2013-05-30

Maghiarii se plâng că statuia lui Matei Corvin a fost escaladată de fanii lui Loreen - FOTO

http://www.stiridecluj.ro/social/maghiarii-se-plang-ca-statuia-lui-matei-corvin-a-fost-escaladata-de-fanii-lui-loreen-foto

Etnicii maghiari din Cluj-Napoca se plâng că statuia lui Matei Corvin a fost escaladată de fanii lui Loreen, dar și la celelalte concerte din cadrul Zilelor Clujului.
Primarul Emil Boc a fost sesizat și a spus că lucrurile vor fi remediate.
”Statuia lui Matei Corvin trebuie protejată ca și orice alt monument istoric, inclusiv cea a lui Mihai Viteazu. Am văzut și eu câteva poze. Sâmbătă seara, unii participanți la show au urcat pe statuie pentru a vedeamai bine. Am decis ca de fiecare dată când vom avea spectacole de anvergură să fie protejată printr-o măsură de protecție a Poliției Local”, a declarat primarul Emil Boc.

OBSERVATIE
Domnul primar ar trebui să se gândească și la faptul că la Zilele Clujului nu se respectă nivelul de zgomot admis de lege! Oare de ce ? Cei care locuiesc acolo nu au dreptul la o viață civilizată, doar de amențări au parte ptr că nu vor să contribuie la procesul de fațadizare... Dar se pune intrebarea cui intră banii în visterie proprie, la cei care locuiesc în centru sau primăriei? 
In loc de 25 decibeli între orele 22 - 06 au fost măsurați 95-98 decibeli la o distanță de cca  250 metrii, deci cu mult a fost depășit valori admise chiar și pentru nivelul de zgomot în timpul zilei. 
Depășirile nepremise au fost cauzate de cei care răspundeau de sonorizare ptr că nici cele mai simple reguli de audiție nu au fost respectate și de recomandările acusticienilor nici nu putem vorbi. 
Dată fiind puterea amplificatoarelor - mult peste normele admise pentru  zona centrală - care a făcut ca reverberația sonoră să producă efecte nedorite. Intr-o zonă cu lungimea de cca 300 metrii așezarea unor boxe de mare putere fac ca muzica să fie distorsionat. Dar pe lângă acest aspect cel care se ocupă cu sonorizare are defectul ”de a muta” piesele către bași adică către frecvențele joase cu putere sonoră foarte mare! Datorită legilor fizicii și acusticii - orele la care cel de la sonorizare a lipsit - frecvențele joase pot ”transporta” masa mare de aer la distanțe lungi. Astfel așezarea boxelor a permis ca undele frecvențelor joase să ”măture” nestingerit tot bulevardul  Eroilor! Astfel că Noi la ora 23,30 am putut măsura în camera unde trebuia să ne odihnim 66-69 decibeli pe lângă faptul că patul ”vibra” la ”trenul de unde” de joasă frecvențe... 
La odihna de noapte avem dreptul cu toți, dar primăria a fost incapabilă să înțeleagă  acest aspect și cei care locuiesc în centru istoric nici măcar nu pot odihni, că de dormit nici nu se poate vorbi...         
În cadrul primăriei există birou și specialiștii dotați cu aparate perfomante ptr măsurarea zgomotului stradal, atât portabile cât și mobile montat pe autospecială, care dau posibilitatea pentru efectuarea măsurărilor anticipate și în timpul reprezentațiilor! 
Cu toate aceștia cei din primărie nu au intervenit! Astfel că locuitorii din centrul urbei au avut de suferit din cauza frecvențelor joase produse de boxe și subwofere prost reglate!
Revenind la problema de fond clădirile din zona centrală sunt de sute de ani. Ele nu au fost proiectate să reziste la expunerea presiunii fonice de mii de watți (puterea instalată inadecvat în centrul Clujului). 
Existe norme care prevăd o expunere de până la 45 - 55 Watți, ca să cadă stratul de mortar! Cine a dat aprobarea la aceste reprezentații zgomotoase pe lângă faptul că este neglijent mai este și răuvoitor. 
Clădirile vechi care sunt astfel expuse la degradare pot cauza accidente. Frecvențele joase la mare putere și vibrații cauzate de subwoffere sunt ca niște ciocane mecanice care produc crăpături și in interiorul clădirilor, Pot cădea părți din tencuieli sau chiar țiglele se pot mișca și pot cădea pe stradă, Chiar și un balcon a căzut, după cea fost un spectacol la care s-au folosit subwofere de mare putere (deși atunci viceprimarul de atunci a spus că nu era nimic comun cu sonorizare proastă...)     
Prin Hortărirea Consiliul Local 191-192 a fost aprobat coplata la fațadizarea clădirilor centrale celor care stau aici, dar nimeni nu a venit să ne întrebe suntem sau nu de acord cu acțiuni zgomotoase, ba mai mult domnul primar a amenințat cu amenzi intre 4000 - 8000 dacă nu contribuim la refacerea aspectului istoric al centrului urbei! Deci unii distrug iar alții numai plătesc...
Am mai cerut primăriei și cu alte ocazii să întroducă un procedeu de măsurare anticipată înaintea fiecărei reprezentație cu instalații de sonorizare și să fie fixat - de comun acord cu organizatorii - nivelul maxim admisla care nu este deranjant muzica. La fel am cerut să se introducă - ca măsură de protecție - și monitorizarea. Dacă la acel  birou în care - din taxele clujenilor - sunt plătiți câțva angajați pentru monitorizarea zgomotului atunci să-și facă datoria. Am propus ca să se formeze echipe combinate cu studenții de la facultățile de profil ( știința șiingineria mediului), care în timpul și in contul practicii pot fi ”voluntari de mediu”. (CIVICUL ARDELEAN)
  

2013-05-24

Biserica, posibil conflict de interese. Cum îi învață preoții pe săteni să facă bani

