul la autodeterminare internă, ce le-a fost promisă în Declaraţia de la Alba Iulia adoptată în data de 1 decembrie 1918, iar reprezentanţii aleşi ai comunităţii secuieşti trebuie să profite de orice ocazie pentru a semnala această voinţă comună.
József Kulcsár-Terza a declarat agenţiei ungare de presă MTI că el tratează problema de faţă ca pe o chestiune de onoare.
“Sunt membru al CNS şi consider că proiectul trebuia depus. Când am solicita respectarea promisiunilor de la Alba Iulia dacă nu acum, înaintea anului centenar?” – a declarat deputatul, exprimându-şi speranţa că, spre deosebire de ocaziile anterioare, Parlamentul nu va respinge proiectul fără o dezbatere de fond.
Fiind întrebat dacă a încercat să-l convingă pe colegul lui de partid Biró Zsolt, preşedintele PCM sau pe ceilalţi membri ai grupului parlamentar UDMR să semneze proiectul legislativ, József Kulcsár-Terza a declarat că s-a consultat cu colegii din grupul parlamentar şi le-a arătat de ce consideră importantă depunerea acestei iniţiative legislative, adăugând că în opinia lui, nu el trebuie întrebat de ce este singurul semnatar al proiectului de lege.
În privinţa alegerii momentului, deputatul PCM a explicat că în decursul activităţii parlamentare trebuie luate în considerare şi alte probleme importante pentru comunitatea maghiară, cum ar fi, iniţiativa de modificare a pragului referitor la utilizarea limbii materne sau cazul Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureş. Din cauza acestora a aşteptat încheierea sesiunii parlamentare, a explicat el.
În Parlamentul României au avut loc două voturi referitoare la statutul care prevede autonomia Ţinutului Secuiesc, primul în 2004, iar cel de-al doilea în 2012, când a fost înaintată o variantă modificată a acestuia. Ambele proiecte iniţiate de câţiva deputaţi UDMR au fost respinse, fără a fi dezbătute şi fără să primească vreun vot de susţinere din partea parlamentarilor români.
UDMR a iniţiat în 2014, premergător campaniei electorale prezidenţiale, o dezbatere publică referitoare la proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, pe care însă nu l-a înaintat niciodată Parlamentului.

Migraţia ilegală - Orbán: Ungaria se află înaintea unui nou atac

2017. 12. 22. MTI
Ungaria se află înaintea unui nou atac, deoarece doritorii unei cote obligatorii de preluare a imigranţilor în Europa vor încerca anul viitor să îşi impună punctul de vedere, după ce la ultimul summit UE nu a fost luată nicio decizie în acest sens, a declarat vineri prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán în cadrul unei emisiuni difuzate la Radio Kossuth.
Poziţia Ungariei a fost întărită de opiniile exprimate de 2,3 milioane de cetăţeni care au luat parte la consultarea publică naţională privind migraţia, consideră premierul, care a ţinut să le mulţumească tuturor celor care şi-au exprimat opinia în cadrul acestei consultări publice.
Viktor Orbán a adăugat că deocamdată nu a avut succes în a-i convinge pe alţii în Europa, iar numărul celor care susţin cotele obligatorii a rămas neschimbat, aceştia fiind şi cei care vor încerca să îşi susţină viziunea la următorul summit european din martie. Am câştigat doar timp, dar “cine câştigă timp, câştigă viaţă”. Alegerile care au avut loc în ţările europene în ultima perioadă, au întărit forţele politice care îşi doresc limitarea migraţiei, a arătat şeful Guvernului de la Budapesta, adăugând că el contează pe continuarea acestei tendinţe.
Potrivit premierului ungar, în urma alegerilor naţionale, partidele care îşi doresc o Europă cu naţiuni mixte, şi care consideră că traseul dezvoltării reprezintă eradicarea societăţilor creştine, pierd tot mai mult teren. “Trebuie să rezistăm până când, după cetăţenii din Europa Centrală, şi cei din Europa de Vest vor deveni destul de puternici să se poată folosi de instrumentul democratic care este votul, pentru a-şi obliga conducătorii să ducă politici pe placul oamenilor, ce resping migraţia”, a afirmat Orbán.
Viktor Orbán a anunţat şi decizia ţărilor membre ale Grupului de la Vişegrad de a acorda un sprijin financiar semnificativ Italiei, pentru ca aceasta să poată opri imigranţii la graniţele ei maritime. A adăugat că toate rapoartele sugerează că în următorii ani fenomenul migraţiei va atinge cota zecilor de milioane de oameni, care vor veni în primiul rând din Africa, iar una din rutele pe care le vor folosi spre Europa trece prin Italia. Din acest motiv, consideră Orbán, trebuie închisă ruta prin Italia, deoarece dacă Italia nu poate fi apărată, nici Europa nu poate fi protejată.
Dacă cineva atacă Polonia, atacă toată Europa Centrală, a anunţat în altă ordine de idei Vitkor Orbán. Interesul naţiunii ungare este să fie solidară cu polonezii, şi să exprime foarte clar că nicio sancţiune a UE împotriva Poloniei nu poate fi aplicată, a spus acesta.
Şeful Guvernului Ungariei a mai catalogat demersul UE drept inechitabil şi injust, punctând că fără Polonia nu există o Europă Centrală puternică. Majoritatea covârşitoare a polonezilor au aceeaşi părere despre migraţie ca cetăţenii Ungariei, a adăugat Orbán.
Acesta a amintit că în Polonia au ajuns zeci de mii de migranţi din fostele teritorii sovietice şi mai mult de un milion de ucraineni, dar aceste date sunt ignorate de UE, care “vrea să facă totul după acelaşi calapod”, iar singurele situaţii care sunt probleme sunt cele care afectează ţările din Vestul Europei.
Premierul ungar a mai vorbit şi despre aderarea ţării sale la zona euro, detaliind că până în prezent Ungaria nu a primit o ofertă de nerefuzat, doar una “slabă, modestă, mai rea, decât cea de până acum”. Orbán a subliniat că pentru a adera la zona euro, economia reală trebuie aliniată la media economiilor statelor membre care fac parte din zona euro.
Potrivit lui Viktor Orbán, pentru această aliniere nu sunt necesare instrumente noi, ci folosirea eficientă a celor existente, întărirea bazelor financiare ale resurselor de coeziune. Acesta a declarat “moartă din faşă” încercarea de a corela asigurarea finanţării europene de statul de drept, deoarece această corelare este interzisă de Tratatul UE şi de sistemul juridic european.
Ungaria contribuie cu bani mulţi la bugetul Uniunii şi, în acelaşi timp, are acces la resurse serioase, dar acest schimb reprezintă un avantaj pentru UE, “de fapt, ei câştigă de pe urma noastră”, a afirmat premierul. “Nu se întâmplă nimic pentru care ar trebui să fim recunoscători”, a formulat Viktor Orbán, adăugând că tot mecanismul de funcţionare a UE este bazat pe reciprocitatea intereselor.
Premierul a mai afirmat că economia ţării sale ar funcţiona şi fără fonduri europene, deoarece motorul economiei reprezintă munca oamenilor. Ungaria nu are nevoie de banii nimănui, stă pe propriile picioare, iar economia este destul de flexibilă să se adapteze la o eventuală schimbare, şi ar avea succes şi într-o situaţie nouă.
Viktor Orbán crede că anul acesta a fost dovedit în Europa că bazele creştine sunt mult mai puternice decât au crezut mulţi, şi în încheiere a spus că anul 2017 l-a învăţat că prima sarcină a oricărui politician ales va fi să apere creştinismul.

Hunor Kelemen: Criticile Partidului Popular European (EPP) faţă de UDMR sunt nemeritate

