2018-06-29

Fundația Jamestown: Șoselele proaste din România paralizează capacitatea de apăre a țării în caz de războ

Slaba dezvoltare a infrastructurii de transport din România nu are un impact negativ doar la nivel economic, ci creează și o vulnerabilitate extremă de mobilitate militară în cazul unui război, se arată într-o analiză a Fundației Jamestown.
În privința politicilor de apărare, veștile sunt proaste pe segmentul autostrăzilor și legăturilor feroviare. Practic, la ora actuală, după cum arată harta infrastructurală, „România nu își poate folosi liniile sale interne (de transport – n.r.) pentru a contracara un atac asupra teritoriului său”, scrie George Vișan, autorul analizei.
Într-un scenariu de război, un inamic potențial nu trebuie decât să „țintească un număr mic de centre de transport din România pentru a paraliza sau a întârzia capacitatea de reacție a forțelor de apărare ale țării”.
Și nu doar a forțelor noastre: absența unei rețele modernizate de transport, adaptată unor necesități infrastructurale de intervenție militară, ar putea avea repercusiuni și asupra vitezei de reacție a aliaților noștri din NATO, care nu vor avea cum să ajungă în timp util pentru a ține piept unei ofensive armate.
Starea jalnică pe acest pilon vital este vizibilă prin faptul că România are doar două autostrăzi utilizabile: București-Pitești și București-Constanța. Numai că „niciuna dintre aceste autostrăzi nu comunică cu cealaltă, deoarece Capitala nu are o șosea de centură terminată”.
Mai mult, subliniază George Vișan, niciuna dintre aceste două autostrăzi nu are un punct de legătură cu un nucleu de transport european.
La capitol feroviar, chiar dacă România deține o rețea bine dezvoltată, are și un handicap pe măsură: uzura căilor ferate, care impune trenurilor o viteză de secol XIX.
„Una dintre problemele majore identificate de NATO după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014 a fost capacitatea Rusiei de a desfășura rapid un număr mare de trupe în apropiere de granițele membrilor Alianței sau în fostul spațiu sovietic. Avantajul comparativ al Rusiei constă într-un simplu fapt: este un stat unificat care își poate deplasa trupele pe teritoriul său ori de câte ori conducerea sa dorește asta. De cealaltă parte, NATO este o alianță politico-militară compusă din state suverane, fiecare dintre ele cu propriile proceduri complexe de desfășurare a unor trupe străine pe teritoriile lor”, se mai menționează în analiza Fundației Jamestown.
Cu alte cuvinte, suplețea birocratică a politicilor de război și motricitatea infrastructurală fac diferența.
De altfel, în ultimul an se discută intens în UE despre punerea la punct a unui „Spațiu Schengen militar”, care să permită mișcarea rapidă a forțelor NATO pe teritoriile aliaților.
În 2015, România a găzduit un exercițiu militar de amploare, alături de aliații din SUA. Sute militari au plecat atunci de la baza Mihail Cogălniceanu din Constanța – în Marșul Cavaleriei - cu destinația Brașov, Poligonul de Cincu, unde urma să se desfășoare exercițiul multinațional Sarmis 15. Autostrada București-Constanța a fost folosită pentru a ajunge în Capitală, însă porțiunea de drum până la Brașov s-a dovedit a fi o bătaie de cap: „trupele americane și românești au trebuit să folosească șosele cu două benzi”. Aceste drumuri înguste, nu mai mari decât niște străzi, „ar putea fi scoase cu ușurință din uz în caz de război, fie prin raiduri aeriene, fie cu rachete de croazieră; sau s-ar putea bloca oricând de civili care fug din calea războiului”.

2018-06-18

Arhiepiscopi şi preoţi, în maşini de lux la sfinţirea unei biserici: „Am crezut că e vreo nuntă cu manelişti”

18 iunie 2018, Dănuţ Zuzeac 
VIDEO Arhiepiscopi şi preoţi, în maşini de lux la sfinţirea unei biserici: „Am crezut că e vreo nuntă
cu manelişti”ÎPS Teodosie, ÎPS Ioachim şi PS Damaschin Dorneanul au oficiat slujba de târnosire de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Paraschev”, din comuna Baia, judeţul Suceava. Aceştia au ajuns la poarta lăcaşului de cult cu două autoturisme de lux, stârnind indignarea localnicilor. . 
Duminică, 17 iunie 2018, Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din comuna Baia, judeţul Suceava, a fost sfinţită în prezenţa unor importanţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Printre cei mai importanţi oameni ce au donat bani pentru ridicarea lăcaşului de cult se numără şi omul de afaceri Gigi Becali, cel care a dat bani şi pentru ridicarea catedralelor din Suceava şi Fălticeni. Slujba de târnosire a fost oficiată de ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Cei trei ierarhi au sosit la Baia la bordul unor autovehicule de lux, ce au atras atenţia localnicilor, care s-au arătat indignaţi de faptul că preoţii s-au deplasat la Baia cu maşini extrem de scumpe. „Dumnezeu să mă ierte, dar ce maşini au popii, parcã au muncit pe şantier în străinătate. Mi-e ruşine de neruşinarea lor”, a menţionat Elena Bistricianu. „Am crezut că e vreo nuntă cu manelişti. Strigător la cer”, a precizat şi Valentina Cantoriu. „E frumos călare pe măgar, dar parcă tot mai bine-i în limuzină”, a spus Monica Avram. 

