http://www.de-clic.ro/scrisoare-deschis%C4%83-mai-avem-sau-nu-dreptul-la-peti%C8%9Bionar
Către: Gabriel Oprea, Ministru de Interne și Prim-Ministru Interimar al României
În atenția:
Președintelui României, dl. Klaus Iohannis
Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții din Camera Deputaților
Scrisoare deschisă: MAI, avem sau nu dreptul la petiționare?
Stimate domnule ministru,
Mai mulți localnici și activiști de mediu au fost agresați în data de 24 mai pe Râul Alb, județul Hunedoara. Incidentul a avut loc în timpul unei vizite de documentare pe drumul de acces spre Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. Platforma de-clic.ro a considerat necesar să ia atitudine și să se adreseze autorităților cu atribuții de decizie și control. Peste 400 de cetățeni s-au alăturat demersului făcut public și au solicitat în nume personal demiterea responsabililor pentru escaladarea evenimentelor care au atins apogeul în 24 mai, dar care nu erau nicidecum singulare.
Dintre petițiile transmise, unele fie nu au primit răspuns, fie au atras după sine măsuri reactive din partea autorităților. Aceste măsuri au fost îndreptate împotriva semnatarilor, ignorând cerințele și obiectul petițiilor. Vă reamintim că dreptul la petiționare este garantat prin Constituția României și este un prim pas pentru o relație sănătoasă între cetățean și stat. Mai mult, încurajarea exercitării acestui drept este primul semn pe care un stat ar trebui să îl facă în întâmpinarea cetățenilor săi.
O reacție deosebit de gravă a venit din partea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și a Poliției Române, cărora li s-a solicitat prin petiție să ancheteze și să-l demită pe șeful inspectoratului hunedorean, responsabil de supravegherea și escaladarea evenimentelor pe Râul Alb. Cele două instituții au ales să răspundă printr-o vastă anchetă, desfășurată în toate județele din care au provenit petiții, pentru a determina dacă acești petiționari care s-au adresat prin poșta electronică susțin sub semnătură, la secție, cele sesizate.
Deși inițial am considerat că ”invitațiile” adresate de anumite inspectorate jutețene sunt un prim pas în adresarea cerințelor petiției, ulterior am constatat cu tristețe că măsurile luate în teritoriu erau exagerate și variau de la un județ la altul. În plus, invitațiile telefonice sau vizitele la locul de muncă ridică suspiciuni privind accesul la datele petiționarului și privind natura investigației care nu le-a fost comunicată celor citați. Mai mult, în județul Brașov semnatarii au fost vizitați la domiciliu și citați în calitate de martori într-un dosar penal și chiar amenințați cu amenzi sau aducere cu mandat în cazul neprezentării. În alte județe semnatarii au fost surprinși să afle că le fusese monitorizată activitatea recentă pe rețelele de socializare și vizita comisarului care a adus citația a fost însoțită de aluzii la postările sale pe Facebook pentru ai îi intimida. În alte cazuri semnatarii au fost nevoiți să parcurgă distanța de peste 100 km doar pentru a-și asuma prin semnătură ceea ce a susținut prin mesajul electronic - procedură neprevăzută de legea petițiilor.
În fapt, modul de operare al MAI în acest caz vorbește în termeni dezastruoși despre felul în care statul român alege să răspundă cetățenilor săi în momentul în care aceștia își exercită un drept garantat prin Constituția țării. Disproporția flagrantă între resursele alocate anchetării problemei sesizate de cetățeni față de audierea a sute de petiționari este o tristă dovadă a priorităților MAI în momentul acesta. Ne întrebăm, cum mulți dintre semnatari o fac, dacă MAI a investit la fel de multă energie pentru investigarea faptelor semnalate în petiție. Care a fost raționamentul sau inițiatorul real al acestei întregi investigații care a țintit în fapt petiționarii? Cine a autorizat monitorizarea unora dintre semnatarii petiției pe rețelele de socializare, și, aceeași procedură se aplică în cazul oricărei petiții adresate MAI?
Domnule ministru, suntem în fața unui precedent foarte periculos pentru relația cetățenilor cu statul, care alege să descurajeze și să intimideze mai degrabă decât să susțină și să soluționeze. Vă solicităm să denunțați și să puneți capăt acestor practici ce aduc prejudicii imense democrației din România.
Astfel, domnule ministru, vă solicităm public următoarele:
1. Care a fost raționamentul, legea, metodologia care a justificat mobilizarea Poliției pentru verificarea semnatarilor petiției referitoare la Râul Alb?
2. Cine a autorizat (dacă a autorizat) monitorizarea anumitor semnatari prin chestionarea vecinilor, a colegilor de muncă sau profilelor de pe rețelele de socializare?
3. Care este stadiul anchetei, dacă aceasta a fost inițiată, în scopul investigării neregulilor aminitite în petiție?
Cu respect,
Tudor Brădățan
Director executiv de-clic.ro