2017. 12. 21.  MTI
Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) nu a meritat critica pe care a primit-o joi din partea preşedintelui Partidului Popular European (EPP), Joseph Daul pentru votarea reformelor din sistemul de justiţie - a declarat preşedintele UDMR agenţiei ungare de presă MTI.
Hunor Kelemen a răspuns astfel la o declaraţie publicată în presa română în care preşedintele EPP a afirmat că pachetul de legi privind justiţia subminează statul de drept şi reprezintă un atac la adresa independenţei justiţiei. Daul şi-a exprimat regretul că şi UDMR, în calitate de partid membru al EPP, a ajutat majoritatea guvernamentală social-liberală la votarea legilor.
În opinia preşedintelui UDMR corecţiile adoptate au fost necesare, ele nu aduc atingere luptei împotriva corupţiei şi nici problema nu trebuie abordată din punctul de vedere al opoziţiei ideologice dintre dreapta şi stânga politică. Hunor Kelemen a considerat că prin luarea sa de poziţie, Joseph Daul a vrut să sprijine acele organizaţii membre ale EPP, care sunt actualmente în opoziţie: Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Partidul Mişcarea Populară (PMP). Liderul UDMR a mai afirmat că referirea la UDMR este regretabilă, fiindcă el a informat anterior printr-o scrisoare Partidul Popular European cu privire la motivele pentru care Uniunea susţine pachetul de legi.
Hunor Kelemen şi-a exprimat regretul că Joseph Daul nu a manifestat o atitudine similară referitoare la drepturile minorităţilor atunci când comunitatea maghiară a fost atacată şi drepturile ei ştirbite, sau când dreptul la proprietate a fost atacat cu vehemenţă tocmai de justiţia din România.
Preşedintele UDMR a explicat: mulţi s-au supărat pe UDMR, fiindcă partidul a susţinut măsura ca judecătorii şi procurorii pensionaţi anticipat, dar reactivaţi ulterior, să nu primească simultan şi salariu şi pensie specială, sau pentru că noile dispoziţii legale ar permite tragerea la răspundere a judecătorilor şi a procurorilor în cazul în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului ar obliga statul român la plata daunelor în urma anumitor decizii eronate pe care aceştia le-au luat.
Hunor Kelemen a semnalat că sprijinul acordat de către partidul său a vizat reorganizarea sistemului de justiţie şi că politicienii UDMR au “rezerve uriaşe” faţă de amendamentele formulate de partidele de guvernământ referitoare la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.
Senatul a votat joi modificarea Legii privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, finalizând astfel adoptarea de către Parlament a pachetului legislativ care vizează reorganizare sistemului de justiţie.
Majoritatea guvernamentală a motivat reformele ca fiind necesare stopării “abuzurilor statului dirijat de procurori” şi pentru a pune capăt influenţării procurorilor DNA de către serviciile secrete.
De aproape două luni, organizaţiile de opoziţie demonstrează în mod sistematic împotriva reorganizării sistemului de justiţie. În opinia lor, majoritatea guvernamentală social-liberală doreşte să intimideze şi să ţină sub control politic justiţia, cu scopul de a apăra pe politicienii corupţi.
În declaraţia sa de joi, preşedintele EPP a afirmat că prin intensificarea controlului asupra justiţiei, socialiştii îşi sporesc puterea, dar slăbesc România, iar slăbirea justiţiei favorizează corupţia şi răspândirea sărăciei.

2017-12-20

Szijjártó: Veste bună pentru Ungaria victoria partidelor de dreapta în Austria

2017. 12. 19.  MTI
Victoria partidelor de dreapta în Austria este o veste bună pentru Ungaria, deoarece astfel se deschide oportunitatea de a găsi răspunsuri la provocările istorice cu care se confruntă Europa, alături de politicienii austrieci sinceri şi lipsiţi de ipocrizie - a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe şi al comerţului exterior, în urma convorbirii telefonice purtate cu Karin Kneissl, ministrul de externe austriac.
Într-un comunicat transmis joi, ministerul ungar de externe a anunţat că în urma formării noului guvern austriac, ministrul austriac de externe l-a contactat telefonic pe omologul său ungar.
Karin Kneissl şi Péter Szijjártó au subliniat că sunt optimişti în ceea ce priveşte colaborarea lor şi au fost de acord că formarea noului guvern austriac va deschide o eră nouă în dezvoltarea relaţiilor strategice austro-ungare. Părţile au stabilit că Karin Kneissl va face o vizită oficială la Budapesta la începutul anului viitor – se arată în comunicat.
Noul guvern format de Partidul Popular Austriac (ÖVP) şi Partidul Libertăţii (FPÖ) a depus jurământul luni, la Viena.

Anunţul că Austria va acorda cetăţenie germanilor din Tirolul de Sud a generat tensiuni în Italia

2017. 12. 18. - MTI
Clasa politică italiană a primit cu rezerve anunţul făcut de noul guvern de la Viena conform căruia acesta doreşte să acorde cetăţenie austriacă populaţiei germanofone din provincia italiană Alto Adige. Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European a criticat de asemenea acest plan, exprimându-şi totodată speranţa că Austria nu va organiza un referendum cu privire la retragerea din Uniunea Europeană.
În opinia cotidianului roman Il Messaggero, anunţul făcut de Austria este “anacronic, neîntemeiat juridic şi revanşard din punct de vedere politic în condiţiile Europei libere şi fără frontiere”. Ziarul a subliniat că locuitorii provinciei bilingve Alto Adige sunt cetăţeni italieni deja de o sută de ani.
Conform planurilor noului guvern de coaliţie format din Partidul Popular Austriac (ÖVP) şi Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ), locuitorii germanofoni ai provinciei Alto Adige din nordul Italiei (odinioară Tirolul de Sud, fost teritoriu austriac anexat Italiei după Primul Război Mondial) vor putea primi cetăţenie austriacă şi paşaport austriac. Este vorba de comunitatea de limbă maternă germană din Tirolul de Sud, care locuieşte în provincia Bolzano/Bozen, autonomă din punct de vedere administrativ. Aproximativ 70% din populaţia de peste o jumătate de milion de locuitori ai provinciei se declară germanofoni. Dar şi ladinii care vorbesc un dialect al limbii retoromane ar putea obţine cetăţenia austriacă.
În prezent, Austria nu recunoaşte practic dubla cetăţenie, spre deosebire de Italia.
Conform secretarului de stat italian pentru afaceri externe, Benedetto Dalla Vedova, “cetăţenia pe criterii etnice” ar putea avea urmări grave în regiunea mai extinsă a Balcanilor, unde ar putea resuscita pretenţii teritoriale şi submina convieţuirea din ţările multiculturale. Fostul premier de stânga Massimo D’Alema a declarat că Roma ar trebui să ia o atitudine fermă faţă de toate manifestările antiitalieneşti.
Vicepremierul Mario Giro a reamintit că ideea cetăţeniei austriece a sud-tirolezilor a fost vehiculată deja de Jörg Haider, liderul răposat al FPÖ, dar fără nici un rezultat. Politicianul italian a adăugat că Roma se străduieşte în continuare să poarte un dialog amical cu Viena, sperând că politica austriacă “nu va deveni un model european”. În opinia lui Mario Giro, Austria nu va închide – contrar declaraţiilor sale anterioare – nici Pasul Brenner, fiindcă graniţa cu Italia este sigură, “imigranţii sosind în Austria dinspre Slovacia şi Cehia, nu dinspre Italia”.
Sandro Gozzi, secretarului de stat italian pentru afaceri europene a postat pe contul său de pe Twitter că şi noul guvern austriac va trebui să respecte politica de imigrare europeană şi deciziile referitoare la relocarea azilanţilor.
Antonio Tajani a declarat televiziunii publice italiene că “este important ca noul program de guvernare austriac să nu prevadă Öxit-ul, adică retragerea din Uniunea Europeană”. A adăugat că noul premier austriac, Sebastian Kurz este aşteptat la Bruxelles. În opinia sa, dobândirea cetăţeniei austriece de către sud-tirolezi nu ar servi cauza destinderii politice. “Europa are multe defecte, dar era naţionalismelor s-a încheiat” – a spus preşedintele Parlamentului European.

2017-12-19

Consiliul Concurenței a aprobat preluarea Băncii Românești de către ungurii de la OTP Bank

Foto: Sediul central OTP Bank
Consiliul Concurenţei a autorizat operaţiunea prin care OTP Bank România a achiziţionat Banca Românească şi unele active româneşti ale acesteia.
"Analiza Consiliului Concurenţei a condus la concluzia că operaţiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa naţională sau pe o parte a acesteia", precizează autoritatea pentru concurență.
 Banca Românească este deținută de grupul National Bank of Greece. Activele româneşti ce fac obiectul tranzacţiei sunt aferente sucursalei din Londra, respectiv ale filialei din Malta aparţinând National Bank of Greece SA.
Cele două bănci au anunțat, în iulie, că au semnat un acord privind achiziționarea Băncii Românești de către subsidiara din România a grupul financiar maghiar OTP.
”Reprezentanții Național Bank of Greece și ai OTP Bank România au semnat acordul privind achiziționarea Băncii Românești. Părțile nu doresc să dezvăluie detaliile financiare ale tranzacției”, informau cele două bănci în vară.
În urmă finalizării achiziției, cota de piață a OTP Bank România (OBR) va crește la aproape 4%, față de 2,09% cât este în prezent, urcând astfel pe locul 8 în topul băncilor din România. Banca Românească este a 14-a cea mai mare banca din România, cu o cota de piață de 1,62%.
“Clienții Băncii Românești nu sunt afectați în niciun fel de această tranzacție. În momentul de față, condițiile contractuale rămân neschimbate. OTP Bank România dorește să pună și la dispoziția clienților Banca Românească oferta din cadrul programului de conversie a creditelor în CHF. Încheierea financiară a tranzacției va avea loc la începutul anului 2018. OTP Bank România și Banca Românească vor face tot posibilul pentru a asigura o integrare lină”, au anunțat reprezentanții OTP Bank.
Național Bank of Greece (NBG), a două mare bancă din Grecia, a anunțat, la începutul lunii iulie, că este aproape de vânzarea activelor din România, Serbia și Cipru, pentru a finaliza planul de restructurare convenit cu autoritățile europene.
 Ca și alte bănci elene, NBG vinde active și subsidiare din străinătate pentru a se concentra pe activitățile din Grecia, iar cu fondurile obținute își consolidează capitalul și lichiditățile.
Cumpărătorul subsidiarei din România, care are o rețea de 110 sucursale și pe care NBG o deține în totalitate, va rambursa și un împrumut de 550 de milioane de euro contractat de Banca Românească de la NBG.
OTP Bank România este subsidiară a băncii ungare OTP Bank, membru al celui mai mare grup bancar din Europa Centrală și de Est – un furnizor integrat și auto-finanțat de servicii financiare. Prezența să în România datează din 2004. În prezent, este a 11-a cea mai mare banca din țară. Ultima achiziție a unei instituții financiare realizată de OTP Bank în România a fost în 2014, prin Millennium Bank.
OTP Bank oferă servicii financiare universale pentru aproximativ 13 milioane de clienți din nouă țări, prin intermediul unei rețele teritoriale de peste 1300 de unități, ATM-uri și canale electronice.
Și Eurobank, al treilea creditor din Grecia, a anunțat că se retrage din România, Bancpost – entitatea pe care o deține pe piața locală, urmând a fi preluată de Banca Transilvania.