2018-06-16

Revolta primarilor! În plin scandal la București, Transilvania își declară Autonomia pentru banii europeni! Primul pas, astăzi. „Este inadmisibil să am acces către șase capitale europene într-un timp mai scurt decât fac până la București, capitala României”

Urmărim cu mare interes activitatea primarilor ardeleni, care fac parte din Macroregiunea ardelean de tip NUTS1 din centrul și nord-vestul țării. Regiunile de dezvoltare NUTS2 Centru și Nord- Vest pot face cereri de finanțare în baza Programele de Operare Regionale (POR). Datorită neințelegerii problemei dezvoltării în baza POR-ului, de către toate conducerile țării de până acum. Dânșii cred că au dreptul de-a ”superviza” dezvoltarea unităților teritoriale de tip NUTS1-4. Dar faptul că doresc blocarea proiectelor la diferite nivele pentru că guvernul nu are la dispoziție fondurile de coparticipare necesare.  Sub stindardul dezvoltării zonelor defavorizate înaintea celor dezvoltate defapt se duce mai departe gândirea comunistilor, care prin folosirea acestei dogme au dus mai totul din zone dezvoltate către zonele slabe, dar aici populația accepta în continuare că pot trăi mai bine, cu mai puțină efort și muncă. 
Din păcate acest fapt se poate constata și aztăzi, iar în loc să ajungă în urmă pe cele dezvoltate populația din zonele slabe se mulțumește doar să conviețuiească cu ”ajutor” din partea guvernului. La zonele cu PIB pe cap de locuitor mare guvernul nu returnează fondurile corespunzătoare! 
Deși Gurvernul nu dorește să returneze fondurile destulătoare NU vrea nici să ofere posibilitate de a se putea obține fonduri europene. 
La fel Guvernul oprește formarea unor uniuni teritoriale europene statistice (EGTC), deși acestea pot accesa fonduri substanțiale,reducând efortul financiar ale guvernului.
Dacă ar fi ințeles bine lucrurile, azi am avea zone cu puteri administrative la toate nivelele NUTS. De exemplu la nivelul NUTS2 nu regăsim același statut și rolul și deși se numește ”regiune de dezvoltare” guvernul nu a lăsat nici o posibilitate de a avea un organ de coordonare care să fie ajutat de corp administrativ. Deși aceasta s-ar putea face cu o Hotărire de Guvern. 
Primarii din regiunile de dezvoltare NUTS2 au la dispozitie o alternativă viabilă dacă propun formarea unor regiuni sau macroregiuni ”provizorii” - în conformitate cu Normele Unității Teritoriale Statistice (NUTS) - de tip ROZZ pentru Regiuni sau ROZ pentru Macroregiuni. 
Adică trebuie să aducă la cunoștiință guvernanților că regiunile de dezvolatre se pot desface și să pot forma altele și fără a avea acceptul Guvernului,mai ales la nivelul NUTS1-2. 
Există doar două condiții cel al numărului de locuitori și până la definitivarea statutului regiunilor noile unități teritoriale au statut de provizoriat. In cazul de față până la 2020, după care vor avea statut definitiv dacă populația a fost consultat și s-a depus cererea către Bruxelles.
|June 12, 2018
Revolta primarilor! În plin scandal la București, Transilvania își declară Autonomia pentru banii europeni! Primul pas, astăzi. „Este inadmisibil să am acces către șase capitale europene într-un timp mai scurt decât fac până la București, capitala României”
Bucureștiul este capitala scandalurilor: demiterea șefei DNA, modificări în cascadă a legilor Justiției, transformarea Președintelui în marionetă, Gabriela Firea fugind de pe Național Arena într-un cor de înjurături.
În acest timp, în Transilvania, primarii vor să muncească, să facă proiecte. Au înțeles că doar Oltenia și Teleormanul primesc bani de la buget așa că s-au concentrat pe fonduri europene. Dar nu le pot accesa din cauza scandalurilor de la București.
Acțiune în forță a Brașovului. 
La câteva zile după ce a semnat un parteneriat cu Bucureștiul și Constanța, primarul Scripcaru a convocat astăzi o întrunire cu primari din Transilvania pentru a UNIFICA regiunile de dezvoltare din zonă. Prin această unificare se dorește o negociere directă cu Uniunea Europeană a fondurilor europene fără implicarea Bucureștiului.
Acțiunea de astăzi de la Brașov este un prim pas spre autonomia financiară. Unificarea regiunilor de dezvoltare din Transilvania va duce la implementarea unor proiecte regionale mult mai bine dacă se mergea pe ideea de regiuni de dezvoltare mici. Regiunea de dezvoltare Transilvania poate negocia accesarea de fonduri europene cum nici nu visează cei din Sud sau din Moldova.
Primăria Brașov:
Premieră în România:
Regiunile de Dezvoltare din Transilvania susțin împreună proiecte comune. Un prim pas s-a făcut astăzi, la Brașov. Urmează cooptarea oficială a Regiunii Vest și o listă exactă de proiecte
