2013-05-30

Maghiarii se plâng că statuia lui Matei Corvin a fost escaladată de fanii lui Loreen - FOTO

http://www.stiridecluj.ro/social/maghiarii-se-plang-ca-statuia-lui-matei-corvin-a-fost-escaladata-de-fanii-lui-loreen-foto

Etnicii maghiari din Cluj-Napoca se plâng că statuia lui Matei Corvin a fost escaladată de fanii lui Loreen, dar și la celelalte concerte din cadrul Zilelor Clujului.
Primarul Emil Boc a fost sesizat și a spus că lucrurile vor fi remediate.
”Statuia lui Matei Corvin trebuie protejată ca și orice alt monument istoric, inclusiv cea a lui Mihai Viteazu. Am văzut și eu câteva poze. Sâmbătă seara, unii participanți la show au urcat pe statuie pentru a vedeamai bine. Am decis ca de fiecare dată când vom avea spectacole de anvergură să fie protejată printr-o măsură de protecție a Poliției Local”, a declarat primarul Emil Boc.

OBSERVATIE
Domnul primar ar trebui să se gândească și la faptul că la Zilele Clujului nu se respectă nivelul de zgomot admis de lege! Oare de ce ? Cei care locuiesc acolo nu au dreptul la o viață civilizată, doar de amențări au parte ptr că nu vor să contribuie la procesul de fațadizare... Dar se pune intrebarea cui intră banii în visterie proprie, la cei care locuiesc în centru sau primăriei? 
In loc de 25 decibeli între orele 22 - 06 au fost măsurați 95-98 decibeli la o distanță de cca  250 metrii, deci cu mult a fost depășit valori admise chiar și pentru nivelul de zgomot în timpul zilei. 
Depășirile nepremise au fost cauzate de cei care răspundeau de sonorizare ptr că nici cele mai simple reguli de audiție nu au fost respectate și de recomandările acusticienilor nici nu putem vorbi. 
Dată fiind puterea amplificatoarelor - mult peste normele admise pentru  zona centrală - care a făcut ca reverberația sonoră să producă efecte nedorite. Intr-o zonă cu lungimea de cca 300 metrii așezarea unor boxe de mare putere fac ca muzica să fie distorsionat. Dar pe lângă acest aspect cel care se ocupă cu sonorizare are defectul ”de a muta” piesele către bași adică către frecvențele joase cu putere sonoră foarte mare! Datorită legilor fizicii și acusticii - orele la care cel de la sonorizare a lipsit - frecvențele joase pot ”transporta” masa mare de aer la distanțe lungi. Astfel așezarea boxelor a permis ca undele frecvențelor joase să ”măture” nestingerit tot bulevardul  Eroilor! Astfel că Noi la ora 23,30 am putut măsura în camera unde trebuia să ne odihnim 66-69 decibeli pe lângă faptul că patul ”vibra” la ”trenul de unde” de joasă frecvențe... 
La odihna de noapte avem dreptul cu toți, dar primăria a fost incapabilă să înțeleagă  acest aspect și cei care locuiesc în centru istoric nici măcar nu pot odihni, că de dormit nici nu se poate vorbi...         
În cadrul primăriei există birou și specialiștii dotați cu aparate perfomante ptr măsurarea zgomotului stradal, atât portabile cât și mobile montat pe autospecială, care dau posibilitatea pentru efectuarea măsurărilor anticipate și în timpul reprezentațiilor! 
Cu toate aceștia cei din primărie nu au intervenit! Astfel că locuitorii din centrul urbei au avut de suferit din cauza frecvențelor joase produse de boxe și subwofere prost reglate!
Revenind la problema de fond clădirile din zona centrală sunt de sute de ani. Ele nu au fost proiectate să reziste la expunerea presiunii fonice de mii de watți (puterea instalată inadecvat în centrul Clujului). 
Existe norme care prevăd o expunere de până la 45 - 55 Watți, ca să cadă stratul de mortar! Cine a dat aprobarea la aceste reprezentații zgomotoase pe lângă faptul că este neglijent mai este și răuvoitor. 
Clădirile vechi care sunt astfel expuse la degradare pot cauza accidente. Frecvențele joase la mare putere și vibrații cauzate de subwoffere sunt ca niște ciocane mecanice care produc crăpături și in interiorul clădirilor, Pot cădea părți din tencuieli sau chiar țiglele se pot mișca și pot cădea pe stradă, Chiar și un balcon a căzut, după cea fost un spectacol la care s-au folosit subwofere de mare putere (deși atunci viceprimarul de atunci a spus că nu era nimic comun cu sonorizare proastă...)     
Prin Hortărirea Consiliul Local 191-192 a fost aprobat coplata la fațadizarea clădirilor centrale celor care stau aici, dar nimeni nu a venit să ne întrebe suntem sau nu de acord cu acțiuni zgomotoase, ba mai mult domnul primar a amenințat cu amenzi intre 4000 - 8000 dacă nu contribuim la refacerea aspectului istoric al centrului urbei! Deci unii distrug iar alții numai plătesc...
Am mai cerut primăriei și cu alte ocazii să întroducă un procedeu de măsurare anticipată înaintea fiecărei reprezentație cu instalații de sonorizare și să fie fixat - de comun acord cu organizatorii - nivelul maxim admisla care nu este deranjant muzica. La fel am cerut să se introducă - ca măsură de protecție - și monitorizarea. Dacă la acel  birou în care - din taxele clujenilor - sunt plătiți câțva angajați pentru monitorizarea zgomotului atunci să-și facă datoria. Am propus ca să se formeze echipe combinate cu studenții de la facultățile de profil ( știința șiingineria mediului), care în timpul și in contul practicii pot fi ”voluntari de mediu”. (CIVICUL ARDELEAN)