2014-01-12

Federatia Agricultorilor de Munte “Dorna”

Asociatia F.A.M.D. Vatra Dornei a fost fondata in 1993, ca o asociatie a taranilor din zona de munte, cu caracter profesional si educational.
Federatia Agricultorilor de Munte “Dorna” urmareste atenuarea efectelor rezultate din caracterul de zona defavorizata de factorii naturali si social economici, imbunatatirea situatiei economice a gospodariilor particulare din zona de munte, introducerea progresului tehnic in agricultura montana, dezvoltarea agroturismului, diversificarea activitãtilor, revitalizarea mestesugurilor traditionale, atragerea unor investitii cu participare de capital extern si autohton in vederea cresterii locurilor de munca in zona, cresterea nivelului de pregatire profesionala si educational comportamentala a membrilor sai
Obiectivele majore ale federatiei sunt reprezentarea intereselor membrilor – functii "lobby”, sistarea si dezvoltarea gospodariilor, aprovizionarea acestora si comercializarea produselor, organizarea de piete si expozitii de animale, promovarea unor surse de venit suplimentare, precum agroturismul, articole din lâna, artizanat si crearea unui fond de creditare.
Principalele activitati ale federatiei sunt:
O activitate obsteasca menita sa vina in sprijinul membrilor prin: accesarea de fonduri si implementare de proiecte; serviciul de consultanta, relatii si informatii solicitate de membri; organizarea anuala de expozitii de animale; intocmire de proiecte pentru membri; coordonare si cofinantare de proiecte; editarea unei publicatii cu specific gospodaresc - "Gospodarul Dornean"; organizarea unui program de instruire a tinerilor fermieri in ferme din Germania; reprezentarea membrilor la diverse manifestari interne si externe (simpozioane, expozitii, seminarii, schimburi de experienta).
O activitate economica, cu rolul de a sprijini activitatea obsteasca, ce cuprinde: o retea de magazine care comercializeaza produse necesare gospodarilor; o capacitate de transport de 3 tone care deserveste reteaua de magazine si asigura servicii pentru membri (transport animale, materiale de constructii, furaje, etc.);
Asociatia F.A.M.D. Vatra Dornei participa: la proiecte; la conferinte pe teme de dezvoltare rural – montana; la EXPO AGRARIA, Cluj; la adunarile generale ale Euromontana din Italia, Scotia, Belgia, Franta, Spania, Elvetia, Portugalia, Romania (vezi imaginea de sus), etc,
Sursa: www.famdorna.ro