*******
Reprezentanții ADR Centru și ADR Nord-Vest, împreună cu reprezentanții autorităților locale și județene din dcele două regiuni au participat astăzi, la invitația primarului George Scripcaru, la o întâlnire de lucru având ca temă oficială implementarea Programului Operațional Regional 2014-2020 și pregătirea portofoliului regional de proiecte.
Dincolo de diagrame și cifre, scopul principal al întâlnirii a fost de a stabili o poziție comună în susținerea unor proiecte de interes inter-regional și național, pe care autoritățile centrale le-au amânat sau le-au lăsat la nivel de proiect, dar fără de care nici regiunile în discuție, nici România ca stat european nu se pot dezvolta.
La Brașov s-au pus bazele unei strategii de dezvoltare comune a celor trei regiuni din centrul, vestul și nord-vestul țării, precum și a adoptării unei poziții unitare în relația cu autoritățile guvernamentale și europene.
Pornind de la experiența noastră, de la proiectul de consultanță cu Banca Mondială și de la parteneriatul dintre Brașov, București și Constanța, ne propunem să stabilim niște priorități de dezvoltare, priorități care ne afectează pe toți și care au influență și asupra dezvoltării restului țării. Lipsa infrastructurii de trasport este principala problemă a Transilvaniei și a României, și autostrada Transilvania va fi cu singuranță unul dintre punctele pe care le vom susține împreună.
Nu putem avea dezvoltare economică fără infrastructură și numai împreună putem convinge Guvernul, indiferent de culoarea lui politică, să includă în prioritățile sale și necesitățile noastre“, a declarat primarul George Scripcaru.
Trebuie să găsim acele puncte comune pe care dacă le-am susține toți, ar avea mai multe șanse de realizare, indiferent de partidul din care noi sau cei de la guvernare facem parte.
Este imposibil să nu ții cont de conectivitate. Conectarea globală a Transilvaniei trebuie susținută și e musai să presăm pentru a realiza acest proiect“, consideră primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, care a vorbit nu numai de necesitatea finalizării autostrăzii Transilvania, ci și despre necesitatea unei bune conectări a localităților din zonele metropolitane cu localitatea reședință de județ, despre rezolvarea crizei forței de muncă sau despre posibilitatea de a accesa bani direct de la Uniunea Europeană.
Edilul municipiului Oradea a apreciat Brașovul pentru că este, prin Școala Profesională Kronstadt, „singurul model de succes real din România în privința adaptării programei școlilor profesionale la necesarul pieței de muncă“ și a dat Primăria Brașov ca exemplu pentru recentul protocol de asociere cu București și Constanța, protocol care poate deschide finanțări direct de la Bruxelles și oportunități solide de deazvoltare cel puțin în domeniul turismului.
„Este inadmisibil ca din Satu Mare să am acces către șase capitale europene într-un timp mai scurt decât fac până la București, capitale României. Hărțile și planurile miniștrilor arată bine, dar realitatea arată că suntem la minus, nici măcar la zero, dacă este să vorbim de infrastructura europeană de transport din România“, a observat și primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.
Autostrada Transilvania pare să fie principalul proiect pentru care toate județele din zona cetrală, de vest și de nord-vest a României merită să lupte, dar nu este însă și singurul. S-a vorbit despre aeroporturi, inclusiv despre cel de la Brașov, cu care nici Mureșul, nici Sibiul nu se consideră „în concurență“, dar și despre modificarea Masterplanului de transport, despre asigurarea intermodalelor de marfă sau despre sprijinirea „Convenției Carpatice“, o convenție a statelor europene pe teritoriul cărora se află munții Carpați, cu rol de promovare a programelor comune (în special turistice) și de atragere de fonduri europene.
Daniela Câmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, i-a invitat pe toți cei prezenți să definitiveze o listă de obiective la următoarea întâlnire, de la Sibiu, la care vor fi invitați oficial și reprezentanții regiunii de Dezvoltare Vest.
Menționăm că din Regiunea de Dezvoltare 7 Centru, fac parte județele Brașov, Alba, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Dacă proeictul inițiat astăzi la Brașov se va concretiza, lor li se vor alătura județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, care compun Regiunea de Dezvoltare Nord-vest, și județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, corespunzătoare Regiunii de Dezvoltare Vest”.

