2012-02-29

Parlamentarii vor sa primeasca o a doua pensie la batranete, dintr-un fond special

Un grup consistent de parlamentari vor sa-si creeze un fond special ca sa primeasca a doua pensie la batranete. Parlamentarii s-au gandit sa cotizeze intre 5 si 10% din salariul lor in acest fond iar restul banilor sa vina, evident, de la buget.
Proiectul pensiilor speciale este initiat de 18 deputati UDMR, de Aura Vasile(PSD) si Eugen Nicolicea (UNPR).
'Aceasta forma de pensie este menita sa asigure o anumita stabilitate economica si financiara dupa iesirea la pensie a membrilor Parlamentului care, pe o perioada de unui sau mai multe mandate, au exercitat functia de demnitar in organul legislativ al tarii. (...) La elaborarea initiativei legislative s-a tinut cont de uzanta tarilor membre ale Uniunii Europene, luandu-se drept model sistemul de pensii al membrilor Parlamentului European', se arata pe site-ul Senatului.
Luni, initiatorii proiectului i-au solicitat chestorului Senatului un studiu de impact financiar pentru verificarea conditiilor de stabilire si acordare a pensiei parlamentare. Fondul de pensie parlamentara ar trebui realizat din contributia de 5% din indemnizatia parlamentarilor, restul de completeaza din bugetul Camerei Deputatilor si Senatului.
Deputatii si senatorii, la implinirea varstei de pensionare, beneficiaza de pensie parlamentara. Resursele fondului de pensii parlamentare se constituie din contributii ale deputatilor si senatorilor. Contributia lunara reprezinta 10% din indemnizatia parlamentarilor aflati la indeplinirea mandatului, adica in jur de 400 - 500 de lei lunar. Alesii care ies acum la pensie castiga, in medie, 2.000 - 3.000 de lei pe luna.
Pensia nu poate depasi 80% din indemnizatia unui deputat sau senator. Cand indemnizatiile de modifica, pensiile deputatilor si senatorilor se acualizeaza corespunzator in termen de maximum de 3 luni. De pensia parlamentara beneficiaza deputatii si senatorii, independent de orice alte forme de pensii.
Deputatul UDMR Kerekes Karoly a declarat la Romania TV ca s-a cerut o simulare financiara asupra proiectului.
'Am cerut o simulare pentru a vedea daca este sustenabil. Daca nu e, renuntam. Legea se aliniaza cu cea din Parlamentul European'.
Sebastian Bodu, europarlamentar, a precizat insa ca acest fond special de pensii de la Parlamentul European a fost desfiintat in 2009.
'Aceasta modalitate de contributie la un fond privat nu e inventie romaneasca. Cred ca este inoportun acum. Acest fond de pensii la Parlamentul European s-a desfiintat in 2009' Aceasa stire a fost preluata de pe RTV.net.
Commentare:
de catre: Vlad | postat la 29 Februarie 2012 (02:27 h)
RUSINE numai daca s-au gandit ca ei sa cotizeze cu 5-10% din salariu iar restul banilor sa vina, evident, de la buget. Mai intai sa faca 2-3 calcule si sa vada cate milioane de romani traiesc cu 200-300 Euro pe luna, pensionari care nu au bani de medicamente, etc. Javre nenorocite, sunt puse in parlament ca sa aiba grija de tara dar se gandesc exclusiv la cum sa se imbogateasca. De la mandat pana la pensie. Forever.
de catre: Maria | postat la 29 Februarie 2012 (07:05 h)
Eu cred ca le mai trebuiesc cateva pensii, pentruca lor le vor creste mai multe GURI si vor deveni vesnici, atunci cand vor iesi la pensie dupa asa o munca istovitoare de cateva zile pa saptamana. Am spus intotdeauna si vad ca nu pot sa-mi schimb parerea ca romanii nu sunt in stare sa-si aleaga conducatori capabili, ca nu au de unde.
de catre: jen | postat la 29 Februarie 2012 (07:08 h)
Votul meu pt aceste nulitati este nul, am sa stampilez toata pagina pt a fi anulat ! Este o sfidare, se gândesc numai la cum sa le fie bine lor! si se mai asteapta sa fie votati????
de catre: merlucius | postat la 29 Februarie 2012 (09:07 h)
RUSINE ACESTOR LIPITORI DIN PARLAMENT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NU MAI VOTEZ PE NIMENI - ANULEZ VOTUL SI GATA - SA VEDEM CINE VA FI "ALES" !!!!!!!!!!!!!!!!! PENSIE DE BATRANETE, PENSIE DE PRE-BATRANETE, PENSIE DE PENSIE DE PENSIE DE BATRANETE DE STRA-STRA-BATRANETE !!!!!!!!!!!!!!!!
DE CE SA-I VOTAM ? SA-SI INGROASE MAI MULT CEFELE SI ASA DESTUL DE GROASE ? MAI BINE AM SCAPA DE EI, NE-AM DEBARASA DE LIPITORILE ASTEA !!!!!!!!!!!!! PROPUNE CINEVA SOLUTII ? I-AS VEDEA IN JUNGLA SA TRAIASCA PRECUM MAIMUTELE, SA-SI PROCURE SINGURI HRANA !!!! - NE-AM SATURAT SA TINEM IN SPINARE ASEMENEA TRANTORI NERUSINATI CARE ISI VOTEAZA NUMAI PRIVILEGII PE SPINAREA NEVOIASILOR DIN ACEASTA TARA !!!!!!! SPITALELE, SCOLILE, CENTRELE NU AU BANI, LUMEA E SARACA SI PORCII ASTIA ISI VOTEAZA PRIVILEGII, SALARII, PENSII DE BATRANETE, DORM CA BESNITELE IN PARLAMENT, SE PARTZAIE VARTOS DUPA MASA, RAGAIE, MERG LA WECEU - ATATA STIU !!!!!!!!!!! JOS CU NERUSINATII ASTIA !!!!!!!!!!!!
de catre: lica | postat la 29 Februarie 2012 (09:07 h)
PAI SI MAGISTRATII SI-AU TRAS PENSII SUPRA SPECIALE , DE LA BUGET EVIDENT , SI CA SA NU FIE DUBII AU MODIFICAT SI LEGEA 303 IN 26 IANUARIE 2012 ASA CA SUMELE DE 2.500 MINIM SI 9.000 DE EURO MAXIM PE LUNA SA FIE INTANGIBILE SI INAMOVIBILE.
SA TRAIASCA BINE SI SA DEA SOLUTII JURIDICE TELEFONATE DE LA BASESCU.

2012-02-27

UDMR şi ambiţia de a legifera corupţia

http://www.revista22.ro/udmr-si-ambitia-de-a-legifera-coruptia-13475.html
de Laura Stefan
Rapoartele de ţară au criticat constant parlamentul pentru că se opune luptei împotriva corupţiei prin adoptarea de legi proaste şi prin protejarea parlamentarilor de anchete.
Abia ce-au apărut primele decizii de condamnare în marile dosare, că un nou nor negru se abate asupra anticorupţiei româneşti – doi parlamentari UDMR vor ca demnitarii să nu mai răspundă pentru fapte de corupţie şi să scoată din legea penală conflictul de interese. Prima modificare aparţine deputatului Márton Árpád-Francisc, un duşman mai vechi al politicilor anticorupţie din România, celebru pentru opoziţia sa constantă la Legea ANI. Acum, domnul deputat face un pas mai departe şi devine binefăcătorul tuturor demnitarilor corupţi din România, pe care vrea să îi scape printr-o scamatorie juridică. Dezincriminarea conflictului de interese este iniţiativa deputatului Máté András Levente. La dânsul explicaţia e şi mai simplă: după ce ANI a descoperit că îşi angajase soţia la propriul cabinet parlamentar, adică acţionând în conflict de interese, domnul deputat vrea să scape de pedeapsă, folosindu-se de funcţia sa din parlament pentru a modifica legea.
Înainte de a explica mai pe larg ce înseamnă aceste două modificări aberante, reamintim că rapoartele de ţară au criticat constant parlamentul pentru că se opune luptei împotriva corupţiei prin adoptarea de legi proaste şi prin protejarea parlamentarilor de anchete. Poate că nici Márton Árpád-Francisc şi nici Máté András Levente nu au citit rapoartele, aşa că folosesc această ocazie ca să le spun că despre dânşii este vorba în spatele acestor critici. Din cauza lor (şi a altor colegi cu iniţiative similare), Româ­nia este în continuare monitorizată de Comisia Europeană, din cauza lor în Europa nimeni nu crede că reforma este ireversibilă şi că epoca în care oamenii puternici nu răspundeau pentru faptele lor s-a terminat pentru totdeauna, din cauza lor ne temem pentru soarta instituţiilor anticorupţie, după ridicarea monitorizării. Din cauza dumneavoastră, domnilor, evităm să punem în discuţie modificarea unor legi care ar putea fi îmbunatăţite, de frică să nu le faceţi şi mai proaste în parlament! Vă întrebaţi de ce există atâtea ordonanţe de urgenţă şi asumări de răspundere la toate guvernele pe chestiuni importante? Pentru că în parlament vă promovaţi propriile interese şi pentru că nu vă pasă de ceea ce e important pentru România. Şi pentru că guvernele mai pică atunci când fac greşeli – dumneavoastră, parlamentarii, nu plecaţi niciodată. Când sunteţi prinşi, în loc să vă daţi demisia, schimbaţi legea care vă pedepseşte! Pentru dumneavoastră e mai simplu aşa. Pentru noi, ceilalţi, e îngrozitor, pentru că fiecare astfel de acţiune ne convinge o dată în plus că nu trăim într-un stat de drept.
Márton Árpád propune nici mai mult nici mai puţin decât ca demnitarii să nu mai fie acoperiţi de Codul Penal, adică să nu mai răspundă pentru luare de mită, trafic de influenţă, delapidare, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu şi, în general, pentru nicio faptă penală care intră în categoria infracţiunilor de serviciu. La categoria demnitari, legea română include: parlamentari, miniştri, consilieri de stat, Avocatul Poporului, membrii Curţii de Conturi, primari, consilieri judeţeni şi locali. Pe scurt, toţi oamenii care ocupă funcţii importante în România. Justificarea pentru această modificare este puerilă şi ipocrită – domnul Márton Árpád crede că nu se poate ca legea penală să pună în aceeaşi oală demnitarul cu funcţionarul public obişnuit, deşi exact aceasta este metoda de reglementare folosită de zeci de ani şi care nu a generat până în prezent probleme de interpretare în practică. Ca în celebra fabulă cu câinele şi căţelul, domnul deputat ne explică superior că nu e firesc să avem acelaşi nivel de răspundere pentru aleşii neamului şi pentru plebe. Că demnitarilor „nu le permite statutul constituţional“ să fie trataţi cu aceeaşi unitate de măsură... Fals! Dacă ar fi existat vreo problemă de constituţionalitate, Curtea Constituţională ar fi sancţionat-o în unul dintre zecile de dosare ajunse în faţa sa, inclusiv pe această chestiune.
Máté András Levente merge pe urmele colegului său, doar că modificarea pe care o propune este mai puţin ambiţioasă, limitându-se la a distruge doar reglementarea conflictului de interese. Şi dânsul crede că pentru infracţiunea de conflict de interese ar trebui să răspundă exclusiv funcţionarii publici, nu şi demnitarii sau magistraţii. În acest mod simplu, contractele pe care primarii le încheie cu firmele fraţilor sau soţiilor vor deveni legale. Îngrijorat că modificarea aceasta ar putea să nu fie suficientă, domnul deputat umblă şi la definiţia conflictului de interese. Ca din întâmplare, adaugă cuvântul „nejustificat“ şi, astfel, noul text nu mai sancţionează obţinerea de beneficii pentru soţie ca urmare a deciziei soţului, ci doar obţinerea de beneficii nejustificate. În practică, asta înseamnă de fapt dezincriminarea faptei, pentru că întotdeauna beneficiile vor avea în spate un contract, adică vor putea fi justificate, nu vor cădea din cer. Problema este că acest contract este semnat între persoane mult prea apropiate: ăsta era motivul pentru care se sancţiona conflictul de interese.
Şi pentru ca povestea să se încheie frumos, se elimină şi interdicţia de a semna contracte cu companiile la care oficialul public a lucrat în ultimii 5 ani sau de la care a primit foloase de orice natură

