29 septembrie 2015, Ion Gaidau
Sirieni care încearcă să treacă graniţa în Turcia FOTO AP
Turcia respinge solicitarea Uniunii Europene de a înfiinţa centre de primire şi înregistrare a imigranţilor pe teritoriul său, a anunţat premierul turc Ahmet Davutoglu.
„Le-am spus europenilor că nu va exista nici un centru de primire în Turcia“, a afirmat Davutoglu într-un interviu acordat cotidianului turc „Hürriyet“ în marja Adunării Generale a ONU. Înfiinţarea unor astfel de centre este „inacceptabilă“ şi „inumană“, a apreciat Davutoglu. Miercurea trecută, liderii UE au convenit asupra consolidării frontierelor europene în faţa afluxului de imigranţi, în special prin înfiinţarea unor centre de primire şi înregistrare în Italia şi Grecia.
În plus, ei au anunţat mobilizarea a cel puţin încă un miliard de euro pentru Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi şi Programul Alimentar Mondial, cu scopul de a veni în ajutorul refugiaţilor stabiliţi în ţările vecine ale Siriei. Davutoglu a refuzat luni acest ajutor. „Nu vrem să-l acceptăm“, a spus el. Crearea unei „zone de securitate“ Potrivit „Le Monde“, şeful Guvernului islamo-conservator turc şi-a exprimat din nou preferinţa pentru crearea unei „zone de securitate“ de-a lungul graniţei dintre Turcia şi Siria, cu scopul de a-i instala acolo pe refugiaţii sirieni, o idee respinsă de aliaţii Ankarei.
„Dacă zona cuprinsă între Azaz şi Jarablus ar fi curăţată (de combatanţi ai reţelei extremiste sunnite Statul Islamic), am putea instala acolo trei oraşe care ar putea găzdui fiecare câte 100.000 de persoane“, a sugerat Davutoglu.
„Voi (europenii) vă puteţi asuma costul, iar noi lucrările de construcţie“, a adăugat el. Turcia a primit oficial 2,2 milioane de sirieni de la începutul conflictului civil din Siria şi a cheltuit 6,6 miliarde de euro pentru găzduirea lor.
Pe de altă parte, premierul turc, care s-a întreţinut cu cancelarul german Angela Merkel în weekend, la New York, a anunţat că ţara sa şi Germania, destinaţia favorită a imigranţilor, vor înfiinţa un grup de lucru pentru a face faţă crizei imigranţilor.
„Un mecanism bilateral care ar putea extins cu Grecia, dacă va fi necesar“, a subliniat şeful Guvernului de la Ankara.
Citeste mai mult: adev.ro/nvfoxp