2014-01-08

Cum se făcea şcoală în România, în 1940. Formidabila evaluare a unui elev, de către profesori

De Dan Arsenie | Yahoo News – Ma, 7 ian. 2014
Yahoo News/Getty Images - Cum erau evaluaţi elevii români la începutul anilor 40

Yahoo! News vă prezintă astăzi o fişă didactică în care este descrisă, în detalii extrem de interesante, performanţa unei eleve de clasa a şaptea în anul şcolar 1939/1940 (1939 este anul în care a început Al Doilea Război Modial).
Aşa cum se vede în imaginile de mai jos, situaţia personală şi didactică a elevei Felicia Drăghiciu (din comuna Şona, fostul judeţ Făgăraş) este extrem de atent analizată, iar profesorul care a întocmit fişa arată care sunt abilităţile, dar şi carenţele elevei. 
Fişa începe cu o scurtă descriere a familiei fetei, care conţine inclusiv informaţii despre câte persoane locuiesc în aceeaşi cameră cu eleva. De asemenea, se menţionează că fata are somn "liniştit" şi alimentaţie "bună". Apoi, sunt menţionate înălţimea şi greutatea elevei, la data examinării (7 iunie 1940). 
La capitolul "Preorientarea şi îndrumarea profesională", se arată că eleva are talente "literare şi ştiiţifice" şi îi plac foarte mult lecturile "de orice fel". Eleva a fost consultată şi a spus că i-ar plăcea foarte mult să devină învăţătoare, în timp ce părinţii îşi doreau ca ea să fie o "bună gospodină acasă în sat". Educatorul menţionează că fetei i s-ar potrivi atât o profesie teoretică, cât şi una practică. 
Într-un grafic din a doua pagină a fişei apar detalii despre intelectul, temperamentul, personalitatea şi caracterul elevei. Abia apoi, la finalul fişei, apar notele elevei la diferite discipline. 
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un simplu Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de Facebook.
Fişa didactică a elevei Felicia Drăghiciu - partea 1


Fişa didactică a elevei Felicia Drăghiciu - partea 2
Documentul a apărut într-o publicaţie a comunei Şona, de unde a fost preluat şi postat pe internet de un utilizator Facebook.