2018-06-15

Prefectul de Mureş nu a reuşit să obţină anularea hotărârii CL care prevede amplasarea de inscripţii bilingve în şcolile din Târgu Mureş

2018. 06. 15.  MTI
Cluj-Napoca/Târgu Mureş, vineri, 15 iunie 2018 (MTI) - Prefectul judeţului Mureş nu a reuşit să obţină anularea hotărârii Consiliului Local, care prevedere amplasarea de inscripţii bilingve în şcolile din Târgu Mureş. Tribunalul Mureş a respins în primă instanţă obiecţiile formulate de prefectul judeţului faţă de hotărârea adoptată de Consiliul Local în luna mai a anului trecut. Mişcarea Angajament Civic (Cemo), care luptă pentru respectarea drepturilor lingvistice, a informat vineri, prin intermediul unei postări pe o reţea de socializare, despre sentinţa pronunţată săptămâna trecută.
Potrivit organizaţiei civile, în municipiul Târgu Mureş funcţionează circa 45 de grădiniţe, şcoli generale şi licee bilingve. Informaţiile de interes public şi inscripţiile apar în aceste instituţii în exclusivitate în limba română; textele literare şi istorice publicate prin intermediul gazetelor de perete fiind de asemenea monolingve, prezentând doar trecutul, respectiv cultura comunităţii etnice româneşti. Nu există nici un poster de limba maghiară pe pereţi şi nici fotografii, care să înfăţişeze personaje istorice, poeţi sau scriitori maghiari.
Hotărârea de Consiliu Local adoptată în luna mai a anului trecut, elaborată şi iniţiată de Partidul Oamenilor Liber (POL) cu sprijinul Cemo, are menirea de a stabili echilibrul lingvistic. Această reglementare locală adoptată în mai 2017 prevede amplasarea tuturor inscripţiilor şi în limba maghiară în şcolile bilingve din oraş, stipulând totodată că asigurarea bilingvismului cade în sarcina Direcţiei şcoli a Primăriei municipiului Târgu Mureş.
Prefectul a atacat hotărârea la Secţia de Contencios Administrativ a Tribunalului Mureş, dar la rugămintea Cemo s-au alăturat procesului – ca părţi vătămate în drepturile lor – şi părinţii a trei elevi, iar Tribunalul Mureş a respins acţiunea prefectului în urma argumentelor aduse de avocatul părinţilor. Sentinţa dată în prima instanţă este atacabilă prin apel.
Cemo a mai amintit că în urma unei plângeri depuse la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), consiliul a stabilit în anul 2016 că 17 şcoli din Târgu Mureş au practicat discriminarea.

Terrán a inaugurat o fabrică de ţigle din beton la Câmpia Turzii

2018. 06. 14.  MTI
Cluj-Napoca/Câmpia Turzii, joi 14 iunie 2018 (MTI) - Cea mai nouă fabrică de ţigle din beton a grupului ungar Terrán a fost inaugurată joi în municipiul Câmpia Turzii din judeţul Cluj.
Potrivit unui comunicat de presă remis joi de către grupul de firme, investiţia se ridică la aproape 5 milioane de euro şi va produce, potrivit estimărilor, chiar şi 10 milioane de ţigle de acoperiş. Concernul a decis inauguraea unei noi fabrici, datorită cererii de pe piaţă, care creşte de la an la an. Prin construirea unei fabrici în Transilvania deservirea pieţei din România devine mai rapidă şi mai flexibilă.
Terrán a fost primul producător de ţigle din beton din România care a prelungit garanţia produselor sale până la 50 de ani. “Prin această investiţie Terrán a pus bazele unei prezenţe stabile, pe termen lung pe piaţa din România”, a declarat prin intermediul documentuui citat, directorul executiv al firmei, Attila Gódi.
Grupul de firme a înregistrat în 2017 un venit consolidat de 11,7 miliarde de forinţi, ceea ce înseamnă o creştere de 18% faţă de anul precedent. În cele patru fabrici Terrán anul trecut au fost produse aproape 53 de milioane de ţigle, cu 6 milioane mai mult decât în 2016.

2018-06-04

DEZBATERE Cristian Sandache: O Românie federală ar putea fi o posibilă soluție...

Trebuie să admitem că ardelenii au o sensibilitate aparte față de restul românilor. Nu voi fi niciodată de acord cu acei ardeleni care îi privesc de sus pe regățeni, considerând că simpla lor apartenență la Transilvania îi face superiori celorlați români. În același timp, cred că Transilvania ar putea reprezenta un model pentru restul României, atât din punct de vedere economic, cât și din perspectiva interacțiunii cu alte etnii. 
Nu cred că guvernanții de la București sunt animați de sentimente patriotice, atunci când resping cu vehemență orice discuție despre autonomie și flutură steagul patriotismului. Profitând de ignoranța cultural-istorică a atâtor analfabeți funcționali, oamenii noștri politici agită spectrul pericolului maghiar și gogorița secesiunii Transilvaniei. 
Dar Ungaria este un model etatic de succes, iar politica externă a Budapestei ar trebui să le ofere politicienilor de la București, teme de meditație. Din 1990 încoace, ardelenii au votat mai mereu altfel decât restul țării, iar tradițiile lor istorice sunt sensibil diferite față de regățeni. 
De ce nu am admite o discuție aplicată vis a vis de ideea autonomiei? 
Pentru că nu e vorba aici doar de doleanțele comunității maghiare din România. Este vorba despre tot mai mulți români de dincolo de munți, sătui să mai fie jupuiți de un sistem clientelar, care nu oferă drept modele etico-politice, decât figuri jalnice, semi-analfabete și certate cu legea. Atâta timp cât România va fi guvernată așa cum este acum, ardelenii au tot dreptul să se simtă tot mai străini, într-un stat care devine pe zi ce trece, un latifundiu al Bucureștilor ticăloșiți. 
O Românie federală ar putea fi o posibilă soluție pentru rezolvarea multor probleme existente acum. Nu din patriotism sar indignați politicienii de Dâmbovița, ci din teama că baronii locali și-ar putea pierde orice influență, într-un stat federal. Austria sau Germania – state federale – sunt povești de succes. Noi –rămânem mai departe cu frustrările râului și ramului...

