2013-05-18

Cel mai bun pământ, cele mai mici producţii agricole

Vineri, 17 Mai 2013
În deschiderea Conferinţei Naţionale a Agricultorilor, organizată de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu a afirmat că principalele probleme ale fermierilor sunt realizarea cadastrului agricol, modernizarea agriculturii şi repunerea în funcţiune a sistemului de irigaţii.
“Sunt aspecte asupra cărora am insistat şi le-am abordat în nenumărate rânduri, solicitând intervenţia statului. Reformele în agricultură trebuie să înceapă cu organizarea teritoriului şi constituirea exploataţiilor agricole. Au fost unele promisiuni, câteva timide iniţiative de a rezolva aceste aspecte, dar nimic nu s-a concretizat”, a firmat Laurenţiu Baciu.
Parcelele cu 1-2 hectare nu pot fi baza unei agriculturi moderne.
“Iată unul dintre motivele pentru care pământul nu este suficient şi eficient exploatat, producţiile obţinute ducându-ne în coada Europei, deşi ne lăudăm cu cel mai bun pământ", a completat el.
Preşedintele LAPAR a vorbit şi despre accesul la banii europeni.
“Am solicitat în nenumărate rânduri luarea unor măsuri care să conducă la eliminarea birocraţiei excesive şi totodată la fluidizarea proceselor privind analiza proiectelor depuse, astfel încât perioada de la depunerea acestora şi până la implementarea lor să fie cât mai scurtă.”
În rezolvarea problemelor e nevoie de voinţă politică.
“Avem deja o infrastructură pe care am putea doar s-o modernizăm, avem resurse de apă, n-avem însă voinţă. Nu realizăm în ce mare pericol ne aflăm, pericol ce se accentuează pe măsură ce înaintăm în timp, ca urmare a încălzirii globale şi, ca efect pentru zona noastră, secetă excesivă, deşertificare. Iniţiativa MADR de a susţine financiar pomparea apei pe canalele magistrale este salutară, dar nu suficientă", a adăugat Baciu.
Preşedintele LAPAR a adăugat că România are costuri mult mai mari cu plata pagubelor produse de inundaţii, secetă sau alunecări de teren, decât dacă ar face investiţii hidro pentru desecare, combaterea eroziunii solului şi realizarea perdelelor de protecţie.