2018-01-31

STATISTICA SOCANTA! Romania in ultimii 27 de ani a fost jefuita de 33 de ori mai mult decat ne-au jefuit 3 imperii in 530 de ani de istorie

Ian 29, 2018 
Zilele trecute, am primit, la adresa mea de e-mail, un foarte interesant studiu semnat de domnul Profesor Eugen Stănescu, director la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. Domnul Profesor Stănescu s-a încumetat să pună cap la cap informaţii adunate din documentele păstrate în muzeele de specialitate ale ţării şi să încerce să evalueze dimensiunile jafului la care a fost supus poporul român, în ultimele cinci secole, începând cu anul 1415, anul în care Muntenia a început să plătească tribut Imperiului Otoman..
Iată cifrele la care a ajuns domnul Profesor Stănescu:
-În perioada 1415-1877, deci, în 460 de ani, Imperiul Otoman a scos din Muntenia, Moldova şi Transilvania echivalentul a 341 tone de aur.
-În perioada 1678-1918, deci, în 240 de ani, imperiul Habsburgic a scos din Oltenia, Banat, Transilvania şi Bucovina, echivalentul a 876 tone de aur.
-În perioada 1711-1877, deci, în 166 de ani, Imperiul Rus a scos din Principatele Române, echivalentul a 46 tone de aur.
În total, cele trei imperii, în perioada 1415-1877, deci, în 460 de ani, au scos din teritoriile locuite de români o avuţie echivalentă cu 1.263 zone de aur.
Domnul Profesor Stănescu ne spune, însă, că jefuirea românilor s-a intensificat după obţinerea independenţei, în 1877, şi după Marea Unire, din 1918, astfel că în perioada care a urmat, până în anul 1945, la cele 1.263 tone de aur s-au mai adăugat alte 12.564 tone de aur, reprezentând daune de război şi profiturile scoase din ţară de corporaţiile străine care, în perioada interbelică, ajunseseră să controleze peste 80% din capitalul românesc.
Domnul Profesor Stănescu a făcut un efort extraordinar să convertească în aur diversele plăţi făcute de români către imperiile cotropitoare de-a-lungul veacurilor, sub formă de bani, sau în natură etc., astfel că cifrele în aur le putem, acum, converti în banii actuali, în lei sau în euro, luând în considerare preţul actual al aurului. În Raportul Anual al Băncii Naţionale a României, 2016, ultimul dat publicităţii, se precizează că rezervele de aur ale României la data de 31 decembrie 2016 erau de 104 tone, cu o valoare de 3,5 miliarde de euro. Preţul luat în considerare de BNR este de 35 euro pe gramul de aur, respectiv 35 milioane de euro pe tona de aur.
Dacă aplicăm preţul de 35 milioane de euro pe tona de aur la cantitatea de 13.827 tone estimată de Domnul Profesor Stănescu, ajungem la concluzia că, între anii 1415 şi 1945, poporul român a fost jefuit de o avuţie egală cu 484 miliarde de euro, în banii de astăzi.
Conform datelor publicate în Anuarele Statistice ale României, valoarea imobilizărilor corporale, deci a capitalului fix al României, la sfârşitul anului 1989, era egală cu 480 miliarde euro, în banii de astăzi. Asta înseamnă că, între anii 1945 şi 1989, poporul român reuşise să acumuleze un capital egal cu avuţia de care fusese deposedat de străini în cele cinci secole anterioare.
Tot conform datelor publicate în Anuarele Statistice ale României, în perioada 1990-2016, PIB-ul realizat în România, exprimat în preţurile anului 2016, a fost egal cu suma de 3.200 miliarde de euro, din care 1.100 miliarde de euro au fost încasate de poporul român, sub formă de salarii, pensii, ajutoare sociale şi de statul român, ca venituri bugetare rămase după plata salariilor bugetarilor, a pensiilor şi a ajutoarelor sociale. Restul, de 2.100 miliarde de euro au intrat, sub formă de profituri, în buzunarele şi conturile celor care au devenit proprietari ai capitalului românesc, după anul 1989.
Din cele 2.100 miliarde de euro trebuie să scădem 200 de miliarde care reprezintă veniturile mixte realizate de cei 2 milioane de mici întreprinzători români care se chinuie să supravieţuiască în climatul total ostil impus de marile corporaţii autohtone şi transnaţionale. Mai rămân 1.900 miliarde de euro care reprezintă profiturile încasate de marile corporaţii străine şi autohtone, cele create prin megahoţiile numite privatizări şi retrocedări.
Căutați nr 2 al ziarului CERTITUDINEA în toate chioșcurile de ziare din țară
Conform datelor publicate de către Ministerul Finanţelor Publice referitoare la execuţia bugetară, îu ultimii 27 de ani, numai 20% din cele 1.900 miliarde de euro profituri au fost declarate şi impozitate, ceea ce înseamnă că, în această perioadă, valoarea profiturilor nedeclarate şi neimpozitate se ridică la peste 1.500 miliarde de euro.
Conform comunicatului nr 102/2015 al Institutului Naţional de Statistică al României, 88% din capitalul utilizat în România este controlat de corporaţiile străine, restul, de 12%, fiind controlat de cele autohtone.
Dacă aplicăm cele 88 de procente la cele 1.500 miliarde de euro profituri nedeclarate şi neimpozitate, aflăm că partea care a revenit străinilor, corporaţiilor transnaţionale, este de 1.320 miliarde de euro. La acestea trebuie să adăugăm suma de 296 miliarde de euro, care reprezintă profiturile nete, după impozitare, încasate de aceleaşi corporaţii transnaţionale, pentru profiturile declarate, şi să scădem cele 6 miliarde de euro, cât au investit aceste corporaţii în România, în perioada 1990-2016.
Ajungem, astfel, la cifra de 1.610 miliarde de euro, care reprezintă valoarea avuţiei scoase din România de Imperiul Transnaţional, în ultimii 27 de ani. Aplicăm preţul de 35 milioane de euro pentru tona de aur şi aflăm, astfel, că avuţia pe care a scos-o din România Imperiul Transnaţional, în ultimii 27 de ani este de 46.000 tone aur, pe care o putem compara cu cantităţile de aur scoase din România de către străini, până în anul 1945.
Deci, în ultimii 27 de ani, Imperiul Transnaţional a scos din România o avuţie de 3,3 ori mai mare decât au scos toate imperiile, în 530 de ani, între anii 1415 şi 1945.
În ultimii 27 de ani, Imperiul Transnaţional a scos din România o avuţie de 135 ori mai mare decât a scos Imperiul Otoman în 460 de ani.
În ultimii 27 de ani, Imperiul Transnaţional a scos din România o avuţie de 53 ori mai mare decât a scos Imperiul Habsburgic în 240 de ani.
În ultimii 27 de ani, Imperiul Transnaţional a scos din România o avuţie de 1.000 ori mai mare decât a scos Imperiul Rus în cele 10 invazii făcute în teritoriile româneşti pe parcursul a 166 de ani.
În acest an, 2017, PIB-ul României va fi, foarte probabil, de circa 180 miliarde de euro, din care cel puţin jumătate, adică 90 miliarde de euro, vor intra în buzunarele şi conturile corporaţiilor transnaţionale, vor fi scoase din ţară. O sumă care echivalează cu 9.000 kilometri de autostradă, sau 2.600 tone de aur.
Imperiul Transnaţional a ajuns să scoată din România echivalentul a 2.600 tone de aur, într-un singur an, de 2 ori mai mult decât au scos din teritoriile româneşti Imperiul Otoman, Imperiul Habsburgic şi Imperiul Rus, ÎMPREUNĂ, în 460 de ani.
Acesta este rezultatul ÎNSTRĂINĂRII capitalului românesc.
Acesta este rezultatul erorii strategice făcute de guvernanţii României în vara anului 1990, când au respins Varianta Cojocaru şi au adoptat Varianta Brucan, Legea 15/1990, prin care au deposedat poporul român de capitalul acumulat până în anul 1989, au trecut acest capital în proprietatea privată a statului, l-au falimentat, prin inflaţia declanşată de BNR, şi l-au trecut, apoi, cvasigratuit, în proprietatea străinilor, a transnaţionalilor, prin megahoţiile numite privatizări şi retrocedări, luându-şi şi ei partea din pradă, cele 10-12 procente din capital, cu care s-au autoîmproprietărit.
Ajunşi proprietari asupra capitalului, transnaţionalii au capturat şi statul român, prin corupţie, pe care îl folosesc pentru crearea sistemului juridic şi financiar, prin care îşi însuşesc mai mult de jumătate din avuţia pe care o crează poporul român, prin munca sa, prost plătită.
Din păcate, poporul nu cunoaşte nici dimensiunea jafului la care este supus nici complicatul mecanism prin care este jefuit. Adevărul este bine ascuns de către presa coruptă şi controlată de către proprietarii capitalului.
Jaful poate fi oprit însă prin ROMÂNIZAREA şi DEMOCRATIZAREA capitalului, obiective care pot fi atinse prin adoptarea Constituţiei Cetăţenilor, adoptare care poate fi realizată printr-o amplă mişcare de eliberare.naţională.
Constantin COJOCARU
6 septembrie 2017.