Yahoo! News
Cum îi învață preoții pe țărani să facă bani
Protocolul de cooperare semnat recent între Ministerul Agriculturii şi Biserica Ortodoxă Română, pentru dezvoltarea satului românesc, ar urma să popularizeze fondurile europene și să stimuleze anteprenoriatul în rândul tinerilor din mediul rural.
Dincolo de scopul declarat, există voci care susțin că Biserica își încalcă astfel statutul, care nu include dezvoltarea antreprenorială și consultanța în domeniul atragerii fondurilor europene.
Toma Pătraşcu, vicepreşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR), susține că protocolul este un potențial caz flagrant de conflict de interese.
Și asta pentru că, a afirmat Pătrașcu, în ultimii ani BOR a obținut sume mari de bani din fonduri europene pentru exploatările agricole pe care le deține.
Semne de întrebare pe margine protocolului
Mai mult, reprezentantul ASUR a declarat pentru Yahoo! News că semnarea protocolului ridică multe semne de întrebare.
“Să nu uităm că BOR a fost împroprietărită după 1990 cu zeci de mii de hectare de teren agricol și păduri, să nu uităm că domnul Ilie Sârbu, licențiat în teologie și fost consilier economic la Mitropolia Banatului în anii '80 a fost, în repetate rânduri, Ministru al Agriculturii”, a adăugat Toma Pătrașcu.
El a amintit că Arhiepiscopia Sucevei este în proces cu Regia Națională a Pădurilor pentru a obține drept de proprietate pe o suprafață uriașă din fondul forestier.
Dincolo de toate acestea, reprezentantul ASUR a atras atenția că, potrivit statutului, obiectul de activitate al Bisericii nu include dezvoltarea antreprenorială și consultanța în domeniul atragerii fondurilor europene.
Mai mult, Toma Pătraşcu este de părere că încrederea populației în instituția Bisericii a scăzut constant în ultimii ani, ca urmare a controverselor legate de finanțarea cultelor și de predarea religiei în școli.
Influența bisericii la sate
Nu de aceeași părere este însă directorul general al Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Paula Popoiu.
În opinia acesteia, autoritatea bisericii şi încrederea de care se bucură preotul în cele mai multe sate ar putea fi un argument pentru semnarea unui astfel de protocol între Ministerul Agriculturii și BOR.
“Biserica a fost totdeauna centrul unei comunități, locul în care se dezbat probleme, în care oamenii se întâlnesc şi comunică. Preotul a fost un model și un sfătuitor. Cândva, preotul şi învățătorul erau oamenii cei mai ascultați în sat. Am văzut comunități care se strâng uneori pentru a-și apăra preotul de diverse abuzuri deci putem crede că în sat, biserica are autoritate şi putere de convingere. Apoi preotul este un intelectual care poate sfătui ţăranul ce e mai bine pentru el”, a adăugat Paula Popoiu, pentru Yahoo! News. 
Aceasta a mai spus că chiar dacă influența bisericii nu mai este așa de mare ca în trecut, rămâne una considerabilă.
Un ortodoxism după model catolic
Reprezentanta Muzeului Satului a amintit de influența pe care biserica catolică a avut-o în dezvoltarea comunității.
“Ortodoxismul este mai meditativ şi mai puțin implicat, dar cred că e bine că a venit vremea ca biserica ortodoxă să se implice în comunitate”, a completat Paula Popoiu.
Biserica, o instituție bogată
Și asta în contextul în care, spune directorul muzeului, Biserica este o instituție bogată , care poate va ajuta tinerii să-și deschidă mici afaceri .
“În ultima vreme eu nu am vazut biserici goale decât dacă preotul nu îşi face datoria. Şi sunt destui preoti care chiar luptă pentru dezvoltarea satului. Am întâlnit asemenea preoți în Munții Apuseni, în Deltă, în zone izolate.Ca orice instituție, și biserica are oameni de vocație sau farsori. Cei din urmă nu cred că fac parte din protocolul cu Ministerul Agriculturii” , a mai spus Paula Popoiu.
BOR: Fondurile, neaccesate pentru că sunt gratis
Întrebat de măsurile concrete pe care le vor lua preoții pentru dezvoltarea satului românesc, purtătorul de cuvânt al BOR, Constantin Stoica, a declarat pentru Yahoo! News că reprezentanții bisericilor le vor explica tinerilor despre antreprenoriat și despre avantajele asocierii.
Mai mult, el susține că “dintr-o lipsă de cultură”,există o reticență din partea celor de la sat în ceea ce privește fondurile europene. Și asta pentru că “sunt gratuite”.
Preoții le vor explica astfel că “nu li se va întâmpla nimic dacă accesează fondurile europene”.
Ce prevede protocolul
După cum reiese din comunicatul de presă al BOR, obiectivele Protocolului de colaborare dintre Patriarhia Română şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt următoarele:
- informarea locuitorilor din zonele rurale despre fondurile europene pentru dezvoltarea agriculturii şi a satului românesc prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, prin susţinerea campaniei “PNDR vine în satul tău”, precum şi a altor programe.
- promovarea valorilor tradiţionale ale comunităţilor rurale în vederea conservării şi dezvoltării patrimoniului spiritual, cultural, educaţional, social şi natural al satului românesc.
- organizarea de întruniri, seminarii, simpozioane etc. destinate locuitorilor din zonele rurale şi implicarea acestora în proiecte culturale şi educaţionale cu scopul păstrării conştiinţei şi identităţii româneşti;
- stimularea tinerilor din mediul rural privind antreprenoriatul şi conştientizarea importanţei asocierii şi comasării terenurilor;
- organizarea în parteneriat a unor activităţi cu scopul valorificării resurselor locale etc.
Protocolul de colaborare dintre Patriarhia Română şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se încheie pe o perioadă de un an cu posibilitatea prelungirii printr-un act adiţional.

