Yahoo! News
Protocolul de cooperare semnat recent între Ministerul Agriculturii şi Biserica Ortodoxă Română, pentru dezvoltarea satului românesc, ar urma să popularizeze fondurile europene și să stimuleze anteprenoriatul în rândul tinerilor din mediul rural.
Dincolo de scopul declarat, există voci care susțin că Biserica își încalcă astfel statutul, care nu include dezvoltarea antreprenorială și consultanța în domeniul atragerii fondurilor europene.
Toma Pătraşcu, vicepreşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR), susține că protocolul este un potențial caz flagrant de conflict de interese.
Și asta pentru că, a afirmat Pătrașcu, în ultimii ani BOR a obținut sume mari de bani din fonduri europene pentru exploatările agricole pe care le deține.
Semne de întrebare pe margine protocolului
Mai mult, reprezentantul ASUR a declarat pentru Yahoo! News că semnarea protocolului ridică multe semne de întrebare.
“Să nu uităm că BOR a fost împroprietărită după 1990 cu zeci de mii de hectare de teren agricol și păduri, să nu uităm că domnul Ilie Sârbu, licențiat în teologie și fost consilier economic la Mitropolia Banatului în anii '80 a fost, în repetate rânduri, Ministru al Agriculturii”, a adăugat Toma Pătrașcu.
El a amintit că Arhiepiscopia Sucevei este în proces cu Regia Națională a Pădurilor pentru a obține drept de proprietate pe o suprafață uriașă din fondul forestier.
Dincolo de toate acestea, reprezentantul ASUR a atras atenția că, potrivit statutului, obiectul de activitate al Bisericii nu include dezvoltarea antreprenorială și consultanța în domeniul atragerii fondurilor europene.
Mai mult, Toma Pătraşcu este de părere că încrederea populației în instituția Bisericii a scăzut constant în ultimii ani, ca urmare a controverselor legate de finanțarea cultelor și de predarea religiei în școli.
Influența bisericii la sate
Nu de aceeași părere este însă directorul general al Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Paula Popoiu.
În opinia acesteia, autoritatea bisericii şi încrederea de care se bucură preotul în cele mai multe sate ar putea fi un argument pentru semnarea unui astfel de protocol între Ministerul Agriculturii și BOR.
“Biserica a fost totdeauna centrul unei comunități, locul în care se dezbat probleme, în care oamenii se întâlnesc şi comunică. Preotul a fost un model și un sfătuitor. Cândva, preotul şi învățătorul erau oamenii cei mai ascultați în sat. Am văzut comunități care se strâng uneori pentru a-și apăra preotul de diverse abuzuri deci putem crede că în sat, biserica are autoritate şi putere de convingere. Apoi preotul este un intelectual care poate sfătui ţăranul ce e mai bine pentru el”, a adăugat Paula Popoiu, pentru Yahoo! News.
Aceasta a mai spus că chiar dacă influența bisericii nu mai este așa de mare ca în trecut, rămâne una considerabilă.
Un ortodoxism după model catolic
Reprezentanta Muzeului Satului a amintit de influența pe care biserica catolică a avut-o în dezvoltarea comunității.
“Ortodoxismul este mai meditativ şi mai puțin implicat, dar cred că e bine că a venit vremea ca biserica ortodoxă să se implice în comunitate”, a completat Paula Popoiu.
Biserica, o instituție bogată
Și asta în contextul în care, spune directorul muzeului, Biserica este o instituție bogată , care poate va ajuta tinerii să-și deschidă mici afaceri .
“În ultima vreme eu nu am vazut biserici goale decât dacă preotul nu îşi face datoria. Şi sunt destui preoti care chiar luptă pentru dezvoltarea satului. Am întâlnit asemenea preoți în Munții Apuseni, în Deltă, în zone izolate.Ca orice instituție, și biserica are oameni de vocație sau farsori. Cei din urmă nu cred că fac parte din protocolul cu Ministerul Agriculturii” , a mai spus Paula Popoiu.
BOR: Fondurile, neaccesate pentru că sunt gratis
Întrebat de măsurile concrete pe care le vor lua preoții pentru dezvoltarea satului românesc, purtătorul de cuvânt al BOR, Constantin Stoica, a declarat pentru Yahoo! News că reprezentanții bisericilor le vor explica tinerilor despre antreprenoriat și despre avantajele asocierii.
Mai mult, el susține că “dintr-o lipsă de cultură”,există o reticență din partea celor de la sat în ceea ce privește fondurile europene. Și asta pentru că “sunt gratuite”.
Preoții le vor explica astfel că “nu li se va întâmpla nimic dacă accesează fondurile europene”.
Ce prevede protocolul
După cum reiese din comunicatul de presă al BOR, obiectivele Protocolului de colaborare dintre Patriarhia Română şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt următoarele:
- informarea locuitorilor din zonele rurale despre fondurile europene pentru dezvoltarea agriculturii şi a satului românesc prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, prin susţinerea campaniei “PNDR vine în satul tău”, precum şi a altor programe.
- promovarea valorilor tradiţionale ale comunităţilor rurale în vederea conservării şi dezvoltării patrimoniului spiritual, cultural, educaţional, social şi natural al satului românesc.
- organizarea de întruniri, seminarii, simpozioane etc. destinate locuitorilor din zonele rurale şi implicarea acestora în proiecte culturale şi educaţionale cu scopul păstrării conştiinţei şi identităţii româneşti;
- stimularea tinerilor din mediul rural privind antreprenoriatul şi conştientizarea importanţei asocierii şi comasării terenurilor;
- organizarea în parteneriat a unor activităţi cu scopul valorificării resurselor locale etc.
Protocolul de colaborare dintre Patriarhia Română şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se încheie pe o perioadă de un an cu posibilitatea prelungirii printr-un act adiţional.