2017-12-16

A fost lansat un program de sprijin pentru deschiderea unor afaceri în Transilvania de către cetăţenii români care trăiesc în Ungaria

2017. 12. 15.  MTI
Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor în România (APPAR), cu sediul în Oradea, şi Fundaţia LAM din Ilieni (jud. Covasna) au lansat un program de susţinere tehnică şi financiară dedicat cetăţenilor români care au trăit cel puţin un an în Ungaria, şi care doresc să demareze o afacere în Transilvania, a declarat vineri managerul de proiect Tímea Nagy pentru agenţia ungară de presă MTI.
Programul are mai multe etape, nu presupune un aport propriu, iar câştigătorii acestuia vor primi câte 40 000 de euro finanţare nerambursabilă pentru a demara o afacere într-unul din oraşele Regiunii de dezvoltare Nord-Vest sau în Regiunea de dezvoltare Centru din România.
Programul se realizează în cadrul liniei de finanţare Diaspora Start Up din cadrul Programului Operativ Capital Uman (POCU) cofinanţat de Fondul Social European, şi este dedicat sprijinirii revenirii în ţară şi înfiinţării de afaceri în România pentru cetăţenii români care trăiesc în afara ţării.
Proiectul Diaspora Start Up a fost lansat în toamna anului trecut de Guvernul Cioloş, iar pentru derularea lui s-au înscris cu succes 32 de organizaţii româneşti. Managerul de proiect al APPAR, organizaţia care a obţinut cel mai mare scor, a spus: în această perioadă vor fi publicate apelurile de proiecte de către toate organizaţiile participante la implementare.
Printre organizaţiile care participă la implementare au existat şi unele care au vizat doar cetăţenii români care trăiesc în Spania, altele au ţintit mai multe ţări. APPAR şi Fundaţia LAM încurajează în mod expres cetăţenii români proveniţi din Transilvania şi care trăiesc în Ungaria, să se întoarcă în ţară şi să înfiinţeze aici locuri de muncă în domeniul în care au dobândit cunoştinţe şi experienţă profesională.
Dintre cei care îndeplinesc cerinţele, vor fi selectaţi cei mai buni 260, iar aceştia vor participa la un curs online de dezvoltare a afacerilor. La încheierea cursului, fiecare participant va redacta propriul său plan de afaceri. În cea de-a doua fază a programului vor fi aleşi 32 de câştigători, care vor primi câte o finanţare nerambursabilă de 40 000 de euro pentru demararea propriilor afaceri în Transilvania. Societăţile trebuie înfiinţate numai în cazul în care proiectul a fost declarat câştigător. 75% din finanţare va fi acordată în avans, iar restul de 25% atunci când planul de afaceri a fost dus la bun sfârşit, a explicat managerul de proiect.

2017-12-14

Datoria externă totală a României a depășit 94 de miliarde de euro, în octombrie

14/12/2017
În perioada ianuarie – octombrie 2017, datoria externă totală a crescut cu 1,5%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, respectiv cu suma de 1,391 de miliarde de euro, ajungând până la 94,301 miliarde de euro, indică datele Băncii Naționale a României, publicate astăzi.
În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 69,559 de miliarde de euro la 31 octombrie 2017 (73,8% din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,1% faţă de 31 decembrie 2016.
Datoria externă pe termen scurt a ajuns la nivelul de 24,742 de miliarde de euro (26,2% din totalul datoriei externe), în creştere cu 6,3%, la 31 octombrie 2017, faţă de 31 decembrie 2016.
Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 22%, în perioada ianuarie – octombrie 2017, comparativ cu 30%, anul trecut.
Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la 31 octombrie 2017 a fost de 5,6 luni, faţă de 6,3 luni, la 31 decembrie 2016.
Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 octombrie 2017 a fost de 88,5%, comparativ cu 90,5%, la 31 decembrie 2016.

Comisia Internaţională a Cozonacului Secuiesc apelează la sprijinul Austriei pentru înregistrare europeană

2017. 12. 13.  MTI
Comisia Internaţională a Cozonacului Secuiesc (NKSz) apelează la departamentul de specialitate al Guvernului Austriac pentru înregistrarea cozonacului secuiesc (kürtőskalács) în Uniunea Europeană ca specialitate tradiţională garantată, ca urmare a refuzului cererii acesteia înaintată Ministerului Agriculturii din Ungaria - se arată în comunicatul de presă al comisiei remis agenţiei ungare de presă MTI.
Comisia a ataşat comunicatului său hotărârea din data de 21 noiembrie prin care ministerul ungar refuză cererea sa, cererea înaintată către departamentul de specialitate al Guvernului Austriac, precum şi plângerea prin care va ataca în Ungaria, în contencios hotărârea ministerului ungar al agriculturii.
Din hotărârea ministerului agriculturii reiese că memoriul înaintat de Comisia Internaţională a Cozonacului Secuiesc a fost refuzat pe baza contestaţiei depuse de cinci firme din Ungaria, pentru că NKSz a insistat, ca produsul să fie înregistrat cu reţeta originală.
Firmele care au prezentat obiecţii nu au reuşit să ajungă la comun acord cu iniţiatorul în privinţa descrierii ingredientelor cozonacului secuiesc. În descrierea produsului, NKSz a propus două reţete: cea “tradiţională” pe baza căreia, la prepararea cozonacului se poate folosi doar unt, şi cea “de târg” la care untul se poate înlocui cu margarină sau ulei, iar cozonacul poate să aibă şi diverse învelituri cu diferite gusturi.
Firmele contestatare au recomandat o singură reţetă în loc de două, care să conţină toate aceste ingrediente, iar în opinia lor nici utilizarea ouălor în prepararea cozonacului secuiesc nu ar trebui să fie obligatorie. Firmele au considerat că denumirea “de târg” este peiorativă. O altă obiecţie faţă de iniţiativa NKSz se referea la anularea obligativităţii patiserilor de a aplica pe ambalajul cozonacului secuiesc data şi ora fabricaţiei, astfel încât comercializarea acestuia să se desfăşoare doar pe durata a patru ore.
Comisia Internaţională a Cozonacului Secuiesc în comunicatul remis regretă faptul că Ministerul Agriculturii condus de Sándor Fazekas “este de partea falsificatorilor”. Comisia pomeneşte de un aşa numit “plan Fazekas” conform căreia ministerul “ar dori să paseze dreptul de înregistrare Guvernului României”. A făcut referire la faptul, că nu demult printre planurile ministrului român al agriculturii figura înregistrarea cozonacului secuiesc ca specialitate tradiţională garantată, iar politicienii Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) susţineau importanţa înregistrării produsului de către Ungaria şi România.