2018-01-22

Tăriceanu: Impozitul pe venitul global rămâne

Impozitul pe venitul global rămâne în programul de guvernare, a anunțat, luni, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
„Întâi am făcut o prezentare succintă a discuţiilor pe care le-am avut cu partenerii de guvernare, cu conducerea PSD. În esenţă, ceea ce am transmis colegilor este următoarea idee: nu vor fi modificări majore nici în profunzime, nici ca întindere a programului de guvernare. Am convenit cu cei de la PSD să trecem în revistă mai degrabă angajamentele importante pe care le-am făcut şi pe care dorim să le vedem transpuse în legislaţie şi măsuri efective care să fie adoptate. Nu vom lua măsuri fiscale”, a declarat Tăriceanu după şedinţa conducerii ALDE.
Călin Popescu Tăriceanu a precizat că impozitul pe venitul global va fi introdus, dar că nu ştie încă termenul: „Impozitul global pe venit, care a fost anunţat la începutul programului de guvernare, va rămâne în continuare, dar nu pot astăzi să vă dau un termen referitor la introducerea lui, pentru că Ministerul de Finanţe are de făcut o pregătire amplă şi amănunţită. (...) Taxe şi impozite noi, nu”.
Liderul ALDE a mai declarat că structura Guvernului va rămâne aceeaşi, iar vineri vor fi făcute nominalizările pe posturi.
Şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD, că principala temă va fi programul de guvernare, el precizând că, de principiu, nu exclude introducerea impozitului pe gospodărie.
Surse: News.ro, Digi24

500 de şcoli ar putea fi comasate cu alte unităţi de învăţământ

500 de şcoli ar putea fi comasate cu alte unităţi de învăţământ din lipsă de elevi. Şi asta doar în oraşe, iar sute de oameni ar putea rămâne fără un loc de muncă. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Educaţiei, Liviu Pop, care susţine că astfel se vor face economii. Discuţia despre rentabilizarea învăţămantului a reînceput după ce guvernul a emis în decembrie o ordonanţă prin care şcolile sunt obligate să strângă cureaua.
Situaţia din Dolj e exemplul perfect pentru decizia de comasare a şcolilor. Acolo, unităţile de învăţământ au depăşit bugetele cu 12 procente, ceea ce înseamnă mereu şi mereu realocări financiare la final de an. Cum directorii n-au reuşit să respecte limitele de cheltuieli, şefii lor vor acum să comaseze unele şcoli, chiar dacă asta înseamnă că vor fi angajaţi care vor rămâne în şomaj.
Liviu Pop, ministrul Educaţiei: „Dacă avem o curte comună şi o şcoală şi o grădiniţă în aceeaşi curte comună, nu mai avem două personalităţi juridice, pentru că noi, pentru grădiniţă, trebuie să avem minimum 150 de elevi, în mediul rural, iar pentru elevi, minimum 300 de elevi.”
Se vizează inclusiv reducerea numărului de posturi de portari, fochiști şi îngrijitori. În plus, guvernanţii vor să taie sporurile de noapte.
Monica Sună, inspector general IŞJ Dolj: „Pentru a reduce o cheltuială, şi anume acel spor de noapte, este trecerea personalului pe portar şi să asigurăm paza de noapte cu ajutorul camerelor.”
Însă directorii iau în derâdere aceste măsuri.
Petre Cauc, director Liceul Tehnologic George Bibescu din Craiova: „Ar fi o economie, dacă renunţăm la sporul de noapte pentru paznici, o economie fantastică de 9.182 de lei pe an. Este... Comparativ cu deficitul de 1 milion... Cred că vă daţi seama că este nesemnificativ.”
Vasile Udroiu, director de şcoală: „Reforma învăţământului presupune, în primul rând, o analiză, iar acele lucruri care merg bine trebuie păstrate.”
Iar sindicaliştii sunt chiar mai acizi de atât.
Constantin Rada, preşedinte FSLI Dolj: „Ministerul de Finanţe, recte guvernul, vine în fiecare an sau când constată ei că nu mai au bani şi spun: mai reducem. Eu le dau un singur sfat: sa reducă din clientela politică.”
Conform actului normativ, managerii de şcoli trebuie să întocmească pănă la sfaşitul lunii planuri de reducere a cheltuielilor. Decizia de comasare-desfiinţare a unor şcoli aparţine însă consiliilor locale.

Liviu Dragnea a anunțat eliminarea Declarației 600

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/liviu-dragnea-a-anuntat-eliminarea-declaratiei-600-864635
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a confirmat luni că termenul de depunere a Declarației 600 - care trebuie depusă de românii au obținut venituri din activități independente echivalente cu cel puțin 12 salarii minime pe an - va fi amânat, de la 31 ianuarie, la 31 martie, pentru ca apoi să se creeze condițiile eliminării acesteia.
„Am discutat ca pe 31 ianuarie, în prima ședință de Guvern, să adopte o ordonanță pentru amânarea termenul de depunere până la 1 martie, pentru a le da posibilitatea ca în perioada imediat următoare să meargă până la eliminarea Declarației 600, cu condiția să găsească soluția ca cei care trebuiau să plătească aceste contribuții să rămână asigurați în sistemul de asigurări”, a declarat Liviu Dragnea.
Președintele PSD a mai cerut premierului desemnat Viorica Dăncilă și ministrului de Finanțe Ionuț Mișa „să găsească o soluție civilizată pentru a evita disconfortul celor care au fost sau celor care ar trebui să meargă să depună această declarație, iar pentru cei care au depus deja, tot în acea ordonanță să prevadă niște măsuri tranzitorii”.
De asemenea, el a afirmat că „s-a promovat și s-a comunicat foarte prost” în legătură cu acest formular și că le-a cerut „colegilor”, fără să menționeze care dintre ei, să nu se mai exprime pe acest subiect. „Majoritatea nu l-au înțeles”, a subliniat Dragnea. „După ce se instalează Guvernul să explice imediat despre ce e vorba”, a adăugat liderul PSD.
Liviu Dragnea a mai spus și că nu e normal ca românii care au dat terenuri în arendă să depună această declarație la ANAF. „Mi se pare o aberație, fiind vorba și de un impact bugetar de 29 de milioane de lei. Mi se pare nesemnificativ”, a precizat Dragnea.

Dragnea: Nu exclud impozitul pe gospodărie

adevarul.ro/economie/stiri-economice/dragnea-nu-exclud-impozitul-gospodarie-1_5a65f02adf52022f75c25531/index.html
22 ianuarie 2018,  Elena Deacu
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că programul de guvernare va fi actualizat şi nu exclude reintroducerea în cadrul acestuia a impozitului pe gospodărie
„Nu vor fi modificări mari sau multe. Va fi actualizat”, a spus Dragnea, întrebat dacă programul de guvernare va fi modificat. Chestionat cu privire la introducerea în document a impozitului pe gospodărie, preşedintele PSD a răspuns: „N-am ajuns acolo. De principiu nu-l exclud, dar să vedem forma finală”. 
La finalul lunii decembrie, Liviu Dragnea spunea la Antena 3 că speră ca această nouă taxă să se aplice din 2019: „Impozitul pe gospodarie trebuie să fie implementat în acest mandat”. Impozitul pe gospodărie s-a regăsit în primul program de guvernare al PSD, dar s-a renunţat la această idee în cel de-al doilea document. 
În iulie, însă, fostul premier Mihai Tudose afirma că Guvernul nu renunţă la intenţia introducerii impozitului pe gospodărie, însă aceasta se va face doar atunci când statul va avea infrastructura necesară, iar populaţia pregătită să accepte această nouă modalitate de impozitare. 
El a spus că Guvernul nu renunţă la intenţia anunţată anterior, dar a evitat să dea un termen clar. ”Cât de repede se poate, dar nu forţând. Un an, doi sau trei, dar asta este o ţintă spre care trebuie să ne îndreptăm dacă vrem să fim o ţară normală, civilizată. 
Pe lângă partea de stat, care ţine de Guvern, va trebui să lucrăm şi la acceptarea acestui sistem de către populaţie şi că acesta este un bine pentru cetăţeni”, a afirmat şeful Guvernului.

