January 16, 2018
Noua propunere a PSD pentru funcția de premier, Viorica Dăncilă, nu este un politician de încredere pentru românii cinstiți atunci când vine vorba de Legile Justiției. Ea a susținut OUG 13 și modificările la Legile Justiției. L-a apostrofat pe Klaus Iohannis că a „îndrăznit” să critice PSD în aceste chestiuni. Să ne așteptăm că într-o noapte va repeta OUG 13, fără acele 10 zile de intrat în vigoare?
Din postura de europarlamentar PSD și președinte al Organizației de Femei a PSD, Viorica Dăncilă a avut puține declarații despre subiectele arzătoare din ultimul an. Totuși, a militat pentru modificarea legilor Justiției, criticându-i pe președintele Klaus Iohannis și pe fostul ministru de Justiției Monica Macovei. În linia trasată de PSD, ea a dat sfaturi unor oficiali europeni să se informeze mai bine înainte de a critica măsurile adoptate de coaliția la putere, informează Digi24.
Spre finalul lunii decembrie 2017, Dăncilă și-a criticat un coleg din Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, din care face parte PSD în Parlamentul European, arătând că acesta nu s-ar fi informat atunci când a catalogat drept „inacceptabile” acţiunile Legislativului de la București privind legile Justiţiei.
„Atitudinea domnului Simon (Peter Simon – n.r.) este necolegială şi generată de propria lipsă de interes în a se informa exact cu privire la ceea ce se întâmplă în România. Am făcut constant informări în grupul nostru politic despre evoluţiile din ţară, iar acestea s-au aflat la dispoziţia tuturor colegilor din celelalte delegaţii naţionale. Se pare că domnul Simon nu s-a informat cu privire la acestea. De asemenea, domnul Simon nici măcar nu a citit modificările legislative discutate în Parlamentul României, ci recunoaşte că vorbeşte din auzite, preluând diverse atacuri sau dezinformări lansate de o voce sau alta”, a declarat Viorica Dăncilă.
Europarlamentarul PSD și-a exprimat speranţa ca Peter Simon să înţeleagă că „înainte de a da lecţii, trebuie să dea dovadă de profesionalism, să cunoască foarte clar temele pe care le abordează”.
Reacția Vioricăi Dăncilă a venit după ce europarlamentarul german Peter Simon a declarat, la RFI, că acţiunile Parlamentului privind legile justiţiei sunt „inacceptabile” şi a calificat situaţia din România drept „ciudată”. El s-a arătat „absolut sigur că evenimentele din prezent sunt cel puţin un motiv pentru Comisia Europeană să se gândească mai bine dacă e timpul să deschidă o procedură de infringement”.
Anterior, la începutul lunii octombrie, într-un interviu acordat Agerpres, Viorica Dăncilă i-a criticat pe europarlamentarii români și, mai ales, pe Monica Macovei, arătând că „dezinformează” și că doresc sancționarea României după modelul Poloniei. „Sunt colegi care prin atitudinea lor – şi aici mă refer la doamna Macovei, pentru că dânsa este cea care a făcut legile în 2005 – încearcă să ducă România pe linia Bulgariei şi Poloniei, astfel încât şi noi să avem activat articolul 7 şi să nu mai putem să participăm la Consiliu.
Eu cred că este o dovadă de rea-credinţă atunci când tu vrei ca până la urmă să se lase cu sancţiuni pentru ţara ta”, a declarat europarlamentarul PSD. Cu același prilej, Dăncilă a pledat pentru modificările la legile Justiției argumentând și că „s-a avut discuții la Bruxelles cu vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans”.
La începutul lunii ianuarie, când președintele Klaus Iohannis a prezidat ședința Consiliului Superior al Magistraturii, Viorica Dăncilă l-a acuzat pe șeful statului că „a intrat în campanie electorală” și a sugerat că ar politiza Justiția.
„Președintele Klaus Iohannis a intrat în campanie electorală, cel puțin așa s-a văzut azi, la ședința CSM. Am văzut cu toții de fapt cine politizează justiția. Am văzut un președinte care a vorbit de la masa CSM despre chestiuni politice care nu au nicio legătură cu CSM. Cred că erau multe alte probleme pe care președintele ar fi trebuit să le spună în această ședință. Din păcate am asistat cu toții la un mod brutal de anulare a separației puterilor în stat”, scria europarlamentarul PSD pe pagina sa de Facebook.
Tot pe președintele Klaus Iohannis l-a criticat Dăncilă și în contextul protestelor din februarie 2017. „Transformarea, de către președintele Iohannis, a deciziei părinților care și-au dus copiii la proteste în instrument de luptă politică este o depășire a limitelor decenței.
Este incredibil că președintele României folosește copiii drept scut pentru promovarea propriilor interese politice. Domnul Klaus Iohannis a lăsat deoparte, încă odată, rolul de mediator pe care i-l conferă Constituția. Și a făcut-o de o manieră total inacceptabilă”, scria Viorica Dăncilă tot pe contul său de Facebook.
„Curtea Constituțională a constat că unele prevederi ale Codului penal nu erau constituționale. Drept urmare, Guvernul PSD-ALDE a dat ordonanță de urgență pentru a reglementa acest lucru. Același lucru a fost folosit anterior de Guvernul Cioloș și de Guvernul Boc. Guvernul președintelui Iohannis, Guvernul Cioloș, a operat 151 de modificări, realizate în secret, fără nicio consultare publică. De ce, domnule comisar, nu ați spus și atunci că România a făcut un pas înapoi?
Mai mult, o serie de modificări efectuate de Guvernul Cioloș au încălcat fundamental drepturile omului. De pildă, deși procurorul a primit dreptul de schimba decizia judecătorului, deși Justiția se înfăptuiește de către judecător. Aceste modificări constituționale nu au făcut obiectul niciunui scandal public, nu au fost sancționate și nu s-a atras atenția nici de către Comisie. Iar acum este o acțiune mascată de a dărâma Guvernul legitim al României și de a nu ține cont de votul românilor din 11 decembrie.
Doamna Macovei, ați lipit o etichetă nedreaptă și neadevărată României, așa ați pledat și la referendum și la MCV, de aceea nu vă votează românii și nu sunt de acord cu opiniile dumneavoastră. Da, fiți cu noi, cei care nu vor încălca cel mai democratic mod de exprimare, votul românilor”, a declarat aceasta, în februarie 2017.