2017. 12. 04.: MTI
Statele membre ale Uniunii Europene nu pot fi private de dreptul de a dezbate chestiuni privind viitorul integrării europene, a spus luni Péter Szijjártó, ministrul ungar al Comerţului Exterior şi al Afacerilor Externe în cadrul audierii anuale din faţa Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Ungar.
Ministrul a subliniat: provocările istorice ale UE “au rămas cu noi” şi în ultimul an. În Europa de azi există dezbateri serioase cu privire la diferitele provocări, dar acest lucru este normal în contextul în care există 28 de ţări suverane integrate, iar a pune sub semnul întrebării dreptul de a purta dezbateri “nu este foarte democratic”, este de părerea deţinătorul portofoliului de Afaceri Externe. Acesta a mai adăugat că este antidemocratic şi de nepermis să îi numeşti anti-europeni pe aceeia care îşi rezervă dreptul la dezbatere.
Printre provocările europene amintite de Péter Szijjártó s-au numărat şi terorismul, criza imigranţilor, siguranţa energetică, Brexit-ul, precum şi situaţa din Ucraina.
Legat de terorism acesta a amintit că în ultimii doi ani în Europa au avut loc 27 de atentate, soldate cu 330 de morţi şi 1300 de răniţi. În trecut terorismul nu era parte a cotidianului european, iar Ungaria respinge ideea că cetăţenii acum trebuie să se obişnuiască cu ideea că aceasta este noua normalitate – a declarat ministrul. El a adăugat că “ne aşteptăm de la instituţiile europene, să ia o dată atitudine cu privire la aceste aspecte”.
Şeful diplomaţiei ungare este de părere că terorismul este “o consecinţă directă” a faptului că în ultimii doi ani în Europa au păstruns ilegal 1,5 milioane de imigranţi, fără a fi verificaţi în vreun fel, iar acest flux garantează posibilitatea organizaţiilor teroriste să îşi trimită aici luptătorii. În plus, în Europa anumite programe de integrare socială s-au dovedit falimentare, iar în anumite ţări acest eşec a dat naştere unor societăţi paralele, a explicat ministrul ungar, adăugând că aceste realităţi trebuie confruntate, nu negate din comoditate sau corectitudine politică.
Ministrul ungar al Afacerilor Externe a spus: Africa reprezintă o sursă permanentă de imigranţi. De aceea, în locul politicii de încurajare a migraţiei, UE trebuie să ajungă la o înţelegere cu statele africane pentru a elimina cauzele care duc la această mişcare a populaţiei.
Pe tema siguranţei energetice, ministrul a spus că problema este tratată cu “o ipocrizie europeană de proporţii incredibile şi cu corectitudine politică”. Ungaria se află tot în situaţia în care nu poate cumpăra gaze naturale din sud, deoarece nu s-au realizat interconectoarele necesare pentru livrarea dinspre România şi Croaţia către Ungaria, iar Croaţia nu construieşte terminalul LNG necesar, pe insula Krk. În opinia ministrului, nu există structura necesară diversificării, iar Europa Centrală este cea păgubită.
Péter Szijjártó a amintit că în cazul Brexit “este imaginabil şi un scenariu de coşmar”, deoarece dacă nu va fi semnat un acord de liber schimb în sensul cel mai larg şi profund cu Marea Britanie, se vor aplica regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (WTO), ceea ce ar avea un efect negativ asupra competitivităţii europene.
Despre Ucraina a spus că Ungaria a fost până în prezent “cel mai vocal susţinător” al aspiraţiilor de integrare euroatlantică ale acesteia, dar că Ucraina a “înfipt un cuţit în spatele” Ungariei, când a adoptat în septembrie o lege ce “restrânge în mod dramatic” drepturile comunităţii maghiare din acea ţară.
Legea învăţământului din Ucraina contravine tuturor normelor şi cadrelor internaţionale fundamentale. Ungaria sprijină şi pe viitor inegritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, dar va lupta pe toate platformele internaţionale, pentru ca maghiarii de acolo să îşi primească depturile care li se cuvin, a anunţat Péter Szijjártó.