Cristina Pînzaru 12 Ian 2014,
Vizita Inaltului demnitar american s-a incheiat sambata sub semnul disparitiei subite a lui Victor Ponta din tara.
Scopul declarat al vizitei, pe langa relatiile economice si militare, a fost legat de progresele statului de drept in Romania.
Nu este nici un secret ca oficialii americani sunt ingrijorati de turnura ultimelor evenimente legate de independenta Justitiei, de modificarea Codului Penal in favoarea coruptilor si a unor demnitari deveniti, peste noapte, superimuni in fata legii.
Ce a facut Victoria Nuland in Romania:
In plan diplomatic, s-a intalnit cu Presedintele Traian Basescu si cu ministrul de Externe, Titus Corlatean, secondat de secretarul de stat Bogdan Aurescu, devenit cunoscut dupa castigarea litigiului legat de Insula Serpilor la Tribunalul de la Haga.
Discutiile despre Justitie au fost purtate cu doi oficiali romani: judecatorul Adrian Bordea, proaspat ales ca sef al CSM si Laura Kodruta Kovesi, procurorul sef al DNA, pe care a vizitat-o la sediul institutiei.
La intalnirea cu societatea civila au fost invitate patru organizatii neguvernamentale din domeniul politicilor publice: Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), Institutul pentru Politici Publice (IPP), Expert Forum (EFOR) si Freedom House Romania. La aceeasi intalnire au participat si reprezentantii Camerei de Comert Americane (AmCham Romania).
Discutia cu presa a fost purtata cu un numar restrans de jurnalisti acreditati: Mircea Marian (EVZ), Dan Tapalaga (Hotnews), Sabina Fati (Romania Libera), Florin Negrutiu (Gandul), Alina Gheorghe (TVR), Catalin Prisacariu (B1), un reprezentant al agentiei al Mediafax si unul al agentiei France Press.
Ce nu a facut Victoria Nuland la Bucuresti:
In plan diplomatic si reprezentativ nu s-a intalnit cu Premierul Victor Ponta, caruia agenda incarcata nu i-a permis decat sa posteze urari de “La multi ani!” pe Facebook, si cu niciunul dintre vice-premieri. De remarcat ca de pe agenda doamnei Nuland lipsea cu desavarsire o intrevedere cu seful Executivului.
De asemenea, Inaltul demnitar american nu s-a intalnit cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc si nici cu Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu.
La intalnirea cu reprezentatii societatii civile nu au fost invitate Pro Democratia (Cristian Parvulescu), Grupul de investigatii politice (Mugur Ciuvica), Transparency International Romania (Victor Alistar), Societatea Academica Romana (Alina Mungiu Pippidi) si multe alte organizatii neguvernamentale.
Doamna Nuland nu s-a intalnit cu reprezentanti ai Agentiei Nationale de Presa Agerpres, Radio Romania Actualitati – ambele institutii fiind gestionate la nivel politic de PSD -, Antena 3, Romania TV, Realitatea TV, Jurnalul National. Reprezentantul TVR a fost cu greu acreditat, dupa ce institutia publica a schimbat jurnalistul propus initial.
Cateva concluzii:
In ciuda avertismentelor diplomatice repetate in privinta respectarii statului de drept si continuarii luptei anticoruptie, Victor Ponta nu a gasit de cuviinta sa isi respecte angajamentele asumate fata de partenerii strategici. “Zici ca ei si faci ca tine” nu este o atitudine de ingaduit la un inalt demnitar al unei tari cu care ai, pe langa parteneriate economice, un important pact militar. Atitudinea Premierului de a acuza un proces politic in cazul lui Adrian Nastase si de a da unda verde pentru anchetarea judecatorilor de la Inalta Curte si a procurorilor DNA nu mai este scuzabila chiar si pentru un “diriginte” ingaduitor.
In aceeasi cheie trebuie interpretata si iesirea intempestiva a lui Ion Iliescu – dupa multe luni de tacere si neparticipare la niciun eveniment al partidului al carui presedinte de onoare este -, care a afirmat la Radio France International ca Nastase n-a fost condamnat politic, iar declaratiile lui Ponta sunt pur personale. Batranul edec i-a lasat din brate pe amandoi, dand un semnal important pentru cei avizati.
In ciuda isteriei declansate de Mihai Gadea si Adrian Ursu prin petitia online adresata sefului diplomatiei americane, John Kerry, nici oficialii de la Casa Alba si nici reprezentatii de la Ambasada de la Bucuresti nu au avut curiozitatea sa asculte ce au cele doua varfuri de lance ale Antenei 3 de zis.
Ar mai fi de spus ca organizatiile neguvernamentale care au participat la intalnirea cu Victoria Nuland s-au facut remarcate prin apararea statului de drept in vara anului 2012, la a doua suspendare a Presedintelui Traian Basescu, si prin luari de pozitie repetate pentru consolidarea independentei Justitiei si pentru combaterea coruptiei.
Cu numai doua luni in urma, reprezentantii Camerei de Comert Americane (AmCham Romania) transmiteau un mesaj foarte dur guvernantilor pe care ii avertizau ca masurile fiscale adoptate de Executiv vor duce la “cresterea evaziunii fiscale, diminuarea drastica a volumului de investitii, scaderea locurilor de munca si dificultati economice in cascada”. “Consideram ca adoptarea de modificari ale legislatiei fiscale si introducerea de noi impozite si taxe fara consultari cu mediul de afaceri si prin ignorarea semnalelor de alarma transmise (…) pot duce la pierderea increderii mediului de afaceri in corectitudinea si transparenta institutiilor statului, mai ales ca aceste masuri vin in pripa, fara analize de impact, ca urmare a ineficientei autoritatilor in colectarea resurselor preconizate”, spuneau atunci reprezentatii Camerei de Comert Americane. Intre timp nu s-a schimbat nimic.
Ce mesaj a transmis Victoria Nuland la Bucuresti: “Statele Unite asteapta de la Romania, ca aliat democratic, sa fie cat mai puternica posibil, cat mai curata posibil, cu o mass media independenta. Sa insiste asupra statului de drept si asupra transparentei si a bunei guvernari”.
In urma cu cateva zile, inainte de brusca disparitie, Victor Ponta declara la postul Romania TV: “Eu cred in continuare ca Traian Basescu este un personaj iresponsabil care va face mult rau pana la sfarsitul mandatului. Pentru mine decembrie 2014 va fi sfarsitul tranzitiei de la sistemul comunist la democratie. Basescu este ultimul exponent al regimului comunist”.
Va las pe voi sa judecati cine este iresponsabilul.