Zgonea: UDMR va fi partener pentru oricine vine la guvernare

TV Ziare.com
Foto: Arhiva
Valeriu Zgonea, deputat al Partidului Social-Democrat, a declarat miercuri la TV Ziare.com caUDMR va fi un partener pentru oricine vine la guvernare, deoarece este o formatiune care reprezinta cetateanul de etnie maghiara.
"UDMR va fi un partener pentru oricine vine la guvernare in Romania, pentru ca UDMR inseamna cetateanul de etnie maghiara, cetateanul de etnie maghiara e un partener. (...) Sunt convins ca si in UDMR sunt oameni care, inainte de a fi partizanii unei clientele maghiare, sunt romani, gandesc pentru Romania si inteleg mesajul pe care eu il transmit", a spus Valeriu Zgonea, la TV Ziare.com.
Acesta a adaugat ca UDMR nu este o formatiune politica constituita pe criterii de etnie, insa ca este nevoie de eliminarea neintelegerilor intre maghiari si romani.
"(...) A fost un model important sa trecem peste tulburarile intre cetatenii romani si cetatenii romani de etnie maghiara, noi am trecut in ultimii 20 de ani cu bine de acestea, dand un exemplu european despre dialog, e mai bine sa aiparlamentari maghiari cu care sa te bati in cuvinte in Parlament, decat sa ai cetateni maghiari cu care sa te bati pe strada, este un model ales si care s-a dovedit de succes", a mai spus Zgonea.
Zgonea a adaugat ca USL nu va guverna Romania "dupa interese de clan" si ca in UDMR exista de asemenea oameni care nu sunt partizanii clientelei politice.
"Vreau sa guvernam Romania pentru romani, stiu ca suna difcil, dupa atatia ani de politica proasta in Romania, insa sunt convins ca si in UDMR sunt oameni care inainte de a fi partizanii unor clientele maghiare sunt alesi pentru Romania, gandesc pentru Romania si inteleg mesajul pe care eu il transmit", a conchis Zgonea.

220 de ore ca să plătim 280 de taxe parafiscale

http://www.citynews.ro/cluj/chestiunea-zilei-15/220-de-ore-ca-sa-platim-280-de-taxe-parafiscale-218220/
27 Februarie 2012
Pe parcursul unui an, un român petrece 220 de ore în fața ghișeelor pentru a-și plăti taxele parafiscale.
Românii plătesc mai mult de 300 de taxe, din care aproximativ 20 sunt fiscale - impozite generale pe profit, salarii sau alte tipuri de venituri, contribuţii de asigurări sociale sau TVA - iar restul sunt parafiscale, adică aplicate punctual pentru autorizarea diverselor activităţi antreprenoriale. O analiză Golden Mind&Spirit arată că un plătitor petrece 220 de ore pe an pentru a achita cele 280 de taxele parafiscale. Acest număr de ore pierdute de întreprinzătorii români pentru plata taxelor plasează ţara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană şi printre fruntaşele lumii în topurile mondiale ale parafiscalităţii, conform clasamentelor întocmite de instituţiile financiare internaţionale. Iar autorităţile care le percep sunt deosebit de ingenioase în a inventa noi impuneri de plată oamenilor de afaceri, dar nu numai lor, ci şi tuturor cetăţenilor.
Câte taxe, atâtea drumuri
De ce românii consumă atât de mult timp pentru plata acestor taxe? În primul rând, procedurile de achitare se complică inutil, pentru că fiecare taxă în parte îşi are contul său, pe care mulţi funcţionari nici măcar nu-l cunosc. În al doilea rând, fiecare taxă trebuie plătită în alt loc (fizic), respectiv la sediile sau ghişeele autorităţilor perceptoare, ceea ce face ca întreprinzătorul să fie nevoit să parcurgă tot atâtea drumuri (prin oraş, judeţ sau chiar către Capitală) pentru a se achita de aceste obligaţii. Un exemplu în acest sens este programul “Rabla pentru tractoare” a rămas pe hârtie pentru că eventualii solicitanţi, din orice colţ al ţării, ar trebui să se deplaseze până la Bucureşti pentru a se înscrie în program. Statul nu a dat posibilitatea înscrierii pe plan local, judeţean sau cel puţin regional, astfel că fermierii au rămas cu vechile utilaje în ogradă.
Soluţia: un centru unic de plată şi achitări online
Soluţia propusă de analistul economic Emil Culda este pe cât de simplă, pe atât de eficace: constituirea unui centru unic de plată al tuturor taxelor, într-un cont unic, de unde autoritatea statului să facă mai departe distribuirea sumei, în funcţie de destinaţia ei specifică. “Soluția presupune simplificarea formalităților și unificarea diverselor obligații pe care o persoană trebuie să le rezolve - să poată să facă asta într-un singur loc, la un singur ghișeu. Statul poate face, fără discuție, multe în sensul acesta, dar nu are preocuparea asta, pentru că în viziunea instituțiilor statului și a politicului în general, cetățeanul e considerat un fel de supus care trebuie să-și facă treaba. Nu statul e supus cetățeanului, ci cetățeanul e supus statului”, susține analistul. Acest centru unic trebuie să ofere apoi posibilitatea de a achita absolut orice fel de taxă prin plata online, în contul unic pus la dispoziţie de autoritatea respectivă, mai spune Culda: “Trebuie să folosim facilitățile din sistemele informatice, să unificăm locurile de colectare, sistemele integrate de informare. Trebuie să i se permită fiecărui persoane să-și achite plățile cu o singură ocazie, e nevoie de soluții la îndemână. Avem modele destule de la statele occidentale, care au găsit deja niște căi prin care să nu stea la cozi nesfârșite”. 
Românul e supusul statului și nu invers
Emil Culda susține că de vină pentru orele nesfârșite pierdute în fața ghișeelor sunt și cetățenii, care acceptă umili această situație. “Asta e încă o mostră de acțiune a unor instituții absolut iresponsabile față de cetățenii pe care trebuie să-i servească. Pentru că cetățeanul român acceptă chestia asta, el se duce supus la coadă să-și plătească dările, de la ora 5 dimineața - asta nu cred că se mai întâmplă nicăieri în lume. Oamenii sunt foarte supuși față de stat, care trebuie de fapt să fie sluga lor. Instituțiile nu se gândesc niciodată la cetățean și la persoană, care ar trebui să aibă maximum de confort”, explică analistul economic. 
Prea multe taxe duc la corupție
În opinia președintelui Asociației Patronilor și Mesieriașilor (APM) Cluj, Augustin Feneșan, soluția scurtării orelor petrecute în fața ghișeelor e scurtarea listei de taxe parafiscale pe care cetățenii trebuie să le plătească. “În unele cazuri, sunt mai mari cheltuielile de gestionare a lor decât câștigul prin taxa propriu zisă. Noi avem chiar în perioada următoare o campanie prin care încercăm să mai optimizăm din ele, pentru că ideea că fiscalitatea în România este foarte scăztă e falsă. Numai cei care ascultă muzică au patru taxe de plătit în plus pentru fiecare an - la creatorii de fonograme, la muzicologi și așa mai departe. Nu știu de ce trebuie să susținem noi, prin taxe, o asociație profesională. Și taxa TV o plătim de trei ori – prin telefon, la curent și, separat, firmele de cablu. Este un exces de zel în materie de taxe”, explică Feneșan. Mai mult, cozile lungi duc la coruție, susține președintele APM: “Taxele multe generează corupție. Unde se crează o coadă deja intervin relațiile și pilele, ca să nu mai stea la coadă, ca să se scurteze așteptarea – asta nu face decât să faciliteze corupția și o grămadă de alte inconveniente”. 
Ce sunt taxele parafiscale
Pentru a avea dreptul de a funcţiona într-o anumită piaţă, întreprinzătorii trebuie să plătească atât licenţierea (autorizarea iniţială), cât şi menţinerea în activitate, adică o taxă periodică, de regulă anuală. De la covrigărie (care trebuie licenţiată ca activitate de alimentaţie publică), până la rafinărie (antrepozit fiscal ce trebuie autorizat şi monitorizat pe tot parcursul procesului tehnologic), toate categoriile de activităţi sunt supuse avizărilor. Taxele pentru obţinerea acestor avize sunt taxele parafiscale. Calculele arată că fiecare activitate antreprenorială în parte este supusă unui număr de la 20-25 la 85-100 de avizări per firmă, în funcţie de complexitatea acesteia, întreprinzătorii fiind obligaţi să plătească, în consecinţă, cel puţin tot atâtea taxe parafiscale de autorizare. Practic, fiecare ”mişcare” din firmă este supusă autorizării (implicit, şi taxării parafiscale), şi aici pot intra achiziţiile de utilaje, echipamente, instalaţii sau de servicii profesionale, acceptarea intrării pe anumite pieţe reglementate, înregistrarea ca operator în domeniul vizat ori chiar retragerea, radierea, din registre.
Birocraţia excesivă şi necunoaşterea legii de către funcţionari sunt principalele cauze pentru care România se clasează pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de ore pierdute de întreprinzătorii români pentru plata taxelor. În urmă cu trei ani, un numar de 102 taxe si tarife parafiscale au fost anulate, comasate sau reduse, guvernanţii confruntându-se de-a lungul anilor cu nemulţumiri şi cereri de reducere a parafiscalităţii venite din partea patronatelor si sindicatelor. De altfel şi strategia europeană este de reducere semnificativă a acestor taxe şi impozite al căror cost de colectare este foarte mare.
Statul nu pierde niciodată
Sute de mii de români sunt executaţi silit pentru neplata taxelor, impozitelor sau amenzilor. Datornicii rămân fără case, maşini şi salarii. Procedura este simplă - direcţiile Generale de Impozite şi Taxe Locale trimit somaţii persoanelor care nu îşi achită obligaţiile. Indiferent dacă somaţia ajunge sau nu la destinatar, executarea silită începe după 15 zile, în cazul în care debitele nu sunt achitate. Iniţial sunt blocate conturile restanţierilor şi este instituită poprirea pe salariu, care nu poate fi mai mare de 30% din venituri. Urmează sechestrarea bunurilor. Dacă datoriile nu sunt plătite, casa sau maşina debitorului sunt scoase la licitaţie. Din suma obţinută sunt achitate taxele, impozitele sau amenzile restante, cu penalităţile de rigoare, se reţin şi cheltuielile presupuse de procedura de executare silită, iar cu restul rămâne proprietarul. Cifre neoficiale arată că la nivel naţional sunt peste 1,5 milioane de datornici, o treime fiind deja în procedura de executare silită. Adina Fartușnic

