2013-12-21

Televiziunea britanică ITV, pe urmele sătenilor din Racşa - satul „părăsit“ de o întreagă generaţie, plecată la muncă în Anglia


17 decembrie 2013, 
Satul maramuresean de vile ale românilor plecaţi la muncă în Regatul Unit Este o experienţă foarte ciudată să călătoreşti în nord-vestul Transilvaniei şi să încerci să nu uiţi faptul că nu eşti în Marea Britanie, din moment ce aproape toate maşinile pe care le vezi au plăcuţe de înmatriculare englezeşti, iar oamenii îţi povestesc unde au locuit, anunţă televiziunea britanică ITV, într-un reportaj inedit despre românii care lucrează în Regat. 

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga: „Daily Mail distorsionează ... Europarlamentarul Sebastian Bodu cere preşedintelui PE suspendare... Satul Racşa, aflat la nouă ore distanţă de capitala României Bucureşti, este un loc neobişnuit. Este plin de case enorme, ridicate din banii câştigaţi în Marea Britanie, informează ITV. „Străzile sunt destul de liniştite şi îţi dai seama imediat de ce: pentru că lipseşte o generaţie întreagă. Sunt cei mici şi cei bătrâni, dar nu şi cei apţi pentru muncă“, observă jurnaliştii de la ITV. „Au plecat altundeva pentru a face bani- dintr-un sat de 3.500 de oameni, o treime nu mai locuieşte acolo.“ La şcoala locală, aproximativ 60% dintre copii sunt aduşi de bunici, în timp ce părinţii lor sunt răspândiţi prin Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor. Ceea ce este ciudat, pentru că românii nu merg în general în Marea Britanie, remarcă observatorii britanici. ITV susţine că Marea Britanie este pe locul 11 într-o lista a destinaţiilor preferate de emigrare a românilor. 
„Sunt aproximativ 90.000 de români aici, în comparaţie cu două milioane în Italia şi Spania“, adaugă televiziunea britanică. „Dacă luăm în considerare dorinţa de a migra acolo unde sunt membrii familiei sau prietenii, este foarte puţin probabil ca acestă cotă să se schimbe după ce vor dispărea restricţiile de pe piaţa muncii în Regatul Unit, după 1 ianuarie“, concluzionează ITV. Necesitatea celor reîntorşi acasa pentru sărbători de a munci în străinătate este explicată atunci când discuţi cu aceşti oameni, susţin jurnaliştii ITV. „Andrei Pab, un român care lucrează ca supervizor la o companie de geamuri din Londra, ne-a spus că în Marea Britanie câştigă în două zile cât ar câştiga într-o lună în România“. Drept urmare, şi-a părăsit căminul natal pentru a-şi găsi norocul în alte părţi. Pab a declarat totuşi, că se va întoarce acasă, odată ce va fi câştigat suficienţi bani pentru a trăi decent alături de familia sa. Jurnaliştii britanici au vorbit şi cu Maria Nasti, pe care au găsit-o la ferma din satul natal, la scurt timp după ce familia ei tăiase porcul. Aceasta s-a întors acasă pentru prima dată în ultimii cinci ani, timp în care a lucrat în Marea Britanie ca menajeră, nefiind singura din familia ei care a decis să profite de şansa de a lucra în străinătate după aderarea României la UE, începând cu 2007. 
Maria a ales să ia calea străinătăţii, în timp ce copiii au rămas în grija bunicilor lor. Tot ea a subliniat că necesitaea unui loc de muncă mai bine plătit decât în România explică de ce pleacă din ţara natală mai ales români apţi de muncă, care nu se bazează pe banii de ajutor social. Şi alţi români vor emigra odată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, începând cu 1 ianuarie 2014, însă Marea Britanie nu va fi singura destinaţie şi nici nu vom fi martorii unui val nesfârşit de străini, aşa cum prezic unele publicaţii britanice, a spus Maria Nasti. Alte şapte rude de-ale româncei intervievate de ITV muncesc în străinătate, însă Maria susţine cu încredere că se vor întoarce în România şi că muncesc cinstit, fără să profite de pe urma ajutoarelor sociale. Pe de altă parte, însă, a munci legal şi onorabil nu este o opţiune pentru cei care nu au toate actele cerute de autorităţile locale, aşa cum se întâmplă şi în cazul domnului Gavrilă, tată a doi copii care s-a întors în ţară pentru a-şi lua copii cu el în Marea Britanie. El a povestit jurnaliştilor cum a lucrat o perioadă în construcţii, însă nu a mai putut continua deoarece avea nevoie de acte pentru a presta o asemenea muncă. În prezent îşi construieşte propria casă, însă a admis în faţa jurnaliştilor britanici că a mjunci „la negru” nu este deloc simplu, ci unii au reuşit pentru un anumit timp, asemenea lui. Ce-i drept, atunci când străinii care au lucrat în Marea Britanie sunt întrebaţi ce le-a plăcut cel mai mult, răspunsul lor este aproape invariabil acelaşi: „Am mers acolo pentru a munci, nu am avut timp să ne plimbăm”, notează intervievatorii. Acest aspect evidenţiază o discrepanţă uriaşă între previziunile sumbre răspândite de mass-media britanice, care vorbesc de „o invazie” de români dornici să profite de ajutoarele statelor străine. Însă românii din satul Racşa, aşa cum au concluzionat jurnaliştii de la ITV, voiau un singur lucru: să muncească pentru a câştiga banii care să-i ajute să se întoarcă acasă cât mai curând şi să română în ţara lor de baştină. 
Citeste mai mult: adev.ro/mxybo6