IMPOZITUL PE GOSPODĂRIE! CÂT VEI PLĂTI LA STAT!
Agroinfo   20 aprilie 2017 
PRIMELE INFORMAȚII OFICIALE! De la 1 ianuarie 2018, ar urma să fie introdus impozitul pe venitul global pe gospodărie, care va reprezenta practic un nou mod de calcul al impozitului pe venit. Noile prevederi sunt incluse într-un proiect al Codului economic anunțat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), care va include și Codul fiscal.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, explică pe pagina sa personală de Facebook ce înseamnă impozitul pe gospodărie, care este definiția gospodăriei, dă și exemple de gospodării, cum se va plăti impozitul pe venitul global pe gospodărie, ce cheltuieli pot fi deduse la plata impozitului. 
CE ESTE IMPOZITUL PE VENITUL GLOBAL PE GOSPODĂRIE!
Este o declarație de venit global ce se va completa în numele membrilor unei gospodării. Așadar nu este un impozit/taxă nouă, ci un mod de calcul nou. Declarația va fi completată de un consultant fiscal la care este arondată gospodăria. Modelul este aplicat în Statele Unite, Franța, Belgia etc.
DEFINIȚIA GOSPODĂRIEI!
O definiție generală se referă la cei care „locuiesc și se gospodăresc împreună”.
EXEMPLE DE GOSPODĂRII
O familie compusă din doi soți și copiii lor.
O familie compusă din doi soți și copiii lor, dar și bunicii.
O familie compusă din soți, frați, copii și bunici care locuiesc în aceeași casă și au un patrimoniu comun.
Un singur adult care trăiește din venituri proprii
Doi parteneri, necăsătoriți, care decid să aibă un patrimoniu comun.
O mănăstire (cei care locuiesc în mănăstire și împart același patrimoniu)
Nu e obligatoriu ca toți membrii gospodăriei să locuiască permanent în locuința comună (ex. studenții care o parte din an vor locui în căminele studențești). Într-o locuință pot coexista două sau mai multe gospodării (ex. familiile unor frați care locuiesc în aceeași locuință și decid să se „gospădărească” separate, sau doi parteneri necăsătoriți care decid să se „gospodărească” separat, sau doi soți divorțați care continuă să locuiască la aceeași adresă etc.)
În funcție de nivelul veniturilor unei gospodării, Guvernul va acorda diverse deduceri fiscale din baza de impozitare. Altfel spus, din suma supusă impozitării se vor scădea diverse cheltuieli deductibile, pentru creșterea copiilor, abonamentele medicale din privat, cheltuieli pentru studiile copiilor, cheltuieli pentru renovarea locuinței etc.
Pe de o parte, multe dintre cheltuieli nu pot fi calculate individual. De aceea e nevoie de un calcul pe gospodărie. Pe de altă parte, e nevoie ca deducerile fiscale să se adreseze în special persoanelor cu venituri mici reale. Într-o familie în care unul dintre soți are salariul minim pe economie, iar celălalt are un salariu de peste 10.000 lei, nu se justifică același nivel de deduceri ca în cazul unei familii în care ambii soți au salariul minim pe economie.
De asemenea, nu e echitabil ca un salariat care are salariul minim pe economie, dar și venituri suplimentare semnificative din chirii sau dividende să primească aceleași deduceri fiscale ca un salariat cu salariul minim, dar fără niciun alt venit
Cum se vor impozita veniturile în noul model?
Impozit 0% pentru toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariați, pensionari sau cei cu activități independente
Impozit 10% pentru diferența care depășește 2.000 lei/lună, pentru salariați, pensionari sau cei cu activități independente
Ce deduceri și alocări se vor acorda în baza IVG?
Alocări acordate familiilor cu copii (familiile vor fi încurajate să aibă cât mai mulți copii). Dar aceste alocări se vor acorda doar în cazul în care numărul total al absențelor copiilor de la școală nu depășește 10% din totalul orelor de curs (se stimulează prezența la școală a copiilor – scade analfabetismul etc.):
1.600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/lună
1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 lei și 10.000 lei/lună
Alte cheltuieli deductibile:
Abonamentele medicale din sistemul privat (este încurajat sistemul privat de sănătate)
Taxele de școlarizare pentru copii (este încurajat sistemul privat de educație – grădinițe, școli, licee, universități).
Cheltuieli pentru renovare, reabilitare termică, construcție locuințe (încurajarea și mai ales fiscalizarea pieței construcțiilor).
Asigurările de bunuri sau de viață.
Cheltuielile cu hrana și cu îmbrăcămintea.
În general, în limita unor plafoane ce vor fi definite în lege, vor exista deduceri pentru toate tipurile de cheltuieli care vor fi efectuate pe teritoriul României.
De exemplu, o familie cu 2 copii va beneficia în cursul unui an de deduceri și reduceri în valoare de circa 60.000 lei. Cum se vor calcula deducerile? Din veniturile unei gospodării se scad contribuțiile sociale aferente salariilor, iar restul vor intra într-un coș comun, care va reprezenta baza de impozitare, la care se va calcula impozitul anual. Din această bază de impozitare vor fi scăzute deducerile acordate, conform legii, pentru fiecare categorie de cheltuieli.
Pe suma rămasă, dacă aceasta e mai mică de 2.000 lei/lună pentru un salariat (respectiv 24.000 lei/an) nu se aplică impozit.
Dacă e mai mai mare, se aplică un impozit de 10% pentru diferența care depășește plafonul de 2.000 lei/lună (respectiv 24.000 lei/an). În veniturile unei gospodării, în afară de veniturile din salarii, pot intra în coșul comun și alte cheltuieli, precum: venituri din chirii, venituri din dobânzi, arende, diverse tranzacții de vânzare-cumpărare etc.
Nu intră în coșul comun următoarele tipuri de venituri, care sunt scutite total de impozit:
Veniturile din agricultura de subzistență care în legislația actuală sunt scutite de impozit (ex. terenurile agricole până la 2 ha etc.)
Salariile medicilor, IT-iștilor și cercetărilor
Veniturile din dividende sau cele obținute de pe piața de capital.
Pentru a beneficia de deduceri, gospodăria va trebui să prezinte dovada cheltuielilor (bonuri fiscale, chitanțe, dovezi privind tranzacții bancare, facturi etc.).
IMPORTANT: membrii gospodăriei nu sunt obligați să păstreze toate bonurile sau facturile, dacă nu sunt interesați să își deducă diversele cheltuieli.
Când se plătește IVG?
Impozitul pe venitul global calculat pe gospodărie se va plăti o singură dată pe an, pe baza declarației fiscale depusă în luna mai a anului următor. Contribuabilii vor putea opta și pentru plata anticipată (de exemplu în fiecare lună, cum este în prezent).
Însă plata anuală a IVG permite ca din suma datorată să se scadă treptat deducerile pentru cheltuielile realizate de gospodărie în cursul anului. În multe cazuri, suma deducerilor va fi mai mare decât valoarea impozitelor, caz în care gospodărie nu va mai plăti nicio sumă către stat. Mai mult, familiile cu copiii aflate în această situație vor primi în plus de la stat alocarea prevăzută în funcție de numărul de copii.
Ce beneficii au cetățeni?
Vor obține o creștere a veniturilor și o reducere a taxelor.
Vor putea deduce aproape orice cheltuieli aferente persoanelor fizice, dacă acestea sunt realizate pe teritoriul României.
Nu se vor mai confrunta cu birocrația: vor putea solicita consultanților fiscali să le facă toate plățile către stat și să le depună documentele necesare către autoritățile fiscale.
Vor primi informații de la consultanții fiscali pentru a-și proteja și plasa mai bine economiile.
Care sunt termenele pentru introducerea noului model?
1 ianuarie 2018 – Se aplică sistemul de deduceri și noile impozite descrise mai sus.
1 decembrie 2018 – Sunt selectați și pregătiți consultanții fiscali și se va face arondarea gospodăriilor pentru fiecare dintre aceștia.
1 mai 2019 – Se depune pentru prima oară declarația anuală de venit global pe gospodărie (luându-se în calcul noul mode de impozitare și deducerile care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018)
Cine sunt consultanții fiscali și care e rolul lor?
Consultantul fiscal va fi o persoană de specialitate care va gestiona toate problemele fiscale ale unei gospodării. Va fi un fel de „Medic fiscal de familie” (la fel cum medicul de familie se ocupă de problemele de sănătate, consultantul fiscal se va ocupa de problemele fiscale).
Principalele sale atribuții vor fi: completarea declarației anuale de venit pe gospodărie, în numele membrilor gospodăriei, depunerea declarației anual de venit global, efectuarea plăților tuturor obligațiilor fiscale ale membrilor familiei către administrațiile și instituțiile publice centrale sau locale. Vor înlocui definitiv ghișeele pentru persoanele fizice. Va face recomandări privind gestionarea economiilor sau plasamentul acestora în diverse forme de investiții (conturi de economii bancare, plasamente pe bursă etc.)
Un consultant fiscal va gestiona circa 200 de gospodării în urban și circa 250-300 în mediul rural. Plata lor va fi asigurată de către Guvern, după modelul medicilor de familie. Consultații vor avea trei surse de venit (care îi pot asigura o sumă totală de până la aproximativ 10.000 lei/lună).
Arondarea gospodăriilor la consultanții fiscali se face până cel târziu la data de 1 decembrie 2018.

2018-01-21

Ce titrau 5 televiziuni de știri din România la ora 20 despre proteste în informațiile prezentate pe burtieră: 50 de mii, 35 de mii, mii de oameni, violențe, protest de amploare

January 21, 2018
Peste 80.000 de români au ieșit ieri în stradă pentru a protesta împotriva Guvernului PSD și a modificării legilor justiției. Protestele au fost acoperite și de televiziunile naționale însă fiecare diferit, potrivit propriei agende.
Digi 24 anunta la ora opt pe burtiera 50 de mii de oameni la proteste in Bucuresti, Realitatea TV avansa cifra de 35.000, Romania TV vedea doar violente intre manifestanti si jandarmi, B1 se rezuma sa spuna ca sunt proteste de amploare in Capitala, iar Antena 3 minimaliza protestul informand ca sunt mii de oameni, scrie hotnews.ro
Vezi mai jos cum reflectau televiziunile de stiri protestul din Capitala in informatiile prezentate pe burtiera:






La ora 18:00, când era anunțată ora de începere, în Piața Universității se aflau în jur de 2.000 de oameni, dar cu puțin înainte de ora 20:00 erau deja peste 50.000 la București, la care se adăugau alte câteva zeci de mii în țară. În timpul protestului s-au înregistrat și câteva incidente, dar minore.

2018-01-16

FELICITĂRI! Romania este vicecampioană mondială la turneul de sumo robotic de la Tokyo

January 16, 2018
Echipa romaneasca Flex s-a clasat pe locul al doilea la cea de-a 29-a editie a competitiei de sumo robotic All Japan Robot Sumo Tournament, organizata in luna decembrie, la Tokyo. La concurs au participat 120 roboti din 25 de tari.
Robotul autonom Cheetah, declarat al doilea cel mai bun la nivel mondial, este o masina electrica autonoma in miniatura, realizata din aluminiu, titan si fibra de carbon, dezvoltata pentru a permite atacul si eliminarea robotului advers din ringul competitional. Turneul mondial se desfasoara la clasa regina Mega Sumo, unde concureaza roboti cu dimensiunea de 20×20 cm si greutatea de maximum trei kilograme, informează hotnews.ro
Echipa Flex, formata din ing. Adrian Gaspar, drd. ing. Andreea Beciu, drd. ing. Bogdan Istrate, drd. ing. Teodor Rosca, ing. Cristina Teodorescu, ing. Maria Laura Nichifor, ing. Marius Gibu, ing. Ovidiu Marius Alexandru, ing. Robert Cotofana, urb. Suzana Neacsu, studentii Andrei Kovari, Mircea Zamfira si elevul Andrei Tudor, a inregistrat cel mai bun rezultat de pana acum intr-o asemenea competitie.
“Dupa multa munca si determinare, anul acesta am cucerit locul al doilea de pe podiumul din Japonia cu cel mai nou dintre cei patru roboti ai echipei noastre. In lupte ne-am infruntat cu roboti de ultima generatie din Turcia, Polonia, Japonia si Egipt si am reusit performanta de a fi extrem de competitivi.
Pentru a realiza un robot care sa se bata la titlul mondial, este nevoie de cativa ani de munca, cercetare, dezvoltare si investitii de mii de euro. Performanta implica mari sacrificii si multi bani. Fara ajutorul sponsorilor privati, nu am fi avut sansa sa ajungem campioni europeni si vicecampioni mondiali”, spune ing. Adrian Gaspar, unul dintre fondatorii echipei Flex.
Romania a participat la campionatul mondial cu patru echipe, Flex obtinand cea mai buna clasare, imediat dupa cea a robotului Poloniei, declarat castigator al locului intai.

