De Dan Arsenie
Yahoo News/comuna-ciocanesti-suceava.blogspot.com -
Ciocăneşti, Suceava
De Ziua Naţională, vă prezentăm o selecţie a celor mai frumoase sate din România. Vă dăm idei de excursie pentru toate cele 12 luni ale anului viitor. Iată cele 27 de sate superbe alese de noi, aşezări care ne fac mândri că locuim în această frumoasă ţară.
Rîmetea, Alba
Este, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase sate din întreaga România, având parte de o mulţime de atracţii, atât naturale, cât şi antropice. Ruinele unei cetăţi medievale, singura din Transilvania care a putut ţine piept trupelor tătare în secolul al XIII-lea, pot fi încă observate pe "Piatra Secuiului", iar o altă cetate, situată la 3 km de sat, poate fi vizitată după o ascensiune pe lângă o stâncă destul de greu atacabilă. Cetatea Trascăului a fost ridicată la sfârşitul secolului al XIII-lea şi a fost abandonată după anul 1703.
Satul este însă renumit pentru casele sale albe, cu puternice influenţe secuieşti şi nemţeşti. Cea mai veche casă din sat, a unui miner, a fost construită tocmai în anul 1668. Casa a fost renovată după anul 2004. De altfel, din anul 1996, peste 130 de proprietare de edificii au primit finanţare (parţială) şi consultanţă pentru renovarea caselor tradiţionale, în scopul păstrării aspectului acestora. Programul s-a dovedit a fi unul de mare succes, multe dintre aceste edificii devenind acum pensiuni agroturistice. Cea mai veche moară funcţională din regiune, veche de peste două secole, poate fi vizitată în Rîmetea. Tot aici găsim şi celebrele morminte de familie săpate în stâncă, unice în România. Localitatea poate servi ca punct de pornire pe traseul din Cheile Vălişoarei, în care se găsesc 27 de peşteri, cea mai lungă de 134 de metri. În apropiere se află şi Cheile Plaiului şi Cheile Siloşului. Pasionaţii de zbor cu parapanta vor găsi la Rîmetea condiţiile perfecte pentru practicarea acestui sport.
Biertan, Sibiu
Este o comună cu o istorie fascinantă, care găzduieşte un superb complex arhitectonic medieval, alcătuit dintr-o biserică ridicată în stil gotic târziu între anii 1490 şi 1520 şi o centură de fortificaţii.
Răşinari, Sibiu
Este satul natal al marelui poet român Octavian Goga, dar şi un faimos sat turistic din ţara noastră. Găsim aici Biserica Veche, un edificiu din piatră şi cărămidă, realizat în stil baroc între anii 1725 şi 1758, după modelul bisericii iezuiţilor, din centrul Sibiului. În acelaşi sat găsim alte două biserici vechi, ridicate la început de secol XIX, Biserica Sfântul Ilie şi Biserica din Deal. Tot aici pot fi vizitate un muzeu etnografic şi unul al episcopiei, dar şi ruinele cetăţii medievale de pe dealul Cetăţuia.
Saschiz, Mureş
Aici s-a ridicat, în anul 1493, o biserică fortificată, în onoarea regelui Ştefan I al Ungariei. Construită din piatră, în stil gotic, biserica a fost întărită cu 22 de contraforturi. Acest lăcaş face parte din patrimoniul mondial UNESCO. O cetate ţărănească poate fi vizitată pe dealul de lângă biserică. Pe o piată a acestei cetăţi a fost dăltuit anul 1343. Cetatea a avut şase bastioane şi o fântână adâncă de 60 de metri.
Sâmbăta de Sus, Braşov
Este o comună specială pentru arhitectura autentică românească, deoarece aici găsim două importante edificii ridicate în stil brâncovenesc. Mănăstirea de călugări Brâncoveanu, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", a fost construită în anul 1657, din iniţiativa vornicului Preda Brâncoveanu. O biserică de zid a fost ridicată între 1696 şi 1707, de Constantin Brâncoveanu. Biserica avea să fie distrusă în 1785. Însă, în 1926, a început restaurarea bisericii, iar Regele Mihai I este socotit al doilea ctitor al lăcaşului. Sfinţirea noii biserici a fost făcută în 1946. Interesant este că, în primii ani ai comunismului, portretul regelui Mihai I, de la intrarea în biserică, a fost acoperit cu var. Totuşi, odată cu venirea la putere a lui Nicolae Ceauşescu, portretul a devenit din nou vizibil. Un alt obiectiv extrem de interesant este Castelul Brâncoveanu, ctitorit de nepoţii domnitorului şi restaurat în anul 2010. Într-o localitate din apropiere, Sâmbăta de Jos, poate fi vizitată şi o imensă herghelie de lipiţani. În schimbul biletul de intrare, turiştii pot vizita sute de cai, ale căror poveşti sunt istorisite de un ghid.
