Proiectul „Parteneriat 2007-2013”, finantat de Uniunea Europeana in cadrul programului Interreg IIIA va fi implementat in perioada februarie 2006 – septembrie 2007 de catre coordonatorul de proiect Agentia de Dezvoltare Regionala Campia Nordica din Debrecen, Ungaria, avandu-i ca partneri pe ADR Nord-Vest si Consiliul Judetean Satu Mare.
Proiectul se deruleaza in regiunea transfrontaliera romano-ungara si vizeaza dezvoltarea integrata si coordonataa regiunilor nord-vestice din România si din Campia Nordica din Ungaria, prin pregatirea pentru accesarea Fondurilor Structurale pentru perioada de programare 2007-2013.
Obiectivul general al proiectului consta in intensificarea cooperarii intre actorii relevanti din regiunea transfrontaliera mentionata, prin crearea si punerea in practica a politicii de cooperare transfrontaliera. Obiectivele specifice ale proiectului sunt urmatoarele:
* identificarea unor activitati, prioritati si obiective comune referitoare la dezvoltarea transfrontaliera, in perioada de programare 2007-2013;
* schimb de experienta si transfer de cunostinte intre cele doua tari referitoare la activitatile de programare si planificare teritoriala;
* intensificarea cooperarii intre institutiile/organismele de dezvoltare regionala din Romania si Ungaria, la nivel regional, judetean si microregional; aprofundarea cunostintelor legate de dezvoltarea integrata.
Dupa lansarea oficiala a proiectului in 18 iulie la Debrecen, în Ungaria, in perioada 21-25 august a avut loc in Regiunea Nord-Vest o caravana de diseminare in trei locatii, gazduita de ADR Nord-Vest, Consiliul Judetean Satu Mare si Consiliul Judetean Bihor in colaborare cu biroul regional de cooperare trans-frontaliera CBC Romania-Ungaria din Oradea. La aceste intalniri au participat o delegatie din partea coordonatorului de proiect, reprezentanti ai ADR Nord-Vest si ai Consiliului Judetean Satu Mare, in calitate de parteneri, precum si autoritati publice si reprezentanti ai mediul universitar si antreprenorial din regiune.
Grupurile tinta ale proiectului sunt, pe de o parte, expertii din domeniul dezvoltarii si planificarii regionale si al managementului si implementarii proiectelor, si pe de alta parte, institutiile care au un rol activ în dezvoltarea regionala si economica de-a lungul frontierei ungaro-romana.
In lunile noiembrie si decembrie au avut loc doua intalniri de lucru pe marginea documentelor strategice existente in cele doua regiuni partnere. Echipa romana a fost constituita din circa 15 experti in domeniul programarii din partea celor trei partneri, alaturi de reprezentanti ai biroului de cooperare trans-frontaliera CBC Oradea si ai Primariei Marghita. In cadrul intalnirilor, organizate in regiunea Marea Campie Nordica, la Fehérgyarmat si la Debrecen sub forma unor Seminarii Future, au fost analizate documentele de programare si strategiile aferente si au fost identificate prioritati si masuri comune care au fost sistetizate ulterior intr-un document integrat, Parteneriat 2007-2013, elaborat sub coordonarea echipei de consultanta a societatii Megakom.
In lunile ianuarie si februarie proiectul a continuat cu instruirea echipei de experti romani si ungari in cadrul a trei seminarii care au abordat tema cooperarii trans-frontaliere prin prisma experientei proiectelor Phare si in contextul fondurilor structurale viitoare, precum si notiuni de management de proiect. In cadrul primelor doua seminarii au fost atinse aspecte concrete ce tin de programarea strategiilor si de formularea proiectelor pilot. Cinci propuneri de proiecte au fost elaborate, la stadiul de fisa de proiect.
Rezultatele preconizate ale proiectului se refera la cresterea capacitatii de absorbtie a Fondurilor Structurale, identificarea a 10 idei de proiecte integrate si elaborarea a 3 fise de proiecte comune, cresterea numarului cooperarilor transfrontaliere si intarirea coeziunii de-a lungul frontierei.
Efectele de lunga durata vizeaza imbunatatirea nivelului de trai al oamenilor care locuiesc în zona frontierei, extinderea activitatilor economice din zona de frontiera si dezvoltarea teritoriala echilibrata.