Câte case are și cât de bogată este Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru funcția de premier al României

January 16, 2018
Viorica Dăncilă este o femeie bogată. Se pare că funcțiile politice au ajutat-o mult în ultimii ani să strângă o avere considerabilă. Acest lucru i-a permis să doneze sume mari la PSD. Unii, răutăcioși, spun că prin această metodă spală bani negri pentru partid. Nu s-a dovedit așa ceva până acum.
Potrivit declarației de avere, împreună cu soțul, Viorica Dăncilă deține imobile în judeţele Braşov, Dolj şi Teleorman, conturi de zeci de mii de euro, dar şi venituri mari. Astfel, Viorica Dancila îşi permite să fie generoasă cu PSD. Potrivit declaraţiilor de avere, a cotizat la PSD cu 20.000 lei în perioada ianuarie-octombrie 2016, iar în mai 2014 a donat către PSD 40.000 lei, relatează hotnews.ro și preluat de stirileprotv.ro.
De asemenea, mai deține doua terenuri intravilane, unull de 544 mp în judeţul Braşov şi altul de 1.200 mp în comună Giurgiţa, judeţul Dolj. Are și un teren agricol de 2 hectare în comună Giurgiţa, Dolj.
Soţii Dancila au două apartamente, unul de 100 mp în Videle, Teleorman şi unul de 44 mp în Ploieşti. Mai au o casă de locuit de 140 mp în Giurgiţa, Dolj şi o casă de vacanţă în judeţul Braşov.
Deţine un autoturism Volkswagen Passat fabricat în 2014.
În ultima declaraţie de avere, din iunie 2017, sunt trecute conturi bancare în valoare de peste 68 mii euro, 17 mii dolari şi peste 183 mii lei.
Tot în ultima sa declaraţie de avere, Dăncilă a menţionat că indemnizaţia anuală de europarlamentar a fost de circa 78 mii euro, iar soţul său Cristinel Dancila a câştigat din funcţia de manager la OMV Petrom 436 mii lei.

Liceul român din Gyula/ Giula, Ungaria

Este corect?! Drapelul României lângă cel al Ungariei pe liceul românesc din Gyula! „Dă mai departe, să priceapă și mustăcioșii din Teleorman”
În imagine: Liceul Nicolae Bălcescu din Gyula/Giula (Ungaria) – poza asta o pun pentru ăia care-și dau fustele peste cap când văd steagul secuiesc sau orice alt simbol al maghiarimii din Ardeal
Foarte mulți s-au înfierbântat ieri și astăzi după ce PSD a vrut să semneze un protocol cu UDMR care prevedea niște clauze declarate inacceptabile. O mare problemă o reprezintă arborarea drapelului Ungariei sau Ținutului Secuiesc pe instituțiile publice din zonele cu populație maghiară. În Ungaria se pare că nu este o problemă.
Pe Facebook, Sabin Gherman a distribuit o fotografie cu mesajul: „Ca să înțelegi: cererile UDMR, altfel normale în orice țară civilizată, au crescut iarăși libidoul patrioților de bulivar – așa se întâmplă când negociezi cu hoții.

Vine DEZASTRUL? Noul premier al României va repeta OUG 13? Ce spunea Viorica Dăncilă despre legile Justiției și președintele Iohannis

 January 16, 2018
Noua propunere a PSD pentru funcția de premier, Viorica Dăncilă, nu este un politician de încredere pentru românii cinstiți atunci când vine vorba de Legile Justiției. Ea a susținut OUG 13 și modificările la Legile Justiției. L-a apostrofat pe Klaus Iohannis că a „îndrăznit” să critice PSD în aceste chestiuni. Să ne așteptăm că într-o noapte va repeta OUG 13, fără acele 10 zile de intrat în vigoare?
Din postura de europarlamentar PSD și președinte al Organizației de Femei a PSD, Viorica Dăncilă a avut puține declarații despre subiectele arzătoare din ultimul an. Totuși, a militat pentru modificarea legilor Justiției, criticându-i pe președintele Klaus Iohannis și pe fostul ministru de Justiției Monica Macovei. În linia trasată de PSD, ea a dat sfaturi unor oficiali europeni să se informeze mai bine înainte de a critica măsurile adoptate de coaliția la putere, informează Digi24.
Spre finalul lunii decembrie 2017, Dăncilă și-a criticat un coleg din Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, din care face parte PSD în Parlamentul European, arătând că acesta nu s-ar fi informat atunci când a catalogat drept „inacceptabile” acţiunile Legislativului de la București privind legile Justiţiei.
„Atitudinea domnului Simon (Peter Simon – n.r.) este necolegială şi generată de propria lipsă de interes în a se informa exact cu privire la ceea ce se întâmplă în România. Am făcut constant informări în grupul nostru politic despre evoluţiile din ţară, iar acestea s-au aflat la dispoziţia tuturor colegilor din celelalte delegaţii naţionale. Se pare că domnul Simon nu s-a informat cu privire la acestea. De asemenea, domnul Simon nici măcar nu a citit modificările legislative discutate în Parlamentul României, ci recunoaşte că vorbeşte din auzite, preluând diverse atacuri sau dezinformări lansate de o voce sau alta”, a declarat Viorica Dăncilă.
Europarlamentarul PSD și-a exprimat speranţa ca Peter Simon să înţeleagă că „înainte de a da lecţii, trebuie să dea dovadă de profesionalism, să cunoască foarte clar temele pe care le abordează”.
Reacția Vioricăi Dăncilă a venit după ce europarlamentarul german Peter Simon a declarat, la RFI, că acţiunile Parlamentului privind legile justiţiei sunt „inacceptabile” şi a calificat situaţia din România drept „ciudată”. El s-a arătat „absolut sigur că evenimentele din prezent sunt cel puţin un motiv pentru Comisia Europeană să se gândească mai bine dacă e timpul să deschidă o procedură de infringement”.
Anterior, la începutul lunii octombrie, într-un interviu acordat Agerpres, Viorica Dăncilă i-a criticat pe europarlamentarii români și, mai ales, pe Monica Macovei, arătând că „dezinformează” și că doresc sancționarea României după modelul Poloniei. „Sunt colegi care prin atitudinea lor – şi aici mă refer la doamna Macovei, pentru că dânsa este cea care a făcut legile în 2005 – încearcă să ducă România pe linia Bulgariei şi Poloniei, astfel încât şi noi să avem activat articolul 7 şi să nu mai putem să participăm la Consiliu.
Eu cred că este o dovadă de rea-credinţă atunci când tu vrei ca până la urmă să se lase cu sancţiuni pentru ţara ta”, a declarat europarlamentarul PSD. Cu același prilej, Dăncilă a pledat pentru modificările la legile Justiției argumentând și că „s-a avut discuții la Bruxelles cu vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans”.
La începutul lunii ianuarie, când președintele Klaus Iohannis a prezidat ședința Consiliului Superior al Magistraturii, Viorica Dăncilă l-a acuzat pe șeful statului că „a intrat în campanie electorală” și a sugerat că ar politiza Justiția.
„Președintele Klaus Iohannis a intrat în campanie electorală, cel puțin așa s-a văzut azi, la ședința CSM. Am văzut cu toții de fapt cine politizează justiția. Am văzut un președinte care a vorbit de la masa CSM despre chestiuni politice care nu au nicio legătură cu CSM. Cred că erau multe alte probleme pe care președintele ar fi trebuit să le spună în această ședință. Din păcate am asistat cu toții la un mod brutal de anulare a separației puterilor în stat”, scria europarlamentarul PSD pe pagina sa de Facebook.
Tot pe președintele Klaus Iohannis l-a criticat Dăncilă și în contextul protestelor din februarie 2017. „Transformarea, de către președintele Iohannis, a deciziei părinților care și-au dus copiii la proteste în instrument de luptă politică este o depășire a limitelor decenței.
Este incredibil că președintele României folosește copiii drept scut pentru promovarea propriilor interese politice. Domnul Klaus Iohannis a lăsat deoparte, încă odată, rolul de mediator pe care i-l conferă Constituția. Și a făcut-o de o manieră total inacceptabilă”, scria Viorica Dăncilă tot pe contul său de Facebook.
„Curtea Constituțională a constat că unele prevederi ale Codului penal nu erau constituționale. Drept urmare, Guvernul PSD-ALDE a dat ordonanță de urgență pentru a reglementa acest lucru. Același lucru a fost folosit anterior de Guvernul Cioloș și de Guvernul Boc. Guvernul președintelui Iohannis, Guvernul Cioloș, a operat 151 de modificări, realizate în secret, fără nicio consultare publică. De ce, domnule comisar, nu ați spus și atunci că România a făcut un pas înapoi?
Mai mult, o serie de modificări efectuate de Guvernul Cioloș au încălcat fundamental drepturile omului. De pildă, deși procurorul a primit dreptul de schimba decizia judecătorului, deși Justiția se înfăptuiește de către judecător. Aceste modificări constituționale nu au făcut obiectul niciunui scandal public, nu au fost sancționate și nu s-a atras atenția nici de către Comisie. Iar acum este o acțiune mascată de a dărâma Guvernul legitim al României și de a nu ține cont de votul românilor din 11 decembrie.
Doamna Macovei, ați lipit o etichetă nedreaptă și neadevărată României, așa ați pledat și la referendum și la MCV, de aceea nu vă votează românii și nu sunt de acord cu opiniile dumneavoastră. Da, fiți cu noi, cei care nu vor încălca cel mai democratic mod de exprimare, votul românilor”, a declarat aceasta, în februarie 2017.

Declaraţia lui Tudose - Szijjártó: Ungaria şi-a dorit tot timpul o relaţie bazată pe respect cu România