2013-05-22

1.000 de clădiri din centrul Clujului vor fi faţadizate cu FORŢA, dacă proprietarii se opun!

Primarul Emil Boc a declarat că lansează în dezbatere publică un proiect amplu de refaţadizare a 1.000 de clădiri din centrul istoric al oraşului.
Edilul a explicat că mai multe echipe de specialişti vor analiza clădirile din centrul istoric, circa 1.000 de imobile, de la Gară şi până la Grădina Botanică, iar apoi Primăria va impune demararea refaţadizării.
"De joi, 23 mai, vom lansa în dezbatere publică un proiect care vizează refaţadizarea clădirilor din centrul istoric. Recunosc că s-au făcut unele progrese pentru refaţadizarea clădirilor, dar există o majoritate covărşitoare a clădirilor din municipiu, care sunt într-o stare deplorabilă şi care trebuie refăcute.
Zona vizată se întinde de la Gară şi până la Grădina Botanică şi care are 956 de clădiri. Acestea vor fi modernizate în 3 etape. 
În perioada 2013 - 2014, vor fi refaţadizate 101 clădiri de pe Eroilor, Piaţa Unirii, Napoca, Avram Iancu, Petru Maior şi strada Memorandumului, unde toate lucrările ar costa 2 milioane de euro.
În perioada 2015 - 2016, vor fi refaţadizate 399 de clădiri, iar, în 2016 - 2018, vor fi refăcute 456 de clădiri", a explicat Emil Boc.
Primarul Clujului a mai spus că, după ce echipa municipalităţii va inventaria clădirile care trebuie refaţadizate, proprietarii vor fi notificaţi, iar timp de un an aceştia vor putea să se pună de comun acord pentru demararea lucrărilor. Cei care nu vor fi de acord, vor fi amendaţi, iar dacă tot nu se conformează lucrările vor fi făcute cu forţa.
"O echipă tehnică de la Primărie va inventaria imobilele şi va face o listă pornind de la cele mai degradate. După inventar, vom emite o notificare către fiecare proprietar pentru ca într-un an de zile să refaţadizeze clădirea. Sunt alternative oferite de Primărie: proprietarii să facă din fonduri proprii lucrările sau prin susţinerea Primăriei, prin finanţarea noastră. În acest caz, 80% din finanţare este asigurată de către proprietar, iar 20% este contribuţia noastră. Noi facem lucrarea, iar ei returnează banii în maxim 10 ani. Dacă ei spun că nu pot face pe cheltuială proprie, atunci Primăria vine şi spune că împrumută banii, iar proprietarii returnează suma după 10 ani.
Amenzile pentru cei care se opun sunt cuprinse între 4.000 şi 8.000 de lei, iar dacă nici în urma amenzii nu se întâmplă nimic, primarul poate veni în faţa Consiliului Local şi poate dispune efectuarea lucrării şi recuperarea banilor prin intermediul Finanţelor", a mai spus Emil Boc.
Sumele oferite de Primăria Cluj-Napoica vor fi puse ipotecă în cartea funciară a imobilelor, dar nu se va percepe dobândă, ci numai indexarea cu rata inflaţiei.
Observație
Domnule primar BOC. 
Scrisoare deschisă.
Sunt unul care a fost amendat ptr că nu am vrut să semnezi în alb un așa zis ”contract  de fațadizare” cu ajutorul primăriei încă de acum 2 ani, deși am răspuns chiar a doua zi la adresa primăriei în care am fost anunțat că trebuie să execut fațadizarea, dat fiind că sunt proprietar într-o locuință compus dintr-o cameră și bucătărie. În răspunsul meu am explicat că nu dispun de fondurile necesare unei fațadizare și am rugat să mi se trimite o ofertă de preți ptr lucrarea la care sunt obligat de o hotărîre de consiliu local,(parcă 192).  
Dar în loc de ofertă a venit un proces verbal cu amenda de  500 lei. Am fost la biroul doamnei polițistă și am întrebat dacă a fost la față locului și spre marea mea mirare domnia sa a spus cu nonșalanță că nu a fost la  mine și nici pe vecinii nu a căutat, deși în proces verbal era specificat expres(adică a mințit) că ”nu m-a găsit nici pe mine și nici vecinii mei” Deci procesul verbal era semnată doar de domnia sa! 
Am întrebat-o, dacă n-a fost la fața locului atunci de unde știa că  nu am început lucrarea de fațadare? Răspunsul doamnei polițistă a venit promt : ”am primit o listă de la departamentul, care a emis adresa!!!” 
Culmea ironiei e că totul s-a petrecut față de șeful domniei sale care tocmai se afla în birou și incă trei polițiști. Faptul că nu am fost singur ci cu  un domn consilier PDL-ist, nu a deranjat-o pe  nici unul dintre domni polițisti, domn care sunt plătiți și din impozitul meu... 
Deși nu am vrut să achit amenda m-a sfătuit domnul consilier să achit măcar jumătate că procesul verbal nu se  mai poate anula și apoi (?!?)  și să cer anularea ei sau să dau în judecată doamna ptr neglijență și reavoință...Nu am făcut sperând că voi fi lăsat în pace.
Acum că au trecut câțiva ani, iar veniți să mă amendați după ce atunci nu a fost făcut fațadizarea de către angajații primăriei este foarte supărător! 
Sper să revizuiți atitudinea și nu ne mai amenințați cu Fiscul, ptr că banii ce ”produceți” cu procese verbale nu ajung la primărie ci la Ministerul Finanțelor, sau poate asta nu știați... 
La fel sper că de data asta angajații primăriei nu vor veni din nou să semnezi în alb un contract cu primăria... 
Semnează Unul, care a fost amendat ptr fațadizare (adresa si tel se poate afla de la redacție)    