Partidul lui Tökes luptă pentru “libertatea Transilvaniei”

http://ziuadecj.realitatea.net/politica/partidul-lui-tokes-lupta-pentru-libertatea-transilvaniei--85026.html
de Valentin Malaescu, 26 februarie 2012, 21:30
Autoguvernare, şcoli autonome, stat minimal, regiuni asimetrice, “transilvănism”, preşedinte ales de parlament - priorităţile PPMT.

Laszlo Tökes / foto Ioana Tohat

Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) şi-a ţinut în acest weekend la Miercurea Ciuc primul congres. Toro Tibor a fost confirmat preşedinte al formaţiunii coordonate, de fapt, de Laszlo Tökes. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susţine că pentru Uniune urmează cele mai grele alegeri de la înfiinţare.
Cu 309 din 312 voturi, Toro Tibor a devenit preşedinte cu drepturi depline al celui mai nou partid politic maghiar. Vicepreşedinte responsabil pentru Transilvania centrală a fost ales clujeanul Gergely Balazs. Mentor al PPMT, episcopul reformat Laszlo Tökes, a participat la congres în calitate de invitat, el nefiind membru al noului partid. Amintim că Tökes a fost ales membru al Parlamentului European şi ulterior a obţinut funcţia de vicepreşedinte al acestui for, în calitate de membru UDMR. Cu toate acestea, el nu a ezitat să lanseze noi atacuri la adresa formaţiunii din care încă face parte. "Pe noi nu atât de mult partidele româneşti de guvernare ne afectează, ci poziţia UDMR, căci unealta principală a tuturor guvernelor româneşti faţă de populaţia maghiară este totdeauna UDMR. De multe ori UDMR nu pe noi ne reprezintă către putere, ci reprezintă glasul puterii către comunitatea maghiară", a afirmat Tökes de la tribuna congresului PPMT, conform Mediafax. El şi-a exprimat temerea că după alegeri membrii UDMR "vor găsi soluţia să facă parte din putere şi aceasta ar fi chiar fatal pentru comunitatea maghiară".
PPMT a adoptat şi platforma-program, intitulată "Pe calea cea bună - Şanse şi libertate Transilvaniei". "În viziunea partidului, maghiarii din Transilvania sunt o comunitate vie, parte integrantă a naţiunii maghiare unitare din bazinul carpatic, care se bucură de diferite forme de autonomie şi se ghidează după propriile tradiţii şi sisteme de valori", se specifică în documentul menţionat. PPMT se declară partid de centru-dreapta, îşi anunţă intenţia de a intra în Partidul Popular European (PPE). Valorile asumate de PPMT sunt "libertatea, familia, transilvănismul, naţiunea şi democraţia bazată pe valorile morale creştine".
PPMT propune un stat minimal, care să se ocupe doar de apărarea naţională, afaceri externe, finanţe şi siguranţa naţională şi o republică parlamentară (cu preşedintele ales de parlament). Popularii lui Tökes mai vorbesc despre "regiunile asimetrice", dar şi despre garantarea reprezentării în parlament conform "proporţionalităţii etnice". Pentru Ţinutul Secuiesc PPMT îşi doreşte "o autoritate de autoguvernare specială, cu asigurarea autonomiei culturale a românilor care reprezintă o minoritate în regiune". Autonomie se solicită şi pentru Partium, în vreme ce Clujului îi este rezervat un rol special. "Clujul este considerat capitala Transilvaniei, şi aici ar trebui înfiinţate instituţii de învăţământ superior în limba maghiară, prin care cultura elitelor din sânul maghiarimii transilvănene să se integreze în valorile spirituale şi ştiinţifice europene", se spune în document. PPMT mai solicită "instituţii de învăţământ autonome pentru comunitatea maghiară de la cele mai fragede vârste până la studiile universitare" şi atrage atenţia asupra "lipsei materialelor în limba maghiară în rapoartele serviciilor de informaţii din România".
Cu o zi înaintea congresului PPMT, preşedintele UDMR recunoscuse că apariţia noului partid creează Uniunii o mare problemă. "Noi nu mai avem timp decât să intrăm cu viteză maximă în alegeri. Vor fi cele mai grele alegeri din ultimii 22 de ani şi nu spun lucruri ireale. Este important cum ne pregătim, pentru că este prima dată când la alegerile locale va fi o competiţie în Secuime, Ardeal şi Partium, în care trei organizaţii maghiare vor intra în lupta pentru voturi", a spus Kelemen. Cu toate acestea, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, susţine că noul partid nu va pune probleme Uniunii la Cluj. În schimb, el a avut un mesaj pentru Tökes. "Că domnul Tökes a făcut încă un partid dovedeşte că e o persoană cu care greu se poate înţelege cineva. Dacă e nemulţumit de UDMR, n-are decât să demisioneze din Parlamentul European şi să-şi doneze indemnizaţia unor asociaţii de caritate", a comentat Mate. El apreciază că UDMR ar trebui să voteze împotriva acceptării PPMT în PPE. "Nu pot fi de acord să vină în PPE, pentru că nu-mi place traseismul politic al unora", a spus Mate, aluzie la faptul că majoritatea liderilor PPMT provin din UDMR.
Nici preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, n-ar accepta partidul lui Tökes în rândul popularilor europeni. "Tökes este un excentric prin stilul în care se manifestă în spaţiul public, în interior şi în exterior. La felul în care se comportă în spaţiul politic românesc, apreciez că astfel de personaje n-au ce căuta în PPE", a opinat Buda.
Mult mai toleranţi cu noul partid sunt "civicii" maghiari. "UDMR n-a vrut niciodată democraţie în rândul comunităţii maghiare. După părerea noastră şi a comunităţii, partidul unic nu mai e o soluţie. Abia acum are şi comunitatea maghiară ocazia să guste democraţia, pluralismul politic, lucruri pe care comunitatea română le are de 22 de ani", a declarat preşedintele PCM Cluj-Napoca, Keizer Robert. El a adăugat că ar fi existat totuşi o şansă să nu se ajungă la bătaie pe voturile maghiarilor. "Dacă era democraţie în interiorul UDMR, acum n-ar fi existat nici PCM, nici PPMT", a afirmat Keizer.
Vicepreşedintele PPMT Cluj, Matis Jeno, propune reactivarea Forumului Consultativ al Maghiarilor (FCM). "Acolo unde reprezentarea comunităţii maghiare ar fi pusă în pericol de competiţie, vom căuta să colaborăm cu celelalte două formaţiuni. De aceea ar trebui să reactivăm FCM şi să-l reînnoim, alcătuindu-l din cele trei formaţiuni", a spus Matis. El a apreciat că judeţul Cluj se află "la limita zonei competiţie vs. colaborare". "Cu 16% în municipiu şi în judeţ, doar teoretic ar putea depăşi pragul toate cele trei formaţiuni, aşa că vom încerca să discutăm şi cu UDMR, şi cu PCM", a explicat Matis. El a adăugat că până în 15 martie prezidiul naţional al PPMT va stabili criteriile atât pentru selectarea candidaţilor, cât şi pentru negocierile cu celelalte două formaţiuni politice maghiare.

