2017. 11. 30. -: MTI
Mihály Varga și-a exprimat încrederea că această inițiativă, la fel ca înființarea centrului de clearing al Bank of China în Budapesta, va avea rezultate bune pe viitor.
Potrivit ministrului, colaborarea ungaro-chineză se bazează pe încredere reciprocă, ceea ce contribuie la consolidarea relațiilor economico-financiare.
ACFA a fost înființată anul trecut, la propunerea premierului chinez Li Keqiang, în scopul accelerării cooperării economice și financiare.
În economia globală a zilelor noastre trebuie să gândim strategii bazate pe colaborarea dintre continente, nu dintre anumite state – a declarat Mihály Varga. Potrivit acestuia, aspirațiile ACFA se referă în primul rând la stabilitatea monetară globală, precum și la comunicarea celor mai bune practici, întărirea protecției consumatorului în domeniul financiar și acționarea cât mai eficientă împotriva infractorilor economici.
Ungaria este de mult timp un promotor al colaborării cu China – a amintit Mihály Varga. Țara s-a alăturat inițiativi chineze “O centură un drum”, a emis în ultima perioadă cu succes obligațiuni “panda” pe piața de offshore renminbi, apoi pe piața de onshore – a exemplificat ministrul colaborarea dintre cele două state.
Din Europa Centrală și de Est, alături de Ungaria, Polonia a devenit și ea membră a grupului de țări condus de Marea Britanie, ce unește țările europene din cadrul Băncii Asiatice de Invetiții în Infrastuctură, a subliniat Mihály Varga.
A luat ființă și acordul privind construcția liniei de cale ferată Belgrad-Budapesta, iar cu câteva zile înainte, a fost înființat cadrul ce permite colaborarea dintre China și statele Europei Centrale și de Est, a amintit deținătorul portofoliului economiei naționale ungare.
Potrivit acestuia, cu o economie preponderent deschisă, considerată mai degrabă țara membru UE ce reprezintă un motor de dezvoltare în regiune, Ungaria este interesată ca această cooperare cu statele asiatice să fie “ eficace, de perspectivă și poate chiar și cu o regularitate zilnică”.
Mihály Varga a informat oaspeții despre principalele rezultate ale politicii economice ungare. Ministrul a spus că, în context european, performanța economiei Ungariei a cunoscut o tendință de creștere, PIB-ul Ungariei înregistrând anul acesta o creștere de 4%, o cifră care se va menține și anul viitor, potrivit estimărilor. Acesta a mai adăugat că și indicii de ocupare a forței de muncă reflectă date favorabile: în urmă cu 6 ani rata șomajului era 12%, iar acum a scăzut la 4%.
Comerțul exterior joacă un rol definitoriu în Ungaria, exporturile depășind în 2017 100 de miliarde de euro, în creștere cu 40% față de nivelul din 2010, a subliniat Mihály Varga. Dintre țările Europei Centrală și de Est, Ungaria este fruntașă la exporturile către China, a mai adăugat ministrul, făcând referire la faptul că cifra de afaceri a schimburilor comerciale dintre Ungaria și China, în jur de 7 miliarde de dolari, este “o cifră bună”, dar o majorare în acest sens ar fi un lucru îmbucurător în viitor.