Krónika: România a omis, din nou, să nominalizeze în lista UNESCO pelerinajul de rusalii de la Şumuleu Ciuc

2017. 12. 13. MTI
România a omis, din nou, ca în cadrul Comitetului Interguvernamental UNESCO pentru Salvagardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, să treacă în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanităţii UNESCO pelerinajul de rusalii de la Şumuleu Ciuc - titrează ediţia de azi a cotidianului clujean Krónika.
Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial s-a întrunit în Coreea de Sud, în perioada 4-9 decembrie, dar pe ordinea de zi a şedinţei nu a figurat şi nominalizarea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanităţii UNESCO a pelerinajului de rusalii de la Şumuleu Ciuc.
Procedura de introducere a pelerinajului în patrimoniul UNESCO a fost iniţiată de fostul ministru al culturii Hunor Kelemen, în perioada în care deţinea acest portofoliu. Anul trecut, în luna decembrie, la reuniunea din Etiopia, secretarul de stat care reprezenta România în Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, nu a dorit să completeze documentul lipsă din dosarul pelerinajului. Din acest motiv comitetul a amânat luarea unei decizii.
Senatorul Csaba Novák, membru al comisiei parlamentare UNESCO a declarat cotidianului Kronika, că luni, comisia s-a adresat în scris Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale cerând explicaţie pentru omiterea repetată a nominalizării pelerinajului. Comisia, din care face parte senatorul, are doar un rol de coordonare nu şi de luare de decizii în privinţa cererilor pentru nominalizări – a subliniat senatorul UDMR. Acesta a mai adăugat că, după eşecul de anul trecut, România ar fi trebuit să reia procedura de nominalizare.
Vicepreşedintele UDMR, Csilla Hegedüs, responsabilă cu problemele culturale ale uniunii, s-a arătat indignată de faptul că Guvernul României nu ia măsurile necesare pentru a proteja valorile maghiarilor din România. “Reprezentantul guvernului tehnocrat a omis includerea pelerinajului în lista patrimoniului cultural intangibil al umanităţii. La vremea respectivă, Corina Şuteu a promis completarea listei şi înaintarea dosarului, dar nu s-a mai realizat nimic.” – a declarat Csilla Hegedüs, care a fost secretar de stat în Ministerul Culturii, şi care, la momentul respectiv, a lucrat la întocmirea dosarulul.
În anul 2012, Ministerul Culturii a propus nominalizarea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanităţii UNESCO pelerinajul de rusalii de la Şumuleu Ciuc, când portofoliul era deţinut de Hunor Kelemen. Peste o lună, însă, a căzut guvernul Ungureanu, iar miniştrii din guvernul Ponta nu au mai susţinut iniţiativa. În 2014, când UDMR a revenit la guvernare, Hunor Kelemen, fiind numit din nou ministru al culturii, a reluat demersurile. În decembrie 2014, însă, UDMR părăseşte guvernul Ponta şi iniţiativa rămâne din nou fără susţinere. Din cauza omisiunilor de anul trecut, Hunor Kelemen a cerut demisia Corinei Şutei, la acea dată ministru al culturii în cabinetul Cioloş.

2018 va fi Anul Comemorativ Matia Corvin

2017. 12. 11.  MTI
Anul 2018 va fi Anul Comemorativ Matia Corvin, a anunţat Árpád János Potápi, secretarul de stat ungar pentru politici naţionale, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc luni, la Budapesta. Conform acestuia, în anul omagial maghiarii din Bazinul Carpatic vor organiza o serie de evenimente: conferinţe, expoziţii, cât şi concursuri pe teme istorice care vor fi dedicate tinerilor.
Árpád János Potápi a subliniat importanţa întăririi identităţii maghiare, spunând că Matia Corvin a intrat în istorie drept un conducător important, cu o mână forte. A fortificat Ungaria, dându-şi seama că acesta este singura modalitate prin care se poate stopa extinderea Imperiului Otoman. Memoria regelui este păstrată nu doar de istoriografie, ci şi de legendele şi basmele populare maghiare, a spus secretarul de stat.
A anunţat că în perioada 12-14 ianuarie la Szeged se va oficia o liturghie comemorativă, iar între 20 şi 24 ianuarie, la Budapesta va avea loc un bal caritabil renascentist cu ocazia aniversării a 560 de ani de la încoronarea lui Matia Corvin, şi un eveniment de degustare de mâncăruri. În luna martie, la Székesfehérvár, fosta cetate de scaun a regelui, se va oficia o liturghie de încoronare, iar în luna aprilie, atât la Budapesta, cât şi la Viena se va comemora moartea sa. În iunie, la Viena va fi vernisată o expoziţie cu ocazia aniversării ocupaţiei oraşului.
Conform planului, anul comemorativ va fi unul dintre elementele centrale ale programului Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.
Preşedintele comisiei de consiliere a programului, deputatul ungar Gergely Gaal din partea Partidului Popular Creştin Democrat (KDNP), a declarat: Matia Corvin a realizat că civilizaţia creştină trebuie protejată prin asocierea popoarelor din Europa Centrală şi prin stoparea extinderii Imperiului Otoman. Acesta şi-a exprimat speranţa că se va reuşi implementarea unei serii de programe care să atragă un număr cât mai mare de maghiari în Bazinul Carpatic.
Zoltán Lomnici, preşedintele Consiliului pentru Demnitatea Umană – asociaţie civilă care a avut iniţiativa organizării anului comemorativ – a reiterat faptul că Matia Corvin a fost un rege care a reuşit să construiască în mijlocul Europei un imperiu puternic, cu reguli stricte. A avut viziune şi a reuşit să facă ţara să crească, a subliniat Lomnici, adăugând că realizările acestuia oferă şi astăzi o serie de oportunităţi istoricilor şi tinerilor deopotrivă. Preşedintele consiliului a mai spus: întrucât anul viitor se vor împlini 100 de ani de la alipirea Transilvaniei de România, anul comemorativ poate fi şi un fel de replică în acest sens, a declarat Lomnici.
Balázs Gergely, preşedintele Asociaţiei Clujul Comoară şi-a exprimat speranţa ca şi această serie de evenimente să aibă un succes la fel de mare ca cele din cadrul anilor omagiali anteriori. Acesta a mai adăugat că în zilele de 23 şi 24 februarie, va fi marcată aniversarea a 575 de ani de la naşterea lui Matia Corvin şi 560 de ani de la încoronarea sa. În luna septembrie, la Hunedoara, vor fi dedicate cinstirii memoriei lui Matia Corvin o serie de evenimente, care se vor extinde pe mai multe zile.
Krisztina Csibi, directorul Casei Naţiunii Maghiare a anunţat că se doreşte atragerea a cât mai mulţi parteneri la derularea programelor din cadrul anului comemorativ.

2017-12-13

Un deputat PCM(UDMR) vrea ca autorităţile să ia măsuri: 'Să nu mai fim jigniţi de Ziua Naţională'

Deputatul Kulcsar Terza Jozsef solicită autorităţilor să ia măsuri pentru preîntâmpinarea eventualelor manifestări naţionalist-extremiste, jignitoare la adresa comunităţii maghiare, ce ar putea apărea în preajma sărbătoririi Zilei Naţionale a României. Kulcsar Terza Jozsef a declarat, miercuri, că nu are nimic împotriva celor care vin din alte judeţe ale ţării pentru a celebra Ziua Naţională la Sfântu Ghorghe ori în alte localităţi din judeţul Covasna, în condiţiile în care au un "comportament civilizat' conform Agerpres.
"Am înţeles că Noua Dreaptă iar a anunţat că vine la Sfântu Gheorghe pe 1 Decembrie (...) Aştept cu foarte mare interes să văd cum autorităţile îi vor stopa pe cei care vin la Sfântu Gheorghe ca să ne deranjeze şi să ne jignească pe noi, maghiarii (...) Din punctul meu de vedere poate să vină oricine, dar să se comporte civilizat. Nu este loc de injurii, de manifestări rasiale şi naţionalist extremiste şi sper ca autorităţile să îşi facă treaba", a declarat parlamentarul covăsnean, în cadrul unei conferinţe de presă.
Acesta a reafirmat că pentru comunitatea maghiară din Transilvania ziua de 1 Decembrie nu este o zi de sărbătoare, având în vedere trecutul istoric, iar el, personal, o consideră "zi de doliu". "Noi, comunitatea maghiară din Ardeal, din secuime, eu, personal, respectăm Ziua Naţională a României, dar nimeni nu se poate aştepta să sărbătorim. Pentru noi ştiţi ce înseamnă - ruperea Ardealului de patria mamă (...) Noi nu putem sărbători. Istoria e istorie, o respectăm, dar dorim să fim înţeleşi, iar promisiunile făcute pe 1 Decembrie 1918 să fie respectate, pentru că nu sunt respectate (...) Nu putem accepta ca drepturile noastre să fie călcate în picioare (...) 1 Decembrie este zi de doliu şi o să susţin în continuare acest lucru până când România va respecta Proclamaţia de la Alba Iulia. Altfel nu putem vorbi despre democraţie în ţara aceasta', a mai spus liderul Partidului Civic Maghiar Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, care a fost ales deputat pe lista UDMR, în baza alianţei electorale încheiate între cele două formaţiuni politice înaintea alegerilor parlamentare de anul trecut.