Cu cât se vând pământurile la Cluj


de Kristina Restea, 26 februarie 2012, 2
În piaţa terenurilor cererea se întâlneşte greu cu oferta, predomină tranzacţiile pentru construirea de case, iar perspectivele sunt de scădere a preţurilor, susţin specialiştii imobiliari. 

Proprietarii de pământuri au încă pretenţii mari / foto Eugen Olariu

Preţurile terenurilor din Cluj-Napoca au scăzut în medie cu 8% în al doilea semestru din 2011 faţă de prima parte a anului trecut, conform unui raport al evaluatorilor de la DARIAN.
În zonele centrale ale Clujului, preţul metrului pătrat de teren cu posibilitate de construire cu regim mediu de înălţime a fost cuprins între 320 şi 550 de euro, în timp ce în zonele mărginaşe terenurile din acelaşi regim s-au tranzacţionat cu preţuri cuprinse între 15 şi 50 euro/mp. "Pentru 2012 estimăm ca preţurile să-şi continue scăderea, însă într-o măsură mai scăzută decât în cursul anului 2011, când aceasta a fost de aproximativ 10% comparativ cu 2010. Pentru 2012 estimăm o scădere de o singură cifră", a transmis Cătălin Novac, de la Darian. Scăderile de preţuri din 2011 faţă de 2010 oscilează între -4% în cazul terenurilor din zone utracentrale unde se acceptă regim de înălţime mediu până la -17% pentru suprafeţele din zone periferice, industriale.
Cele mai căutate zone pentru achiziţia de terenuri diferă în funcţie de obiectivul de investiţii. Astfel, pentru birouri Calea Dorobanţilor, Bd. Muncii, zona Tăietura Turcului şi Bd. 21 Decembrie 1989 sunt cele mai de interes zone. Pe segmentul comercial cele mai importante proiecte au fost anunţate pentru arterele Aurel Vlaicu, Traian Vuia sau Calea Baciului.
Cele mai căutate zone industriale sunt Someşeni, Iris, Piaţa 1 Mai, zona industriala Baciu şi parcurile industriale aflate în subordinea Consiliului Judeţean, conform datelor DARIAN.
Într-o piaţă cu puţine tranzacţii, segmentul cel mai activ este cel care vizează parcele de 500 mp, pentru case unifamiliale, spun analiştii de la Coldwell Banker. "Cererea de terenuri e vecină cu inexistenţa. Se caută totuşi parcele de terenuri pentru case, iar bugetul e de aproximativ 60.000-70.000 de euro. Terenuri există, dar nu la banii aceştia. Deciziile de achiziţii se iau foarte greu, iar marea problemă este că cererea nu se întâlneşte cu oferta din cauza preţurilor. Un vânzător cere 700-800 euro/mp pentru un teren în Gruia, dar cumpărătorul ar da 300 euro/mp. Unii dintre vânzători sunt încă ancoraţi în 2008", arată Anamaria Burcă, managing partner al companiei de consultanţă Coldwell Banker - Transilvania.
Acest an va aduce puţine tranzacţii, iar principalul motiv ţine tocmai de preţurile încă ridicate pe care le pretind proprietarii, estimează consultanţii de la Pitas Investments. "Se vor achiziţiona constant terenuri pentru case, cu suprafeţe de 500-1.000 mp, în zone rezidenţiale ca Andrei Mureşanu, Gheorgheni sau Europa. Nici zonele limitrofe, precum Floreşti, Baciu sau Apahida, nu sunt ocolite", a menţionat consultantul imobiliar Marius Seiche, manager al departamentului Case/vile. De asemenea, se caută terenurile cu suprafeţe mici şi medii pentru clădiri de birouri, în zone cu acces facil. Terenurile pentru construirea de imobile de apartamente sunt căutate de dezvoltatorilor.
"Toţi se opresc însă când vine vorba de preţ. În general, sunt căutate terenuri de 800-1.000 mp situate în zone foarte bune (centre de cartiere sau zone retrase, dar cu acces facil), preferabil cu deschidere la două străzi. Din păcate, proprietarii îşi menţin preţurile ridicate fără nici o justificare, mulţi dintre ei necunoscând coeficienţii reali pe care primăria îi poate aproba după autorizare. În unele cazuri, preţurile ar trebui să fie diminuate şi cu 50%, având în vedere profitul care poate fi obţinut după valorificarea terenului. Acum totul se calculează. Nu se mai întâmplă ca în 2007, când cumpărătorii achiziţionau şi construiau, fără a înţelege exact cu ce cotă de profit ar rămâne după finalizarea proiectului. Preţul unui metru pătrat de teren trebuie calculat în funcţie de aceşti coeficienţi", atrag atenţia reprezentanţii Pitas.
În cazul terenurilor industriale, sunt căutate suprafeţe de 3.000-5.000 mp, pretabile construcţiei de service-uri sau hale, în zone ca Bulevardul Muncii (preţuri între 40 şi 75 euro/mp), centura Bd Muncii - Apahida (15-27 euro) sau Baciu (10 euro/mp). "Suprafeţele mari de teren sunt urmărite de dezoltatorii de centre logistice, datorită faptului că cele existente au un grad de ocupare de aproximativ 80-90%", a subliniat Ioan Suciu, manager al departamentului Industrial Pitas. Terenurile pretabile pentru investiţii în retail sunt mai greu de găsit. Se caută în general suprafeţe de 4.000-20.000 mp, ce beneficiază de un vad pietonal şi rutier foarte bun - în centre de cartiere şi zone de blocuri. "Având în vedere că în Cluj-Napoca încă mai există locaţii interesante, este de aşteptat ca în acest an să se realizeze câteva tranzacţii de acest tip. De menţionat că mai mulţi retaileri şi-au îndreptat atenţia şi către Floreşti sau Baciu", a precizat Adrian Dragoş, Pitas Investments.
Dezvoltatorii aşteaptă ieftiniri
Există cazuri în care dezvoltatorii se asociază cu proprietarii terenurilor pentru construirea de apartamente. "Există cerere şi de terenuri de dimensiuni mai mari (4.000-7.000 mp), situate în zone centrale sau semicentrale, unde preţul pe metru pătrat este peste medie, însă marii dezvoltatori aşteaptă o diminuare a preţurilor pentru a intra în negocieri serioase cu proprietarii, având în vederea capitalul necesar pentru a duce la bun sfârşit un astfel de proiect", a completat Alexandru Caba, manager al segmentului rezidenţial la Pitas.

2012-02-26

Anacronism


2009 Octombrie, Islamabad, Pakistan.
Îtr-o ţară încercată de războaie, lupte de clasă, la Sediul ONU, din capitală, Islamabad, explodează o bombă, rănind şi ucigând zeci de angajaţi ai acestei organizaţii.
2009 Octombrie, Dubai, Emiratele Arabe Unite.
O zi obişnuită, într-un spital luxos de neurochirurgie secţia de Terapie Intensivă. Monitoarele pîlpîie, personalul mişună în linişte, dar rapid, acordând serviciile de înaltă clasă pacienţilor internaţi. Printre membrii personalului şi subsemnata. La un moment dat în megafon aud rostindu-se numele meu cu rugămintea de a mă prezenta împreună cu medicul şef de secţie în Serviciul de Urgenţă. O bombă a explodat în Sediul ONU din Islamabad, unul din reprezentanţii ai acestui For fiind transportat cu elicopterul la Spitalul nostru.
Arsuri grave, răni cauzate de explozie îi acopereau tot corpul. Acţionăm cu profesionalismul cerut de Clinicile din Dubai, acordăm îngrijirile specifice. Situaţia revine la normal, rutina se reinstaurează.
O singură întrebare îmi rămânea, evident nerostită.Un cetăţean al unei ţări, arhicunoscute ca fiind una dintre cele mai sărace de pe mapamond, tratat în Dubai?
Nu am adresat întrebarea nimănui,dar ulterior după o perioadă mai lungă petrecută în acel colţ al lumii am reuşit să-mi răspund dar acest aspect nu este obiectul prezentei incursiuni în realităţile secolului XXI.
2012 Februarie,Uniunea Europeană, România de pretutindeni
,,Nămeţi,,-,,Cod portocaliu,,-,,Morţi,,-,,Zeci de mii de oameni blocaţi,,-,,Bătrîni neputincioşi şi înlăcrimaţi,,-,,Foame,,-,,Frică,
Urmăream siderată, neputincioasă, şocată situaţia dezastruoasă din sudul ţării noastre, cauzate de dezlănţuirea naturii ieşite parcă din minţi, bici alb căzut asupra spatelor gârbovite ale unor oameni greu încercaţi de multe decenii. Îmi ascundeam laşitatea sub lacrimi de compătimire.
Primesc o scrisoare prin poşta electronică de la o prietenă din Dubai, pakistaneză la origine, prin care mă înştiinţează că urmăreşte cu groază evenimentele din România şi mă asigură de tot sprijinul ei în caz că doresc să mă întorc în Dubai, dat fiind situaţia din ţara noastră.
Citeam scrisoarea, o reciteam, îmi curgeau lacrimile, dar de data asta de ruşinea şi durerea care încearcă pe oricine după o palmă trasă peste obraz. Cititorii sper că rezonează cu tâlcul scurtei mele istorisiri.

Cluj Napoca februarie 2012                                                                                    Imola Urban, profesor

2012-02-23

Forumul Economic al Transilvaniei, organizat de maghiari la Viena

de Valentin Malaescu, 21 februarie 2012, 
Partidul Civic Maghiar va căuta investitori din Austria, Germania şi Elveţia, pentru Transilvania, în fosta capitală a Imperiului Habsburgic. Afişul forumului este exclusiv în maghiară.