2018. 01. 15. - MTI
Ungaria s-a străduit tot timpul să aibă o relaţie bazată pe respect reciproc cu România, în interesul comunităţii maghiare care trăieşte acolo, a declarat ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, la o emisiune difuzată luni la postul public de televiziune M1 din Ungaria.
Péter Szijjártó a reacţionat la declaraţiile premierului României, Mihai Tudose, care a comentat miercuri seara la Realitatea TV strădaniile maghiarilor de a obţine autonomia, declarând, printre altele că : “Voi avea aceeaşi atitudine ca atunci când au încercat să ridice un steag la nu ştiu ce zi. Când eu am transmis foarte clar că dacă steagul ăla flutură în vânt, atunci şi responsabilii de acolo flutură şi ei lângă steag.”
Ministrul ungar de externe a afirmat că este inacceptabil ca în Europa secolului XXI o întreagă comunitate naţională şi liderii acesteia să fie ameninţaţi cu spânzurătoarea şi cu moartea. Guvernul Ungaria are obligaţia să enunţe clar că o asemenea afirmaţie este în întregimea ei intolerabilă şi să îl elimine pe şeful Guvernului României de pe lista politicienilor europeni culţi, a declarat Szijjártó.
În cadrul aceleaşi emisiuni, ministrul a comentat şi ultimele proiecte de lege din Ucraina, care îngrădesc din nou drepturile minorităţilor din această ţară, catalogând situaţia drept extrem de gravă, deoarece nimeni nu a luat în serios nici ameninţarea care reprezintă noua lege a învăţământului.
Ucraina, în loc să rezolve conflictele, a venit cu noi propuneri ce limitează folosirea limbii materne şi a dublei cetăţenii. De exemplu, piesele de teatru trebuie supratitrate şi în ucraineană, respectiv ziarele trebuie tipărite şi în limba oficială de stat, a spus Péter Szijjártó. Guvernul Ungariei va reacţiona la fel de dur şi în cazul acestor noi limite impuse, cum a făcut-o şi în cazul legii învăţământului, a anunţat ministrul de externe ungar.
Péter Szijjártó a fost întrebat şi despre declaraţia premierului olandez Mark Rutte privind migraţia ilegală. Acesta afirmase la o emisiune televizată că “nu poţi spune că nu doresc asta, dar prefer să contribui financiar la primirea lor în altă ţară”.
Ministrul ungar de externe a spus că poziţia Ungariei cu privire la migraţia ilegală e univocă şi limpede: Ungaria nu doreşte să fie ţară de imigranţi, priveşte migraţia ca pe o problemă de securitate, nu va reduce presiunea privind cota obligatorie, nu va permite intrarea nici măcar a unui singur imigrant ilegal pe teritoriul ţării sale şi susţine în continuare că Europa trebuie apărată în afara ei.
Péter Szijjártó a declarat în cadrul emisiunii “180 de minute” de la Radio Kossuth pe tema declaraţiei premierului român că în Europa au loc mai multe dezbateri pe tema autonomiei şi există mai multe forme de autonomie. În secolul XXI nu poţi pune sub semnul întrebării legitimitatea dezbaterii despre autonomie. Dezbaterea trebuie să aibă loc, dar să ameninţi cu moartea, între timp, este inacceptabil.

Cum a dus ADN-ul lui Tutankhamon la dispute etnice şi rasiale în întreaga lume

Toată lumea ştie de povestea lui Tutankhamon, celebrul faraon descoperit cu mormântul intact şi cu o comoară incredibilă de către arheologul Howard Carter. Rasa sa, însă, a devenit o problemă mondială, scrie publicaţia online io9.com.
Puţină lume ştie că el este fiul unui alt personaj celebru, faraonul Akhnaton, care a vrut să reformeze religia egiptenilor antici şi a fost primul din lume care introdus monoteismul, venerând doar zeul Ra, cel al Soarelui.
Ei bine, geneticianul Yehia Gad a secvenţionat în urmă cu câţiva ani, în 2008, ADN-ul faraonului Tutankhamon. Gad şi echipa sa a analizat, în fapt, mai multe mumii, ceea ce le-a permis să reconstituie genealogia a cinci generaţii din cea de-a 18-a dinastie a Egiptului antic. Numai că rezultatele au întrecut orice aşteptări:o mumie anonimă, pe numele ei de cod KV55 s-a dovedit că este, în fapt, însuşi Akhnaton, faraonul rebel, despre care egiptenii antici au şters aproape orice referire ca răspuns la reformele sale religioase. Mai mult, câteva mumii de fetuşi găsite în sarcofagul lui Tutankhamon, s-au dovedit a fi fetele sale. Testele au mai arătat că părinţii săi au fost şi ei fraţi. Adică atât Akhnaton, cât şi frumoasa regină Nefertiti erau frate şi soră. Această descoperire n-ar fi prea şocantă în sine, deoarece cosangvinizarea era foarte răspândită în Egiptul antic sau printre incaşi.
Între ştiinţă şi geopolitică
Descoperirea a fost făcută publică în 2010 şi publicată în Journal of the American Medical Association;a avut parte de un documentar la Discovery Channel şi apoi a ajuns şi în paginile revistei National Geographic. Akhnaton şi Nefertiti au plantat ei înşisi, chiar în momentul în care l-au conceput pe Tutankhamon, seminţele maladiei degenerative care a dus, ulterior, la moartea fiului lor.
Echipa lui Gad nu a publicat informaţii despre originile rasiale sau etnice ale lui Tutankhamon, afirmând că datele sunt insuficiente.
Numai că de aici începe cu adevărat telenovela. O companie elveţiană care se ocupă de genetică şi genealogii, numită IGENEA, a trimis un comunicat de presă prin care se afirmă că ADN-ul lui Tutankhamon aparţine unei linii ancestrale, sau haplogrup, numită R1b1a2. Aceasta este rară în Egiptul de astăzi, dar este extrem de comună în Vestul Europei. Dovada lor era o captură de ecran din documentarul Discovery, unde se vedea o secvenţă din ADN-ul faraonului.
Când istoria devine o problemă sensibilă
Mai departe, grupurile neo-naziste au început să afirme că Tutankhamon a fost „alb“, iar pe YouTube au apărut zeci de clipuri în care se spune că Tutankhamon are sânge „arian“. Alţii i-au condamnat ulterior pe motiv că sunt rasişti.
Unii se temeau de o posibilă conexiune iudaică, ceea ce ar fi putut duce la tensiuni cu Israelul dacă se ajungea la probleme de genul „Egiptul a făcut parte din Ţara Promisă“ de Yahweh lui Moise. Iar problema este complexă, mai ales când Egiptul şi Israelul au dus câteva războaie în ultimele decenii, cel mai celebru fiind în 1973, când forţele armate israeliene au ajuns chiar la Canalul Suez.
„Alb“ sau „negru“
Dar disputa care a ajuns la nivel internaţional a fost cea legată de originile sale „albe“ sau „negre“. Grupurile de extremă dreaptă pretind că faraonul este de fapt nordic, în vreme ce alţii vor să-l portretizeze drept negru. Un documentar care prezenta comorile lui Tutankhamon a ajuns în final să conducă la demonstraţii pe motivul că moştenirea culturală africană este negată, în timp ce o expoziţie itinerantă a comorilor sale, din 2005, a dus la proteste în Los Angeles, demonstranţii acuzând că reconstrucţia feţei regelui, realizată pe baza scanării craniului, nu este suficient de „neagră“.
Contaminarea probelor?
Problemele nu sunt doar de rasă. Alţi geneticieni au pus la îndoială rezultatele cercetării lui Gad, dacă nu cumva erau contaminate. Şi nu neapărat de către oamenii de ştiinţă, ci de cei care din anii 1920 până în anii 1980 au manevrat mumiile cu mâinile goale, fără mănuşi şi fără procedurile stricte actuale. Cercetătorul a avut foarte puţin timp pentru teste, iar după „Primăvara Arabă“ nu a mai avut acces la mumie, astfel încât să realizeze noi teste, pentru a verifica din nou. Dar el este convins că rezultatul cercetărilor sale este cel bun.
Securitate naţională
Multă lume abia aşteaptă să îşi aroge descendenţa sau ascendenţa din faraonii egipteni. Mormonii din SUA, de exemplu, pretind că provin din Iosif, care a fost un apropiat al familiei regale din Egipt, pe ideea că evreii au emigrat în jurul anului 600 înaintea erei noastre în America, unde au devenit strămoşii „pieilor-roşii“. Desigur, date ADN certe arată că amerindienii au sosit din Asia acum 15.000 de ani, însă asta nu-i împiedică să creadă mai departe ceea ce vor. Pentru Egiptul actual, ADN-ul lui Tutankhamon a devenit problemă de securitate naţională, din moment ce poate vulnerabiliza poziţia ţării în faţa altor state. Pentru afro-americani ar fi un motiv de mândrie că una dintre cele mai mari civilizaţii din istorie ar fi „neagră“, cu mult înainte ca orice civilizaţie europeană să apară. Desigur, egiptenii antici făceau parte dintr-un grup etnic divers.
Copţii, descendenţii direcţi ai faraonilor
Cei mai apropiaţi descendenţi ai lor sunt copţii actuali, o minoritate religioasă din Egiptul de azi, care menţin religia creştină într-o variantă specifică. Aceştia sunt circa 10% din populaţia de 82 de milioane de ţării. Limbajul lor provine din cel folosit în Egipt în epoca Romană. Acum, însă, aceştia folosesc araba, limba coptă nemafiind folosită decât foarte rar, în special în scop liturgic. Mai nou, însă, există un interes tot mai mare pentru reînvierea acestui limbaj. Copţii nu se văd pe ei înşişi drept arabi, ci descendenţi direcţi ai egiptenilor antici. O parte a copţilor antici a trecut, însă, de-a lungul timpului la islam.
Observația redacției
Interesante sunt concluziile de mai sus, dar se pare că ar putea fi  pus problema și invers. Primele urme de umanoid apar în Bazinul Carpatic acum 360.000 ani. Datorită fenomenului de încălzire globală însă au fost mai  multe perioade alternative îngheți și căldură. Ultima era acum 10.000 ani. Stratul de gheață însă a fost foarte groasă și numai Bazinul Carpaților a rămas verde, adică aici a fost posibil să trăiască omenirea. Oamenii erau obligați să se restrângă în această parte a Europei, altfel erau sotite pieriiri. Desigur sunt multe alte deplasări mai la Est sau mai la Sud, dar important este că Bazinul Carpatic a fost locul unde oamenii puteau supraviețui și asta din cauza, că dedesuptul acestui bazin scoarță Pământului este mai subțire deci magma este mai aproape de suprafață, adică transmiterea căldurii era mai pronunțată. In Bazinul Carpatic sunt zone unde și azi se găsesc straturi calde - între 500 - 700 metrii adâncime - de exemplu Cîmpia Panonică sau cea a Crișanei, unde apele izvoarelor au teperaturi ridicate 50-70 grade Celzius. (Și în zilele noastre la fiecare 30 metri de pătrundere către centrul Pământului temperatura crește cu un grad.) Cunoștințele pentru producerea hranei vegetale - prin prelucrarea solului  - a putut permite oamenilor din Bazinul Carpatic să supraviețuiească condițiilor extreme, urmând ca și creșterea populației să fie mai pronunțat, locul devenind prea mic. Odată cu revenirea la temperaturi pozitive a fost posibilă topirea startului de gheață și astfel a apărut intinse zone cu vegetație impreună cu intinderi mari de ape, obligând omenirea să se deplaseze în zonele mai înalte, unde ei au continuat agricultura terasând culmile.( și azi se pot întâlni zone unde încă se mai poate vede terasarea, de ex. zona din jurul Gheogheniului). 
Revenind la problema ADN-ului ”liniile ancestrale, și haplogrup, numită R1b1a2” poate arăta că strămoșii lui Tutankamon puteau proveni din zona Europei. Asta ar putea explica și existența piramidelor în multe zone ale Europei( Bosnia, Transilvania,etc.).  Horváth Zoltan

