2017-12-23

Hunor Kelemen: Criticile Partidului Popular European (EPP) faţă de UDMR sunt nemeritate

2017. 12. 21.  MTI
Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) nu a meritat critica pe care a primit-o joi din partea preşedintelui Partidului Popular European (EPP), Joseph Daul pentru votarea reformelor din sistemul de justiţie - a declarat preşedintele UDMR agenţiei ungare de presă MTI.
Hunor Kelemen a răspuns astfel la o declaraţie publicată în presa română în care preşedintele EPP a afirmat că pachetul de legi privind justiţia subminează statul de drept şi reprezintă un atac la adresa independenţei justiţiei. Daul şi-a exprimat regretul că şi UDMR, în calitate de partid membru al EPP, a ajutat majoritatea guvernamentală social-liberală la votarea legilor.
În opinia preşedintelui UDMR corecţiile adoptate au fost necesare, ele nu aduc atingere luptei împotriva corupţiei şi nici problema nu trebuie abordată din punctul de vedere al opoziţiei ideologice dintre dreapta şi stânga politică. Hunor Kelemen a considerat că prin luarea sa de poziţie, Joseph Daul a vrut să sprijine acele organizaţii membre ale EPP, care sunt actualmente în opoziţie: Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Partidul Mişcarea Populară (PMP). Liderul UDMR a mai afirmat că referirea la UDMR este regretabilă, fiindcă el a informat anterior printr-o scrisoare Partidul Popular European cu privire la motivele pentru care Uniunea susţine pachetul de legi.
Hunor Kelemen şi-a exprimat regretul că Joseph Daul nu a manifestat o atitudine similară referitoare la drepturile minorităţilor atunci când comunitatea maghiară a fost atacată şi drepturile ei ştirbite, sau când dreptul la proprietate a fost atacat cu vehemenţă tocmai de justiţia din România.
Preşedintele UDMR a explicat: mulţi s-au supărat pe UDMR, fiindcă partidul a susţinut măsura ca judecătorii şi procurorii pensionaţi anticipat, dar reactivaţi ulterior, să nu primească simultan şi salariu şi pensie specială, sau pentru că noile dispoziţii legale ar permite tragerea la răspundere a judecătorilor şi a procurorilor în cazul în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului ar obliga statul român la plata daunelor în urma anumitor decizii eronate pe care aceştia le-au luat.
Hunor Kelemen a semnalat că sprijinul acordat de către partidul său a vizat reorganizarea sistemului de justiţie şi că politicienii UDMR au “rezerve uriaşe” faţă de amendamentele formulate de partidele de guvernământ referitoare la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.
Senatul a votat joi modificarea Legii privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, finalizând astfel adoptarea de către Parlament a pachetului legislativ care vizează reorganizare sistemului de justiţie.
Majoritatea guvernamentală a motivat reformele ca fiind necesare stopării “abuzurilor statului dirijat de procurori” şi pentru a pune capăt influenţării procurorilor DNA de către serviciile secrete.
De aproape două luni, organizaţiile de opoziţie demonstrează în mod sistematic împotriva reorganizării sistemului de justiţie. În opinia lor, majoritatea guvernamentală social-liberală doreşte să intimideze şi să ţină sub control politic justiţia, cu scopul de a apăra pe politicienii corupţi.
În declaraţia sa de joi, preşedintele EPP a afirmat că prin intensificarea controlului asupra justiţiei, socialiştii îşi sporesc puterea, dar slăbesc România, iar slăbirea justiţiei favorizează corupţia şi răspândirea sărăciei.