Redactia | vineri, 13 decembrie 2013
92 de judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie au sesizat Curtea Constitutionala cerand ca aceasta sa se pronunte asupra modificarilor aduse in Parlament asupra Codului penal si a reglementarilor care stabilesc conflictul de interese.
Actiunea judecatorilor condusi de Livia Stanciu este fara precedent si demonstreaza gravitatea deciziilor luate in Parlamentul Romaniei.
In comunicatul dat publicitatii de ICCJ se arata ca Sectiile Unite ale instantei supreme atrag atentia Curtii Constitutionale ca noile reglementari care excepteaza presedintele, deputatii si senatorii din categoria functionarilor publici incalca principiul egalitatii in fata legii si nediscriminarii.
„Avand in vedere sfera atributiilor ce intra in competenta functiilor alese exceptate [n.n. - presedinte, deputati, senatori], care, prin excelenta, au conotatii de putere publica, este justificata vocatia acestora la calitatea de subiect activ pentru infractiunile de abuz in serviciu si pentru infractiunile de coruptie”, se spune in comunicatul ICCJ.
Judecatorii contesta si modificarile aduse la infractiunea de conflict de interese deoarece demnitarii si functionarii publici (care potrivit statutului nu sunt angajati cu contract de munca si nici nu au o fisa a postului) sunt scosi automat de sub incidenta reglementarii: acestia „sunt deasupra legii, neputand fi cercetati si pedepsiti pentru savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu sau de coruptie, fapt care ar fi incompatibil cu functionarea statului de drept”.
Judecatorii mai atrag atentia ca prin aceste modificari se incalca doua tratate internationale pe care Romania s-a obligat sa le respecte. Este vorba despre Conventia penala privind coruptia a Consiliului Europei, pe care Romania a adoptat-o in 2002, si de Conventia ONU impotriva coruptiei, asumata in 2004.
Cititi aici comunicatul integral al judecatorilor ICCJ