Civicii maghiari vor să se întâlnească cu investitorii în capitala imperială / foto Andreea Simionaş

Formaţiunea lui Szász Jenő va organiza o acţiune fără precedent, un forum economic în străinătate, încercând să aducă investitori în Transilvania. Iniţiativa "civicilor" maghiari este privită cu suspiciune şi cu ironie de o parte a politicienilor clujeni, dar apreciată de ceilalţi.
Potrivit preşedintelui PCM Cluj-Napoca, Keizer Robert, iniţierea Forumului Economic al Transilvaniei a fost făcută împreună cu partenerii PCM din Austria. "Partenerii noştri, oameni de afaceri din Austria, s-au oferit să se ocupe de tot ce înseamnă organizarea şi să pună la dispoziţie infrastructura necesară acestui eveniment şi chiar ei au propus să-l facem chiar în capitala Austriei, la Viena", a explicat Keizer. El susţine că la evenimentul care va dura trei zile, între 30 martie şi 1 aprilie, şi-au anunţat deja prezenţa investitori din Austria, Germania şi Elveţia, dar şi politicieni şi oameni de cultură din ţările respective. "Din Transilvania vor merge primari, indiferent de culoarea lor politică, reprezentanţi ai unor ONG-uri şi vom duce cu noi produse tradiţionale ale meşteşugarilor din Transilvania. Un singur investitor dacă vom convinge să vină să investească în Transilvania va fi un câştig. Tocmai de aceea îl organizăm la Viena, pentru că investitorii austrieci sunt foarte interesaţi de Transilvania. La nivelul întregii ţări, Austria ocupă locul întâi ca număr de investitori", a adăugat Keizer. El susţine că PCM a avut propria contribuţie la venirea companiei Bosch la Cluj. "Dacă vă amintiţi, încă de acum un an am spus că nu-i nimic dacă pleacă Nokia, că va veni Bosch. Noi am făcut lobby să vină Bosch, iar ei nu sunt Nokia, e suficient să vedem ce au făcut în Ungaria, unde au investit în învăţământ, în cultură. Aşa vor face şi aici, iar dacă au spus că în primă fază vor angaja 2.000 de oameni, până la urmă vor angaja de trei ori pe atât", a afirmat Keizer. El a mai anunţat o investiţie, rezultat al demersurilor PCM. "Cât de curând va fi deschis un proiect austriaco-japonez, de producere de biomasă, o sursă de energie nefolosită încă în România. Investiţia se va face într-o zonă din Transilvania pe care n-o pot încă dezvălui", a spus Keizer.
Iniţiativa PCM este ironizată de reprezentanţii UDMR. "Mă bucur că organizează un asemenea forum economic la Viena, dar cred că astfel de iniţiative ar trebui făcute aici, pentru că zona asta trebuie s-o dezvoltăm. Eu mai bine aş fi invitat investitorii acasă la mine, în Transilvania, decât să mă duc eu la Viena. Dar sigur că primarii şi oamenii de afaceri pot merge într-o excursie la Viena", a comentat preşedintele UDMR Cluj, Mate Andras Levente.
În schimb, cea mai nouă formaţiune politică maghiară, PPMT, apreciază demersul "civicilor". "Orice iniţiativă care urmăreşte creşterea economică a Transilvaniei cât mai mult este binevenită. Şi până acum multe asociaţii ale producătorilor din Transilvania sau din Secuime au participat la diverse târguri la Budapesta sau la Bucureşti. Dacă cei din PCM organizează aşa ceva la Viena nu e nici o problemă. Şi noi, PPMT-ul, avem planul economic «Miko Imre» pentru Transilvania, cu pachete de măsuri care să ajute IMM-urile, oamenii de la ţară", a comentat membrul PPMT Mátis Jenő.
De aceeaşi părere sunt şi democrat-liberalii. "Chiar dacă sunt convins că se vor căuta şi conotaţii politice unui astfel de demers, nu mă interesează atâta vreme cât aduce investitori. Dacă aduce investitori în România, în Transilvania, că se ţine în Austria sau în Turcia sau în Brazilia chiar nu contează. Nu mă deranjează, chiar salut o asemenea iniţiativă şi cred că şi alte organizaţii ar trebui să facă asemenea acţiuni, nu doar PCM-ul", a comentat vicepreşedintele PDL Cluj, deputatul Petru Călian.
În schimb, liderul PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, este extrem de laconic: "O idee trăznită, altceva n-am ce comenta". 
Forumul de la Viena nu este mai bine văzut nici de social-democraţi. "Este o iniţiativă anormală. Organizarea unui asemenea forum se face ori de către organizaţiile patronale, ori de instituţiile statului, ori de camerele de comerţ. Faptul că e organizat de PCM îl face necredibil, pentru că va avea un caracter profund politic, iar PCM-ul este o organizaţie cu preocupări secesioniste, total neeuropene. E un demers politic, şi nicidecum economic. Eu, care activez în mediul privat, n-aş merge la un asemenea eveniment, să zicem organizat de PSD, la Viena. De ce la Viena, şi nu la Cluj? Ce firme serioase ar da curs unui asemenea demers?", a spus preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj.
Nota redației Civicul Ardelean
Dintre comentariile ştirii ne-a surprins cel al preşedintelui PSD Cluj-Napoca domnul Mircea Jorj, care probabil până acum nici nu auzit de partidul civic ,altfel nu ar fi spus ce a spus. Nu a explicat de ce ar fi ”anormală” o acţiune economică al unui partid... Da, acţiunea poate fi categorisit ca o acţiune politico-economică, fără să fie făcut  separarea termenelor. A fost foarte pueril ca să declari că nu doreşti o dezvoltare a unor relaţii economice, care să creeze noi locuri de muncă şi care să contribuie la fluidizarea informaţiilor mai ales că domnia sa a lucrat atâţea ani în domeniul turismului, care se poate considera primul pas spre relaţii economice concrete. Noi recomandăm să se consulte cu responsabilii economici ale partidului domniei sale, ptr ca un membru marcant PSD, care a fost în vizită la Deparatamentul Economic şi de Dezvolării Regionale al PCM-ului Cluj a avut numai cuvinte de laudă văzând programul economic al PCM-ului. Il liniştim pe domnul Jorj, că sunt destui care doresc o astfel de acţiune şi cam toţi sunt serioşi. Trebuie să facem însă şi o precizare, proiectul în sine nu a fost conceput pentru firme mari, ci pentru cei care au probleme de desfacere. Acţiunea vizează tocmai exportul lucru la care până puţini s-au gândit şi acţionat. Se poate spune că acest aspect a cam scăpat guvernelor şi instituţiilor de profil. De altfel forumul este continuarea acţiunilor începute în anii anteriori! De ex. Deparatementul Economic şi Dezvoltarea Regională al PCM-ului a reuşit să convingă investitori străini de ex. japonezi. Iar dintre investitori chinezi fabrica de tractoare HOYO a şi deschis o reprezentanţă la Huedin. La fel anul trecut PCM-ul clujean a făcut lobby pensiunilor clujene la Budapesta şi Berlin şi a avut o creştere a numărului de cazări în județul Cluj.
Nu ne miră însă atitudinea preşedintelui uniunii maghiare. Deja multe lume spune că nu şi-a adus aminte de promisiunile făcute în 2008... Faptul că insinuează că deplasările făcute de către aleşii PCM-ului ar fi numai de plăcere - mai precis într-o excursie -, arată că nu ştie ele sunt făcute pe banii proprii ... Sau poate că aşa fac aleşii domniei sale...
Problema este că domnia sa nu a inţeles - până acum - că alegătorii au avut încredere pentru că a promis tocmai acele lucruri, care face PCM-ul ( noi locuri de muncă, asigurarea existenţei normale etc.) în timpul campaniei din 2008.
Chiar şi domnia sa a avut în programul electoral lucruri pe care acum sunt criticate tot de dânsu: 
”Propunerea mea este ca în perioada 2009-2013 să punem accent pe atragerea investiţiilor susţinute, să încurajăm mediul competiţional şi să dezvoltăm libera iniţiativă.”http://mateandrasro.wordpress.com/program-electoral/
Ne bucură însă faptul că distinşii domni Petru Călian şi Mátis Jenő au o părere pozitivă! Părerea lor se poate asemăna cu al unei elite europeană, mulţumim. Avem tot respectul pentru astfel de abordări (Civicul Ardelean)

2012-02-22

Ecologiştii clujeni strîng rîndurile


22 februarie 2012,
 Sîmbătă a avut loc, la restaurantul Nostalgia, din Cluj-Napoca, Conferinţa organizaţiei municipale a PER Cluj-Napoca. Evenimentul, al cărui scop l-a constituit reorganizarea filialei municipale, s-a bucurat de prezenţa a peste 100 de participanţi, delegaţi şi invitaţi din judeţul Cluj.
 Acţiunea s-a axat de învestirea noii conduceri a PER Cluj-Napoca – votată de 99% dintre delegaţi -, respectiv a lui Claudiu Sorin Brie în funcţia de preşedinte şi a lui Nicolae Muşat în funcţia de primvicepreşedinte al organizaţiei. În acelaşi cadru s-au prezentat şi priorităţile organizaţiei municipale, cu accent deosebit, pe desemnarea cadidaţilor şi pregătirea alegerilor locale. “Sîntem un partid mic, dar dacă reuşim să ne mobilizăm şi să organizăm foarte bine alegerile locale, credem că e posibil să obţinem un procent de 15% la alegerile locale din iunie, pentru judeţul Cluj. Iar forţa politică a acestei organizaţii stă în puterea noastră de comunicare, pentru a lămuri votanţii că venim cu proiecte concrete pentru zona Clujului, în special pe probleme de mediu”, a precizat preşedintele organizaţiei judeţene a PER, Antal Elemer, în discursul susţinut.
Noul preşedintele al organizaţiei municipale PER, Claudiu Sorin Brie, a luat cuvîntul, pentru a-şi exprima dorinţa şi intenţia lui de a aduce un impuls de optimism, încredere şi responsabilitate în modul de administrare a organizaţiei, dar şi în mobilizarea membrilor pentru pregătirea alegerilor locale şi obţinerea unui procent de 15% pentru Cluj. Acesta a făcut referiri şi la exploatarea subteranelor Roşia Montană, menţionînd faptul că ecologiştii susţin ca mineritul să se facă în sistem clasic, de către statul român, nicidecum de firme străine.
Adriana STUPAR