2017-12-07

Szijjártó: guvernul maghiar îşi menţine politica privind migraţia

2017. 12. 07.  mti
Nicio audiere şi niciun fel de presiune nu va descuraja guvernul ungar de la susţinerea punctului de vedere al poporului maghiar, iar cabinetul va persista în politica sa privind migraţia, a declarat ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, în cadrul conferinţei sale de presă de la Bruxelles, după ce subiectul principal discutat în cadrul şedinţei de joi a Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European (PE) a fost situaţia statului de drept în Ungaria.
În opinia ministrului, motivul pentru care s-a ţinut audierea şi pentru care se scrie un raport împotriva Ungariei, îl reprezintă în mod exclusiv diferenţa semnificativă în aprecierea imigraţia ilegale. În timp ce marea majoritate a comisiei LIBE şi a deputaţilor din cadrul PE priveşte imigraţia ilegală ca o evoluţie pozitivă din punctul de vedere al Europei, guvernul ungar o consideră periculoasă, iar decizia privind impunerea unor cote obligatorii de relocare a refugiaţilor, greşită şi dăunătoare. A mai adăugat că vor lupta până la ultima şansă pentru a împiedica punerea în practică a acestor decizii, potrivnice securităţii şi voinţei poporului maghiar.
“Instituţiile europene ar avea obligaţia de a lua măsuri pentru restabilirea securităţii Europei, în loc să se ia de unele state membre”, a declarat şeful diplomaţiei ungare. Péter Szijjártó a mai spus, nu are nicio îndoială că raportul privind Ungaria “este finalizat deja”, şi că în acesta se va regăsi puternic motivaţia politică aflată la baza “acestei vânătoare de vrăjitoare îndreptată împotriva Ungariei”, şi că raportul “nu va fi străin” de punctul de vedere al lui George Soros.
După părerea sa, audierea de joi dimineaţă a confirmat cele spuse anterior de către purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltán Kovács, şi anume că împotriva Ungariei a fost pornită o vânătoare de vrăjitoare. În privinţa Ungariei se aplică dublu standard, ţara este luată în colimator, a spus Szijjártó.
În ceea ce priveşte banii UE care i se cuvin Ungariei, ministrul a atras atenţia că o parte semnificativă a fondurilor europene intraţi în Ungaria, aproximativ trei sferturi din aceste sume, pot fi utilizate de marile companii din Europa de Vest.
Péter Szijjártó a declarat că guvernul ungar îşi va prezenta argumentele sale în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, răspunzând astfel la întrebarea care se referea la faptul că, Comisia Europeană a trimis în faţa Curţii Ungaria din cauza refuzului acesteia de a accepta cotele obligatorii.
Decizia privind impunerea unor cote obligatorii de relocare a refugiaţilor a numit-o inaplicabilă, întrucât oamenii veniţi în spaţiul Schengen nu pot fi ţinuţi cu forţa într-un stat anume. În aceeaşi ordine de idei a mai spus că impunerea acestor cote obligatorii este împotriva raţiunii, este contrară legislaţiei şi tratatelor europene, deoarece problema imigraţiei este de competenţă naţională. Prin urmare, guvernul ungar consideră o lezare a suveranităţii faptul că instituţiile europene vor să ia dreptul unor state membre de a decide singure, cui permit intrarea pe teritoriul lor, şi cui nu-i permit, a declarat Szijjártó.
Răspunzând la o întrebare, ministrul a menţionat că ţările care critică intens Ungaria şi care “laudă cu voce tare” sistemul de cote, “au avut rezultate atât de de bune” în privinţa cotelor, încât nivelul lor mediu de performanţă a atins 25%.
La o altă întrebare, de această dată privind posibilitatea suspendării dreptului de vot al Ungariei în cadrul Consiliul Europei, Péter Szijjártó a reacţionat spunând că nu doreşte să pătrundă pe “tărâm ştiinţifico-fantastic”, întrucât nu se ştie, deocamdată, care va fi decizia Curţii Europene de Justiţie.
Fiind întrebat despre o posibilă slăbire a unităţii Grupului de la Visegrád (V4), ministrul a declarat: V4 este acum cea mai puternică şi mai eficientă alianţă în cadrul UE, ceea ce, în mod evident, nu place tuturor. Întotdeauna au existat încercări de a slăbi V4, “noi întotdeauna râdem între noi pe seama acestor încercări”, a spus.
Răspunzând la o altă întrebare, Péter Szijjártó a specificat că este inccaptabilă abordarea conform căreia în Ungaria nu există democraţie. “Atunci când vorbim despre democraţie sau stat de drept, nu există nimic pentru care ar trebui să ne fie ruşine”, a declarat.

Editura celui mai mare grup de presă maghiar din Transilvania a intrat în insolvenţă

2017. 12. 06.  MTI
Tribunalul Haghita a aprobat cererea de intrare în insolvenţă a Udvarhelyi Híradó SRL, firma care are în portofoliu mai multe publicaţii în limba maghiară, fiind cel mai mare grup de presă maghiar din Transilvania, se arată în ediţia de miercuri a cotidianului Krónika, parte a acestui grup.
Editura şi-a înştiinţat angajaţii prin intermediul unei circulare, că s-a apelat la procedura insolvenţei – prin care se încearcă evitarea intrării în incapacitate de plată – pentru a da posibilitatea firmei de a se stabiliza financiar. Conducerea societăţii a mai transmis că tipărirea publicaţiilor va continua fără întreruperi.
“Procedura aceasta, menită să prevină intrarea în incapacitate de plată, înseamnă că, în timpul reorganizării, activitatea noastră va continua şi – prin eficientizarea, raţionalizarea activităţii editurii noastre – vom consolida situaţia firmei, ne vom achita datoriile în conformitate cu legile în vigoare şi ne vom onora obligaţiile financiare curente. Toate aceastea pot atrage după sine reducerea bugetelor unor departamente şi redirecţionarea unor fonduri”, se menţionează în documentul Udvarhelyi Híradó SRL.
Editura reiterează că în luna decembrie a anului trecut a fost schimbată conducerea firmei din cauza unor suspiciuni de management defectuos, care au dus şi la deschiderea unei anchete penale. Datoriile acumulate în anii precedenţi sunt şi acum o povară pentru firmă.
Udvarhelyi Híradó SRL editează cotidienele locale din Ţinutul Secuiesc Udvarhelyi Híradó, Csíki Hírlap şi Vásárhelyi Hírlap, precum şi Kronika, singurul cotidian naţional de limbă maghiară din Româna care apare şi în varianta tipărită. În portofoliul firmei mai sunt şi săptămânalul Erdélyi Napló şi portalul Szekelyhon.ro.
Editura a beneficiat până în prezent şi de sprijinul financiar al Fundaţiei Fără Hotare pentru Presa Maghiară (Határok Nélkül a Magyar Sajtóért), înregistrată în Ungaria.

Calea romaneasca spre iliberalism

Vintila Mihailescu Contributors.ro  Joi, 7 decembrie 2017, 
Vintila Mihailescu  Foto: Hotnews