Festivitatea de la Turda - László Kövér: Europa Centrală a oferit un exemplu cu 450 de ani în urmă şi poate da şi astăzi

2018. 01. 14. - MTI
În opinia lui László Kövér, preşedintele parlamentului ungar, Europa Centrală a oferit lumii un exemplu cu 450 de ani în urmă şi poate da şi azi. Preşedintele legislativului ungar a participat sâmbătă la Turda, cu ocazia sărbătoririi a 450 de ani de la proclamarea libertăţii religioase. Au mai luat cuvântul Zoltán Balog, ministrul resurselor umane din Ungaria şi Zsolt Németh, politician din partea Fidesz, preşedintele Comisiei de Politică Externă a parlamentului ungar.
László Kövér a evidenţiat că pacea interconfesională legiferată în Ardeal în 1568 a fost instaurată în Europa abia după Pacea Westfalică, semnată de catolici şi protestanţi în 1648, la sfârşitul Războiului de Treizeci de Ani.
Libertatea religioasă ca drept individual a fost doar amintită în Declaraţia Drepturilor Omului şi ale Cetăţeanului scrisă în Franţa în 1789, iar Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului abia în 1948 pentru a desăvârşi şi a garanta dreptul indivizilor la libertatea gândirii, a conştiinţei şi a religiei – a spus preşedintele parlamentului ungar.
El a anunţat că va da curs solicitării Bisericii Unitariene şi va iniţia în parlamentul ungar ca ziua de 13 ianuarie să fie declarată Ziua Libertăţii Religioase.
În opinia lui László Kövér, azi, revelaţia că nu doar “credinţa este darul lui Dumnezeu” – după cum a proclamat Dieta de la Turda -, ci şi întreaga identitate a omului, poate asigura stabilitate şi solidaritate în regiune, respectiv poate insufla oamenilor sentimentul securităţii durabile. Limitarea trăirii identităţii nu este acceptabilă, precum nici limitarea practicării religiei, a adăugat oficialul ungar.
Conform politicianului Fidesz, marile puteri au încercat, când dinspre Vest, când dinspre Est să aducă într-o stare de dependenţă şi să exploateze ţările Europei Centrale. El a opinat că în secolul XXI nu teritoriile supuşilor, ci conştiinţa lor este ţinta primordială a acestor puteri.
Se încearcă privarea oamenilor de identitatea lor sexuală, familială, religioasă şi naţională, fiindcă astfel nu vor mai fi capabili să-şi recunoască, să-şi exprime şi, la nevoie, nici să-şi protejeze interesele, a afirmat László Kövér.
“Vestea proastă este că popoarele Europei sunt astăzi supuşi unei asemenea tentative de subjugare. Vestea bună este că în sânul naţiunilor europene este vie exigenţa păstrării identităţii, a spus preşedintele parlamentului.
El a considerat că repetarea erorilor comise în secolul XX este de nepermis şi a îndemnat să nu ne punem în valoare identitatea naţională şi străduinţele naţionale în detrimentul altora, ci să ne fortificăm reciproc în spiritul echităţii naţionale. A adăugat că trebuie să credem în toate acestea, chiar dacă atacul politic de o duritate şi iraţionalitate fără precedent, la care au fost supuşi maghiarii din Ardeal în ultimele zile, pare să le contrazică în totalitate.
Mesajul contemporan al Dietei de la Turda nu este numai toleranţa (religioasă), ci şi ideea că trebuie să luptăm pentru adevăr prin mijloace nobile – a subliniat Zoltán Balog. Ministrul ungar al resurselor umane a subliniat că este nevoie de un ecumenism cultural creştin între catolici, ortodocşi şi protestanţi. A remarcat că odinioară Imperiul Otoman era inamicul, iar astăzi forţele care vor să elimine valorile creştine.
Zsolt Németh, preşedintele Comisiei de Politică Externă a parlamentului ungar a afirmat că în 1568 s-a format un echilibru între trei naţiuni şi patru confesiuni în condiţiile în care fiecare avea autonomie. “Cu 450 de ani în urmă, Transilvania a devansat cu mult restul lumii; a fost sursa creării libertăţii religioase care este asumată şi azi în Europa, a declarat Zsolt Németh. A adăugat că din legea respectivă se inspiră şi azi liberalii, conservatorii şi social-democraţii deopotrivă. A îndemnat la reînvăţarea toleranţei în ideea ca fiecare să decidă asupra propriilor drepturi acolo unde şi-le exercită. Obiectivul este să recreăm în Europa libertatea cuvântului şi a religiei, ceea ce nu este altceva, decât “libertatea identităţii constituţionale”.
Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte în cadrul guvernului român, a afirmat: reuşita consolidării libertăţi religioase proclamate prima dată la Turda este o mare cucerire a României. El a evidenţiat faptul că în anul în care se comemorează 450 de ani de la proclamarea libertăţii religioase, România serbează centenarul unirii cu Transilvania. A opinat că anul acesta ar putea fi transformat simbolic în anul solidarităţii.
Hunor Kelemen, preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) a spus că şi astăzi este nevoie de o decizie asemănătoare cu cea care a fost luată cu 450 de ani în urmă, când s-a găsit soluţia la o problemă fundamentală, ce a generat conflicte grave la vremea respectivă.
“Sper că atunci, când azi cerem dreptul de a decide liber în privinţa viitorului comunităţii, nu vom atârna totuşi, precum ne-a fost promis deunăzi” – a spus liderul UDMR, făcând aluzie la controversata declaraţie a premierului român Mihai Tudose.
Dieta Transilvaniei, aflată în sesiune la Turda între 6 şi 13 ianuarie 1568, a proclamat pentru prima dată în Europa libertatea religiei stipulând libertatea şi egalitatea celor patru confesiuni: catolică, luterană, calvinistă şi unitariană.

Orbán în Welt am Sonntag: "Nu putem ajuta lumea, dacă ne distrugem propriul popor"

2018. 01. 14. - forrás: MTI
Uniunea Europeană trebuie să ajute imigranţii, dar "nu putem ajuta lumea, dacă ne distrugem propriul popor", a declarat prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, într-un interviu apărut în ediţia de duminică a săptămânalului conservator german Welt am Sonntag.
Acesta a subliniat că este de acord cu Papa Francisc că “din dragoste creştinească pentru aproapele nostru” UE trebuie să ajute imigranţii, dar întrebarea este în ce fel.
Sirienii au dreptul să plece în cea mai apropiată ţară pentru a-şi salva viaţa, “dar i-am lăsat să pătrundă în Europa, iar pentru asta am ignorat toate legile”, a adăugat Viktor Orbán. Refugiaţii nu vin din zone de război, “vor doar să trăiască mai bine la noi, decât au făcut-o în Africa şi Asia”, de aceea, “ajutorul trebuie dus la ei, nu trebuie aduşi ei aici”.
Premierul a mai spus că Ungaria “are un simţ mai dezvoltat pentru tema imigranţilor, decât Germania”, deoarece se află “într-o zonă de pericol”, aşadar “dacă vine un curent masiv de oameni, la noi sună alarma”. “Suntem solidari şi pentru asta suntem criticaţi, apărăm graniţele UE cu soldaţi, ceea ce ne costă 1 miliard de euro. Ce face în schimb Bruxelles-ul sau Berlinul? Nu ne plătesc nimic şi ne mai şi înjură”, a spus Viktor Orbán.
“Nu vom permite Bruxelles-ului să ne dicteze pe cine să primim”, doar Ungaria poate decide cine are voie să se afle pe pământ unguresc. Cu respectarea acestui principiu, “vom participa cu plăcere la elaborarea unui sistem privind imigranţii”, a spus premierul ungar. Acesta a adăugat că spaţiul Schengen este cel mai mare câştig al UE, “în special pentru noi, maghiarii, care am trecut recent printr-o dictatură şi apreciem în mod deosebit această libertate, dar dacă nu putem apăra graniţele externe, atunci trebuie să le închidem pe cele interne”.
Identitatea europeană este parte a identităţii maghiare – a răspuns Orbán, fiind întrebat în ce constă convingerea lui europeană. Identitatea maghiară este alcătuită de unitatea unor “caracteristici răsăritene”, respectiv cultura creştină şi europeană.
Î n acelaşi timp, Europa “nu este la Bruxelles, ci la Berlin, la Budapesta, la Varşovia sau la Paris”, dar “nu critic Bruxelles-ul, ci pe politicienii şi birocraţii de acolo, care “se comportă de parcă ar fi centrul unui imperiu”.
Având în vedere toate acestea, Guvernul Ungariei îşi doreşte o Uniune Europeană cu puteri parlamentare limitate, cu un “Consiliu puternic” al şefilor de guvern şi o “Comisie, care să fie paznicul tratatelor, în loc să politizeze ea însăşi”, a spus prim-ministrul de la Budapesta.
Pe tema democraţiei liberale şi a statului de drept Orbán consideră că între Est şi Vest “lipsa de înţelegere este reciprocă”, deoarece maghiarii vorbesc “o limbă directă şi tradiţională”, pe când “vesticii se autodefinesc ca post-naţiune, post-creştinism şi numesc asta liberalism şi stat de drept. “Noi nu vrem aşa ceva. Noi ne dorim păstrarea identităţii naţionale şi creştine”, a anunţat Viktor Orbán.
Cu privire la relaţia sa cu Vladimir Putin, Orbán a spus că este “o prostie să îl demonizezi pe Putin”. Trebuie să realizăm că el “a făcut ca ţara sa să fie puternică din nou, să redevină un actor important în politica mondială”, dar UE nu înţelege că în relaţie cu Rusia “trebuie să dai dovadă atât de forţă, cât şi de deschidere pentru colaborare”. Politica europeană privind Rusia “este rea, deoarece este unilaterală”.
În ceea ce priveşte relaţia Ungariei cu Germania a subliniat că a tratat toţi cancelarii cu respect, “chiar dacă momentan acest respect nu este întors” din partea Berlinului. Chiar şi aşa, “toţi avem să îi mulţumim” Angelei Merkel pentru multe, a spus premierul ungar, deoarece “a împiedicat anumite planuri care ar fi distrus din punct de vedere economic Europa”, ea a obligat ţările “neglijente” ale UE să “îşi facă temele”.
Despre ONG-uri a spus că noile legi din Ungaria privind funcţionarea acestora sunt pe model american şi că doar organizaţiile din reţeaua lui György Soros le denunţă, “deoarece acum trebuie să divulge, ceea ce au dorit mai degrabă să ascundă: că sunt finanţate de György Soros”. Reţeaua Soros susţine dărâmarea gardului şi schimbarea politicii privind migraţia, iar aceasta este “o depăşire a limitei de aşa natură că nu o putem tolera”, a anunţat Viktor Orbán.
Prim-ministrul Ungariei a catalogat drept minciună afirmaţia reporterului Welt am Sonntag, potrivit căreia în disputa cu reţeaua Soros sunt speculate şi sentimentele antisemite, afirmând că o parte a tacticii forţelor europene de stânga este să “ponegrească drept antisemiţi” politicienii de dreapta.
În Ungaria este aplicat principiul toleranţei zero faţă de antisemitism. Ca evreu “poţi să te plimbi ore întregi purtând kipa prin Budapesta, fără să fii stingherit de nimeni. Unde este încă posibil acest lucru în Europa?”, a întrebat, retoric, şeful guvernului ungar.
Cu privire la situaţia mass-media din ţara sa, Orbán a spus că munca jurnaliştilor critici la adresa guvernului nu este împiedicată în niciun fel şi sunt cel puţin atâtea organe de presă care se declară împotriva guvernului, câte sunt care îl susţin. Problema e că “Opoziţia este slabă, ceea ce frustrează jurnaliştii de stânga”.
În ceea ce priveşte piaţa forţei de muncă din UE, premierul ungar a subliniat că se bucură că tinerii câştigă experienţă în străinătate. Ceea ce este important “e să se întoarcă la un moment dat”, iar 2017 a avut semne încurajatoare din acest punct de vedere.
Viktor Orbán a mai afirmat că dezvoltarea economiei Ungariei este şi interesul Europei, subliniind că “azi mulţi zâmbesc când le spune că Germania şi statele Grupului de la Vişegrad vor fi axa economică decisivă a Europei”, adăugând că “începând cu 2030 vom finanţa împreună bugetul UE”

