2018-06-15

Prefectul de Mureş nu a reuşit să obţină anularea hotărârii CL care prevede amplasarea de inscripţii bilingve în şcolile din Târgu Mureş

2018. 06. 15.  MTI
Cluj-Napoca/Târgu Mureş, vineri, 15 iunie 2018 (MTI) - Prefectul judeţului Mureş nu a reuşit să obţină anularea hotărârii Consiliului Local, care prevedere amplasarea de inscripţii bilingve în şcolile din Târgu Mureş. Tribunalul Mureş a respins în primă instanţă obiecţiile formulate de prefectul judeţului faţă de hotărârea adoptată de Consiliul Local în luna mai a anului trecut. Mişcarea Angajament Civic (Cemo), care luptă pentru respectarea drepturilor lingvistice, a informat vineri, prin intermediul unei postări pe o reţea de socializare, despre sentinţa pronunţată săptămâna trecută.
Potrivit organizaţiei civile, în municipiul Târgu Mureş funcţionează circa 45 de grădiniţe, şcoli generale şi licee bilingve. Informaţiile de interes public şi inscripţiile apar în aceste instituţii în exclusivitate în limba română; textele literare şi istorice publicate prin intermediul gazetelor de perete fiind de asemenea monolingve, prezentând doar trecutul, respectiv cultura comunităţii etnice româneşti. Nu există nici un poster de limba maghiară pe pereţi şi nici fotografii, care să înfăţişeze personaje istorice, poeţi sau scriitori maghiari.
Hotărârea de Consiliu Local adoptată în luna mai a anului trecut, elaborată şi iniţiată de Partidul Oamenilor Liber (POL) cu sprijinul Cemo, are menirea de a stabili echilibrul lingvistic. Această reglementare locală adoptată în mai 2017 prevede amplasarea tuturor inscripţiilor şi în limba maghiară în şcolile bilingve din oraş, stipulând totodată că asigurarea bilingvismului cade în sarcina Direcţiei şcoli a Primăriei municipiului Târgu Mureş.
Prefectul a atacat hotărârea la Secţia de Contencios Administrativ a Tribunalului Mureş, dar la rugămintea Cemo s-au alăturat procesului – ca părţi vătămate în drepturile lor – şi părinţii a trei elevi, iar Tribunalul Mureş a respins acţiunea prefectului în urma argumentelor aduse de avocatul părinţilor. Sentinţa dată în prima instanţă este atacabilă prin apel.
Cemo a mai amintit că în urma unei plângeri depuse la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), consiliul a stabilit în anul 2016 că 17 şcoli din Târgu Mureş au practicat discriminarea.