Culmea ironiei - Gigi Becali îi cere lui Băsescu să îl graţieze

Avocatul Bogdan Vlad a declarat că Gigi Becali i-a cerut să introducă la Preşedinţie unmemoriu de graţiere, care se va baza pe considerente personale.
Memoriul va fi redactat de Gigi Becali şi va fi trimis săptămâna viitoare. Avocatul BogdanVlad a mai spus că Becali îşi va motiva cererea pe aspecte ce ţin de viaţa de familie a lui Gigi Becali sau de viaţa profesională a acestuia.
Becali a declarat după aflarea sendinţei din dosarul privind schimbul de terenuri cu MaPN că nu exclude posibilitatea de a-i cere lui Traian Băsescu să îl graţieze. "Dar de ce să nu? Şi care e treaba? Ce, mi-e ruşine? Mi-e ruşine să cer libertatea mea pentru familia mea? Care e treaba? Ce, un act creştinesc, ţi-e ruşine să-l ceri? Sau ce, dacă-l face, un act creştinesc, îi e ruşine?", a spus finanţatorul Stelei.
"Toate demersurile pe care le pot face - smerenie, orice - le voi face pentru ca să fiu liber pentru familia mea. Nu-mi cad galoanele dacă cer. Se poate? E legal? Se întâmplă să ceri preşedintelui graţierea? Eu ocer. Vrea - bine, nu vrea să o dea - iar bine", a mai spus Becali.

2013-05-18

Steaguri și autostrăzi


08.02.13 de Cristian Sîrb 
Singura „insultă” pe care o resimt venind ca un suflu pustiitor dinspre nația ungară, special țintită ca să păteze onoarea pierdută a României, este aceea că Ungaria contemporană are capitalistul tupeu să dețină și să folosească gospodărește, şi împarte aproape gratis cu noi, circa 700 de km de autostrăzi predate la cheie (subliniez acest detaliu, pentru că am remarcat că ai noștri, într-un demers compensator, încep să adune peticele date în folosință cu panglică pe te miri unde prin țară, ca să obțină o chinuită întindere de 500 km)!
Iată, deci, ultima & unica palmă etnic-jignitoare de pe obrazul națiunii române, primită în istoria recentă de la vecinii și conlocuitorii noștri maghiari. Realitatea celor 700 de km de autostradă finisată (pe care noi nu-i avem) e scuipată zgmotos dinspre țara vecină și, când nu-i împroșcată drept în mândrul nostru obraz dacoroman, e adusă în plai mioritic pe roțile automobilelor înscrise și plătitoare de taxe degeaba în România? Nu-i așa, ce insolență din partea lor: să ne-o ia înainte! Nu puteau să (ne) mai aștepte?
Ungaria cea umilită la Trianon, în amorul ei propriu de fostă parteneră cvasi-egală a Habsburgilor. Ungaria renăscută. Ungaria, de care noi râdem mereu cu o superioritate cam de neam prost, cum că abia numără 10 milioane de locuitori. Mustăcim, oare, de la „înălțimea” celor ce nu au putut organiza nici măcar un recensământ validabil, ca atare neștiind nici în ziua de azi câți suntem de toți?
Abia atunci când ne vom arăta jenați și calomniați, în cap cu nefolositorii guvernanți rrromâni care ne reprezintă (și compromit cu succes ideea de stat), nu de atentatul cuiva la simboluri, ci tocmai de acest fapt insultător ce ne dă zilnic cu tifla de peste graniță - că ei și-au pus la punct toate drumurile din țară și noi, încă, nu - voi accepta și eu să ne smiorcăim grijulii la „simboluri”, la tradiții și la alte, până atunci nejustificate, sensibilități. La steaguri arborate sau nearborate, arse, călcate în picioare, mânjite cu căcat, la efigii ale lui avramiancu spânzurate în piața publică de un bolnav psihic. Până vine ziua aceea, ce-ar fi să vă mai micșorați ciocul, români verzi?
Administrații după administrații, cât se poate de băștinașe, au păstrat țara asta cu tot dinadinsul, din prostie sau din rea credință, într-o cruntă înapoiere - vizibilă chiar în acest moment, numai de vă uitați pe fereastră, darmite să pășiți în stradă! Așadar, de ce m-ar înțepa mai mult la simțul meu patriotic un ungur care-mi arde un steag sau îmi spânzură un avramiancu făcut din cârpe, decât m-ar înțepa un român bun, corupt din tată-n mă-sa, doctor la cinci universități particulare și la una de stat, care-mi conduce țara ca pe o latrină ce pentru el nu valorează nici doi lei, locul unde înapoiatul-bun-la-afaceri-cu-statul își face nevoile fără să se șteargă!?
Ce sens mai au simbolurile naționale, zise sacre, la ce servește naționalismul, de ce aș mai fi rasist, de ce m-aș uita chiorâș la minorități, ce sens mai are ofensa în sine, și reacțiile diplomatice „ferme”, corlățenești, când consângenii mei din „elita” politică mă tratează ca pe un nimic în propria țară!?