Partidul Civic Maghiar: respingerea proiectului de lege privind autonomia nu înseamnă sfârşitul luptei pentru autonomie

2018. 05. 29.  MTI
Bucureşti, marţi, 29 mai 2018 (MTI) - Partidul Civic Maghiar (PCM) va continua şi în viitor lupta politică de generare a unor situaţii în vederea obţinerii autonomiei, iar respingerea de către Senat a proiectului de lege care prevede autonomia Ţinutului Secuiesc nu înseamnă sfârşitul luptei pentru autonomie - arată PCM în comunicatul emis marţi.
În opinia partidului, votul de marţi în urma căruia statutul de autonomie a fost susţinut doar de cei 9 senatori ai Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), în timp ce toţi cei 96 senatori de etnie română prezenţi la şedinţă au votat pentru respingerea acestuia, doar confirmă că mentalitatea românească încă nu este capabilă să asimileze gândirea europeană.
“Societatea românească încă nu este suficient de matură pentru a fi o parte a Europei naţiunilor nu doar în sens geografic, ci şi pentru a-şi însuşi comunitatea de principii pe care o reprezintă Europa şi europenismul. Considerăm regretabilă aplicarea standardelor duble, fiindcă facem parte din aceeaşi comunitate de naţiuni care consideră naturală şi acceptă autonomia teritorială în Ţara Bascilor, în Tirolul de Sud şi în Insulele Aland” – scrie comunicatul.
Documentul consideră că ceea ce se cuvine unor regiuni din alte ţări europene, trebuie să se cuvină şi Ţinutului Secuiesc şi că reprezentarea în condiţii legale a cauzei autonomiei nu poate fi considerată un act îndreptat împotriva României. PCM cataloghează votul de marţi o etapă, care “a îndepărtat încă o cărămidă din zidul respingerii”.
Marţi, după ce în prealabil Camera Deputaţilor a respins proiectul de autonomie elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), Senatul României a procedat la fel. József Kulcsár-Terza, preşedintele organizaţiei din microregiunea Trei Scaune (judeţul Covasna) a Partidul Civic Maghiar şi deputat care a obţinut mandat pe lista electorală a UDMR, a înaintat acest proiect de act normativ ca propunere individuală.
Politicianul care reprezintă microregiunea Trei Scaune a semnalat de mai multe ori anterior că el consideră generarea unui dialog civilizat despre autonomie în Parlamentul României şi lipsa ieşirilor de factură extremistă un rezultat. Şi preşedintele CNS, Balázs Izsák a făcut o declaraţie similară afirmând că aceste dezbateri pot reprezenta punctul de pornire a dialogului instituţional despre  autonomie.
În schimb, preşedintele UDMR a opinat că minoritatea maghiară din Transilvania nu a reuşit să străpungă zidul prejudecăţilor româneşti despre autonomie nici măcar în decurs de 28 de ani. Într-un interviu dat cu câtva timp în urmă postului de televiyiune ETV, el a considerat că această încercare a adus ceva noutate în sensul că o parte a politicienilor de etnie română au încercat să trateze iniţiativa într-o manieră cumpătată, dar atitudinea lor de a refuza dialogul sincer despre această problemă nu s-a schimbat.

Consiliul Naţional Secuiesc se pregăteşte să depună a patra oară proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc în Parlament

2018. 05. 30.  MTI
Târgu-Mureş, miercuri, 30 mai 2018 (MTI) - Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) se pregăteşte să depună a patra oară proiectul de statut privind autonomia Ţinutului Secuiesc în Parlament, după ce Senatul a respins pentru a treia oară marţi proiectul legislativ elaborat de CNS.
Anunţul a fost făcut miercuri de Balázs Izsák, preşedintele CNS la o conferinţă de presă la Târgu Mureş. În opinia sa, respingerea din partea Senatului nu poate fi considerată un eşec, deoarece odată cu refuzul, clasa politică din România şi-a dezvăluit şi contraargumentele, iar acestea pot sta la baza continuării luptei.
“Aceste contraargumente arată: comunitatea secuiască este superioară din punct de vedere moral şi intelectual, faţă de clasa politică din România”, a declarat Balázs Izsák.
Preşedintele CNS spus că ambele camere ale legislativului şi-au bazat refuzul pe contraargumentele din raportul Consiliului Legislativ – organ consultativ de tehnică legislativă - contraargumente considerate neîntemeiate de preşedintele CNS. 
Potrivit lui Balázs Izsák, respingerea se bazează pe o interpretare inadmisibilă şi greşită a constituţiei ţării, întrucât Constituţia României nu poate fi contrară normelor general acceptate ale dreptului internaţional şi tratatelor la care România a aderat.
În opinia sa unitatea şi indivizibilitatea teritorială a statului român nu pot constitui argumente împotriva autonomiei, deoarece Rezoluţia 1334/2003 a Consiliului Europei (CE) stipulează în mod clar faptul că autonomia teritorială nu este contrară unităţii şi indivizibilităţii statului.
Potrivit preşedintelui CNS, autonomia nu este contrară cu definiţia României drept stat naţional, întrucât asta ar constitui o interpretare discriminatorie a constituţiei. “Aici există o interpretare tacită a constituţiei, conform căreia suveranitatea statului român este exercitată doar de cetăţeni de naţionalitate română, nu de comunitatea tuturor cetăţenilor români. Nu ni se spune în mod deschis acest lucru, de aceea noi avem datoria de a deconspira această interpretare tacită, care se află în contradicţie cu interzicerea discriminării, din moment ce şi cei care solicită autonomia Ţinutului Secuiesc sunt cetăţeni români”, a spus Balázs Izsák.
Acesta a mai vorbit despre faptul că aspiraţiile pentru autonomie sunt privite, de către clasa politică românească, drept una bazată pe criterii etnice, deşi în proiectul de lege redactat de către CNS, termenul “etnic” nu apare deloc.
Criterii etnice şi culturale se regăsesc însă în acea legislaţie românească în vigoare, care a creat în 1968 sistemul actual de judeţe al României. Conform acesteia, la formarea judeţelor au fost luate în calcul, printre altele, şi caracteristicile etnice şi culturale. În opinia preşedintelui CNS, cei care se opun caracterului etnic al autonomiei Ţinutului Secuiesc, se opun unui drept recunoscut de către o lege românească aflată în vigoare, şi care, de altfel, nici măcar nu este inclus în proiectul de lege privind autonomia.
Proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc a fost respinsă de către legislativul român nu pentru că acesta ar fi descoperit vreo greşeală în proiect, ci pentru că se interpretează Constituţia României în mod greşit şi în contradicţie cu documentele CE, a spus preşedintele CNS. Prin urmare, în continuare este nevoie nu de modificarea proiectului de lege, ci de demontarea contraargumentelor româneşti, a concluzionat preşedintele CNS.