2018-01-15

Tudose a fost demis de CEEX al PSD-ului

Premierul a fost demis de CEEX al PSD-ului. Nu că ne-am bucura, dar se pare că până la urmă a ieșit mîța din sac și a furat vrăbiuța, dar n-a mai apucat să-l mânânce...
Tudose și-a pus demisia pe masa CEEX-ului crezând că vor fi mulți care vor sta alătur, spunând totodată, că nu așa a spus ce spus...
Problema drapeulului și spânzurătorii secuilor astfel se v-a stinge...
  

Primele imagini cu Mihai Tudose, după demisie: „Merg la Guvern să îmi iau lucrurile”


FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Comitetul Executiv al PSD a votat luni retragerea sprijinului politic acordat Guvernului Tudose, premierul Mihai Tudose anunţând în consecinţă că îşi va depune mandatul, au declarat surse politice.
Mihai Tudose a anunţat că pleacă cu fruntea sus din funcţia de premier şi spune că nu va asigura interimatul, după ce şedinţa CEx PSD a decis retragerea sprijinului politic. 
Întrebat când îşi depune demisia, Tudose a spus: "În seara asta sau mâine dimineaţă. Domnul vicepreşedinte Stănescu preia programul".
"Plec cu fruntea sus. Colegiul a apreciat activitatea guvernamentale. Sunt vicepreşedinte şi nu am informaţii că se schimbă ceva", a declarat Mihai Tudose, după ce şedinţa CEx PSD i-a retras sprijinul politic.
Întrebat care este acum relaţia cu Liviu Dragnea, Tudose a răspuns: "Acum e bună, cea mai bună. Până acum tensionată, că asta e. Merg la Palatul Victoria să îmi iau lucrurile. Nu voi asigura interimatul."

Tudose: ”Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”

De câteva zile circulă în media românească cu o vehemență rar întâlnită propoziția din titlu. Ne intrebăm: Qui prodest? Probabil nu s-a luat în calcul toate aspectele ce poate decurge din repetarea celor mai de sus. 

”Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat premierul.
Recitind ce a declarat premierul se pot pune alte întrebări unele nu prea plăcute.
Există oare dispoziții secrete pentru anihila acțiuni care vizează vreo autonomie?
CCR-ul dar și SRI-ul a repetat de mai multe ori că a se vorbi, sau a acționa în scopul depunerii actelor ce privesc autonomie nu este considerat verunei act legislativ, dar nici Constituția nu interzice autonomia vreunei părți al țării. Este adevărat că a nu admite sau interzice. 
Mai toți, care vorbesc despre interzicerea autonomiei defapt sunt în mare dilemă sau perpetuează în greșeli de interpretare.
”Este o încălcare a Constituţiei acestei ţări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea şi indivizibilitatea statului român”, scrie premierul Mihai Tudose, dar se pare și domnia sa greșește.
Expresia autonomiei nu este corect însușit și de multe ori se înțelege că ar fi sinonim cu divizarea unei țări care este total greșit. Ca exemplu putem arăta mai multe ințelesuri:
AUTONOMÍE s. f. Drept (al unui stat, al unei regiuni, al unei naționalități sau al unei minorități naționale) de a se administra singur, în cadrul unui stat condus de o putere centrală. [Pr.: a-u-] – Fr. autonomie (lat. lit. autonomia).  sursa: DLRM (1958)
AUTONOMÍE s. f. 1. (fil.) faptul de a se supune legilor, normelor proprii, de a dispune liber de propria voință. 2. drept de a se guverna sau administra prin organe proprii, în anumite domenii, în cadrul unui stat condus de o putere centrală. ◊ autoconducere.  sursa: MDN '00 (2000)
AUTONOMÍE ~i f. 1) Drept de autoguvernare (al unei regiuni, națiuni, minorități naționale etc.) în cadrul unui stat condus de o putere centrală. 2) Drept al unei persoane de a dispune liber propria voință; libertate. [G.-D. autonomiei] /NODEX (2002)
autonomíe sf [At: (a. 1855) URICARIUL V, 194/17 / P: a-u-to-no-mi-e / Pl: -ii / E: fr autonomie] 1 Drept de a se administra singur în cadrul unei unități mai mari, condusă de o putere centrală.
sursa: MDA2 (2010)
Dar să vedem DEX-ul limbii române, ce scrie despre autonomie:
”Autonomie s. f. 1. Condiție a indivizilor, colectivităților și instituțiilor care se bucură de o anumită independență în raport cu autoritatea exterioară sau centrală.
2. Drept al unor subdiviziuni teritoriale ale unui stat de a se administra sau guverna prin organe proprii.” https://dexonline.ro/definitie/autonomie
In conformitate cu pct. 2.se poate admite că ”autonomia” nu înseamnă, divizarea statului român! Deci afirmația premierului nu stă în picioare!
Dar totuși de ce sunt unii impotrivă? Pentu că autonomia prevede dreptul indivizilor de ”a se administra sau guverna prin organe proprii
Noi ne punem întrebarea de ce ar fi încorect ca unele județe să contribuie singur la dezvoltarea proprie?
Atât microregiunile cât și regiunile dar și macroregiuni pot avea dreptul de autoguvernare fiind unități teritoriale în conformitate cu normele europene NUTS. In conformitate cu NUTS există posibilitatea de a rezolva problema Ținutului SecuiescHorváth Zoltan

Scuză penibilă a premierului, care a uitat de partea cu ”toți vor flutura lângă steag”

Domnul primministru aztăzi a mai  nuanțat - adică a mai vrut să nuațeze cele declarate de două zile: ”Când m-am referit la flutur, a uitat de atul pe steag m-am referit la autoritățile statului, care trebuie să aplice legea. Mandatele lor flutura lângă steag dacă nu aplică legea. Despre asta a fost vorba, nu de spânzurat pe nu știu cine”, a spus premierul înainte de a intra la ședința CEX a PSD, unde se discută soarta Guvernului său,”
Însă totul a fost în zadar pentru că ce a declarat nu  a fost la fel spus: ”Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”
Dacă domnia sa cunoaște o altă limba română sau crede că noi nu înțelegem limba lui și ne crede proști este la latidinea domniei sale.
Însă credem că am cam depășit și limita bunului simț, dar și atribuțiile guvernului. 
Inițiativa legislativă ptr o autonomie a fost depusă  la Parlament și nu la Guvern!!!
Deci nu avea nici menirea și nici oblgația de răspunde acestei inițiative. Defapt a întrat pe un ”coridor întunecat” care i-a fost făcut de regizorul de la Realitatea TV atunci când a provocat cu o întrebare ne la locul lui deși știa că nu la Guvern s-a depus inițiativă legislativă.
Scuza este penibilă și chiar jignitoare și pentru faptul că domnul primministrul deși după câteva zile vrea să ne asigure că Noi am fi înțeles greșit cele spuse de el, dar uită că a mai făcut și alte remarci la adresa celor trei care au semnat un acord comun, dar ele sunt reprezentanții aleși al maghiarilor, deci dacă faci bășcălie partidelor maghiare defapt jignești și pe cei care au ales pe aceștia...
Dar ca să părem unilaterali anexăm aici dintre mulți comentatori - unii chiar ar accepta spânzurătosrea - părerea unui moldovean: 
FSB Bolshevik Basarabean
”Ce au descoperit nou si neasteptat cititorii "Adevarului" in actiunile unor tineri maghiari ? Ca au luat atitudine si careva actiuni simbolice contra promisiunilor "umaniste" ale unor bosorogi de pe dimbovita , precum ca vor fi "fluturati" ? Oare nu bosorogii de pe dimbovita finanteaza de ani buni grupari agresive de looseri si viseaza la anexarea prin desfiintare a Republicii Moldova ? Oare nu ei, bosorogii de dimbovita, de toate culorile , s-au aliat cu Marele licurici ("SUA sunt cu noi" etc. etc.) si pregatesc aruncarea Europei intr-o noua conflagratie ?” 
Oare ce știe domnia sa? Horváth Zoltan

Klaus Iohannis: Atrag atentia PSD sa nu introduca in negocieri chestiuni precum vreun fel de autonomie pe criterii etnice