Cel mai bun pământ, cele mai mici producţii agricole

Vineri, 17 Mai 2013
În deschiderea Conferinţei Naţionale a Agricultorilor, organizată de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu a afirmat că principalele probleme ale fermierilor sunt realizarea cadastrului agricol, modernizarea agriculturii şi repunerea în funcţiune a sistemului de irigaţii.
“Sunt aspecte asupra cărora am insistat şi le-am abordat în nenumărate rânduri, solicitând intervenţia statului. Reformele în agricultură trebuie să înceapă cu organizarea teritoriului şi constituirea exploataţiilor agricole. Au fost unele promisiuni, câteva timide iniţiative de a rezolva aceste aspecte, dar nimic nu s-a concretizat”, a firmat Laurenţiu Baciu.
Parcelele cu 1-2 hectare nu pot fi baza unei agriculturi moderne.
“Iată unul dintre motivele pentru care pământul nu este suficient şi eficient exploatat, producţiile obţinute ducându-ne în coada Europei, deşi ne lăudăm cu cel mai bun pământ", a completat el.
Preşedintele LAPAR a vorbit şi despre accesul la banii europeni.
“Am solicitat în nenumărate rânduri luarea unor măsuri care să conducă la eliminarea birocraţiei excesive şi totodată la fluidizarea proceselor privind analiza proiectelor depuse, astfel încât perioada de la depunerea acestora şi până la implementarea lor să fie cât mai scurtă.”
În rezolvarea problemelor e nevoie de voinţă politică.
“Avem deja o infrastructură pe care am putea doar s-o modernizăm, avem resurse de apă, n-avem însă voinţă. Nu realizăm în ce mare pericol ne aflăm, pericol ce se accentuează pe măsură ce înaintăm în timp, ca urmare a încălzirii globale şi, ca efect pentru zona noastră, secetă excesivă, deşertificare. Iniţiativa MADR de a susţine financiar pomparea apei pe canalele magistrale este salutară, dar nu suficientă", a adăugat Baciu.
Preşedintele LAPAR a adăugat că România are costuri mult mai mari cu plata pagubelor produse de inundaţii, secetă sau alunecări de teren, decât dacă ar face investiţii hidro pentru desecare, combaterea eroziunii solului şi realizarea perdelelor de protecţie.

CJ Cluj, în discuții cu FrieslandCampina pentru a salva brânza Năsal

May 17, 2013 by Stiri de Cluj
Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Ioan Oleleu a fost vineri, 17 mai, gazda unei întâlniri cu reprezentanți ai acționariatului majoritar al societatii Napolact Cluj-Napoca, compania olandeză FrieslandCampina, în contextul clarificării.

DECLARAŢIA ZILEI - Ambasadorul Norvegiei la Bucureşti despre paradoxul românesc

http://www.buzznews.ro/2013/04/12/ambasadorul-norvegiei-la-bucuresti-despre-paradoxul-romanesc/
 12 aprilie 2013
„Puteţi hrăni 18 milioane de oameni, dar im­portaţi două treimi din alimente. Este cel mai mare paradox, este o nebunie!“
Øystein Hovdkinn, Ambasadorul Norvegiei la Bucureşti

Sâmbăta EXPERIMENTELOR la Facultatea de Fizică, UBB

NEWS 17 mai 2013
Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai şi Asociaţia EmpirX vă invită la cea de-a 5-a ediţie a manifestării “Sâmbăta experimentelor”, în data de 18 mai 2013 între orele 10-13 şi 14-17 în clădirirea centrală a UBB, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1.
În cadrul acestei ediţii, studenţi şi cadre didactice vă vor provoca gândirea prin realizarea unor experimente din fascinanta lume a fizicii şi vă vor indemna să participaţi la explicarea fenomenelor prezentate.

Celebra brânză de Năsal produsă la Ţaga, judeţul Cluj, dispare de pe piaţă! ADRIAN GURZĂU: “NU mai cumpăraţi mărci mincinoase aşa-zise “tradiţionale româneşti”

 17 mai 2013 
Încă un “produs de Cluj”, brand tradiţional românesc, va dispare de pe piaţă – este vorba despre celebra brânză de Năsal produsă la Ţaga, judeţul Cluj.
Deputatul PDL de Cluj, Adrian Gurzău, crede că “era de aşteptat ca asociaţia fermierilor olandezi care au preluat fabrica de lactate “Napolact” să încerce să pună pe butuci concurenţa pentru a-şi impune pe piaţa românească propriile produse”.
“Şi ce metodă mai ieftină de a omorî concurenţa decât aşa-zisele privatizări din România? Cumperi ieftin, vinzi la fier vechi – că cică nu există căutare a produsului autohton, după cum cinic se justifică acţionarul majoritar Friesland – şi rămâi şi cu teren în centrul oraşului pentru a te dezvolta imobiliar. Aşa s-a întâmplat cu fabrici şi mărci de referinţă ale Clujului, care au fost trase pe linie moartă prin privatizări dubioase, azi mari afaceri imobiliare. Aşa s-a ales, sau se va alege, praful de fabrica de îmbrăcăminte Flacăra, cea de mobilier, Libertatea, Industria Sârmei de la Câmpia Turzii, Combinatul de sticlă din Turda, Fabrica de bere Ursus, fabrica Clujana”, spune Adrian Gurzău.
Deputatul de Cluj Adrian Gurzau Foto:cdep.ro
Societatea Friesland, acţionarul majoritar al firmei Napolact închide unitatea de producţie de la Ţaga, toţi angajaţii primind decizie de disponibilizare, începând cu 1 iunie, reaminteste deputatul PDL.
Fabrica va fi scoasă la vânzare însă cei care o vor cumpăra nu vor mai avea dreptul să producă această marcă de brânză – asta deşi această brânză este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate printre consumatori, ştiut fiind faptul că este fermentată în condiţii speciale, în interiorul unei grote aflate pe dealul localităţii clujene Ţaga, unde se formează o bacterie ce produce un mucegai specific pentru această brânză, care nu a mai putut fi reprodus nicăieri în ţară”, reaminteste Gurzau.
Dincolo de tragedia produsului, rămâne şi tragedia celor care vor fi disponibilizaţi. Cu această ocazie se văd şi lipsurile reale ale legii. O intervenţie a directorului Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj, Daniel Don, pentru cotidianul Ziua de Cluj, arată faptul că legea nu-i obligă pe angajatori să anunţe disponibilizările, dacă numărul oamenilor care intră în şomaj este de sub 30% din totalul angajaţilor.
De un cinism deosebit este faptul că, folosindu-se de produsul “Năsal”, Compania Friesland a făcut o amplă campanie de promovare a produselor sale – inducând idea că toate acestea s-ar fabrica strict manual ca şi celebra brânză de Năsal, şi că din 10 litri de lapte se realizează 1 kg de brânză. Acesta este motivul pentru care aleg să boicotez, prin neachiziţionare, produsele marca Friesland – la fel ca şi în cazul mincinosului “produs de Cluj” marca “Ursus”, produs de fapt la Buzău”, a mai aratat deputatul PDL Cluj, Adrian Gurzău.

