2014-01-08

UE - O abordare comună pentru combaterea sărăciei şi protecţia mediului

Noua abordare a UE privind combaterea sărăciei şi protecţia mediului ar permite centralizarea finanţării şi îmbunătăţirea coordonării politicilor.
De cele mai multe ori, problemele de mediu afectează, în special, ţările cele mai sărace, acestea confruntându-se cu cele mai dramatice efecte ale schimbărilor climatice.
Cauzele acestor probleme adesea se întrepătrund, aşadar soluţionarea uneia dintre ele are impact asupra celorlalte. De exemplu, protecţia pădurilor şi biodiversităţii contribuie nu numai la combaterea schimbărilor climatice, ci şi la asigurarea aprovizionării cu alimente, care este esenţială pentru a eradica sărăcia.
O propunere a Comisiei Europene prezintă o nouă abordare la nivelul UE privind eradicarea sărăciei şi stimularea dezvoltării durabile , care ia în considerare ambele probleme, simultan.
Este momentul să pregătim o strategie care să răspundă acestor provocări - termenul stabilit pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (care includ şi eradicarea sărăciei) este 2015, iar discuţiile la nivel internaţional cu privire la acţiunile întreprinse în urma Conferinţei ONU din 2012 privind dezvoltarea durabilă nu s-au încheiat încă.
Noua abordare se bazează pe următoarele aspecte:
nu este de ajuns să intervenim numai pe plan financiar - finanţarea ar trebui să fie adaptată în funcţie de politicile care, de exemplu, elimină blocajele
ar trebui să fie luate în considerare toate formele de finanţare - publice şi private, naţionale şi internaţionale
ţările beneficiare decid cum să acorde prioritate resurselor, în funcţie de diferitele obiective politice
datorită noilor sinergii, fiecare euro cheltuit într-un domeniu de acţiune ar avea efecte pozitive în altele
„economiile emergente” - ţările care odinioară erau considerate sărace, dar ale căror economii sunt acum în creştere - şi „ţările cu venit mediu superior” ar trebui, de asemenea, să contribuie la sprijinirea celor care au nevoie urgentă de ajutor.
Propunerile vor fi supuse dezbaterii în Parlamentul European şi în Consiliul de miniştri. Noua abordare ar urma să se aplice începând din 2016.