Federația Agricultorilor de Munte a sărbătorit 20 de ani de activitate
22 Iunie 2013 
Federația Agricultorilor de Munte a sărbătorit la Casa de Cultură din Vatra Dornei, într-un cadru festiv, cu invitați chiar și de peste hotare, cei 20 de activitate. A fost un moment nu numai al bilanțului, ci și al împrospătării memoriei colective legate de modul în care a luat ființă acest organism, vital nu numai agriculturii și civilizației montane din Țara dornelor sau Bucovina, ci întregului lanț Carpatic. Da, FAMD a rezistat în ciuda tuturor presiunilor sau ispitelor politice, a momentelor de cumpănă, externe sau interne, reușind să creeze o echipă solidă care a impus federația la nivel național și internațional.
“Mentorul”, “tatăl spiritual” al FAMD Vatra Dornei a fost și rămâne dr. Radu Rey, omul care și-a dedicat întreaga carieră cercetării și implementării mecanismelor care pot regenera civilizația montană, cea care nu numai că reprezintă coloana vertebrală a unei națiuni, ci și una dintre soluțiile fiabile de salvare a produselor românești. În ciuda zvonurilor de tot felul Radu Rey rămâne omul care a închegat entuziasmul și energia celor care au simțit în urmă cu 20 de ani că Dorna și Dornele trebuie să reprezinte un pol al agriculturii de munte. Drumul a fost lung și anevoios însă rezultatele se văd: FAMD activează în 6 județe, prin structurile și specialiștii pe care i-au format; Ioan Agapi a devenit vicepreședintele Forumului Montan European; prin demersurile lui Radu Rey s-au atras 10 milioane de euro, bani care vor fi sursa de finanțare a unor proiecte montane.
Nu e puțin deloc, însă așa cum spunea chiar directorul FAMD, Ioan Agapi: “Am făcut foarte multe, dar munca de-abia acum începe”. Revenind la momentul aniversar al sărbătoririi celor 20 de ani, cel care a spart gheața amintirilor a fost președintele FAMD, Ioan Moraru, care a făcut un scurt istoric al acelor zile în care, ca urmare a inițiativei dr.Radu Rey, un număr de 38 de persoane au demarat înfiintarea “asociațiilor profesionale”. Memoria mult prea proaspătă la acea vreme, legată de organizarea de tip “colhoz”, i-a făcut pe mulți să creadă că demersurile lor vor fi sortite eșecului. N-a fost să fie așa, datorită echipei care s-a închegat, și care a dovedit o tenacitate ieșită din comun.
Indiferent că a fost vorba de Mihai Hunea (primul secretar executiv al federației), de Cubleșan, Dulgheru, având susținerea unor gospodari de marcă gen Gigi Ursu, aceștia, cu multă răbdare, au pornit din comună în comună, din gospodărie în gospodărie, pentru a-i convinge pe oameni că noua formă de organizare n-are nimic în comun cu trecutul, dar și că avantajele nu se vor lăsa așteptate. La început, aceștia au mers și au vorbit cu primarii și consilierii locali ai comunelor din zona Dornelor. Puterea acestora de influențare a opiniei publice este valabilă și astăzi. O mișcare inteligentă din partea comitetului de organizare, la fel de inteligentă ca și alegerea numelui de “federație” și nu de asociație. Unanim, a fost recunoscut faptul că fără susținere germană, federația nu și-ar fi atins scopul, acela de a deveni prima organizație profesională a țăranilor din Carpații României. Încă din primii ani, FAMD a avut șansa să lucreze cu regretatul Hans Jakob, din partea Agenției de Cooperare Germană, specialistul care i-a asistat tehnic și financiar timp de 5 ani de zile, acesta fiind și coordonatorul acestui proiect. Despre personalitatea lui Hans Jacob a vorbit și dl.Reszman, dar și despre ceea ce a reprezentat parteneriatul româno-german pentru succesul FAMD.
Doamna Carmen Cătună, specialist în departamentul “gospodăria țăranului” a dat citire tuturor membrilor fondatori din aprilie 1993, a nominalizat primul consiliu director, și a încheiat prin a mulțumi CEFIDEC Vatra Dornei. Ioan Agapi, directorul FAMD a declarat: “Am facut lucruri bune, dar insuficiente. Am început mai greu deoarece nu ne-a fost clară “foaia de parcurs”. Am stabilit strategia din mers. Satisfacția noastră constă în faptul că avem mulți oameni lângă noi, dar și că am rezistat pe piață chiar cu noile cerințe. În teritoriu avem credibilitate, iar un lucru important e acela că s-au născut și alte organizații profesionale. Puterea noastră de adaptare, precum și contractele semnate ce urmează a fi demarate în perioada următoare reprezintă atuurile noastre”. Dr.Radu Rey, președintele de onoare al FAMD, s-a arătat încântat de bucuria revederii, și a declarat: “Bătălia pe care o dăm este una pentru munții Carpați, iar Dorna este epicentrul acestei bătălii. Am luptat în toate regimurile politice, și nimeni nu poate spune că ne-a fost mai ușor după anii 90 decât ne-a fost pe vremea regimului comunist al lui Ceaușescu. Am organizat expoziții ale gospodăriei țărănești în plin sistem comunist.
Din păcate, ca stat, nu a existat o preocupare pentru agricultura zonei de munte. Am fost la Ceaușescu în 1981 cu poetul Adrian Păunescu, cu scopul de a salva ultima redută a sectorului particular, reprezentată de gospodăria țărănească. Erau idei cosmice pentru oamenii din jur, în special pentru specialiștii instruiți doar pentru agricultura de stat, cea care includea marile suprafețe. Eu mi-am făcut studiile la Innsbruck, nu la Moscova. Tocmai de aceea, federația noastră a fost ca o grefă pe un organ mare. În ciuda celor 2 infarcturi ale mele, inima mea bate numai pentru Dorna. Tocmai de aceea, “cântecul meu de lebădă” este reprezentat de încununarea muncii mele de decenii, și anume de a implementa proiectele de milioane de euro la Dorna pe care le vom accesa, precum și acel megaproiect de 3 miliarde de euro lansat la comisia europeană, care reprezintă salvarea economică a munților Carpați, lucru care va duce totodată la salvarea României. Cea de-a 3-a mea carte a ajuns pe biroul lui Emanuel Barosso, iar din partea acestuia și a lui Cioloș am primit o scrisoare în care mi se mulțumea în legătură cu faptul că acum vor știi ce să facă cu zona de munte a Europei”.
La întâlnire au fost prezenți coordonatori ai unor proiecte din alte județe, precum și d-na Geta Ursu, soția gospodarului Gigi Rusu, primul președinte. Despre personalitatea acestuia am publicat un articol chiar luna trecută, scris de Radu Rey în persoană. E păcat că cei de față nu au profitat de prezența în sală a primarului Ilie Boncheș. Ar fi putut profita de moment, și să-i propună acestuia ca strada care duce spre cabana lui Gigi Rusu să-i și poarte numele gospodarului cu care ne mândrim. Le urăm și noi celor de la FAMD viață lungă, și să facă în așa fel încât munca lor să se regăsească într-un final în curtea gospodarilor, precum și în buzunarul lor.
Redacția