2015-07-09

COD ROŞU de furtuni în Ungaria. După caniculă, fenomenele meteo VIOLENTE ajung şi în România

Meteorologii au emis un COD ROŞU de furtuni în Ungaria, după ce această ţară s-a aflat în întregime sub avertizare cod roşu de caniculă. Avertizarea este valabilă pentru miercuri seară, până la ora locală 23,59 (00,59 AM, ora României). Frontul atmosferic aducător de instabilitate se deplasează spre est şi va ajunge şi deasupra României, fenomenele urmând să debuteze în vestul ţării.
COD ROŞU de furtuni a fost anunţat iniţial pentru vestul, sudul şi centrul Ungariei. Sunt aşteptate puternice descărcări electrice şi intensificări puternice ale vântului, care ar putea atinge şi viteze de 90 km/h. De asemenea sunt aşteptate ploi torenţiale (cod portocaliu de precipitaţii), cantităţile de apă acumulate urmând să atingă şi să depăşească 50 l/mp, ceea ce ar putea duce la formarea de viituri şi inundaţii locale.
Autorităţile anunţă că este posibil ca în vestul Ungariei unele drumuri să fie închise din cauza prăbuşirii de copaci sau a viiturilor. De asemenea, cetăţenii sunt sfătuiţi să se pregătească pentru eventuale întreruperi ale alimentării cu gaz, apă curentă şi electricitate, dar şi ale telecomunicaţiilor. Sunt posibile evacuări de persoane, dacă situaţia o va impune.
Pentru restul teritoriilor se anunţă, de asemenea, vânt puternic, care ar putea atinge şi depăşi la rafală 90 km/h, însă descărcările electrice vor fi ceva mai slabe în intensitate, iar precipitaţiile vor lipsi.
Instabilitatea atmosferică accentuată vine pe fondul unei zi cu cod roşu de caniculă, valabil în intervalul 8,43 - 23,59, ora locală.
Furtuni VIOLENTE vor fi şi în România
Lucrurile se schimbă din punct de vedere meteorologic şi în România. Meteorologul România TV Silviu Grigore a explicat că avertizarea COD ROŞU de furtună, emisă de meteorologii unguri, vine pe fondul unei retrageri a frontului de aer tropical şi a venirii unui front de aer mult mai răcoros dinspre nord-vestul continentului. Astfel, o schimbare a vremii se va produce în România chiar din această noapte. Precipitaţii vor cădea pentru început în vest şi nord-vest, iar pe parcursul nopţii se vor îndrepta către est.
Vom putea vorbi chiar de furtuni violente în România, din cauza schimbării de mase de aer, care se face brusc. Astfel, se vor dezvolta nori cumulonimbus, vor apărea averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil chiar şi grindină şi vijelii.
În noaptea de miercuri spre joi, până spre dimineaţă, instabilitatea atmosferică se va manifesta doar în vest şi nord vest, iar apoi frontul atmosferic se va deplasa către est, urmând să intre sub incidenţa vremii instabile centrul, nordul şi nord-estul ţării. Temperaturile vor scădea şi până la 24 de grade în zona de vest, unde joi se poate vorbi de o vreme chiar plăcută, după arşiţa din ultimele două zile.
Dacă în sud şi sud-est va rămâne foarte cald şi joi, urmând să se înregistreze temperaturi de până la 37 de grade Celsius, spre seară şi în cursul nopţii instabilitatea atmosferică se va instala şi în aceste regiuni. Astfel, vineri mercurul din termometre va mai coborî, urmând să se înregistreze maxime de 22-32 de grade Celsius. Vineri în Capitală termometrele nu vor arăta mai mult de 27-28 de grade.
Vremea se va menţine caldă şi în zilele următoare, însă până la jumătatea săptămânii viitoare nu vom mai avea de a face cu zile caniculare. Totuşi, este posibil ca arşiţa să se întoarcă după mijlocul săptămânii.