Biertan, sat din Ardeal Yahoo News | Fotografie de Wikimedia Commons
Breb, comuna Ocna Şugatag, judeţul Maramureş
Sute de fotografi străini vin an de an în satul Breb, pentru a surprinde tradiţiile aproape perfect conservate de locuitori. Portul popular este şi el spectaculos, iar satul are şi o biserică din lemn, construită în urmă cu peste 700 de ani. Este un sat în care poţi admira şi superba arhitectură tradiţională maramureşeană şi mai ales porţile masive din lemn de la intrarea în gospodării.
Bucătăria este la rându-i absolut fantastică. Pe lângă celebrele plăcinte maramureşene, puteţi savura şi un preparat asemănător cu sarmalele, brozbuţele.
Preluca Nouă, comuna Copalnic-Mănăştur, judeţul Maramureş
Este un superb sat maramureşean, mărginit de păduri întinse, cunoscut în lume însă nu atât pentru frumuseţile naturale şi bisericile din lemn şi piatră din apropiere, cât pentru modul în care localnicii îşi înmormântează rudele decedate. Astfel, din cauză că relieful nu a permis construirea unui cimitir de mari dimensiuni, morţii sunt înhumaţi, de multe ori, chiar în grădina casei în care au locuit sau în mici cimitire de la marginea drumului.
Săpânţa, comuna Săpânţa, judeţul Maramureş
Satul Săpânța este celebru datorită cimitirului său vesel, operă a meșterului Stan Pătraș. Începând cu anul 1935, au început să apară crucile gravate și colorate de acest meşter şi de ucenicii săi. În versuri simple, naive, e povestită şi parodiată viața celui răposat, atât prin realizările sale, cât și prin obiceiurile rele ale acestuia, aceasta conferindu-i o notă de originalitate deosebită și unicitate în întreaga lume.
În sat poate fi vizitată şi rezervaţia naturală "Mlaştina Poiana Brazilor", întinsă pe 3 hectare.
Cărpinet, Bihor
Este satul în care se află mănăstirea Izbuc, cea mai veche mănăstire din Bihor. În imediata apropiere se află Izbucul de la Călugări, un izvor carstic desemnat monument al naturii.
Găsim, tot aici, şi Peştera Câmpenească, în care se intră printr-un impresionant portal, înalt de 20 de metri. Peştera se află într-o adâncitură a depresiunii Ţarina şi "adăposteşte" cea mai mare cascadă subterană din ţara noastră, potrivit siteului carpinet.ro.
Lacul dolinar Tăul lui Ghib, situat pe platoul carstic Vaşcău, este o raritate în peisajul calcaros din România. Argila roşie de pe malurile sale (folosită de unii meşteri pentru obiecte ceramice) intră în contrast cu verdele vegetaţiei şi pietrele albe ce ies din loc în loc din apă.
În Cărpinet există şi cea mai pură carieră de calcar din Europa şi unul dintre puţinele locuri în care localnicii încă mai fac var în varniţe tradiţionale.
Hăşmaş, Arad
Comuna are parte de o istorie extrem de bogată. Găsim aici două cetăţi dacice (una în satul Botfei, cealaltă în Clit). O superbă biserică de lemn, construită în secolul al XVIII-lea, găsim în satul Agrişul Mic. Hăşmaş poate servi drept punct de plecare pe uşorele trasee montane din Munţii Codru Moma. În satul Botfei se află şi o păstrăvărie.
Şiria, Arad
Pe un deal din apropierea satelui se află cetatea Şiriei, o vastă construcţie din piatră, astăzi în ruină. Cetatea a fost menţionată documentar încă din secolul al XIII-lea. Tot în Şiria găsim castelul Bohuş, o construcţie în stil neoclasic, ridicată în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Castelul, cu 30 de camere, găzduieşte, printre altele, muzeul memorial Ioan Slavici. Într-un sat vecin, Galşa, poate fi vizitată o biserică de secol XVIII şi un castel care datează tot cam de atunci, ridicat în stil baroc, cu elemente neoclasice.