UBB scapa dupa 20 de ani de Marga. COMUNICATUL OFICIAL DE RAMAS BUN. EXCLUSIV: Nae Bocsan, acolitul suprem al magnificului, numit din nou rector

Update 4: Comunicatul oficial al UBB in ceea ce priveste situatia lui Nicolae Bocsan a ajuns cu cateva ore intarziere si pe adresa de e-mail a ziarului Gazeta de Cluj. Acesta arata clar Andrei Marga a tras ultimul tun in UBB si si-a numit succesor la sefia universitatii. Va redam continutul comunicatului in integralitatea lui:
In conformitate cu prevederile Legii Educaţiei din 2011, Rectoratul actual şi administraţia actuală a universităţii îşi încheie misiunea în momentul în care predau instituţia unui Rectorat şi unei noi administraţii.
Ca şi în celelalte universităţi din ţară, în care alegerile au avut deja loc, reglementările alegerilor adoptate la Universitatea Babeş-Bolyai se pun în aplicare integral. 
"Senatul Universitatii Babes-Bolyai, la propunerea Prof.univ.dr. Andrei Marga, l-a desemnat ca ordonator de credite pe Prof.univ.dr. Nicolae Bocsan. Ordonatorul de credite nu inseamna rector interimar.
Profesorul Nicolae Bocsan a acceptat desemnarea ca ordonator de credite (nu ca rector interimar).
Prin urmare, Rectoratul in componenta actuala, Consiliul de Administratie, Decanatele, Consiliile Profesorale functioneaza in structura de pana acum pana la incheierea alegerilor unei noi administratii. "
Update 3: Nici pe departe nu a scapat Universitatea Babes-Bolyai de Andrei Marga. Insusi persoana care i-a permis sa conduca universitatea din umbra in perioada 2004-2008 si una dintre persoanele care era cunoscut mai mult pentru slugarnicia si meseria de paharnic pe care a avut. Nicolae Bocsan, cel care ii cara pahare si galeti cu apa la chefurile de revelion lui Marga, a fost numit din nou rector interimar.
“După cum am anunţat, în conformitate cu prevederile Legii Educaţiei din 2011, Rectoratul şi administraţia actuală a universităţii îşi încheie misiunea în momentul în care predau instituţia unui Rectorat şi unei noi administraţii. Ca şi în celelalte universităţi din ţară, în care alegerile au avut deja loc, reglementările alegerilor adoptate la Universitatea Babeş-Bolyai se pun în aplicare integral. În legătură cu ordonatorul de credite, acesta a fost desemnat de Senatul UBB, conform prevederilor legii, în şedinţa de azi, 22 februarie 2012 – este vorba de Prof. univ. dr. Nicolae Bocşan”, arata intr-un comunicat al UBB, remis Oradecluj.ro Suntem curiosi daca cei de la UBB trimit redactiei Gazeta de Cluj doar anumite comunicate, desi suntem pe lista de redactii acreditate.
Gazeta de Cluj v-a prezentat in exclusivitate numele noului rector interimar in aceasta dimineata.
UPDATE 2: 
”A fost ales domnul Bocsan ordonator de credite incepand cu 26 sau 27. Ne-am prezentat rapoartele toti prorectorii, toti rectorii. Poate ma gandeam dupa primul raport puteam sa aplaud. Ma pot gandi la asta daca ma intrebati, dar nu. Tot felul de probleme curente s-au discutat, s-au comunicat modificarile la Charta. A fost o discutie relativa la faptul ca din motive despre care nu imi sunt cunoscute nu a aparut pe site pe Charta. S-a pus pe internet in timpul sedintei. Nu s-a pus problema de ce. In timpul sedinte a aparut Charta si proiectul pana ce e aprobat. Daca te uiti la valoarea institutiei si te gandesti ca si conducerea a contribuit probabil ca niste aplauze s-ar fi potrivit, dar nu mi se pare o tragedie ca nu au fost”,a declarat pentru Gazeta de Cluj prorectorul Luminita Silaghi Dumitrescu. 
Nicolae Bocsan nu a dorit sa raspunda la intrebarile presei, declarand ca este intr-o sedinta. 
UPDATE: Sedinta de Senat de astazi 22.02 a avut cateva momente unicat. Avand in vedere ca de fiecare data gasca Marga&CO primea o serie de aplauze furtunoase, de data aceasta numai s-au cerut, dar nimeni nu le-a oferit. Probabil cel mai important lucru de pe ordinea de zi a fost sa se stabileasca cine va fi ordonatorul de credite sau rectorul interimar. Cum mandatul actualei conduceri expira pe 26 februarie, rector interimar a fost numit din nou....Nicolae Bocsan. Acesta a mai detinut functia de rector in perioada 2004-2008 cat timp Andrei Marga a fost ministru al Educatiei si presedinte al consiliului academic. Astfel, Nicu Bocsan va fi semnatarul tuturor deciziilor si actelor oficiale ale universitatii in perioada sa de ordonator de credite pana cand va fi numit un nou rector. 
Andrei Marga, cel care a condus Universitatea Babes-Bolyai pentru ultimii 20 de ani, in perioada 1992-2002, trimite un comunicat prin care isi ia ramas bun si prin care isi da "arama pe fata." El dovedeste ca eforturile sale de mentinere a unor relatii cu acolitii sai, Ladislau Gyemant si Michael Schafir, a avut un efect. Marga va preda la universitati din Israel, Germania si China. Astfel, relatia cu cele doua persoane de nationalitate israeliana, Ladislau Gyemant si Michael Shafir, carora Marga le-a acordat si titlul de "an sabatic", a facut ca "magnificul" sa intre in vizorul universitatilor israeliene. Relatia cu Germania a lui Marga este bine cunoscuta chiar dinainte de 1989, cand acesta a avut relatii suspecte cu acele taramuri. Mai mult, relatia cu universitatile din China si-a construit-o pe spatele banului public romanesc, deoarece investitiile in dezvoltarea relatiilor cu China au fost facute din fondurile guvernamentale primite de UBB.De asemenea, exista posibilitatea ca acest comunicat sa fie remis de Universitatea Babes-Bolyai numai ca sa testeze reactiile si ca "magnificul" sa fie chemat inapoi. 
De asemenea, lauda de sine nu miroase a bine este o vorba care se potriveste atat de bine cu acest comunicat, deoarece Marga isi lauda de doua ori aceleasi randuri de carti. Suntem curiosi daca acesta se gandeste ca in sfarsit sa faca bani din vinderea cartilor si daca vreo editura internationala va fi de acum inainte interesata vreodata de vreun volum de-al sau. Intrebarea cea mai interesanta care ste pe buzele tuturor universitarilor si nunumai este daca mesajul lui Marga este unul de "adio" sau daca ar trebui sa se adauge si expresia "ramai cu mine."
Tiberiu Hrihorciuc 
 Va redam in continuare comunicatul integral al UBB.
  Dezvoltarea amplă şi profundă
Andrei Marga
La încheierea celui de-al patrulea mandat de rector al Universităţii Babeş-Bolyai sunt multe de spus, dar, totuşi, puţine. Între timp, s-au publicat articole şi volume în străinătate şi în ţară (amintesc aici doar Andrei Marga, Profilul şi reforma Universităţii clujene, Presa Universitară Clujeană, 2011; Andrei Marga, După cincisprezece ani. Fifiteen Years After (1993-2004 şi 2008-2012), Presa Universitară Clujeană, 2011), încât faptele, însumate, sunt la îndemâna oricărui interesat. La orice comparaţie, pe indicatorii precişi, se poate spune, fără putinţă de tăgadă, că s-a produs dezvoltarea cea mai amplă şi mai profundă de până azi în istoria clujeană. Facultăţile, specializările, catedrele, colegiile (extensiunile) conferă astăzi Universităţii clujene comprehensivitatea maximă la Carpaţi. S-au atins cele mai grăitoare dimensiuni ale instituţiei. Toţi indicatorii de dezvoltare sunt perceptibili şi orice om de bună credinţă îi poate constata.
Dezvoltarea s-a făcut în 1993-2012, mai cu seamă pe baza deciziilor, iniţiativelor şi eforturilor proprii ale comunităţii Universităţii Babeş-Bolyai, uneori în pofida guvernelor diletante care s-au aflat la putere. Cei care au pus umărul la această dezvoltare – ca prorectori, decani, cancelari, prodecani, directori, prefecţi ai studenţilor – îşi regăsesc numele în analele instituţiei (vezi şi Andrei Marga, După cincisprezece ani. Fifiteen Years After (1993-2004 şi 2008-2012), Presa Universitară Clujeană, 2011), pe bună dreptate. S-au aplicat regulile de autonomie universitară avansată (astăzi denumită „guvernanţă”), care a asigurat spaţiu de decizie şi răspunderea aferentă, inclusiv financiară, fiecărei catedre, facultăţi, linii de studii, extensiuni (colegii). Evoluţia fiecărei unităţi a fost în mâinile celor care au compus-o.
Legalitatea a fost respectată strict, încât administraţia Universităţii Babeş-Bolyai nu a fost nici un moment obiectul vreunei acuzaţii întemeiate. Orice control a dat rezultate pozitive. Exerciţiul financiar a fost corect şi nimeni nu a putut să reclame, în cunoştinţă de cauză şi precis, vreo neregulă.
Orice membru al comunităţii academice a putut să se exprime cum doreşte, iar punctul său de vedere a fost considerat. Nu s-a înregistrat vreo reclamaţie privind limitări, în această privinţă. Toate deciziile s-au luat, în acord cu legislaţia, în organismele de conducere (colegiu, consiliul de administraţie, Senat). Nu a existat decizie fără aprobarea acestora. Orice hotărâre a fost publicată în prealabil, în scris, ca proiect, încât s-a votat în cunoştinţă de cauză.
Perioada considerată a fost una de intensă inovaţie instituţională (vezi Anca Kiss, Eunicia Maria Trif, ed., Anii inovaţiei instituţionale, Presa Universitară Clujeană, 2011). S-a înfăptuit reforma de tranziţie, pentru ca, apoi, Universitatea să fie angajată în reforma de compatibilizare şi să se încerce deschiderea reformei de înfruntare a globalizării.
Perioada menţionată a fost perioada celei mai puternice dezvoltări a infrastructurii Universităţii Babeş-Bolyai (vezi Anca Kiss, Eunicia Maria Trif, ed., Anii inovaţiei instituţionale, Presa Universitară Clujeană, 2011; Viorica Bârsan, coord., Infrastructura Universităţii Babeş-Bolyai 2012, 2012). Instituţia are acum echiparea – inclusiv a laboratoarelor – care o face efectiv competitivă internaţional.
Veniturile personalului au crescut continuu (până la greşita tăiere de salarii, de către guvern, din 2010), în funcţie de atragerea de studenţi şi de cercetarea ştiinţifică din catedre şi facultăţi. S-a atins cel mai ridicat nivel al veniturilor din perioada postbelică. Angajaţii au fost încurajaţi şi susţinuţi să obţină venituri pe căi legale şi pe bază de realizări efective, la distanţă de fraudările ce s-au petrecut în societate. Fiecare persoană a avut la dispoziţie cadrul care i-a permis să obţină venituri conform meritelor. Fiecare şi-a putut concretiza iniţiativele şi priceperea. Transparenţa, preocuparea administrativă şi deschiderea spre iniţiative au caracterizat – aşa cum remarcă evaluările internaţionale – instituţia în perioada menţionată (vezi Roxana Maria Gâz, Anca Kiss, Eunicia Maria Trif, ed., Evaluări ale acţiunii Universităţii Babeş-Bolyai (1993-2012), Presa Universitară Clujeană, 2012). Nu a fost vreo iniţiativă pozitivă respinsă.
În 1995, Universitatea Babeş-Bolyai a trecut, prin noua Cartă, în organizarea multiculturală, cu bază plurilinguală. Românii, maghiarii, germanii, evreii, alte comunităţi şi culturi, au ajuns la reprezentare optimă în cea mai importantă universitate din Transilvania, în condiţii de autonomie. Universitatea Babeş-Bolyai a fost recunoscută drept universitatea europeană cu cea mai complexă structură teologică şi ca exponentă concludentă noii interacţiuni a cunoaşterii şi valorilor în condiţiile modernităţii.
În administraţia şi conducerea Universităţii Babeş-Bolyai, în perioada 1993-2012, s-a aplicat o viziune coerentă şi o concepţie modernă, care a fructificat tradiţia universitară clujeană în termenii actualităţii din Europa şi SUA. Rectorul şi ceilalţi colegi au examinat şi au conceptualizat situaţia şi nevoile de modernizare şi au fost recunoscuţi internaţional în acest efort (vezi, între altele, Andrei Marga, University Reform Today, Presa Universitară Clujeană, 2005; Andrei Marga, Challenges, Values and Vision. The University of the 21st Century, Cluj University Press, 2011). Prima conferinţă continentală a universităţilor în Europa Răsăriteană a avut loc la Universitatea Babeş-Bolyai (în 2003), organismele universitare europene s-au reunit, în premieră, aici. Cele mai înalte vizite din istoria clujeană a secolului XX au avut loc aici. Sunt doar câteva dintre indiciile recunoaşterii Universităţii Babeş-Bolyai în lume.
În 2009, România a intrat în cea mai gravă criză a istoriei ei moderne – o criză mai cu seamă indigenă, ca origine, o criză multiplă: financiară, socială, de calificare a decidenţilor …, de idei, de motivaţie. S-a accentuat o confuzie endemică a valorilor, care se simte deja în universităţi. Clamează, de pildă, respectarea regulilor unii dintre cei care au abuzat de democraţie, unii dintre cei pătaţi se aşează în „fruntea” luptei cu corupţia, pretind acurateţe persoane care au încălcat reguli, vorbesc de cercetare ştiinţifică unii dintre cei care o înţeleg anevoios. Şi această nouă ediţie a confuziei valorilor din România va trece, însă, ca şi altele asemenea, din trecut, iar valoarea profesională şi civică a profesorului se va restabili, cu siguranţă, spre binele instituţiei.
Cred că, în continuare, trebuie să ne stea în memorie ceea ce istoricii (vezi Lucian Boia, Capcanele istoriei. Elita intelectuală românească între 1930 şi 1050, Humanitas, 2011) ne-au spus despre erorile tropismului spre adaptare al universitarilor români şi, mai ales, ceea ce Seton-Watson a afirmat, în Eastern Europe between the wars, 1918-1941 (1945): „Toate trăsăturile menţionate… – mizeria ţăranilor, brutalitatea birocratică, educaţie falsă şi o clasă privilegiată căreia îi lipseşte orice simţ al responsabilităţii sociale, ai cărei cei mai brilianţi membri au fost gata să-şi trădeze de la o zi la alta principiile în schimbul the spoils of office and the royal smile – au existat în România în grad proeminent. Democraţia nu poate înflori în astfel de atmosferă… Procesul decăderii a mers în România mai departe decât în alte ţări ale Europei răsăritene”. Stăm astăzi altfel?
În toţi anii, din 1993 până în 2012, rectoratul Universităţii Babeş-Bolyai a fost o voce clară, argumentativă şi respectată înăuntrul instituţiei şi în afara ei, în ţară şi în străinătate. „Răul prevalează atunci când oamenii pregătiţi nu fac nimic” – spune un proverb englez. Ne-am asumat să spunem lucrurilor pe nume, să promovăm instituţia, să sprijinim forţele reformelor chibzuite şi ale modernizării din societate şi să dezaprobăm frauda, abuzul, impostura, incompetenţa, nedreptatea ce s-au răspândit în jur (cel mai recent în Nicolae Păun, Eunicia Maria Trif, ed., O lege eronată, Presa Universitară Clujeană, 2011). Rămâne mereu o datorie a intelectualilor demni de nume să intervină în dezbaterea publică. Rămâne mereu o caracteristică a intelectualului care se respectă demnitatea şi simţul onoarei, în pofida tentaţiei şi presiunilor la fraudare şi descurcare, la oportunism şi supuşenie. Uneori mărimea forţelor destructive din societatea noastră pare să covârşească demnitatea şi onoarea. Ne-am păstrat şi ne păstrăm încrederea că, până la urmă, adevărul şi valorile simple ale vieţii (cultivarea onestităţii, bunul simţ, orgoliul performanţei reale, empatia etc.) se impun şi am acţionat inflexibil în sensul lor. Faptele oricui şi deciziile noastre, în consecinţă, ca administraţie, sunt consemnate în documente (între care Buletinul Informativ publicat din 1993 până în 2012), încât pot fi oricând examinate şi verificate. Unii – puţini, desigur, care au fost opriţi să comită abuzuri, să-şi favorizeze apropiaţii, să folosească necuvenit textele altora, sau a căror impostură a fost semnalată – reacţionează acum în fel şi chip. Ne păstrăm convingerea că, în cele din urmă, faptele nu pot fi ascunse şi că fiecare va fi adus până la urmă la raţiune de forţa adevărului.
Închei exprimând gratitudine Facultăţii de Istorie şi Filosofie, de unde au luat startul mandatele amintite (la care s-a adăugat mandatul lui Nicolae Bocşan), aşadar, la origine, cinci mandate de rector. Le mulţumesc din toată inima colegilor care m-au însoţit pe această rută, personalului administrativ, întregii comunităţi a Universităţii Babeş-Bolyai!

