2018. 05. 31. MTI
Băile Bálványos, joi, 31 mai 2018 (MTI) - Conform preşedintei Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, dacă nu există dialog şi înţelegere între majoritatea şi minoritatea etnică, CE poate scrie tone de raporturi fără să obţină vreun rezultat. Gudrun Mosler-Törnström a vorbit despre acestea în cadrul conferinţei de presă ţinută în pauza conferinţei destinate pregătirii raportului intitulat Folosirea limbilor în cadrul autorităţilor locale şi regionale.
Preşedinta a considerat conferinţa ca fiind importantă pentru că “sădeşte sămânţa dialogului” şi ajută la găsirea soluţiilor pentru problemele lingvistice care apar la nivel local şi regional.E a opinat: conferinţa a deschis o portiţă pentru găsirea celor mai bune soluţii. A adăugat: ceea ce este bine pentru o minoritate, este bine şi pentru majoritate atrăgând atenţia asupra faptului că minorităţile pot deveni majorităţi şi majorităţile minorităţi; iar, din această cauză, diferenţele de opinii trebuie rezolvate întotdeauna pe calea dialogului şi a înţelegerii.
Politicianul a remarcat că, fiind cetăţean austriac, ea invidiază ţările unde se vorbesc mai multe limbi, iar copiii învaţă de mici mai multe limbi. Răspunzând la întrebările puse de jurnalişti, a explicat că raportul privind folosirea limbilor în cadrul administraţiei publice va conţine şi recomandări, care ar
putea ajuta ţările membre ale CE în găsirea unor soluţii potrivite pentru problemele legate de folosirea limbilor. Ea a mai adăugat că nu există o soluţie general valabilă pentru problemele lingvistice, fiecare situaţie fiind diferită.
Cu ocazia conferinţei de presă, Sándor Tamás, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, care este amfitrionul evenimentului, a arătat: organizatorii au avut de înfruntat o împotrivire politică atât în timpul pregătirii şedinţei Comisiei de monitorizare a Congresului Puterilor Locale şi Regionale (CPLRE) al Consiliului Europei, cât şi a conferinţei despre folosirea limbilor. El şi-a cerut scuze pentru incidentul care a implicat descinderea poliţiei în timpul conferinţei la hotelul Bálványos Resort. El l-a numit “intrigant notoriu” pe Dan Tănasă, care a acuzat organizatorii conferinţei de sustragerea materialelor informative aduse de el şi a alertat din această cauză poliţia. Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a adăugat că tot acest Dan Tănasă a intentat proces autorităţii judeţene din cauza folosirii hârtiei pentru scrisori, ce avea antet trilingv în limbile română, maghiară şi engleză.
Anterior şi prefectul judeţului a iniţiat un proces similar.
Sándor Tamás a declarat că maghiarii din Transilvania ar dori să asiste Consiliul Europei în întocmirea unui raport bun despre folosirea limbilor în administraţia publică.
Andrew Dawson, persoana însărcinată cu elaborarea raportului referitor la utilizarea limbilor minoritare în administraţia publică (locală) a îndemnat părţile la respect reciproc şi ascultarea celuilalt. “Nu ar trebui să începem în fiecare dimineaţă cu ofensarea celuilalt” – a afirmat el. Concomitent, raportorul i-a rugat pe toţi să ajute la întocmirea documentului prin furnizarea de informaţii.