2018. 05. 30. - MTI
Târgu Secuiesc / Băile Bálványos, miercuri, 30 mai 2018, (MTI) - Importanţa preluării bunelor practici a fost subliniată de către Gudrun Mosler-Törnström, preşedintele Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, la reuniunea specială din Ţinutul Secuiesc a Comisiei de Guvernanţă.
La reuniunea de la Băile Bálványos participă reprezentanţii locali şi regionali ai celor 47 de state membre ale Consiliului Europei. La deschiderea lucrărilor comisiei, Gudrun Mosler-Törnström a subliniat importanţa întrunirii membrilor comisiei şi în alte locuri decât Strasbourg, pentru a putea să
cunoască diferite regiuni şi comunităţi. Potrivit politicianului, membrii comisiei trebuie să înveţe unii de la ceilalţi, şi să preia bunele practici. O societate deschisă se bazează pe identităţile locale şi regionale în care se include şi utilizarea limbilor, a declarat preşedintele Congresului.
Reuniunea comisiei are loc miercuri, iar a doua zi, va fi organizată o conferinţă internaţională cu titlul Utilizarea limbilor în administraţiile locale şi regionale, urmând să se iniţieze elaborarea unui raport pe această temă.
În cadrul întrevederii de miercuri a comisiei din Târgu Secuiesc, la reuniunea de după-amiază cu liderii politici locali, politicienii UDMR au încercat să-i familiarizeze pe oaspeţi cu istoria şi situaţia comunităţii maghiare din România.
Attila Korodi, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a declarat că în România este considerată încălcare a legii dacă o administraţie publică locală decide să ofere şi să asigure unele drepturi suplimentare pentru o minoritate naţională faţă de legea generală. El a considerat că această situaţie contravine Convenţiei – cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare adoptate de România.
Róbert Grüman, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, care anul acesta ocupă şi funcţia de vicepreşedinte al Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, consideră că, mai devreme sau mai târziu, Statul Român va trebui să recunoască faptul că aspiraţiile regionale nu reprezintă o ameninţare pentru structurile de stat, ci se pot completa unele pe altele, se pot întări reciproc. “În această direcţie se îndreaptă Europa, şi România ar trebui să se îndrepte tot în această
direcţie” a subliniat acesta.
La sesiunea de după-amiază de la Târgu Secuiesc, senatorul Ödön László Fejér a vorbit despre faptul că Senatul României a respins proiectul de lege al autonomiei Ţinutului Secuiesc cu votul unanim al senatorilor români. Senatorul a mai informat că Marius Pascan, deputat de Mureş, membru al Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, consideră complot la disoluţia statului român a faptul că liderii din Covasna au invitat în Ţinutul Secuiesc Congresul autorităţilor regionale al Consiliului Europei, si evenimentul este finanţat din bani publici.