Greenpeace Romania a solicitat Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice sa ia masuri urgente privind situatia de la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Covasna, care considera ca prelucrarea a 1.000.000 de arbori nu are impact asupra mediului.
Acest lucru permite companiei austriece Schweighofer sa construiasca o noua fabrica de prelucrare a lemnului in localitatea Reci, judetul Covasna, fara un acord de mediu si fara consultarea publicului, ceea ce contravine legislatiei.
Noua fabrica Schweighofer ar urma sa prelucreze anual aproximativ 1.000.000 de arbori. Compania a depus proiectul la APM Covasna, care a decis ca in acest caz nu ar exista un impact asupra mediului, nefiind necesara emiterea unui acord de mediu .
In consecinta, in mai putin de o saptamana, peste 1.000 de persoane au semnalat Agentiei pentru Protectia Mediului Covasna ca acest proiect are un impact semnificativ asupra mediului, cerand institutiei sa demareze procedura de evaluare a impactului asupra mediului si sa consulte populatia. Ulterior, directorul APM, Gheorghe Neagu, netinand cont de mesajele primite, a lansat chiar un atac in presa la adresa organizatiilor nonguvernamentale si cetatenilor care se opun construirii fabricii de la Reci, a companiei Schweighofer.
In consecinta, Greenpeace Romania a cerut public demisia directorului APM iar ulterior, peste 2.000 de persoane au transmis catre APM Covasna aceeasi solicitare. In prezent, orice persoana poate cere demisia directorului APM Covasna pe www.greenpeace.ro.
„Este revoltator ca autoritatile romane responsabile de protectia mediului sa favorizeze interesele unei companii straine si sa incurajeze taierile de arbori. Compania austriaca Schweighofer prelucreaza deja circa 3 milioane de arbori anual, din padurile Romaniei; noua fabrica din Covasna urmand sa prelucreze inca un milion de arbori anual,” declara Irina Bandrabur, ofiter de presa Greenpeace Romania.
Compania austriaca Schweighofer detine in Romania patru fabrici de prelucrare a lemnului: Radauti 1,4 milioane metri cubi, Sebes, 1,35 milioane metri cubi, Siret si Comanesti.