Năsal este o brânză fermentată

Năsal este o brânză fermentată, moale, cu crustă exterioară rezultată în urma maturării. Comparabilă cu brânzeturile franțuzești, năsal este singura brânză cu mucegai, autentic românească. Tradițional, năsal se producea din lapte de oaie; în prezent, se produce și din lapte de vacă (nepasteurizat).
Este un sortiment cunoscut în toată Europa în urma obținerii denumirii de origine controlată. Numele năsal provinde de la localitatea cu același nume din județul Cluj, Transilvania, dar năsal se maturează în grota naturală de la Țaga, singurul loc unde microclimatul este favorabil bacteriei Brevibacterium Linens ce ajută la maturare și îi conferă gustul și mirosul atât de specifice.
Se comercializează în cutii de lemn sub numele de „Brânză de Năsal” și este produsă de compania Napolact (Friesland). Se servește ca atare pe platouri de brânzeturi sau folosită la gustări.









Dispare brandul de branza Nasal – Producatorul spune ca romanii nu sunt pregatiti pentru specialitati
Retailers.ro on 16/05/2013 in Food & Drink 
Fabrica Napolact Cluj-Napoca din comuna Taga, judetul Cluj, ce producea branza de Nasal se inchide de la inceputul lunii iunie potrivit actionarului majoritar al societatii FrieslandCampina ce argumenteaza decizia sustinand ca au scazut vanzarile din cauza interesului scazut pentru specialitatile de branzeturi romanesti.
“Unitatea de productie de specialitati de branza, detinuta de compania Friesland Campina in comuna Taga, este functionala pana la 1 iunie, data de la care va intra in conservare. Decizia a fost luata ca urmare a interesului scazut pe care consumatorii romani il au pentru specialitatile de branzeturi romanesti. Acest fapt a dus la scaderea continua a vanzarilor si, implicit, a productiei, desi compania a facut investitii foarte mari in campanii de promovare a gamei de branzeturi de la Taga”, se arata in comunicatul companiei Friesland Campina.
Compania va continua sa comercializeze produsele existente in stoc, iar atunci cand contextul pietei va fi favorabil, iar preferintele de consum ale romanilor in ceea ce priveste branza se vor schimba, nu exclude posibilitatea repornirii productiei in aceasta unitate.
Napolact s-a aflat anul trecut pe locul 9 in topul celor mai puternice 50 de branduri romanesti.

2013-05-11

TUPEU -Mercedes cu însemne ale Camerei Deputaților parcat pe trecerea de pietoni la Iulius Mall

Un Mercedes cu însemnele Camerei Deputaților a fost fotografiat parcat petrecerea de pietoni de la Iulius Mall Cluj. Acesta îi aparține lui Aurel Pascu, prim vicepreședinte la Partida Romilor Pro EuropaFiliala Cluj.
Mașina a fost fotografiată la Iulius Mall, vineri, 10 mai, în jurul orei 17.30. 
Contactat telefonic, Aurel Pascu s-a declarat surprins de cele întâmplate și a spus că și-a vândut Mercedesul, acum două săptămâni. ”Eu am vândut mașina și i-am spus băiatului care o are acum să nu mai poarte ecusonul de la Camera Deputaților. Am vândut mașina de vreo două săptămâni”, a explicat Pascu.
Întrebat ce căuta pe mașină ecusonul, șeful romilor din Cluj a spus că: ”Eu mă duceam des la București ca și consilier al Partidei Romilor pe Regiunea de Nord - Vest și aveam nevoie la intrare, la Camera Deputaților”.
Aurel Pascu a recunoscut că nu avea dreptul să dețină acest ecuson, nefiind parlamentar și nelucrând la un cabinet de deputat. ”Ecusonul l-am primit de la domnul deputat Nicolae Păun (n.red președintele Partidei Romilor). Acuma o să scrieți la ziar asta?”, a întrebat Pascu.
După aceste răspunsuri, prim vicepreședinte la Partida Romilor Pro Europa Filiala Cluj a închis telefonul și nu a mai răspuns.

Clujul, văzut din spațiu. TIMELAPSE 1984 - 2012 - Cum au DISPĂRUT zonele verzi

Serviciul Google Earth oferă posibilitatea observării modului în care s-a dezvoltat orașul Cluj-Napoca în ultimii 28 de ani. Imaginile au fost surprinse din satelit.
În 1984 și până după Revoluția din 1989, în Cluj-Napoca erau mult mai multe spații verzi. Imaginile surprinse din satelit arată cum de-a lungul anilor spațiile ocupate de clădiri au ocupat tot mai multe teren.
În imagini se văd chiar și modificările survenite de zona în care se află acum Iulius Mall Cluj. Acolo, până în 2007 erau spații verzi și terenuri de sport, dar acum e plin de ”betoane”.
Aceeași situație este întâlnită și la intrare în Cluj-Napoca dinspre Florești, unde din 2007 a început construcția Polus Center. 
Vezi AICI imaginile din satelit.