Gudrun Mosler-Törnström: Dacă nu există dialog şi înţelegere putem scrie tone de raporturi fără să obţinem vreun rezultat

2018. 05. 31.  MTI
Băile Bálványos, joi, 31 mai 2018 (MTI) - Conform preşedintei Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, dacă nu există dialog şi înţelegere între majoritatea şi minoritatea etnică, CE poate scrie tone de raporturi fără să obţină vreun rezultat. Gudrun Mosler-Törnström a vorbit despre acestea în cadrul conferinţei de presă ţinută în pauza conferinţei destinate pregătirii raportului intitulat Folosirea limbilor în cadrul autorităţilor locale şi regionale.
Preşedinta a considerat conferinţa ca fiind importantă pentru că “sădeşte sămânţa dialogului” şi ajută la găsirea soluţiilor pentru problemele lingvistice care apar la nivel local şi regional.E a opinat: conferinţa a deschis o portiţă pentru găsirea celor mai bune soluţii. A adăugat: ceea ce este bine pentru o minoritate, este bine şi pentru majoritate atrăgând atenţia asupra faptului că minorităţile pot deveni majorităţi şi majorităţile minorităţi; iar, din această cauză, diferenţele de opinii trebuie rezolvate întotdeauna pe calea dialogului şi a înţelegerii.
Politicianul a remarcat că, fiind cetăţean austriac, ea invidiază ţările unde se vorbesc mai multe limbi, iar copiii învaţă de mici mai multe limbi. Răspunzând la întrebările puse de jurnalişti, a explicat că raportul privind folosirea limbilor în cadrul administraţiei publice va conţine şi recomandări, care ar
putea ajuta ţările membre ale CE în găsirea unor soluţii potrivite pentru problemele legate de folosirea limbilor. Ea a mai adăugat că nu există o soluţie general valabilă pentru problemele lingvistice, fiecare situaţie fiind diferită.
Cu ocazia conferinţei de presă, Sándor Tamás, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, care este amfitrionul evenimentului, a arătat: organizatorii au avut de înfruntat o împotrivire politică atât în timpul pregătirii şedinţei Comisiei de monitorizare a Congresului Puterilor Locale şi Regionale (CPLRE) al Consiliului Europei, cât şi a conferinţei despre folosirea limbilor. El şi-a cerut scuze pentru incidentul care a implicat descinderea poliţiei în timpul conferinţei la hotelul Bálványos Resort. El l-a numit “intrigant notoriu” pe Dan Tănasă, care a acuzat organizatorii conferinţei de sustragerea materialelor informative aduse de el şi a alertat din această cauză poliţia. Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a adăugat că tot acest Dan Tănasă a intentat proces autorităţii judeţene din cauza folosirii hârtiei pentru scrisori, ce avea antet trilingv în limbile română, maghiară şi engleză.
Anterior şi prefectul judeţului a iniţiat un proces similar.
Sándor Tamás a declarat că maghiarii din Transilvania ar dori să asiste Consiliul Europei în întocmirea unui raport bun despre folosirea limbilor în administraţia publică.
Andrew Dawson, persoana însărcinată cu elaborarea raportului referitor la utilizarea limbilor minoritare în administraţia publică (locală) a îndemnat părţile la respect reciproc şi ascultarea celuilalt. “Nu ar trebui să începem în fiecare dimineaţă cu ofensarea celuilalt” – a afirmat el. Concomitent, raportorul i-a rugat pe toţi să ajute la întocmirea documentului prin furnizarea de informaţii.

