RADU HÂNGĂNUȚ / IN IULIE 20, 2015,
Administratorii Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Mihail” se plâng de faptul că cel mai recent eveniment muzical din Piața Unirii a provocat cădearea unei bucăți de un metru pătrat din tencuiala de pe bolta bisericii. Organizatorii evenimentului spun însă că au respectat toate condițiile impuse de autorizația primită de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca și că nu le pot fi imputate niciun fel de pagube apărute la edificiul din centrul orașului.
Peste 600 de ani au trecut de la finalizarea construcției Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca, perioadă în care impunătorul edificiu a trecut cu bine prin incendii, războaie sau cutremure, fiind astăzi unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale orașului. Chiar și-așa, ultimul weekend nu a trecut cu bine pentru biserica gotică. Potrivit curatorului bisericii, zgomotul concertelor organizate în acest weekend în Piața Unirii a fost atât de puternic încât o bucată din tencuiala de pe boltă s-a desprins și a căzut. Organizatorii spun însă că în ciuda plângerilor înregistrate cu privire la muzica prea zgomotoasă, limitele din autorizația acordată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca au fost pe deplin respectate.
Aproximativ un metru pătrat din tencuiala de pe boltă s-a desprins și a căzut (FOTO: Dan Bodea)
Nu cutremurele, nu incendiile ci formații precum Zdob & Zdub sau R.O.A au „atentat” la structura Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Mihail”. O spun administratorii clădirii, care în dimineața zilei de luni au găsit pe podea o bucată din tencuiala de pe bolta edificiului. Aceștia se plâng că muzica de la concertele din cadrul Zilelor Prieteniei Bergenbier, eveniment organizat în perioada 18-19 iulie în Piața Unirii, a fost atât de zgomotoasă încât „vitraliile s-au cutremurat și tencuiala a căzut”. Reprezentanții bisericii susțin că efectele au fost cu atât mai distructive cu cât scena a fost amplasată la aproximativ 10 metri de clădire, și nu pe strada din latura vestică a pieței, unde de obicei aceasta este pusă.
„Este prima dată când ne confruntăm cu astfel de probleme și credem că a fost cauzată de trepidația puternică de la concertele din weekend. În acea zonă din care a căzut tencuiala bolta are o grosime de mai mult de un metru. Scena a fost amplasată în alt loc decât cel obișnuit și nu cred că a mai fost respectată legislația. Astfel de situații afectează clădirea care oricum se află în renovare dar și vitraliile care se pot sparge”, spune Orosz Krisztofer, curatorul bisericii.
Orosz Krisztofer, curatorul bisericii
De cealaltă parte, organizatorii evenimentului spun că nu ei au decis locul de amplasare al scenei iar în ceea ce privește zgomotul și orele la care concertele s-au desfășurat, condițiile din autorizație au fost respectate.
„Bergenbier SA, prin organizarea seriei de concerte Zilele Prieteniei Bergenbier, în data de 18 și 19 iulie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, dorește să asigure clujenii că au fost respectate în totalitate prevederile înscrise în autorizația emisă de către Primăria Municipiul Cluj-Napoca. Normele de siguranță în ceea ce privește nivelul sunetului au fost respectate în limitele regulilor impuse de administrația locală. Mai mult decât atât, pe parcursul celor doua zile de concerte, am făcut tot posibilul pentru a menține buna desfășurare a slujbelor care au avut loc în biserica amplasata în Piața Unirii. În ambele zile de eveniment, probele de sunet și recitalurile trupelor au fost întrerupte în timpul slujbelor din biserică (sâmbătă și duminică, 18 și 19 iulie, între orele 11;00-12:00 și 18:00-19:00) pentru a nu perturba desfășurarea slujbelor. Atât poziționarea scenei, cât și nivelul de decibeli au fost respectate întocmai conform autorizației primite din partea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca”, au explicat organizatorii evenimentului pentru Transilvania Reporter.
Reprezentanții Primăriei spun că deși în zonă sunt mai multe clădiri-monument istoric, autorizațiile se dau fără a exista prevederi speciale.
„Nu există o valoare anume a numărului de decibeli care nu poate fi depășită. Evenimentul a avut autorizație de manifestare publică până la ora 11. Pentru a putea cere daune, reprezentanții bisericii trebuie să facă o expertiză pe care să o depună. Nu sunt condiții speciale pentru manifestările de acest gen organizate în spații în care sunt clădiri istorice. E de datoria proprietarilor să le consolideze astfel încât să nu existe probleme”, a explicat purtătorul de cuvânt al instituției.
FOTO: Dan Bodea
Nu doar reprezentanții bisericii s-au plâns de zgomotul puternic care a acaparat zona în cele două zile de concerte. Site-ul de socializare Facebook și inclusiv pagina evenimentului au fost luate cu asalt de clujeni nemulțumiți de nivelul decibelilor.
„Ne-aţi distrus o frumoasă după-amiază de sâmbătă. De ce nu aţi organizat toată chestia asta la Sala sporturilor sau în Pădurea Hoia sau într-unul din multele locuri în care nu aţi fi deranjat?”, a scris o clujeancă pe pagina oficială e evenimentului.
Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Dan Bodea