Ciocăneşti, Suceava
Ciocăneşti a fost declarată comună-muzeu în anul 2004, datorită superbelor sculpturi în lemn care decorează majoritatea gospodăriilor de aici. Turistul poate vizita şi Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate şi, în fiecare an, are loc aici un Festival Naţional al Păstrăvului şi un festival al Obiceiurilor şi Tradiţiilor Populare.
De asemenea, pasionaţii de drumeţii pot încerca trasee din Munţii Suhard şi din Obcina Mestecăniş (grupă a Carpaţilor Maramureşului şi Bucovinei). În comuna se află şi o biserică care datează de la jumătatea secolului al XIX-lea, dar şi câteva schituri.
Cârlibaba, Suceava
Aşezarea se află într-un cadru natural fabulos, fiind punct de pornire pe trasee din Munţii Rodnei. Tot de aici se poate ajunge la Lacul Lala Mare, lac glaciar din Rodnei, cu o suprafaţă de aproximativ 5.600 de metri pătraţi, situat la 1815 metri altitudine.
Turistul poate încerca şi o plimbare până la Piatra Ţibăului, una dintre cele mai interesante stânci din Carpaţi, care, deşi calcaroasă, are o înălţime de 70 de metri.
Câteva specii rare de păsări - precum cocoşul de munte, cocoşul de mesteacăn, cinteza alpină, gaiţa de munte şi bufniţa - cuibăresc în aceste zone. Nu lipsesc nici mamifere ca ursul brun, mistreţul, cerbul carpatin, căpriorul, lupul şi vulpea.
Dorna Cândrenilor, Suceava
Este o superbă comună, reprezentativă pentru arhitectura bucovineană. Din Dorna Cândrenilor se poate ajunge extrem de uşor în Parcul Naţional Călimani şi în Rezervaţia Geologică 12 Apostoli. În ultimii câţiva ani, comuna a reuşit să devină şi una dintre cele mai curate din România, după ce aici a fost amenajat un Centru de educaţie pentru voluntari, în care elevii au fost ănvăţaţi să aibă grijă de natură şi au fost mobilizaţi pentru câteva acţiuni ample de ecologizare şi de plantare de arbori.
Proiectul, derulat de asociaţia Tăşuleasa Social, a reuşit să convingă oamenii din această comună să recicleze plasticul. Se estimează că aproximativ 80-90% dintre locuitori reciclează acum PET-urile şi alte obiecte din plastic.
Fundu Moldovei, Suceava
În această comună suceveană găsim o superbă biserică de lemn (în satul Colacu), veche de peste 200 de ani. În curtea acesteia se află şi mormântul profesorului Traian Popovici, care, în anul 1941, în calitate de primar al Cernăuţiului, a salvat de la deportare în Transnistria aproape 30.000 de evrei. De asemenea, în curtea bisericii vechi se află o casă ţărănească de la sfârşitul secolului al-XIX-lea, dotată la interior cu diferite obiecte casnice vechi.
Comuna se află la 30 de kilometri de mănăstirea Voroneţ, 20 de km de Moldoviţa, 50 km de Suceviţa şi 100 km de Mănăstirea Putna. În apropiere se află şi Herghelia de la Lucina, cu superbii cai huţuli (25 km), dar şi sanctuarul catolic de la Cacica (50 km).
Mănăstirea Humorului, Suceava
Comuna se află la 41 de kilometri de municipiul Suceva şi la 5 km de oraşul Gura Humorului, într-un cadru natural deosebit, fiind situată de-a lungul pârâului Humor şi fiind străjuită, pe ambele părţi, de dealuri împădurite. Aici se află superba Mănăstire Humor, lăcaş ortodox care datează tocmai din anul 1530.
În anul 1993, UNESCO a inclus Biserica "Adormirea Maicii Domnului” și "Sf. Gheorghe" a Mănăstirii Humor, împreună cu alte 6 biserici din nordul Moldovei (Arbore, Pătrăuți, Moldovița, Probota, Suceava ("Sf. Ioan cel Nou") și Voroneț), pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei.
Suceviţa
Aici găsim celebra Mănăstirea Suceviţa, ridicată de familia de boieri care a dat ţării un mitopolit şi doi domnitori: Movileştii. Incinta mănăstirii are ziduri groase de circa 3 metri, construite din piatră brută cu mortar, ziduri care au o înălţime de 6 metri şi prezintă în partea superioară guri de tragere. Mănăstirea este considerată de mulţi drept cel mai bine conservat ansamblul pictural al artei medievale moldoveneşti, scrie romaniaturistica.ro.