Krónika: Războiul nervilor pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

2018. 06. 01. -  MTI
Cluj-Napoca, vineri, 1 iunie 2018, (MTI) - Potrivit editorialului de vineri a cotidianului transilvănean Krónika, în privinţa autonomiei Ţinutului Secuiesc este în desfăşurare un război al nervilor.
Semnatarul articolului consideră că senatorul român care miercuri, la respingerea din Senat, a numit enervant proiectul de lege al autonomiei, a arătat, de fapt, esenţa percepţiei româneşti a proiectului. “Majoritatea românească se poziţionează faţă de iniţiativele care vizează supravieţuirea comunităţii, ca şi cum ar exista o muscă ce intră pe fereastră: ei ar prefera s-o lovească cu prosopul de bucătărie, dar regulile nedorite, drepturile şi angajamentele luate la nevoie nu le permit, astfel încât aceştia sunt nevoiţi să accepte bâzâitul care-i enervează la culme ” titrează editorialul.
Krónika consideră reală afirmaţia conform căreia societatea românească nu este pregătită pentru această “idee cu adevărat europeană”, pentru acceptarea autonomiei, dar atrage atenţia că nu trebuie omis nici faptul că, pentru o perioadă lungă de timp, nici politica maghiară din Transilvania nu era pregătită pentru reprezentarea autonomiei în mod corect şi curajos.
Semnatarul editorialului a mai adăugat că “acţiunea privată” a deputatului József Kulcsár-Terza de la Partidul Civic Maghiar (PCM), iniţiatorul proiectului de lege a autonomiei, a fost benefică pentru că i-a obligat pe parlamentarii UDMR să apere în Parlament ideea de autodeterminare. “Este departe de a fi un succes, dar şi acest lucru este ceva, poate în viitor nu ne vom enerva şi mai tare unii pe alţii”- a semnalat semnatarul articolului referindu-se la polemicile anterioare maghiaro-maghiare în jurul problemei autonomiei.

2018-06-03

Importanţa preluării bunelor practici a fost subliniată de către preşedintele Congresului Autorităţilor Locale al Consiliului Europei.

2018. 05. 30. - MTI
Târgu Secuiesc / Băile Bálványos, miercuri, 30 mai 2018, (MTI) - Importanţa preluării bunelor practici a fost subliniată de către Gudrun Mosler-Törnström, preşedintele Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, la reuniunea specială din Ţinutul Secuiesc a Comisiei de Guvernanţă.
La reuniunea de la Băile Bálványos participă reprezentanţii locali şi regionali ai celor 47 de state membre ale Consiliului Europei. La deschiderea lucrărilor comisiei, Gudrun Mosler-Törnström a subliniat importanţa întrunirii membrilor comisiei şi în alte locuri decât Strasbourg, pentru a putea să
cunoască diferite regiuni şi comunităţi. Potrivit politicianului, membrii comisiei trebuie să înveţe unii de la ceilalţi, şi să preia bunele practici. O societate deschisă se bazează pe identităţile locale şi regionale în care se include şi utilizarea limbilor, a declarat preşedintele Congresului.
Reuniunea comisiei are loc miercuri, iar a doua zi, va fi organizată o conferinţă internaţională cu titlul Utilizarea limbilor în administraţiile locale şi regionale, urmând să se iniţieze elaborarea unui raport pe această temă.
În cadrul întrevederii de miercuri a comisiei din Târgu Secuiesc, la reuniunea de după-amiază cu liderii politici locali, politicienii UDMR au încercat să-i familiarizeze pe oaspeţi cu istoria şi situaţia comunităţii maghiare din România.
Attila Korodi, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a declarat că în România este considerată încălcare a legii dacă o administraţie publică locală decide să ofere şi să asigure unele drepturi suplimentare pentru o minoritate naţională faţă de legea generală. El a considerat că această situaţie contravine Convenţiei – cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare adoptate de România.
Róbert Grüman, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, care anul acesta ocupă şi funcţia de vicepreşedinte al Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, consideră că, mai devreme sau mai târziu, Statul Român va trebui să recunoască faptul că aspiraţiile regionale nu reprezintă o ameninţare pentru structurile de stat, ci se pot completa unele pe altele, se pot întări reciproc. “În această direcţie se îndreaptă Europa, şi România ar trebui să se îndrepte tot în această
direcţie” a subliniat acesta.
La sesiunea de după-amiază de la Târgu Secuiesc, senatorul Ödön László Fejér a vorbit despre faptul că Senatul României a respins proiectul de lege al autonomiei Ţinutului Secuiesc cu votul unanim al senatorilor români. Senatorul a mai informat că Marius Pascan, deputat de Mureş, membru al Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, consideră complot la disoluţia statului român a faptul că liderii din Covasna au invitat în Ţinutul Secuiesc Congresul autorităţilor regionale al Consiliului Europei, si evenimentul este finanţat din bani publici.

Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei va întocmi un raport despre exercitarea drepturilor lingvistice în administraţia publică