PCM: UDMR, și mai vinovat decât PDL

19 IANUARIE 2012 
Liderii Partidului Civic Maghiar (PCM) susţin că este momentul ca regimul politic maghiar să se schimbe în 2012 şi consideră că UDMR ar putea fi şi mai vinovat decât PDL pentru situaţia actuală a României.
„Mă mir că până acum maghiarimea nu a protestat concret, mai ales în ţinuturile, teritoriile locuite preponderent de etnia noastră, împotriva guvernanţilor şi mai ales împotriva celor pe care i-au ales. Este cât se poate de clar că nu numai preşedintele Traian Băsescu, premierul Boc sau d-na Elena Udrea sunt de vină pentru această guvernare catastrofală, ci şi lideri ai UDMR-ului, cum ar fi vicepremierul României, Marko Bela, ceilalţi miniştri şi persoane care au un rol în această guvernare catastrofală. (...) Poate după 16 ani de guvernare constantă, UDMR poate este şi mai vinovat decât PDL-ul”, a declarat joi în conferinţă de presă preşedintele organizaţiei Mureş a PCM, Laszlo Gyorgy.
Acesta a precizat că în condiţiile în care Guvernul „nu cedează”, PCM va organiza „mişcări împotriva guvernanţilor UDMR”.
„În 2008 unul din sloganurile UDMR a fost că singuri ar putea guverna această ţară. Cred că au dat greş, au falimentat ţara laolaltă cu partidele cu care rând pe rând au fost la guvernare în tot acest timp îndelungat. Este inadmisibilă această politică a paşilor mărunţi, de care a vorbit tot timpul această formaţiune, şi a venit momentul ca nu numai românul, ci şi ungurul să se deştepte în România”, a afirmat liderul PCM Mureş.
Laszlo Gyorgy a subliniat că pentru comunitatea maghiară este foarte importantă situaţia economică şi politică din România. „Aici trăim şi aici suferim şi noi laolaltă cu toţi cetăţenii ţării”, a spus liderul PCM Mureş.

