2018-01-15

Klaus Iohannis: Atrag atentia PSD sa nu introduca in negocieri chestiuni precum vreun fel de autonomie pe criterii etnice

Deși articolul de mai jos este încă din iunie anul trecut ar fi un punct de reper în discursul nepotrivit asupra autonomiei unei părți al țării al președintelui de etnie germană, Sună disonant... 
Autonomia pe criterii etnică este o practică ”normală”, care asigură unei minorități naționale drepturi de autoadministrare sau chiar autodeterminare. Minoritatea maghiară, are în câteva zone - din păcate unele chiar în centrul Țării - zis și Ținutul Secuiesc. Denumirea ”Ținut” este obișnuit în limba română pentru a numi o zonă aparte cu un specific uneori - chiar etnic - sau cultural. Citind articolul începeam să ”înțeleg” pe domnul primministru M. Tudose, care a sărit ca unul ciupit, când a scos prostioarele despre drapelul secuiesc precum și ce ar face cu cei care o afișează;  ”Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”  Acesta însă este -  fără echivoc -o amenințare categorică la adresa celor care ar afișa! Pentru că cum să-l flutur pe cel care flutură în vânt, dacă nu un spânzurat. Numai corpul uscat, care atârnă pe spânzurătoare, poate flutura vântul. 
Problema mai gravă este că domnia sa a cuplat fluturarea lor de refuzul categoric al  acordării autonomiei: ”Refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României.” 
Marea Unire realizat de ardeleni cu Țară Mamă s-a realizat tot baza autodeterminării, care a fost declarat la Alba Iuia! 
Dacă, în sec XX s-a putut admite autodeterminarea unei populație, atunci cum se poate ca în seculul XXI nici nu se vrea să discute - nu să acorde - o autonomie unei minorități naționale în baza autodeterminării... 
Dialogul sau lipsa de dialog a celor de la guvernare arată că români - cel puțin la nivel înalt - nu sunt curios de vreo eventualele rezolvare pe cale amiabilă, iar supărările reale sau cele contrafăcute defapt duc la tensionare relațiilor și nu la bună vecinătate. Horvath Zoltan    
 Vineri 23 Iunie 2017 
Klaus Iohannis a cerut PSD sa rezolve problema pe care singur a creat-o si a avertizat acest partid sa nu introduca in negocieri chestiuni care nu trebuie negociate, precum un fel de autonomie pe criterii etnice.
Presedintele Iohannis a afirmat ca, desi negocierile intre partide sunt firesti in actualele circumstante, acestea nu trebuie sa vizeze chestiuni care nu trebuie negociate.
“Este natural sa existe astfel de negocieri si chiar daca sunt in Berlin am fost in permanenta informat si nu e cazul sa apara impresia ca nu stiu ce se petrece in tara. Solicit PSD sa rezolve problema pe care singur a creat-o si atrag atentia sa nu introduca in agenda de negociere chestiuni care nu trebuie negociate. De exemplu, nu trebuie sa se negocieze vreun fel de autonomie pe criterii etnice. Sunt chestiuni care nu sunt dorite in Romania, care nu trebuie negociate sub presiunea unei situatii deosebite”, a declarat Iohannis.
Seful statului a atras atentia ca disputele de la Bucuresti nu trebuie sa puna sub semnul intrebarii lucruri importante precum situatia economica, faptul ca Romania este vazuta ca partener serios si de incredere. ”Vreau sa se rezolve astfel incat sa terminam repede, sa reintram intr-o zona de stabilitate si sa facem tot ce trebuie sa ducem Romania inainte”, a spus Iohannis.
Intrebat daca mai considera ca actuala majoritate mai este viabila, avand in vedere tensiunile din PSD, presedintele a spus ca astfel de lucruri “se testeaza prin vot”. “Asta vom urmari maine”, a explicat el.
Presedintele a fost intrebat si daca un partid care incearca sa rastoarne propriul Guvern mai poate asigura o guvernare stabilita: “Iata o intrebare la care fiecare roman trebuie sa dea singur un raspuns si sa tina minte”.
Klaus Iohannis a spus si ca nu a discutat cu Liviu Dragnea sau cu Sorin Grindeanu despre actuala criza.
“Eu am spus ca nu ma amestec in aceasta chestiune, in aceasta disputa interna din PSD. Nu am facut-o, nu o voi face”, a afirmat el.
Iohannis a dat asigura ca, daca trece sau nu motiunea, lucrurile in Romania se vor desfasura “ordonat”.
“Eu am un draft de agenda si nu trebuie sa isi faca nimeni probleme, lucrurile vor merge, in orice varianta, ordonat si in asa fel incat Romania sa functioneze”, a spus seful statului.
El a mai afirmat ca va lua o decizie cu privire la demisiile ministrilor trimise la Palatul Cotroceni cand va reveni in tara, la finalul saptamanii.
Presedintele a mai comentat eventualitatea numirii unui nou premier, afirmand ca nu va face “rabat” de la criteriile anuntate inainte de alegerile parlamentare din 2016, si considera ca orice sef al Executivului trebuie sa fie o persoana “integra”.
“Eu nu mi-am schimbat opiniile politice si sunt in continuare de parere ca, in Romania, desemnat de mine poate sa fie numai o persoana integra. Nu am absolut deloc de gand sa fac rabat de la criteriile pe care, inca va amintiti, din toamna anului trecut le tot enunt. Romania are nevoie de un Guvern stabil, are nevoie de un premier integru”, a spus presedintele.
Presedintele a mai precizat ca va lua o decizie cu privire la promulgarea Legii salarizarii saptamana viitoare, cand se va indeplini termenul constitutional. “O sa va spun saptamana viitoare (ce decizie am luat - n.r.), cand se implineste termenul de promulgare”, a spus presedintele, raspunzand unei intrebari legate de intentiile sale in privind Legii salarizarii care a fost trimisa de cate Parlament pentru promulgare.