2018. 05. 31. -  MTI
Băile Bálványos, joi, 31 mai 2018 (MTI) - Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei doreşte să consolideze democraţia prin întocmirea unui raport despre exercitarea drepturilor lingvistice în administraţia publică locală.
Gudrun Molster-Törnström preşedinta Congresului a făcut acest anunţ în cadrul deschiderii de joi a conferinţei ce are loc la Băile Bálványos în Ţinutul Secuiesc şi are ca scop fundamentarea lucrărilor raportului. Preşedinta a relatat: Consiliul Europei înregistrează nenumărate plângeri referitoare la maniera în care autorităţile locale pun în aplicare Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare, care a fost adoptată cu douăzeci de ani în urmă.
Preşedinta Congresului a opinat: consilierii locali aparţinători ai minorităţilor naţionale nu-şi pot îndeplini mandatul cu o eficienţă corespunzătoare dacă nu au posibilitatea de a-şi utiliza limba maternă. Exercitarea drepturilor lingvistice sporeşte eficienţa reprezentării.
În cuvântul său de salut Hunor Kelemen, preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) a amintit că România s-a comportat ca “un elev eminent” în perioada aderării la NATO şi Uniunea Europeană, dar o parte din legile promise atunci nu au fost adoptate; iar cele care au intrat în vigoare, nu se aplică. El a cerut sprijinul Congresului în vederea adoptării în România a unor legi cu caracter obligatoriu bazate pe recomandările Consiliului Europei. Hunor Kelemen a afirmat: constatăm creştere acolo unde este pace, iar o comunitate poate contribui cel mai mult la progresul unei ţări, dacă trăieşte în pace cu alţii – şi dacă şi alţii o lasă să trăiască în pace.
“Ajutaţi-ne în eforturile noastre de a crea un cămin paşnic şi sigur, o ţară în care păstrarea identităţii noastre etnice nu poate fi periclitată” – a formulat Hunor Kelemen.
Sándor Tamás, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, care este gazda evenimentului, a prezentat o serie de exemple europene privind recunoaşterea limbilor minoritare ca limbi oficiale de nivel regional în alte ţări. Pentru a ilustra realităţile din România a relatat că prefectul judeţului, reprezentantul în teritoriu al guvernului, i-a intentat cu cinci zile în urmă un proces pentru că autoritatea locală a folosit un antet trilingv în limbile română, maghiară şi engleză în judeţul în care 75% din populaţie este de etnie maghiară.
Andrew Dawson, membru din Anglia al Congresului şi persoana însărcinată cu elaborarea raportului referitor la utilizarea limbilor minoritare în administraţia publică locală a vorbit despre faptul că limba reprezintă nucleul identităţii şi din această cauză nu este surprinzător că problemele legate de utilizarea limbii trezesc sentimente puternice. În opinia sa Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare a rezolvat multe chestiuni, dar sunt încă multe de făcut în acest domeniu. El a considerat că activitatea de control a respectării celor asumate de către statele membre trebuie intensificată. O altă problemă identificată de el a fost omiterea din Cartă a drepturilor lingvistice ale imigranţilor.
Conferinţa a continuat cu prezentarea exemplelor pozitive care funcţionează în ţările membre ale Consiliului Europei.
Conform aşteptărilor, raportul Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale a CE privind utilizarea limbii materne în administraţia publică locală va fi elaborat în decurs de un an şi jumătate.

Senatul a respins proiectul de autonomie teritorială a Ţinutului Secuiesc

2018. 05. 29. -  MTI
Bucureşti, marţi, 29 mai 2018 (MTI) - După Camera Deputaţilor, Senatul a respins, de asemenea, marţi, proiectul de lege privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, iniţiat în luna decembrie a anului trecut, de József Kulcsár-Terza, deputatul covăsnean din cadrul Partidului Civic Maghiar.
Anterior, comisia de administraţie publică a Senatului a dat aviz negativ pentru proiectul de lege, după ce la dezbaterea de săptămâna trecută, aproape toţi vorbitorii români şi-au exprimat dezacordul.
La dezbaterea în plen, vorbitorii partidelor din România au numit proiectul de lege – care ar reinstaura scaunele, ar introduce proces decizional şi autoguvernare de tip regional, respectiv ar oficializa şi folosirea limbii maghiare în regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc, care include o parte din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş – una contrară constituţiei ţării, unii dintre aceştia considerând chiar jignitoare introducerea unei asemenea iniţiative în anul centenarului.
Senatul, care a avut ultimul cuvânt de spus în privinţa sorţii proiectului de lege, a votat, marţi, în plen, confirmând, cu 96 de voturi, propunerea de respingere din raportul comisiei de administraţie publică. Toate cele 9 voturi care au susţinut proiectul de lege au aparţinut membrilor grupului parlamentar al
UDMR.
După vot, Gheorghe Baciu, senatorul de Covasna al PMP a numit Ţinutul Secuiesc “himeră”, şi a mulţumit colegilor săi senatori români, că au apărat integritatea teritorială a României şi că au eliminat pericolul apariţiei unei “găuri negre” în România.
László Ödön Fejér, viceliderul grupului parlamentar al UDMR a atras atenţia asupra numeroaselor regiuni istorice ale ţării: Dobrogea, Moldova, Muntenia, Oltenia, Banatul, Bucovina, Pământul Crăiesc şi Ţinutul Secuiesc, adăugând că nu doar secuii au avut parte de autonomie timp de o mie de ani, ci şi saşii, cărora România de astăzi le datorează cele mai frumoase oraşe ale sale: Sibiu, Braşov, Sighişoara şi Mediaş.
Politicianul maghiar a arătat că UDMR a votat în favoarea unei descentralizări reale, pentru regiunile istorice, pentru o Românie prosperă şi pentru un dialog real al etniilor care o populează, exprimându-şi, totodată, şi speranţa că, data viitoare, şi majoritatea va vota pentru acestea.
Despre statutul privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, în Parlamentul României, s-a votat, pentru prima oară, în 2004; în 2012 s-a votat cu privire la un proiect legislativ revizuit. Proiectele legislative, pe care le-au iniţiat câţiva dintre reprezentanţii UDMR, au fost respinse, cu ambele ocazii, fără dezbatere, cu niciun vot pentru din partea politicienilor români.
Înainte de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2014, UDMR a iniţiat o dezbatere publică asupra unui proiect de lege elaborat de experţii uniunii, care prevedea autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, dar care nu a fost prezentat, nici de atunci, parlamentului