La Târgu Secuiesc vin japonezii

http://www.mesageruldecovasna.ro/stirea-zilei/la-targu-secuiesc-vin-japonezii/
NOIEMBRIE - 25 - 2011
Doi oameni de afaceri japonezi, Takagy Yasuyuki, fost preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Japoneze şi Matsushito Koheit, reprezentantul uneia dintre cele mai importante firme japoneze care produce energie electrică, pe bază de biomasă, au poposit miercuri la sediul primăriei Târgu Secuiesc.
Potrivit primarului Racz Karoly, oamenii de afaceri japonezi, pe care i-a cunoscut cu ceva timp în urmă, prin intermediul preşedintelui filialei municipale a PCM Cluj, Kaizer Robert, doresc să investească în zona noastră. „Există un mare interes din partea acestor potenţiali investitori, să vândă energie electrică ieftină, produsă pe biomasă. În acest sens, încercăm să găsim un punct de colaborare, avantajos ambelor părţi, astfel că împreună dorim să depunem un proiect de finanţare, cu fonduri europene, pentru construcţia unei centrale de producere a energiei electrice ieftine, pe biomasă”, a declarat primarul din Târgu Secuiesc.
Potrivit acestuia, până la întâlnirea din această săptămână, reprezentanţii primăriei Târgu Secuiesc au fost, „în vizită de documentare” la mai multe companii româno-japoneze din Bucureşti, şi, la rândul lor, au avut parte de câteva vizite din partea reprezentanţilor acestora.

Primarul Rácz Károly

Racz Karoly a precizat că implementarea acestui proiect ar fi benefică oraşului, deoarece s-ar crea noi locuri de muncă, şi, totodată, energia electrică produsă poate fi furnizată comunităţii, pentru termoficare.
Construirea centralei de producere a energiei electrice, împreună cu partenerii japonezi, este a doua iniţiativă a lui Racz Karoly, de producere a „energiei verzi”, în „oraşul breslelor”. Astfel, în urmă cu mai bine de un an, acesta avea în plan să construiască o centrală termică care să funcţioneze cu biomasă, în parcul industrial din oraş, împreună cu un investitor din Ungaria. „Dacă la producerea energiei utilizăm deşeurile din industria lemnului, ramurile de copaci provenite din toaletarea copacilor şi energia geotermală, mediul înconjurător va fi mai curat iar oamenii vor avea posibilitatea să facă economii la bugetul propriu”, declara, la acea vreme, primarul din Târgu Secuiesc.
Dar, „socoteala din târg nu s-a potrivit cu cea de-acasă” – (a partenerilor maghiari-n.red) – astfel că implementarea proiectul a eşuat.
Îmbucurător este faptul că primarul nu se lasă cu una, cu două, ci caută alte soluţii viabile care să ducă la îmbunătăţirea vieţii locuitorilor oraşului pe care îl conduce. Maria Graur

Autobuz decapotabil pentru turisti in Cluj-Napoca si carduri speciale pentru acces in muze


http://www.stiridecluj.ro/social/autobuz-decapotabil-pentru-turisti-in-cluj-napoca-si-carduri-speciale-pentru-acces-in-muzee
Nou infiintata Asociatie de promovare aturismului clujean isi propune achizitia unuiautobuz decapotabil, care sa faca legatura intre principalele puncte turistice din oras.
Asociatia a fost constituita marti, 21 februarie, iar semnatarii sunt patronatele din turism siPrimaria Cluj-Napoca.
"Targetul asociatiei il reprezinta orasele din Europa. Tarile, capitalele importante in care exista curse directe de pe Aeroportul Cluj-Napoca. Pe acestea le targetam in primul rand. Mergem foarte mult peUngaria, Italia, Spania ca si destinatii din care ne vine un numar foarte mare de turisti. Principalul obiectiv este sa crestem durata sejurului la Cluj. Sa transformam Clujul din destinatie de tranzit, de o noapte, intr-o destinatie de week-end, de doua-trei nopti, si sa promovam pachete speciale la preturi mici, care sa atraga turisti ori cu curse low-cost, ori cu avioane de linie si sa ii aducem la Cluj pe perioada de weekend",a declarat Roxana Ghiran, reprezentantul Asociatiei Hotelierilor Cluj.
Asociatia isi propune sa ii atraga pe turisti prin pachete promotionale si prin alte facilitati. 
"Cel mai important pentru noi este sa organizam niste tururi ghidate, foarte bine puse la punct, cu unautobuz turistic, care sa faca legatura intre punctele de interes din Cluj, obiectivele turistice majore. De asemenea, sa sincronizam programul muzeelor si a institutiilor care se viziteaza la Cluj. Sa lansam un card pentru oras care sa permita accesul in diferite institutii si aceste carduri sa aiba mai multe perioade de valabilitate, de la o zi al 7 zile, in functie de preferintele turistilor. Sa promovam ghizii locali, sa pregatim resursa umana. Sa nu uitam ca exista festivaluri la Cluj care capata anvergura si sa ne pregatim sa ii primim pe turistii care vin aici", a mai explicat Ghiran.Semnatarii actului de constituire a asociatiei sunt: Municipiul Cluj-Napoca, Patronatul Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, Judetul Cluj, Camera de Comert si Industrie Cluj, Asociatia Hotelierilor Clujeni, Asociatia Youth Hostel Romania, Asociatia Mesterilor Populari Clujeni, Open Bridge Consortium - Asociatia Culturala si de Afaceri Cluj-Suwon, Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca.
In Romania, autobuze decapotabile pentru turisti functioneaza la Bucuresti (foto), Constanta, Alba Iulia, Brasovsi Turda.

2012-02-21

Marga, "executat" de Catalin Baba si inlocuit cu un rector interimar! Vezi ordinul


Rectorul Andrei Marga a fost "executat" de noul ministru al Educatiei, clujeanul Catalin Baba, printr-un ordin care prevede inlocuirea acestuia cu un interimar, daca noul rector nu este ales pana in 1 martie 2012.
Ordinul emis de Catalin Baba are ca scop "desfasurarea in deplina legalitate a procesului de alegere a rectorului si pentru a veni in intampinarea solicitarilor formulate de catre universitati, cadre didactice si studenti ca urmare a semnalarii unor nereguli in acest proces". 
Ordinul prevede la articolul 1 ca: "In cadrul procesului de desemnare a rectorului, pe lista persoanelor cu drept de vot, nu vor putea fi inscrise cadre didactice si de cercetare care au implinit varsta de pensionare la data sustinerii alegerilor", iar la articolul 2 ca: "In procesul de desemnare a rectorului, in comisiile electorale si de numarare a voturilor, trebuie sa fie numit cate un membru agreat de fiecare candidatinscris in competitie care nu se afla in stare de incompatibilitate sau in conflict de interese cu persoana care candideaza".
De asemenea, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sporturului ii rezerva dreptul de a "delega prin ordin unul sau mai multi reprezentanti din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si din cadrul institutiilor de invatamant subordonate, altele decat cea in care se desfasoara alegerile, in calitate de observatori pentru supravegherea respectarii procedurilor de desemnare a rectorului", dar si "la deschiderea urnelor si in procesul de numarare a voturilor".
Lovitura de gratie administrata lui Andrei Marga vine la articolul 6, care prevede "transmiterea la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sporturului a documentelor necesare confirmarii noului rector se face pana la data de 1 martie 2012. (2) In cazul depasirii datei de 1 martie 2012, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sporturului dispune una dintre urmatoarele masuri, dupa caza) numirea unui ordonator de credite (n.red. rector interimar) pentru institutiile de invatamant superior de stat care sa asigure functionarea si buna desfasurare a activitatii institutiei de invatamant superior. b) Numirea unei comisii care sa verifice modalitatea in care se desfasoara activitatea instutiei de invatamant superior. c) sanctionarea institutiei de invatamant superior, conform prevederilor legale". 
Rivalitatea dintre Andrei Marga si Catalin Baba este renumita, ultimul fiind acuzat de Senatul UBB in 20 mai2010 ca a incercat sa isi angajeze sotia in universitate, dar si alte persoane care nu aveau pregatirea necesara.
Mandatul lui Andrei Marga in functia de rector expira in 26 februarie, iar alegerile vor avea loc in 1 martie, urmand sa fie organizat un tur doi in cazul in care doi candidati vor fi la egalitate.

Google anunta Chromebook-uri mai rapide

http://ro.news.yahoo.com/google-anunta-chromebook-uri-mai-rapide-161127741.html
De Playtech.ro | playtech.ro
Măriţi fotografia
Sundar Pichai, senior vice president la divizia Chrome a precizat intr-un interviu ca vor lansa in curand o serie noua si mai rapida de Chromebook-uri.
Acestea sunt vesti bune pentru cei care doareau sa investeasca intr-un Chromebook dar au fost dezamagiti de lipsa de performanta si viteza a acestora. Sunt curios insa cine ar dori sa isi achizitioneze un device care are dimensiunile unui netbook insa se misca mai greu decat un smartphone de generatie noua. Google are insa in vedere aceste probleme existentiale, acesta fiind si motivul pentru care primul model a fost oferit gratuit pentru testare anumitor utilizatori selectati.
"Ramanem deocamdata foarte concentrati pe dezvoltarea acestui produs. Am primit un feedback pozitiv si ne orientam acum catre urmatoarea generatie. Vom imbunatati aspecte legate de dimensiuni, simplitate si securitate." a decralart Sundar Pichai catre CNET.com intr-un interviu luat de curand.
Update-urile aduse lui Chrome odata la fiecare 6 saptamani sunt de asemenea un pas inainte in construirea noii platforme. De retinut ca Chromebook-ul va fi destinat doar celor care navigheaza pe internet si care bineinteles doresc sa plateasca destul de putin pentru aceasta functie. Pentru jocuri sau editare de imagini de inalta rezolutie avem in continuare laptopul obisnuit la dispozitie.
Sistemul de operare trebuie de asemenea revizuit pentru a face fata task-urilor obisnuite si de asemenea pentru a putea rezista nebuniei actuale cu tabletele si ultrabook-urile. Probabil la acestea se referea si raportul de saptamana trecuta pentru Android 5.0 "Jelly Bean" care mentiona o versiune imbunatatia de Chrome care sa functioneze alaturi de Windows 8.