Deși articolul de mai jos este încă din iunie anul trecut ar fi un punct de reper în discursul nepotrivit asupra autonomiei unei părți al țării al președintelui de etnie germană, Sună disonant... 
Autonomia pe criterii etnică este o practică ”normală”, care asigură unei minorități naționale drepturi de autoadministrare sau chiar autodeterminare. Minoritatea maghiară, are în câteva zone - din păcate unele chiar în centrul Țării - zis și Ținutul Secuiesc. Denumirea ”Ținut” este obișnuit în limba română pentru a numi o zonă aparte cu un specific uneori - chiar etnic - sau cultural. Citind articolul începeam să ”înțeleg” pe domnul primministru M. Tudose, care a sărit ca unul ciupit, când a scos prostioarele despre drapelul secuiesc precum și ce ar face cu cei care o afișează;  ”Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”  Acesta însă este -  fără echivoc -o amenințare categorică la adresa celor care ar afișa! Pentru că cum să-l flutur pe cel care flutură în vânt, dacă nu un spânzurat. Numai corpul uscat, care atârnă pe spânzurătoare, poate flutura vântul. 
Problema mai gravă este că domnia sa a cuplat fluturarea lor de refuzul categoric al  acordării autonomiei: ”Refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României.” 
Marea Unire realizat de ardeleni cu Țară Mamă s-a realizat tot baza autodeterminării, care a fost declarat la Alba Iuia! 
Dacă, în sec XX s-a putut admite autodeterminarea unei populație, atunci cum se poate ca în seculul XXI nici nu se vrea să discute - nu să acorde - o autonomie unei minorități naționale în baza autodeterminării... 
Dialogul sau lipsa de dialog a celor de la guvernare arată că români - cel puțin la nivel înalt - nu sunt curios de vreo eventualele rezolvare pe cale amiabilă, iar supărările reale sau cele contrafăcute defapt duc la tensionare relațiilor și nu la bună vecinătate. Horvath Zoltan    
 Vineri 23 Iunie 2017 
Klaus Iohannis a cerut PSD sa rezolve problema pe care singur a creat-o si a avertizat acest partid sa nu introduca in negocieri chestiuni care nu trebuie negociate, precum un fel de autonomie pe criterii etnice.
Presedintele Iohannis a afirmat ca, desi negocierile intre partide sunt firesti in actualele circumstante, acestea nu trebuie sa vizeze chestiuni care nu trebuie negociate.
“Este natural sa existe astfel de negocieri si chiar daca sunt in Berlin am fost in permanenta informat si nu e cazul sa apara impresia ca nu stiu ce se petrece in tara. Solicit PSD sa rezolve problema pe care singur a creat-o si atrag atentia sa nu introduca in agenda de negociere chestiuni care nu trebuie negociate. De exemplu, nu trebuie sa se negocieze vreun fel de autonomie pe criterii etnice. Sunt chestiuni care nu sunt dorite in Romania, care nu trebuie negociate sub presiunea unei situatii deosebite”, a declarat Iohannis.
Seful statului a atras atentia ca disputele de la Bucuresti nu trebuie sa puna sub semnul intrebarii lucruri importante precum situatia economica, faptul ca Romania este vazuta ca partener serios si de incredere. ”Vreau sa se rezolve astfel incat sa terminam repede, sa reintram intr-o zona de stabilitate si sa facem tot ce trebuie sa ducem Romania inainte”, a spus Iohannis.
Intrebat daca mai considera ca actuala majoritate mai este viabila, avand in vedere tensiunile din PSD, presedintele a spus ca astfel de lucruri “se testeaza prin vot”. “Asta vom urmari maine”, a explicat el.
Presedintele a fost intrebat si daca un partid care incearca sa rastoarne propriul Guvern mai poate asigura o guvernare stabilita: “Iata o intrebare la care fiecare roman trebuie sa dea singur un raspuns si sa tina minte”.
Klaus Iohannis a spus si ca nu a discutat cu Liviu Dragnea sau cu Sorin Grindeanu despre actuala criza.
“Eu am spus ca nu ma amestec in aceasta chestiune, in aceasta disputa interna din PSD. Nu am facut-o, nu o voi face”, a afirmat el.
Iohannis a dat asigura ca, daca trece sau nu motiunea, lucrurile in Romania se vor desfasura “ordonat”.
“Eu am un draft de agenda si nu trebuie sa isi faca nimeni probleme, lucrurile vor merge, in orice varianta, ordonat si in asa fel incat Romania sa functioneze”, a spus seful statului.
El a mai afirmat ca va lua o decizie cu privire la demisiile ministrilor trimise la Palatul Cotroceni cand va reveni in tara, la finalul saptamanii.
Presedintele a mai comentat eventualitatea numirii unui nou premier, afirmand ca nu va face “rabat” de la criteriile anuntate inainte de alegerile parlamentare din 2016, si considera ca orice sef al Executivului trebuie sa fie o persoana “integra”.
“Eu nu mi-am schimbat opiniile politice si sunt in continuare de parere ca, in Romania, desemnat de mine poate sa fie numai o persoana integra. Nu am absolut deloc de gand sa fac rabat de la criteriile pe care, inca va amintiti, din toamna anului trecut le tot enunt. Romania are nevoie de un Guvern stabil, are nevoie de un premier integru”, a spus presedintele.
Presedintele a mai precizat ca va lua o decizie cu privire la promulgarea Legii salarizarii saptamana viitoare, cand se va indeplini termenul constitutional. “O sa va spun saptamana viitoare (ce decizie am luat - n.r.), cand se implineste termenul de promulgare”, a spus presedintele, raspunzand unei intrebari legate de intentiile sale in privind Legii salarizarii care a fost trimisa de cate Parlament pentru promulgare.

2018-01-14

Premierul Mihai Tudose a făcut o afirmație despre steagul ”Ținutului Secuiesc” care l-a indignat pe sociologul Marius Pieleanu.

Roxana Neagu / 12 ian 2018
Sociologul Marius Pieleanu, a spus, pentru DCNews, că ”Este inadmisibil ca-n anul în care noi sărbătorim Centenarul, de la cel mai înalt nivel de reprezentare, cum este cel de prim-ministru, să declare că este în stare să mănânce maghiari pe pâine. România s-a consacrat internațional, mai ales în ultimii ani, ca fiind o țară de referință în ceea ce privește drepturile minorităților. Astfel de declarații iresponsabile și lipsite de o cultură istorica adecvată nu pot face nimic altceva decât să dăuneze grav relațiilor româno-maghiare”.

Mihai Tudose-Ținutul Secuiesc, SONDAJ DECISIV pentru PREMIER

Premierul Mihai Tudose a făcut o declarație tranșantă despre ”Ținutul Secuiesc”. DCNews a realizat un sondaj cu privire la afirmațiile prim-ministrului, la care au răspuns zeci de mii de cititori ai site-ului. 
Într-un interviu pentru Realitatea TV, premierul Mihai Tudose a afirmat: ”Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga bățul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, și anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignorați, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”. 
Afirmația l-a revoltat pe sociologul Marius Pieleanu care a declarat, pentru DCNews, că ”este inadmisibil (...) să declare că este în stare să mănânce maghiari pe pâine”. 
Votul decisiv
Declarațiile premierului au fost interpretate pozitiv de către majoritate, după cum arată sondajul DCNews. 
La întrebarea ”Declarațiile lui Tudose privind Ținutul Secuiesc sunt în interesul României?” 22.907 cititori, ceea ce procentual înseamnă 58,40% au răspuns că ”DA”. Acesta este procentul care apreciază că afirmațiile lui Mihai Tudose despre ”Ținutul Secuiesc” sunt unele pozitive pentru țara noastră. 16.313 cititori, care înseamnă un procent de 41,59% consideră că afirmațiile premierului ”NU” sunt benefice României. Șase mii de voturi fac diferența între cele două variante.

(w670) Sondaj DCN

Demisie premier Tudose. Joc la rupere în PSD

Ion Voicu / 13 ian 2018 
Liderii PSD din tabăra lui Mihai Tudose au discutat telefonic cu premierul și au creionat strategia pentru CEx-ul fulger convocat luni de conducerea partidului.
Potrivit unor surse DCNews, premierul Tudose ar fi confirmat susținătorilor săi că nu va demisiona, indiferent de evoluțiile de la Comitetul Executiv Național care va avea loc luni, la București. Chiar dacă Liviu Dragnea i-o va cere, sau dacă partidul o va susține pe Carmen Dan, premierul Tudose va rămâne pe poziție.
Strategia de rezistență a grupăriui Tudose este bazată pe ipoteza că partidul nu va risca încă o moțiune de cenzură la adresa propriului guvern, mai ales că președintele Klaus Iohannis a amenințat că nu va numește un nou premier PSD.
Teama de costurile de imagine, dacă nu de pierderea guvernării, i-ar face pe liderii PSD să ajungă la o soluție de compromis. Mai mult, dacă în CExN de luni se va putea mobiliza un număr mai mare de nemulțumiți de Liviu Dragnea decât cei care s-au exprimat până acum (cum a fost Adrian Țuțuianu, de la Dâmbovița) este posibil ca gruparea Tudose să treacă la ofensivă. Astfel, se speră în mobilizarea organizațiile din sud-vest, care l-au susținut pe Grindeanu, la precedenta moțiune, dar și a unor nehotărâți care ar dori mai multă putere pentru organizațiile locale.
Tudose, lovitură prin schimbarea miniștrilor
În centrul disputei se va afla Ministerul de Interne. Și dacă balanța se înclină în favoarea premierului, iar partidul îi cere să plece ministrului de Interne, și dacă Tudose este pus la punct de către CExN, premierul nu o va mai păstra pe Carmen Dan la șefia MAI.
În primul caz, pentru că preia controlul asupra PSD de la Liviu Dragnea și va numi miniștri din propria echipă, în cel de-al doilea pentru că începe un război similar celui dus cu Sorin Grindeanu.
Premierul poate schimba orice ministru, cu acordul președintelui Iohannis, cu condiția să nu modifice structura politică a guvernului, fără să fie nevoie de un vot în Parlament.
De altfel, colaborarea între președinte și premier, peste partid, va fi și principala temă a criticilor la adresa lui Tudose: dacă nu este sancționat puciul inițiat de gruparea premierului, partidul va fi confiscat de președinte sau de structuri oculte care vor acționa pentru spargerea PSD.