Nu e bine să fii supărat de sărbători, chiar dacă ai motive. Și, orice s-ar zice, nu e frumos să critici guvernul țării în care trăiești tocmai de Ziua Națională a acelei țări, chiar dacă ai și mai multe motive pentru a o face. Dar sărbările civile s-au încheiat, cele sacre încă nu au început, așa că nimic nu mă mai împiedică să-mi exprim nu doar furia comună, ci și îngrijorarea care nu știu cât este de împărtășită. Căci să nu ne mai învârtim în jurul cozii: nu mai este vorba nici doar de „legile justiției”, nici de trecerea taxelor de la angajator la angajat, nu mai este vorba nici măcar de îmbătrânita în rele corupție; România își face și ea intrarea în epoca iliberalismului! Curajos, pe ușa din spate…
A intrat „românește”, ca să spun așa, adică s-a furișat „noaptea ca hoții” și ziua ca băieții de cartier, a semnalizat Constituție, Europa și vot democratic și a luat-o spre autocrație, a început prin a invoca poporul pentru a putea apoi să-l controleze mai bine. Cuțitului i-a preferat otrava, care s-a insinuat treptat, de- abia văzută, până când, acum, începem să-i simțim efectele. Vorba unui prieten: există un singur motiv pentru care îl admir pe Victor Orban: a avut curajul să spună exact ceea ce face: democrația a eșuat, este timpul să luăm în mâinile noastre calea iliberalismului. Victor Erdgolan al nostru, o combinație veleitară de Orban și Erdogan, nu a avut nici măcar acest curaj. Față de el, mineriadele lui Iliescu sau manevrele lui Năstase aproape că pălesc, nu pentru că ar fi devenit, brusc, inocente, ci pentru că barem au fost mai transparente și asumate „bărbătește”. Acum, Piața Victoriei nu mai este evacuată ca Piața Universității, ci sunt scoși caii la înaintare, ca mijloc de intimidare sau se face un frumos târg de iarnă, pe post de circ și pâine. Cu un zâmbet cinic, nu mai suntem considerați nici măcar „dușmani ai poporului” cu care autoritatea statului trebuie să se lupte coerent și consistent, nu mai suntem niște respectabili „golani” sau măcar niște amărâți de „ciumpalaci”, ci suntem luați pur și simplu de fraieri. Suntem câinii maidanezi ai străzii care latră în timp ce ursul trece imperturbabil.
A intrat „românește” și pentru că a mers pe calea lucrului prost făcut. Îmi repet aici convingerea că prostia doare mai mult decât hoția; la limită, și hoția este o „meserie”, trebuie să te pricepi ca să-ți iasă. Prostia, în schimb, nu cere nici o competență – și se potrivește astfel mai bine unei guvernări care chiar nu are nici o competență, care a fost alcătuită sub strigătul de luptă Incompetenți din toată țara, uniți-vă! Uniți-vă, căci a venit, în sfârșit, vremea noastră, a celor care am rămas tot timpul de partea cealaltă a ușilor închise, a celor care am cărat o viață întreagă serviete, sperând și ratând la mustață promovarea, a vedetelor fără public și a olimpicilor fără competiție! Și s-au unit, căci sprijinindu-se unul pe altul, fiecare dintre guvernanții noștri actuali poate fi cineva; singuri, de capul lor, sunt niște nimeni. Nu se vor trăda deci între ei, paralizați de frica de a fi iarăși scoși din joc. Să te ferească Dumnezeu de solidaritatea piticilor!
Golăneala aceasta iliberalistă are un avantaj: nu știe, nu poate, ezită să tranșeze problema, ceea ce ne acordă tuturor încă o perioadă de respiro, de posibile inițiative. Dar are și un dezavantaj suplimentar: imprevizibilitatea. Orban este de acum previzibil, astfel încât, în schiloditul spațiu de joc rămas, barem știi la ce să te aștepți. La noi, încă nu poți să știi ce se va întâmpla mâine, știi doar că poimâine s-ar putea să fie și mai rău. Iar pentru planurile de viață ale fiecăruia, dar și pentru mediul de afaceri, acest lucru este chiar mai rău decât răul.
Dar gata, s-a terminat cu joaca! Mișcările următoare încep să devină previzibile. #Rezist? Da, știm, ești identificat, ești listat și ne vom ocupa de tine. Mai întâi, îți vom lua vocea: îți bruiem sau închidem contul de facebook și îți limităm și controlăm spațiul de expresie. Dar acesta este doar începutul: cer negru deasupra Romaniei – cum ne-a avertizat deja Maestrul Șora.
Am un venerabil prieten, o persoană care a făcut pentru România mai mult decât tot neamul cel adormit al actualei guvernări, care m-a luat deoparte zilele trecute ca să mă avertizeze, amical, că pot să mă desolidarizez public de el, căci are impresia că un grup de „români patrioți” îi pregătesc o „debarcare” exemplară: Nu aș vrea să ai de suferit din cauza mea… – mi-a spus el, cu o voce surâzător tristă. Cine urmează?
Între timp, tot mai mulți „români patrioți” sunt antrenați pe un model deja cunoscut în culisele internetului. Un exemplu recent, aparent minor, îl reprezintă scandalul de la ICR Londra, legat de o imagine publicitară cu o „negresă” purtând o ie românească. Reacția patrioților români? Iat-o:
Să ne fie clar: 
IA ROMÂNEASCĂ TREBUIE PURTATĂ NUMAI ȘI NUMAI DE ROMÂNCE CU SÂNGE ROMÂNESC!!! 
Ticalosilor, luati-va labele dupa poporyl roman 
Ciori? Suntem satuli de ciori. Luati-le si traiti vou cu ele, sa va umple de jeg. 
Mama voastra de tradatori…aveti napalm? 
o sa vina o vreme cand nationalismul si patriotismul o sa renasca in tara asta si voi, 
lichelelor si tradatorilor de neam si tara o sa fugiti ca sobolanii in flacari… 
Și, pentru ca lucrurile sa fie clare: Niggers, this subhuman creatures, don’t represent Romania! Traiasca Legiunea si Capitanul!
De fapt, mesajul expoziției era unul cu adevărat patriotic: ia românească, la blouse roumaine, cucerește lumea, putem să ne mândrim cu ea! Dar nu, ia românească trebuie să rămână acasă pentru ca să o poată agăța, cu adevăratpatriotism, doamna Firea în luminițele de Crăciun de pe Magheru, pline de „motive românești”! Nu știu, poate spun o blasfemie, dar cum mai poți să fii patriot în condițiile astea?
De aici și până la răspunsurile date de guvern avertismentelor Departamentului de Stat al SUA și celor venite din Europa nu este decât o diferență de nivel: de la suveranitatea iei, la suveranitatea parlamentului. Iar lucrurile sunt corelate: vocea guvernului este vocea poporului din mesajele de mai sus: noi îi reprezentăm pe cei care ne-au votat! Cum altfel?…
Nu toți românii sunt atât de „patrioți”, desigur, dar bine exploatat, potențialul de frustrare și nesiguranță care domnește acum în țară poate naște oricând monștri. Și pe asta mizează și Puterea actuală, care ține încă să se înfățișeze ca fiind una „populară”, întemeiată în votul popular – drept care întărâtă „poporul” împotriva „asupritorilor”: Occidentul, corporațiile, Soroș și copilul său Cioloș, cozile de topor din interior, „lichele și trădători de neam” cu toții…Încă o dată: pericolul nu mai este doar un abuz de putere sau altul (oricât de grele de consecințe ar fi acestea), nu mai este nici doar corupția (oricât de malignă ar fi aceasta), ci angajarea politică a țării pe calea iliberalismului, adică a unei autocrații populiste. Din nefericire, au mai pățit-o și alții, dar acesta nu este un motiv de acceptare fatalis

2017-12-05

Senatul român a adoptat modificarea legii necesare reînfiinţării Liceului Catolic din Târgu Mureş

2017. 12. 05.  MTI
Senatul României a adoptat modificarea Legii Educaţiei, care asigură temeiul juridic pentru reînfiinţarea Liceului Teologic Romano Catolic din Târgu Mureş, desfiinţat de către autorităţile locale, a anunţat UDMR în buletinul său informativ emis marţi.
La jumătatea lunii noiembrie, Uniunea a depus un proiect de lege privind reînfiinţarea liceului catolic maghiar, dar pentru ca acesta să fie adoptat de către Parlament, a fost necesară modificarea Legii Educaţiei, deoarece în forma sa actuală aceasta prevedea că doar autorităţile locale sunt cele care pot înfiinţa instituţii de învăţământ, a explicat Attila Cseke, liderul senatorilor UDMR.
Acesta a adăugat: modificarea Legii Educaţiei este primul pas în procesul de reînfiinţare a liceului catolic. Într-o a nouă etapă, Parlamentul trebuie să adopte proiectul de lege al UDMR, care se referă în mod specific la înfiinţarea şcolii catolice maghiare din Târgu Mureş.
“Eforturile noastre de a găsi o soluţie la nivel local pentru problema şcolii catolice maghiare au fost în zadar, toate încercările noastre fiind blocate. Instituţiile care asigură învăţământul în limba maternă reprezintă o garanţie ale păstrării identităţii noastre naţionale, astfel protejarea lor şi asigurarea funcţionării acestora reprezintă pentru noi o prioritate. Astfel, considerăm că în privinţa învăţământului în limba minorităţilor este necesară asigurarea unei soluţii secundare pentru situaţiile în care se constată că, la nivel local, se fac eforturi pentru a împiedica desfăşurarea învăţământului în limba maternă, aşa cum se întâmplă în cazul liceului catolic maghiar din Târgu Mureş”, a declarat Attila Cseke conform buletinului informativ al UDMR.
Potrivit amendamentului adoptat, în afară de şcolile înfiinţate de administraţiile locale sau de biserici, respectiv a şcolilor private, în România instituţii de învăţământ în limba minorităţilor pot fi înfiinţate şi prin legi sau prin ordonanţe ministeriale.
Modificarea Legii Educaţiei a fost aprobată deja de către Camera Deputaţilor, astfel pentru intrarea sa în vigoare mai este necesară doar semnătura şefului statului.
Potrivit liderului deputaţilor UDMR, Attila Korodi, înfiinţarea prin lege a unor şcoli este o soluţie bună întrucât astfel nu există posibilitatea atacării lor în contencios administrativ. Proiectul de lege privind înfiinţarea şcolii catolice maghiare va fi dezbătut de Camera Deputaţilor în procedură de urgenţă. Proiectul de lege al UDMR ar urma să clarifice statutul juridic al şcolii catolice, înscrierea în noile clase, ar permite revenirea claselor mutate într-o altă instituţie de învăţământ, respectiv ar clarifica şi situaţia profesorilor şi a personalului administrativ.
În septembrie, în urma unei covorbiri telefonice cu premierul ungar Viktor Orbán, Liviu Dragnea, preşedintele Partidului Social Democrat a promis sprijin politic pentru rezolvarea situaţiei şcolii de la Târgu Mureş. La începutului lunii septembrie Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a suspendat funcţionarea şcolii catolice maghiare, referindu-se la o procedură de urmărire penală demarată în cursul anului trecut şi care pune sub semnul întrebării legalitatea înfiinţării acestei şcoli. Ca urmare a acestei măsuri, guvernul maghiar a anunţat că va sprijini aderarea Româniai la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) numai dacă Bucureştiul va asigura o rezolvare pozitivă în legătură cu soarta instituţiei de învăţământ din Târgu Mureş.