Tot în Suceviţa se afla şi casa memorială "Iraclie Porumbescu", tatăl vestitului Ciprian Porumbescu. Este o casă românească cum puţine se mai găsesc astăzi. În comună se găsesc şi două muzee: unul al mănăstirii şi unul etnografic. Localnicii sunt recunocuţi pentru diverse meşteşuguri populare, precum încondeiatul ouălor, cusutul cămăşilor populare, ţesutul la război, sculptatul în lemn, sculptatul în piatră, împletitul nuielelor, pictura pe sticlă şi lemn.
Cotnari
Renumitele vii de pe versantul estic al Dealului Marea al Hârlăului, din care se obţine probabil cel mai renumit vin românesc (Grasa de Cotnari), nu sunt singurele atracţii ale acestei localităţi.
Pe dealul Cătălina se află o cetate fortificată a traco-geților din Epoca Fierului (secolele IV-II î.e.n), ale cărei sisteme de apărare sunt parțial conservate muzeistic.
Ruinele Bisericii Domneşti Cuvioasa Parascheva, ctitorită la sfârşitul secolului al XV-lea de Ştefan cel Mare, pot fi vizitate în Ansamblul Medieval Curtea Domnească.
Vorona
La numai 2 kilometri de satul botoşănean Vorona se află o superbă mănăstire de maici. Situat în mijlocul unei păduri, Ansamblul Mănăstirii "Naşterea Maicii Domnului" - Vorona a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judeţ în anul 2004. Ansamblul este compus din biserica "Adormirea Maicii Domnului", stăreţia, chiliile şi 5 anexe gospodăreşti.
2 Mai
Localitatea este un model al multiculturalităţii de care vorbeam mai sus. Situat la 6 kilometri de Vama Veche şi la 5 de Mangalia, satul 2 Mai (comuna Limanu), cu aproximativ 2.200 de locuitori, este populat deopotrivă de români, ruşi lipoveni, tătari, turci şi maghiari.
În anii ‘60-‘70 s-a construit o treime din locuinţele existente acum în sat. Încă majoritare, casele tradiţionale îi atrag în continuare pe turiştii aflaţi în căutarea autenticului.
Dacă în Vama Veche a luat naştere un „turism de plajă”, în 2 Mai s-a dezvoltat ceea ce antropologul Vintilă Mihăilescu numeşte „turism de curte”, practicat de turişti boemi ce îşi caută aici tihna.
Tip de turism foarte uman, el se bazează pe relaţia de încredere dintre gazde şi turişti, relaţie care se consumă în special în interiorul curţii, loc al petrecerilor, al grătarelor şi al discuţiilor până târziu în noapte. În perioada comunistă, astfel de petreceri „de curte” erau celebre. Şi acum, oamenii cresc un porc pentru vară ca să îl taie numai pentru turişti, dar şi găini ca să aibă ouă proaspete.
În apropierea satului se află şi Pădurea Hagieni, o superbă pădurea de stajar care serveşte ca loc de cuibărit pentru diverse specii de păsări. Pădurea este o rezervaţie naturală întinsă pe 432 de hectare.
Jurilovca
Capul Dolosman – un promontoriu stâncos, singura faleza de acest tip din România, unde se află şi situl arheologic, Insula Bisericuţa şi grindul Lupilor – ambele declarate rezervaţii naturale – se numără printre obiective turistice naturale din Jurilovca.
Cea mai veche aşezare atestată de pe teritorul României (cetatea Orgame/Argamum) a fost ridicată exact pe acest promontoriu. Se mai văd şi azi o poartă a cetăţii, zidul de apărare, străzi, basilici paleocrestine, valuri de apărare din pământ.
Pe insula Bisericuţa, aflată la 2,5 km de Capul Doloşman, se găsesc urmele unui castru roman. Insula este loc de cuibărit şi trecere pentru o mulţime de păsări. Totuşi, vizitarea insulei este interzisă, singurii care au acces fiind oamenii de ştiinţă.
În apropiere se află şi Staţiunea Gura Portiţei, o fâşie de nisip între Marea Neagră şi Lacul Goloviţa. Turiştii se pot caza aici, într-un hotel de trei stele sau într-un complex de căsuţe.
