http://ziuadecj.realitatea.net/politica/partidul-lui-tokes-lupta-pentru-libertatea-transilvaniei--85026.html
de Valentin Malaescu, 26 februarie 2012, 21:30
de Valentin Malaescu, 26 februarie 2012, 21:30
Autoguvernare, şcoli autonome, stat minimal, regiuni asimetrice, “transilvănism”, preşedinte ales de parlament - priorităţile PPMT.
Laszlo Tökes / foto Ioana Tohat
Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) şi-a ţinut în acest weekend la Miercurea Ciuc primul congres. Toro Tibor a fost confirmat preşedinte al formaţiunii coordonate, de fapt, de Laszlo Tökes. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susţine că pentru Uniune urmează cele mai grele alegeri de la înfiinţare.
Cu 309 din 312 voturi, Toro Tibor a devenit preşedinte cu drepturi depline al celui mai nou partid politic maghiar. Vicepreşedinte responsabil pentru Transilvania centrală a fost ales clujeanul Gergely Balazs. Mentor al PPMT, episcopul reformat Laszlo Tökes, a participat la congres în calitate de invitat, el nefiind membru al noului partid. Amintim că Tökes a fost ales membru al Parlamentului European şi ulterior a obţinut funcţia de vicepreşedinte al acestui for, în calitate de membru UDMR. Cu toate acestea, el nu a ezitat să lanseze noi atacuri la adresa formaţiunii din care încă face parte. "Pe noi nu atât de mult partidele româneşti de guvernare ne afectează, ci poziţia UDMR, căci unealta principală a tuturor guvernelor româneşti faţă de populaţia maghiară este totdeauna UDMR. De multe ori UDMR nu pe noi ne reprezintă către putere, ci reprezintă glasul puterii către comunitatea maghiară", a afirmat Tökes de la tribuna congresului PPMT, conform Mediafax. El şi-a exprimat temerea că după alegeri membrii UDMR "vor găsi soluţia să facă parte din putere şi aceasta ar fi chiar fatal pentru comunitatea maghiară".
PPMT a adoptat şi platforma-program, intitulată "Pe calea cea bună - Şanse şi libertate Transilvaniei". "În viziunea partidului, maghiarii din Transilvania sunt o comunitate vie, parte integrantă a naţiunii maghiare unitare din bazinul carpatic, care se bucură de diferite forme de autonomie şi se ghidează după propriile tradiţii şi sisteme de valori", se specifică în documentul menţionat. PPMT se declară partid de centru-dreapta, îşi anunţă intenţia de a intra în Partidul Popular European (PPE). Valorile asumate de PPMT sunt "libertatea, familia, transilvănismul, naţiunea şi democraţia bazată pe valorile morale creştine".
PPMT propune un stat minimal, care să se ocupe doar de apărarea naţională, afaceri externe, finanţe şi siguranţa naţională şi o republică parlamentară (cu preşedintele ales de parlament). Popularii lui Tökes mai vorbesc despre "regiunile asimetrice", dar şi despre garantarea reprezentării în parlament conform "proporţionalităţii etnice". Pentru Ţinutul Secuiesc PPMT îşi doreşte "o autoritate de autoguvernare specială, cu asigurarea autonomiei culturale a românilor care reprezintă o minoritate în regiune". Autonomie se solicită şi pentru Partium, în vreme ce Clujului îi este rezervat un rol special. "Clujul este considerat capitala Transilvaniei, şi aici ar trebui înfiinţate instituţii de învăţământ superior în limba maghiară, prin care cultura elitelor din sânul maghiarimii transilvănene să se integreze în valorile spirituale şi ştiinţifice europene", se spune în document. PPMT mai solicită "instituţii de învăţământ autonome pentru comunitatea maghiară de la cele mai fragede vârste până la studiile universitare" şi atrage atenţia asupra "lipsei materialelor în limba maghiară în rapoartele serviciilor de informaţii din România".
Cu o zi înaintea congresului PPMT, preşedintele UDMR recunoscuse că apariţia noului partid creează Uniunii o mare problemă. "Noi nu mai avem timp decât să intrăm cu viteză maximă în alegeri. Vor fi cele mai grele alegeri din ultimii 22 de ani şi nu spun lucruri ireale. Este important cum ne pregătim, pentru că este prima dată când la alegerile locale va fi o competiţie în Secuime, Ardeal şi Partium, în care trei organizaţii maghiare vor intra în lupta pentru voturi", a spus Kelemen. Cu toate acestea, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, susţine că noul partid nu va pune probleme Uniunii la Cluj. În schimb, el a avut un mesaj pentru Tökes. "Că domnul Tökes a făcut încă un partid dovedeşte că e o persoană cu care greu se poate înţelege cineva. Dacă e nemulţumit de UDMR, n-are decât să demisioneze din Parlamentul European şi să-şi doneze indemnizaţia unor asociaţii de caritate", a comentat Mate. El apreciază că UDMR ar trebui să voteze împotriva acceptării PPMT în PPE. "Nu pot fi de acord să vină în PPE, pentru că nu-mi place traseismul politic al unora", a spus Mate, aluzie la faptul că majoritatea liderilor PPMT provin din UDMR.
Nici preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, n-ar accepta partidul lui Tökes în rândul popularilor europeni. "Tökes este un excentric prin stilul în care se manifestă în spaţiul public, în interior şi în exterior. La felul în care se comportă în spaţiul politic românesc, apreciez că astfel de personaje n-au ce căuta în PPE", a opinat Buda.
Mult mai toleranţi cu noul partid sunt "civicii" maghiari. "UDMR n-a vrut niciodată democraţie în rândul comunităţii maghiare. După părerea noastră şi a comunităţii, partidul unic nu mai e o soluţie. Abia acum are şi comunitatea maghiară ocazia să guste democraţia, pluralismul politic, lucruri pe care comunitatea română le are de 22 de ani", a declarat preşedintele PCM Cluj-Napoca, Keizer Robert. El a adăugat că ar fi existat totuşi o şansă să nu se ajungă la bătaie pe voturile maghiarilor. "Dacă era democraţie în interiorul UDMR, acum n-ar fi existat nici PCM, nici PPMT", a afirmat Keizer.
Vicepreşedintele PPMT Cluj, Matis Jeno, propune reactivarea Forumului Consultativ al Maghiarilor (FCM). "Acolo unde reprezentarea comunităţii maghiare ar fi pusă în pericol de competiţie, vom căuta să colaborăm cu celelalte două formaţiuni. De aceea ar trebui să reactivăm FCM şi să-l reînnoim, alcătuindu-l din cele trei formaţiuni", a spus Matis. El a apreciat că judeţul Cluj se află "la limita zonei competiţie vs. colaborare". "Cu 16% în municipiu şi în judeţ, doar teoretic ar putea depăşi pragul toate cele trei formaţiuni, aşa că vom încerca să discutăm şi cu UDMR, şi cu PCM", a explicat Matis. El a adăugat că până în 15 martie prezidiul naţional al PPMT va stabili criteriile atât pentru selectarea candidaţilor, cât şi pentru negocierile cu celelalte două formaţiuni politice maghiare.