Fazekas: A fost lansat programul de consultanţă rurală în Bazinul Carpatic

2017. 12. 05.  MTI
Guvernul ungar a aprobat programul de consultanţă rurală, prin care numărul consilierilor rurali din Bazinul Carpatic va creşte de la 41 la 100 - a anunţat ministrul ungar al agriculturii la Budapesta.
Sándor Fazekas a declarat la cea de a VI-a întrunire a organizaţiilor fermierilor din Bazinul Carpatic că pentru Ministerul Agriculturii are o importanţă deosebită susţinerea colaborării fermierilor din Ungaria cu cei din ţările învecinate, precum şi sprijinirea transferului cunoştinţelor de specialitate.
Ministrul a mai subliniat că fermierii maghiari din afara Ungariei vor fi ajutaţi de consilierii rurali în obţinerea unor finanţări prin programele guvernamentale din Ungaria şi vor fi sprijiniţi să înţeleagă regulile sistemului administrativ ungar.
Conform ministrului una dintre cele mai importante realizări din ultima perioadă a fost lansarea programelor de dezvoltare economică din Serbia şi Ucraina. În cadrul acestora fermierii şi micii întreprinzători au beneficiat de finanţări de peste 100 de miliarde de Forinţi (1,47 miliarde RON). Noile posibilităţi au fost exploatate mai ales de către producătorii agricoli şi alimentari.
Rezultate bune se pot obţine doar prin unirea forţelor – a mai declarat ministrul – acesta fiind scopul pentru care am majorat numărul consilierilor rurali din cadrul programului pentru diasporă. Astfel, consilierii rurali vor putea sprijini fermierii maghiari să se evidenţieze în ţările lor, să li se consolideze afacerile iar agricutura să devină o posibilitate de muncă atractivă şi în rândul tinerilor.
Ministrul a menţionat importanţa exploatării potenţialului agricol pe care-l oferă Bazinul Carpatic. Această regiune poate deveni un spaţiu economic unitar prin unirea forţelor acelor comunităţi maghiare care înţeleg oportunităţile colaborării.
Árpád János Potápi, secretarul de stat responsabil pentru politica naţională din guvernul ungar a subliniat că în urmă cu 13 ani maghiarii îşi făceau griji pentru ziua de mâine deoarece vedeau periclitat sistemul de relaţii dintre maghiarii din Ungaria şi cei de dincolo de graniţe. “Nu am lăsat să se răsfire familia naţiunii noastre” – a menţionat secretarul de stat.
După educaţie şi cultură, iată că a fost iniţiat un mod de gândire unitar şi în domeniul economiei. Ne preocupă scopuri comune şi încep să apară şi soluţii. Organizaţiile fermierilor din Ungaria şi celor din disporă sunt fruntaşe în acest proces – a mai declarat secretarul de stat adăugând că pe această idee se pot naşte şi alte cooperări. “Noi contăm pe dumneavoartă, contaţi şi dumneavoastră pe noi” – a concis secretarul de stat.
Sándor Fazekas a declarat pentru MTI: Dezvoltarea reţelei de consultanţă rurală este finanţată dintr-un buget de 400 milioane de Forinţi (5,9 milioane RON). Ministerul Ungar al Agriculturii a semnat deja contracte de colaborare cu 20 de asociatii de fermieri din afara Ungariei. Ministerul însă, ţine legătura cu peste 50 de astfel de organizaţii în evidenţele cărora există peste 50 de mii de fermieri.
Katalin Tóth, subsecretarul de stat pentru relaţii externe ale Ministerului Agriculturii a subliniat pentru MTI că pe lângă programul de consiliere rurală există nenumărate programe educaţionale şi de înlesnire a relaţiilor economice maghiaro-maghiare care au ca scop sprijinirea colaborării întregii comunităţi agrare

Parlamentul ungar - Szijjártó: statele membre au dreptul de a dezbate viitorul UE

2017. 12. 04.: MTI
Statele membre ale Uniunii Europene nu pot fi private de dreptul de a dezbate chestiuni privind viitorul integrării europene, a spus luni Péter Szijjártó, ministrul ungar al Comerţului Exterior şi al Afacerilor Externe în cadrul audierii anuale din faţa Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Ungar.
Ministrul a subliniat: provocările istorice ale UE “au rămas cu noi” şi în ultimul an. În Europa de azi există dezbateri serioase cu privire la diferitele provocări, dar acest lucru este normal în contextul în care există 28 de ţări suverane integrate, iar a pune sub semnul întrebării dreptul de a purta dezbateri “nu este foarte democratic”, este de părerea deţinătorul portofoliului de Afaceri Externe. Acesta a mai adăugat că este antidemocratic şi de nepermis să îi numeşti anti-europeni pe aceeia care îşi rezervă dreptul la dezbatere.
Printre provocările europene amintite de Péter Szijjártó s-au numărat şi terorismul, criza imigranţilor, siguranţa energetică, Brexit-ul, precum şi situaţa din Ucraina.
Legat de terorism acesta a amintit că în ultimii doi ani în Europa au avut loc 27 de atentate, soldate cu 330 de morţi şi 1300 de răniţi. În trecut terorismul nu era parte a cotidianului european, iar Ungaria respinge ideea că cetăţenii acum trebuie să se obişnuiască cu ideea că aceasta este noua normalitate – a declarat ministrul. El a adăugat că “ne aşteptăm de la instituţiile europene, să ia o dată atitudine cu privire la aceste aspecte”.
Şeful diplomaţiei ungare este de părere că terorismul este “o consecinţă directă” a faptului că în ultimii doi ani în Europa au păstruns ilegal 1,5 milioane de imigranţi, fără a fi verificaţi în vreun fel, iar acest flux garantează posibilitatea organizaţiilor teroriste să îşi trimită aici luptătorii. În plus, în Europa anumite programe de integrare socială s-au dovedit falimentare, iar în anumite ţări acest eşec a dat naştere unor societăţi paralele, a explicat ministrul ungar, adăugând că aceste realităţi trebuie confruntate, nu negate din comoditate sau corectitudine politică.
Ministrul ungar al Afacerilor Externe a spus: Africa reprezintă o sursă permanentă de imigranţi. De aceea, în locul politicii de încurajare a migraţiei, UE trebuie să ajungă la o înţelegere cu statele africane pentru a elimina cauzele care duc la această mişcare a populaţiei.
Pe tema siguranţei energetice, ministrul a spus că problema este tratată cu “o ipocrizie europeană de proporţii incredibile şi cu corectitudine politică”. Ungaria se află tot în situaţia în care nu poate cumpăra gaze naturale din sud, deoarece nu s-au realizat interconectoarele necesare pentru livrarea dinspre România şi Croaţia către Ungaria, iar Croaţia nu construieşte terminalul LNG necesar, pe insula Krk. În opinia ministrului, nu există structura necesară diversificării, iar Europa Centrală este cea păgubită.
Péter Szijjártó a amintit că în cazul Brexit “este imaginabil şi un scenariu de coşmar”, deoarece dacă nu va fi semnat un acord de liber schimb în sensul cel mai larg şi profund cu Marea Britanie, se vor aplica regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (WTO), ceea ce ar avea un efect negativ asupra competitivităţii europene.
Despre Ucraina a spus că Ungaria a fost până în prezent “cel mai vocal susţinător” al aspiraţiilor de integrare euroatlantică ale acesteia, dar că Ucraina a “înfipt un cuţit în spatele” Ungariei, când a adoptat în septembrie o lege ce “restrânge în mod dramatic” drepturile comunităţii maghiare din acea ţară.
Legea învăţământului din Ucraina contravine tuturor normelor şi cadrelor internaţionale fundamentale. Ungaria sprijină şi pe viitor inegritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, dar va lupta pe toate platformele internaţionale, pentru ca maghiarii de acolo să îşi primească depturile care li se cuvin, a anunţat Péter Szijjártó.

2017-12-02

Orbán: Reţeaua Soros s-a înscris în campania electorală din Ungaria

2017. 12. 01.  MTI
Reţeaua Soros s-a înscris în campania electorală din Ungaria, a spus prim-ministrul Viktor Orbán vineri, în cadrul emisiunii "180 de minute" de la postul maghiar de radio Kossuth.
Premierul s-a exprimat astfel: reţeaua Soros funcţionează ca un partid, care doreşte să destabilizeze şi să slăbească guvernele care iau atitudine împotriva aducerii musulmanilor. Din acest motiv, şeful guvernului ungar se aşteaptă ca reţeaua Soros să facă propagandă în Ungaria, să consolideze ONG-urile, să plătească sute, chiar mii de oameni, iar pentru perioada alegerilor să înfiinţeze aşa-numite centre civile în diferite părţi ale ţării, care să funcţioneze ca partidele în timpul campaniilor electorale.
Viktor Orbán a mai spus că viziunea lui György Soros a fost acceptată de către Parlamentul European (PE), care face presiuni asupra Consiliului European ca premierii din cadrul UE să consolideze decizia PE de colonizare.
Reţeaua Soros vrea desfiinţarea gardului, nu vrea ca naţiunile să fie despărţite de frontiere, vrea să obţină ca maghiarii să se bucure de sosirea unor oameni cu o cultură diferită de a lor, cărora să le dea bani, a spus acesta, subliniind deasemenea că “noi ne dorim un altfel de viitor”. Din acest motiv toate mijloacele statului au fost mobilizate, dintre acestea făcând parte şi un raport al serviciilor secrete privind componenţa, modul de funcţionare şi influenţa “maşinăriei Soros” – a comunicat premierul.