Foto: Clujul acum

2013-05-09

Legea cooperatiei agricole, o lege fara continut

In urma cu un an, mai multi parlamentari ai Comisiilor de Agricultura au initiat o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii 566/2004, a cooperatiei agricole. Proiectul a trecut de comisiile de specialitate si se afla acum in Plenul Parlamentului, pentru aprobare. 
Potrivit proiectului de act normativ, persoanele fizice autorizate pot deveni membre atat in cooperativele agricole de gradul 1, cat si in cele de gradul 2. Astfel, "cooperativele agricole de gradul 1 sunt asociatii de persoane fizice si persoane fizice autorizate definite conform OUG 44/2008. Cooperativele agricole de gradul 2 sunt persoane juridice constituite din persoane fizice, persoane fizice autorizate si persoane juridice, dupa caz, in scopul integrarii pe orizontala si pe verticala a activitatii economice desfasurate de acestea si autorizate in conformitate cu prevederile prezentei legi." 
Conform proiectului, actul constitutiv al cooperativei agricole cuprinde, in mod obligatoriu, denumirea si sediul; tipul si gradul cooperativei agricole; lista cu numele si prenumele, locul si data nasterii, domiciliul, codul numeric personal, cetatenia persoanelor fizice, membrii fondatori, denumirea, numarul din registrul comertului si sediul persoanelor fizice autorizate, definite conform OUG 44/2008, si a persoanelor juridice membri cooperatori. 
Poate fi membru cooperator al unei cooperative orice persoana fizica, persoana fizica autorizata, definita conform OUG 44/2008, sau persoana juridica ce: are capacitatea deplina de exercitiu, respectiv este legal constituita; impartaseste scopul comun; face o cerere de aderare, cu exceptia membrilor fondatori; subscrie si plateste numarul de parti sociale prevazute in actul constitutiv; se angajeaza sa respecte prevederile legale si actul constitutiv al cooperativei agricole etc. 
Desi proiectul de act normativ este bine vazut de cei care au sau au condus cooperative, acestia considera ca legii i-ar trebui aduse mult mai multe modificari. 
Mircea Ciurea, 
Cooperativa Somes Aries: 
Modificarea este de bun augur. Pentru ca persoanele fizice sau intreprinderile individuale puteau fi membre, dar persoanele fizice autorizate, care sunt platitoare de taxe si impozite, nu erau recunoscute. 
De altfel, sunt foarte multe masuri pe fonduri europene care te obliga sa devii persoana fizica autorizata. Iar asta automat te facea sa nu mai poti fi membru intr-o cooperativa. Ceea ce nu era corect. 
Ma bucura aceasta modificare, mai ales ca in urma cu o luna am avut o intalnire de lucru la Ministerul Agriculturii cu secretarul de stat Daniel Botanoiu, in care am vorbit tocmai despre neajunsurile acestei legi. Noi am avut atunci mai multe cerinte, printre care si aceasta. 
O alta cerinta a fost legata de gestionarea cotei de lapte. Pentru a obtine autorizatia de a gestiona cota de lapte a membrilor cooperatori este o prevedere aberanta prin care se cere cooperativei un punct de colectare a laptelui. Adica procesatorul poate sa colecteze direct din tancurile de racire de la fermieri, iar noi ca si cooperativa nu. Asa ca am solicitat ca aceasta prevedere sa fie eliminata. De asemenea, am mai solicitat sa se modifice Legea Cooperatiei si Codul Fiscal, astfel incat cooperativa sa poata negocia pretul la motorina de la distribuitori. Noi sa distribuim membrilor, iar fermierii sa beneficieze de acciza la motorina. 
Ar mai trebui ca Legea cooperatiei sa se modifice astfel incat cooperativele sa aiba anumite facilitati. De exemplu, noi, ca si cooperativa, sa beneficiem de punctaj suplimentar la investitiile prin PNDR. 
Mihai Lungu, 
fost presedinte al Cooperativei agricole Muntenia: 
Introducerea persoanelor fizice autorizate in randul membrilor de cooperative nu rezolva problemele. Legea trebuie modificata si adaptata conditiilor romanesti. A fost o lege facuta cu consultanti din strainatate, experti din SUA cu experienta, dar dintr-un mediu ecomomic complet diferit de cel romanesc sau european. Este o lege care e ca nuca in perete, ca dovada ca astazi sistemul cooperatist nu este decat o fatada. Este la fel de nedezvoltat ca imediat dupa aparitia acestei legi, ceea este o dovada ca legea nu este functionala. Avem cooperative doar pentru ca existenta lor le ofera membrilor niste avantaje. Dar ele nu fac servicii pentru membri. 
Un lucru clar ce ar trebui prevazut in lege, este ca membrii cooperativei nu trebuie considerati ca un grup de sistemul bancar. Pentru ca atunci isi plafoneaza unul altuia creditele. De exemplu, la Cooperativa Muntenia, cand ne-am dus la FGCR sa ne garanteze creditele la membrii cooperativei, nu a putut sa ne mai dea garantii pentru ca depasisem plafonul de grup, fiind mai mult de 7 membri. Membrilor li s-a zis ca li se pot garanta creditele daca ies din cooperativa. Deci, se ajunge la niste anomalii. 
Adrian Radulescu, 
fost vicepresedinte al Cooperativei agricole Muntenia: 
Legea, asa cum este ea in prezent, nu aduce nici un fel de facilitate membrilor. Ea a fost facuta ca sa spunem ca avem si noi o lege a cooperativelor. Este de fapt o alta forma de asociere; in loc sa faci o societate pe actiuni, faci o cooperativa agricola. Doar ca nu mai sunt actiuni, ci sunt parti sociale. 
In mod normal, o cooperativa agricola era buna daca iti crea facilitati. De exemplu, in acordarea de subventii primesti mai mult cu o anumita suma, in cazul in care face investitii ai un anumit sprijin, etc. Cooperativa nu este vazuta ca o asociere de membri, de terenuri, de animale, ci ca o societate comerciala, care face niste servicii membrilor ei. Dar legea este asa de prost definita, inclusiv la partea cu serviciile, incat nu te ajuta cu nimic. De exemplu, noi cei care am pus bazele Cooperativei Muntenia am fost acuzati ca am creat un grup organizat pentru fraudarea fondurilor europene. Nu s-a inteles care a fost de fapt scopul ei. 
Legea ar trebui sa prevada ca in interiorul cooperativei sa circule marfurile fara TVA. De exemplu, daca eu cumpar purcei din afara cooperativei fara TVA si vand unui membru cu TVA, iar el mi-l ramburseaza peste 5 luni, pentru ca atunci produce porcii, nu l-am nenorocit?

