2018. 05. 31. - MTI
Băile Bálványos, joi, 31 mai 2018 (MTI) - Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei doreşte să consolideze democraţia prin întocmirea unui raport despre exercitarea drepturilor lingvistice în administraţia publică locală.
Gudrun Molster-Törnström preşedinta Congresului a făcut acest anunţ în cadrul deschiderii de joi a conferinţei ce are loc la Băile Bálványos în Ţinutul Secuiesc şi are ca scop fundamentarea lucrărilor raportului. Preşedinta a relatat: Consiliul Europei înregistrează nenumărate plângeri referitoare la maniera în care autorităţile locale pun în aplicare Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare, care a fost adoptată cu douăzeci de ani în urmă.
Preşedinta Congresului a opinat: consilierii locali aparţinători ai minorităţilor naţionale nu-şi pot îndeplini mandatul cu o eficienţă corespunzătoare dacă nu au posibilitatea de a-şi utiliza limba maternă. Exercitarea drepturilor lingvistice sporeşte eficienţa reprezentării.
În cuvântul său de salut Hunor Kelemen, preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) a amintit că România s-a comportat ca “un elev eminent” în perioada aderării la NATO şi Uniunea Europeană, dar o parte din legile promise atunci nu au fost adoptate; iar cele care au intrat în vigoare, nu se aplică. El a cerut sprijinul Congresului în vederea adoptării în România a unor legi cu caracter obligatoriu bazate pe recomandările Consiliului Europei. Hunor Kelemen a afirmat: constatăm creştere acolo unde este pace, iar o comunitate poate contribui cel mai mult la progresul unei ţări, dacă trăieşte în pace cu alţii – şi dacă şi alţii o lasă să trăiască în pace.
“Ajutaţi-ne în eforturile noastre de a crea un cămin paşnic şi sigur, o ţară în care păstrarea identităţii noastre etnice nu poate fi periclitată” – a formulat Hunor Kelemen.
Sándor Tamás, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, care este gazda evenimentului, a prezentat o serie de exemple europene privind recunoaşterea limbilor minoritare ca limbi oficiale de nivel regional în alte ţări. Pentru a ilustra realităţile din România a relatat că prefectul judeţului, reprezentantul în teritoriu al guvernului, i-a intentat cu cinci zile în urmă un proces pentru că autoritatea locală a folosit un antet trilingv în limbile română, maghiară şi engleză în judeţul în care 75% din populaţie este de etnie maghiară.
Andrew Dawson, membru din Anglia al Congresului şi persoana însărcinată cu elaborarea raportului referitor la utilizarea limbilor minoritare în administraţia publică locală a vorbit despre faptul că limba reprezintă nucleul identităţii şi din această cauză nu este surprinzător că problemele legate de utilizarea limbii trezesc sentimente puternice. În opinia sa Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare a rezolvat multe chestiuni, dar sunt încă multe de făcut în acest domeniu. El a considerat că activitatea de control a respectării celor asumate de către statele membre trebuie intensificată. O altă problemă identificată de el a fost omiterea din Cartă a drepturilor lingvistice ale imigranţilor.
Conferinţa a continuat cu prezentarea exemplelor pozitive care funcţionează în ţările membre ale Consiliului Europei.
Conform aşteptărilor, raportul Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale a CE privind utilizarea limbii materne în administraţia publică locală va fi elaborat în decurs de un an şi jumătate.