2018-07-10

Rostopască pentru negi, ficat și bilă

09/07/2018
La câte calități are, te aștepți să arte spectaculos, ca un trandafir sau măcar ca un crin. Nici vorbă, rostopasca, planta cea de multe boli vindecătoare, are un aspect drăguț, dar discret.
Galbenă aurie, cu frunze multe precum niște palme de copil, rostopasca este absolut nepretențioasă, crește cât ai bate din palme și se simte grozav printre oameni, pentru că, da, cel mai des o întâlnești, indiferent de soare, umbră, umiditate sau uscăciune, în zone locuite. Rostopasca face parte din familia plantelor bogate în principii amare, cele mai eficiente în tratarea bolilor hepatobiliare. În plus, preparatele din rostopască ajută la eliminarea toxinelor din sânge și la formarea de noi globule roşii. Duce la eliminarea calculilor biliari şi grăbeşte vindecarea herpesului. Este recunoscută ca leac eficient împotriva negilor.
Leacuri speciale
√ Suc de rostopască: se găsește în tulpinile proaspăt rupte, e portocaliu-închis, asemenea iodului; se aplică direct pe piele, 3-4 picături dimineaţa şi seara, fără să speli locul, timp de 4-6 săptămâni.
Ce tratează: cel mai eficace tratament împotriva negilor
√ Pulbere: se obține prin râșnirea foarte fină a plantei uscate și mărunțite și este folosită în tratarea mai multor afecțiuni hepatobiliare; câte un vârf de cuţit de pulbere (o ții un minut sub limbă, apoi înghiți cu un pahar cu apă), de trei ori pe zi, dimineața, la prânz și seara, timp de 30 de zile
Ce tratează: are efect în dischinezia biliară
√ Tinctură: se obține din 15 linguri de pulbere și 400 ml de alcool alimentar de 50 de grade, lăsate la macerat 14 zile într-un borcan de sticlă ermetic. Se ia de patru ori pe zi, câte 50-100 de picături, diluate în puţină apă.
Ce tratează: eficientă în indigestie și dispepsie, dar și în tratarea herpesului bucal și genital
√ Infuzie combinată: se pun 3-4 linguri de plantă mărunţită la macerat în 0,5 litri de apă, de seara până dimineața, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă 0,5 litri de apă, timp de cinci minute, după care se lasăla răcit şi se filtrează. La final, se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ 1 litru de preparat.
Ce tratează: se foloseşte mai ales extern, sub formă de comprese, gargară şi băi. Rănile infectate, de exemplu, se vindecă mai repede și mai curat dacă aplici comprese cu infuzie combinată. Rostopasca, s-a demonstrat, distruge atât bacteriile patogene din zona tratată, cât și pe cele din profunzimea țesutului.
√ Cataplasmă: se lasă la înmuiat în apă caldă o mână de frunze mărunţite timp de 1-2 ore. Se aplică apoi pe locul cu probleme, acoperindu-se cu un tifon, și se ține timp de o oră.
Ce tratează: eczeme infecțioase
Planta Leului
Se spune că planetele influențează acțiunea binefăcătoare a plantelor medicinale. Cu alte cuvinte, fiecărei zodii îi face (cel mai) bine o anumită plantă. Așa este rostopasca pentru Leu. Reduce presiunea arterială, combate angina pectorală, tahicardia, ateroscleroza cerebrală, insuficienţa cardiacă, arterita.
Sunt recunoscute principiile active citostatice ale rostopascăi, ca atare, ea fiind recomandată ca adjuvant în cancerul de piele.
Rostopasca nu se va administra sub nicio formă copiilor sub 12 ani sau femeilor gravide ori care alăptează.
Galbene ca soarele
La fel de bune, la fel de galbene și cam de același leat cu rostopasca (le poți culege și pune la păstrare cam în aceeași perioadă) sunt:
√ Gălbenelele – și ele conțin principii amare, ceea ce face ca infuzia să ajute la stimularea secreției biliare, și sunt minunate pentru piele (sunt recunoscute proprietățile lor cicatrizante şi calmante); nu trebuie să-ți lipsească niciodată din casă alifia de gălbenele, excelentăîmpotriva arsurilor, degerăturilor, rănilor purulente, furunculelor, acneei purulente, leziunilor ulceroase ale sânilor, bolilor tegumentare, micozelor, aplicându-se în straturi subțiri de 2-3 ori pe zi;
√ Sunătoarea – și ea n-ar trebui să lipsească din casă; conține aceleași principii amare care, împreună alte substanțe din compoziția ei, ajută foarte mult în combaterea steatozei hepatice şi în refacerea celulelor hepatice degradate prin hepatită cronică.
√ Crețișoara – i se mai spune și prietena femeilor pentru că, datorită proprietăţilor astringente, antidiareice şi anticoagulante (taninuri), previne formarea fibroamelor, are efect astringent în reducerea hemoragiilor uterine și ajută în infecțiile genitale.