2013-05-03

Sărbători Fericite!

Cu ocazia sfântei sărbători pascale dorim tuturor care sărbătoresc Invierea toate cele bune și Sărbători fericite din partea colectivului redacțional Civicul Ardelean!
 

2013-05-02

Liviu Dragnea: Nu putem porni descentralizarea până nu avem punctele de vedere ale administraţiei locale

Marţi, 30 Aprilie 2013 
Bucureşti, 30 apr /Agerpres/ - Descentralizarea nu poate fi începută fără a avea punctele de vedere ale administraţiei locale, a declarat marţi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, la întâlnirea cu membrii Consiliului Consultativ pentru Regionalizare şi cei ai asociaţiilor administraţiei publice locale.
'Sper să ajungem cât se poate de repede la un acord pe subiectele dezbătute azi, ca să putem finaliza întregul proces înainte de începerea noii generaţii de programe operaţionale, prevăzute pentru perioada 2013 - 2020. În acelaşi timp, sunt conştient că nu putem porni descentralizarea până nu avem punctele de vedere ale administraţiei locale', a subliniat ministrul, la întâlnirea de la sediul MDRAP.
Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, ai Asociaţiei Municipiilor din România, ai Asociaţiei Comunelor din România, ai Asociaţiei Oraşelor din România şi ai Asociaţiei Primarilor Sectoarelor Municipiului Bucureşti au discutat cu membri ai Consiliului pentru Regionalizare despre tipul competenţelor şi al inventarului patrimonial care vor trebui transferate către autorităţile publice locale, ca urmare a procesului de regionalizare-descentralizare. 
Potrivit unui comunicat al MDRAP remis AGERPRES, în cadrul întâlnirii au mai fost abordate teme precum sursele de finanţare şi beneficiarii de la nivel local, modificările care trebuie aduse legislaţiei din domeniul administraţiei publice locale şi viitoarele competenţe ale structurilor descentralizate. 
'Salut propunerile colegilor din administraţia publică şi pe cele ale membrilor grupului de lucru academic care sunt în sală. Vom avea din ce în ce mai multe întâlniri de tipul acesta, pentru că nu suntem aici doar ca să stabilim elementele de care avem nevoie pentru organizarea şi funcţionarea regiunilor, ci şi ca să conturăm profilul viitoarelor regiuni administrativ-teritoriale, bazându-ne pe concluziile studiilor pe care ni le prezentaţi', a declarat ministrul Liviu Dragnea, preşedinte al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare. 
La întâlnire au participat şi membri ai Grupului de lucru academic - reprezentanţi ai Academiei Române, cercetători şi profesori universitari.
Până la următoarea reuniune cu Consiliul Consultativ pentru Regionalizare, reprezentanţii asociaţiilor aleşilor locali se vor întâlni pentru a discuta propunerile avansate şi a stabili un set comun de puncte de vedere. AGERPRES/(AS - Roberto Stan)
Observație
După cum se poate constata guvernul deși a tot susținut că rămâne la varianta din 2007 cu  7+1 euroregiuni , acum a apărut o variantă de 11 +1 adică cu o Românie având 12 regiuni.
La prima vedere cititorul  poate constata că la împărțire s-a ținut cont a valoarea PIB pe regiuni care să fie cât mai apropiat pe toată suprafață a țării, dar...
Dar această valoare, care la regiuni variază între 31,25 (reg.7) și 42,34 (reg.9)  nu poate fi realizat dacă nu ține, cont de posibilitățile viitoare ale județelor componente. Dat fiind diferența mare dintre PIB-urile regiunilor de aproape 30% arată că această împărțire are discrepanțe ce nu dau o rezolvare bună pentru varianta 12 regiuni$
Această variantă însă mai are o problemă: județele din centrul țării nu vor mai avea valorile PIB așa de ridicat dacă nu au  în componență și un județ limitrof cu graniță ! Ele nu vor putea accesa acele fonduri ce se pot obține de la UE pentru dezvoltarea teritoriilor transfrontaliere de ex. Programul de Cooperare Transfrontalieră RO-HU
Există însă și o imersiune politică ptr că cele trei județe zis ”secuiești” sunt propuse în trei regiuni diferite! Probabil s-a vrut desființarea ”Țării Secuiesc”... Acestă ”desființare” însă v-a face ca în loc să fie o ”probleme” numai pentru conducerea centrală,  acestea - adică ”problemele” - se v-a extinde în trei regiuni, mărindu-se și nu rezolvă problema etnică...
Mai apare și o altă probabilitate: cei care au fost ”împărțiți” în trei regiuni vor avea și alte atuuri să arate că într-adevăr există opresiuni etnice pentru care UE are obligație să ”intervină”.
Dacă e să luăm în considerare doar PIB-ul fiecărei județ s-ar putea crea un atuu de nezdruncinat ar fi ca cele trei județe Harghita-Covasna și Mureș să fie pus laolaltă cu județul Suceava care are multe asemănări economice, turistice și chiar de relief ce face ca regiunea formată să producă mult mai mult pe plan economic! Dat fiind că tot se vehicula ”desființarea! județului Suceava astfel v-a avea ca și partener trei județe cu PIB mare și astfel poate beneficia de suportul economic al acestora putând accesa și fonduri transfrontalier mai ușor. (Civicul Ardelean)