Sfântu Gheorghe
Satul tulcean aflat la 120 km de Tulcea, atestat documentar încă din secolul al XIV-lea, este locuit în cea mai mare parte de ucraineni. În apropierea satului se află insula Sahalin, unde sunt întâlnite păsări foarte rare. În sat se află şi singura rezervaţie de arin negru din Europa. În fiecare an, în luna august, în Sfântu Gheorghe este organizat Festivalul Internaţional de Film Independent "Anonimul".
Pe circa 21.000 de hectare limitrofe litoralului, în partea sudică a Deltei, se întinde rezervaţia Sacalin-Zatoane, care cuprinde un complex de lacuri, gârle şi grinduri.
Satele prezentate apar în ghidul "Cele mai frumoase sate din România", editat de asociaţia cu acelaşi nume. Mâine, poţi citi un articol despre cele mai frumoase sate din Moldova.
Arefu
Este localitatea din Argeş în care se află atât Barajul Vidraru, cât şi Cetatea Poenari. Uriaşul lac de acumulare, dat în folosinţă în martie 1966, este amplasat pe râul Argeş, pe un sector lung de 28 de kilometri. Lacul de acumulare măsoară 393 de hectare, la momentul construcţiei fiind al cincilea din Europa şi al nouălea din întreaga lume.
Accesul la cetate se face pe o scară cu 1480 de trepte. Însă, odată ajuns sus, turistul se va putea bucura de priveliştea superbă a munţilor Retezat şi a lacului de acumulare Vidraru. Cetatea Poenari, reşedinţa secundară a lui Vlad Ţepeş, are o formă alungită şi are parte de 5 turnuri, 4 rotunde şi unul în formă de prismă. Este cetatea care l-a inspirat pe Jules Verne să scrie celebra lucrare "Castelul din Carpaţi".
Berca
Este o comună din judeţul Buzău, aflată în imediata apropiere a vulcanilor noroioşi de la Pâclele Mari şi Pâclele Mici. Din comună până la vulcani sunt doar 12 kilometri. Rezervaţia care cuprinde şi vulcanii este întinsă pe 30 de hectare, fiind una dintre cele mai interesante rezervaţii mixte, geologice şi botanice.
"Lava" acestor vulcani în miniatură provine de la dizolvarea argilelor întâlnite în cale de apa antrenată spre suprafaţă, sub presiunea gazelor.
Vulcana Băi
Este o comună montană din judeţul Dâmboviţa, aflată la aproximativ 20 km de Târgovişte. Vulcana Băi este o fostă staţiune balneară, faimoasă cândva pentru apa minerală care conţinea cantităţi mari de iod şi brom, dar şi pentru apele sale sulfuroase. Din păcate, staţiunea a avut soarta tristă a multor aşezări de acest fel din România. Totuşi, astăzi, merită să facem o vizită de o zi la Vulcana Băi, mai ales pentru peisajele superbe, drumurile prin păduri şi superba mănăstire Bunea, monument istoric.
Cel mai important obiectiv este însă Centrul Internaţional Ecumenic, un loc de studii şi de vacanţe spirituale. Complexul Interreligios cuprinde o biserică ortodoxă, o sinagogă mozaică şi o moschee islamică, fiind un exemplu de bună înţelegere între credincioşi.
Hobiţa
Hobiţa (judeţul Gorj) este satul natal al celebrului sculptor Constantin Brâncuşi. Pe lângă casa sa memorială, pot fi vizitate şi biserica de lemn din Peştişani şi stejarul lui Tudor Vladimirescu, din Brădiceni. În Hobiţa, vei observa cu siguranţă şi priceperea cu care oamenii sculptează lemnul. Pe marginea drumului, casele cu decoraţiuni superbe sunt la tot pasul.
Polovragi
Polovragi, localitatea din acelaşi judeţ, este renumită pentru peştera cu acelaşi nume, cu formaţiuni spectaculoase şi gazdă a unei colonii de lilieci numiţi popular lilieci cu potcoavă. Tot aici se află şi o mănăstire ridicată în stil bizantin, veche de peste 500 de ani. Pe Platoul Pietrele Polovragiului se găsesc ruinele unei cetăţi dacice. La mijlocul lunii iulie, la Polovragi are loc un vestit târg de animale şi mărfuri, numit Nedeia. Târgul de la Polovragi este recunoscut drept cel mai mare bâlci din întreaga Românie.
Satul se află pe Cheile Olteţului, arie naturală protejată de interes naţional. La intrarea în chei se află un castan comestibil vechi de 400 de ani.