Flux de ştiri în limba română pe Agenţia de Presă Ungară MTI

2017. 12. 01. forrás: MTI
În urma numeroaselor solicitări sosite din Transilvania, şi pentru o informare cât mai credibilă, începând cu 1 decembrie, Agenţia de Presă Ungară MTI va furniza ştiri şi în limba română.
Cea mai mare comunitate maghiară din afara graniţelor Ungariei trăieşte pe teritoriul României, în Transilvania. Astfel, membrii acestei comunităţi au contacte zilnice cu populaţia majoritară. Din acest motiv, MTI, începând cu 1 decembrie va furniza un flux de ştiri în limba română destinată presei române, pentru a oferi o imagine cât mai autentică şi corectă despre Ungaria.
Începând cu 1 decembrie, MTI va oferi, atât în Transilvania, cât şi pe întreg teritoriul României ştiri gratuite. Prin demersul său, Agenţia de Presă Ungară doreşte ca cititorii români să-şi formeze o imagine reală, autentică şi exactă despre viaţa de zi cu zi din Ungaria şi a comunităţii maghiare din Transilvania, respectiv despre proiectele cele mai importante ale guvernului ungar care privesc şi Transilvania, şi minoritatea maghiară.
Fluxul de ştiri în limba română poate fi accesat prin linkul: //www.hirado.hu/rovatok/romana/

Uniunea Bancară din Ungaria a semnat un protocol de colaborare cu Uniunea de Cooperare Financiară a Asiei

2017. 11. 30. -: MTI
Mihály Varga și-a exprimat încrederea că această inițiativă, la fel ca înființarea centrului de clearing al Bank of China în Budapesta, va avea rezultate bune pe viitor.
Potrivit ministrului, colaborarea ungaro-chineză se bazează pe încredere reciprocă, ceea ce contribuie la consolidarea relațiilor economico-financiare.
ACFA a fost înființată anul trecut, la propunerea premierului chinez Li Keqiang, în scopul accelerării cooperării economice și financiare.
În economia globală a zilelor noastre trebuie să gândim strategii bazate pe colaborarea dintre continente, nu dintre anumite state – a declarat Mihály Varga. Potrivit acestuia, aspirațiile ACFA se referă în primul rând la stabilitatea monetară globală, precum și la comunicarea celor mai bune practici, întărirea protecției consumatorului în domeniul financiar și acționarea cât mai eficientă împotriva infractorilor economici.
Ungaria este de mult timp un promotor al colaborării cu China – a amintit Mihály Varga. Țara s-a alăturat inițiativi chineze “O centură un drum”, a emis în ultima perioadă cu succes obligațiuni “panda” pe piața de offshore renminbi, apoi pe piața de onshore – a exemplificat ministrul colaborarea dintre cele două state.
Din Europa Centrală și de Est, alături de Ungaria, Polonia a devenit și ea membră a grupului de țări condus de Marea Britanie, ce unește țările europene din cadrul Băncii Asiatice de Invetiții în Infrastuctură, a subliniat Mihály Varga.
A luat ființă și acordul privind construcția liniei de cale ferată Belgrad-Budapesta, iar cu câteva zile înainte, a fost înființat cadrul ce permite colaborarea dintre China și statele Europei Centrale și de Est, a amintit deținătorul portofoliului economiei naționale ungare.
Potrivit acestuia, cu o economie preponderent deschisă, considerată mai degrabă țara membru UE ce reprezintă un motor de dezvoltare în regiune, Ungaria este interesată ca această cooperare cu statele asiatice să fie “ eficace, de perspectivă și poate chiar și cu o regularitate zilnică”.
Mihály Varga a informat oaspeții despre principalele rezultate ale politicii economice ungare. Ministrul a spus că, în context european, performanța economiei Ungariei a cunoscut o tendință de creștere, PIB-ul Ungariei înregistrând anul acesta o creștere de 4%, o cifră care se va menține și anul viitor, potrivit estimărilor. Acesta a mai adăugat că și indicii de ocupare a forței de muncă reflectă date favorabile: în urmă cu 6 ani rata șomajului era 12%, iar acum a scăzut la 4%.
Comerțul exterior joacă un rol definitoriu în Ungaria, exporturile depășind în 2017 100 de miliarde de euro, în creștere cu 40% față de nivelul din 2010, a subliniat Mihály Varga. Dintre țările Europei Centrală și de Est, Ungaria este fruntașă la exporturile către China, a mai adăugat ministrul, făcând referire la faptul că cifra de afaceri a schimburilor comerciale dintre Ungaria și China, în jur de 7 miliarde de dolari, este “o cifră bună”, dar o majorare în acest sens ar fi un lucru îmbucurător în viitor.

Drepturi de ședere in altă țară UE

18/09/2017
Aveți dreptul de a locui în țara din UE în care munciți ca angajat, ca persoană care desfășoară activități independente sau ca lucrător detașat.
Șederea în străinătate pe o durată mai mică de 3 luni
Șederea în străinătate pe o durată mai mare de 3 luni
Șederea permanentă
Dacă ați locuit legal ca lucrător în altă țară din UE, timp de 5 ani, continuu, primiți automat dreptul de ședere permanentă. Aceasta înseamnă că puteți sta în țara respectivă cât timp doriți.
Continuitatea șederii nu este afectată de:
absențe temporare (mai puțin de 6 luni pe an)
absențe mai mari justificate (de exemplu, efectuarea serviciului militar obligatoriu)
o absență de 12 luni consecutive justificată de motive importante, cum ar fi sarcina și nașterea, o boală gravă, muncă, formare profesională sau detașarea în altă țară.
Vă puteți pierde dreptul de ședere permanentă dacă locuiți în afara țării pe o perioadă mai mare de 2 ani consecutivi.
Dreptul de ședere permanentă înainte de împlinirea celor 5 ani
Puteți obține dreptul de ședere permanentă în mai puțin de 5 ani dacă vă aflați într-una din următoarele situații:
vă pensionați, dar ați lucrat în țara respectivă în ultimul an sau ați locuit acolo timp de 3 ani neîntrerupți
nu mai lucrați pentru că sunteți în incapacitate de muncă, dar ați locuit în țara respectivă timp de 2 ani neîntrerupți
nu mai lucrați pentru că sunteți în incapacitate de muncă din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. În acest caz aveți dreptul de a rămâne, indiferent de durata perioadei în care ați locuit în această țară înainte de accident sau de îmbolnăvire.
începeți să munciți în altă țară ca lucrător transfrontalier (ceea ce înseamnă că trebuie să reveniți la locul de reședință cel puțin o dată pe săptămână), dar înainte de aceasta ați lucrat în țara în care doriți să obțineți dreptul de ședere permanentă timp de 3 ani neîntrerupți.
Permisul de ședere permanentă
Aflați cum puteți obține un permis de ședere permanentă : acesta atestă faptul că aveți dreptul de a rămâne necondiționat în țara gazdă.
Expulzarea
În cazuri excepționale, țara în care aveți drept de ședere permanentă poate decide să vă expulzeze din motive de ordine sau de securitate publică, dar numai dacă autoritățile pot dovedi că reprezentați o amenințare serioasă.
Decizia de expulzare trebuie să vi se comunice în scris. Ea trebuie să includă toate motivele invocate și informații privind căile de atac pe care le aveți la dispoziție și data până la care se poate contesta decizia în cauză.
Document 02004L0038-20110616

Drepturi de ședere pentru pensionari
Ca cetățean european, puteți locui în altă țară din UE dacă aveți: 
asigurare completă de sănătate în țara gazdă
suficiente venituri pentru a trăi acolo fără a avea nevoie de sprijin financiar.
Veniturile ar putea proveni din pensii, dacă sunteți pensionar, sau din orice altă sursă.
Șederea în străinătate pe o durată mai mică de 3 luni
Cartea de identitate sau pașaportul, întotdeauna la îndemână
Ca cetățean al UE, singura condiție pe care trebuie să o îndepliniți pentru a locui în altă țară din UE pe o perioadă mai scurtă de 3 luni este să dețineți o carte de identitate sau un pașaport valabil.
În multe țări din UE, trebuie să aveți permanent asupra dumneavoastră cartea de identitate sau pașaportul.
În aceste țări, ați putea fi amendat sau reținut temporar dacă vă uitați documentele de identitate acasă, dar nu puteți fi obligat să vă întoarceți în țara de origine doar din acest motiv.
Verificați dacă trebuie să aveți permanent asupra dumneavoastră cartea de identitate sau pașaportul în țara gazdă:
Semnalarea prezenței
În unele țări din UE, trebuie să vă semnalați prezența pe lângă autoritățile relevante într-un interval rezonabil de timp de la data sosirii. Dacă nu reușiți să faceți acest lucru, ați putea fi sancționat, eventual, cu o amendă.
Aflați mai multe despre semnalarea prezenței.